papryka - 32566 przepisów (strona:461/2172)

Sałatka z marynowanej papryki. Sałatka paprykowa szybka imprezowa i grillowa. 493

Witam serdecznie po przerwie i zapraszam na bardzo szybką w wykonaniu i super smaczną sałatkę z marynowanej papryki. Sałatka świetnie pasująca na wszelkiego typu imprezy typu domówki, czy grill. Polecam:) Składniki - słoik papryki marynowanej ( u mnie firmy ORZECH ) - 25 dkg sera żółtego w kawałku  np. gouda, ementaler itp - 1 cebula - 4 jaja ugotowane na twardo - szczypiorek ( opcjonalnie ) - majonez(...)mnie kielecki firmy SPOŁEM Kielce ) - sól, pieprz Wykonanie Odsączoną paprykę i pozostałe składniki pokroić w kostkę, dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Delikatnie wymieszać, odstawić do schłodzenia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczone udka kurczaka 279

jest pracochłonny. Danie w zasadzie robi się samo - o ile wieczorem poprzedniego dnia o to zadbamy - natrzemy mięso solą i przyprawami i pozwolimy mu przez noc aromatyzować się tymiankiem, papryką, czosnkiem... Nazajutrz na obiad będziemy oblizywać palce po pysznych, chrupiących z wierzchu, miękkich i soczystych w środku udkach. Pycha! Składniki: 10 udek kurczaka (same pałki) główka czosnku świeży tymianek(...)łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 75 - 100 g masła świeży tymianek do podania Przygotowanie: Wieczorem poprzedniego dnia udka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, tymiankiem i papryką - to ważne, żeby przyprawy porządnie wetrzeć w mięso, aby dostały się także pod skórkę. Czosnek podzielić na ząbki, nie obierać z łupinek! Każdy ząbek rozgnieść ręką, albo płaską krawędzią

Kulinarne Inspiracje
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi 113

się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata!   Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi Składniki: 1 cukinia 1 czerwona papryka 250 ml pomidorów krojonych z puszki 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy bulgur 400 ml wody 3 łyżeczki suszonego oregano sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek koperek Przygotowanie: Kaszę(...)bulgur gotujemy w osolonej wodzie, na małym gazie, przez 7 minut, aż wchłonie całą wodę. Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem. Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę. Paprykę dodatkowo oczyszczamy z białych błonek i gniazd nasiennych. Czosnek kroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku.  Dodajemy cukinię i paprykę. Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę

Moja smaczna kuchnia
Tortilla z kabanosami 186

kolację ale również często przyrządzam je do pracy zamiast kanapek. Warzywa i kabanosy doskonale się komponują z sosem tysiąca wysp. Składniki: 4 placki tortilli Fanex 250 gram kabanosów 1 papryka czerwona 1 ogórek zielony 1 główka sałaty rzymskiej Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy na pół, oczyszczoną paprykę kroimy w paski, obranego ogórka kroimy w słupki. Sałatę dokładnie(...)myjemy, osuszamy. Na każdym placku tortilli układamy kilka listków sałaty, paski papryki i ogórków oraz kabanosy, polewamy sosem. Zwijamy składając boki do środka, układamy na grillu elektrycznym lub suchej patelni grillowej i lekko opiekamy

Bajeczna Kuchnia
Ogórki w curry i papryce 205

Dzisiaj mam dla Was propozycję na zamknięcie ogórków w słoiku. Marynata słodko - kwaśna z curry i papryką nadaje ogórkom smak, który idealnie sprawdza się na imprezkach. Oczywiście na kolacyjkę będą również pasować.  Zapraszam na ogórki w curry i papryce.  Składniki wkładane do każdego słoika: ogórki 1/3 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili 1 łyżeczka gorczycy liść

Smak mojego domu
Dorsz pieczony z warzywami 187

parze lub upieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia(...)świetnie się połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny lub limonki 3 cienkie plasterki masła pieprz biały (u mnie cytrynowy) sól dodatkowo: 1 szklanka ryżu długoziarnistego z dzikim folia aluminiowa do pieczenia Przygotowanie

Kuchcik gotuje
Placek po węgiersku/ zbójnicku 153

oczkach. Dokładamy jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy duże placki na złoty kolor z obu stron. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego puszka kukurydzy 2 papryki czerwone 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki przecieru pomidorowego 1-2 łyżki ketchupu(pikantnego) 1-2 łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy

Smaki Natalii
Strogonow 110

Strogonow.. bardzo popularna zupa w Polsce.  Jednogarnkowe, sycące danie które bardzo polecam ! :) Strogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso(...)kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym, gotujemy do miękkości. Dodajemy pieczarki pokrojone w pól plasterki, ogórka i paprykę pokrojone w słupki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Gotujemy około  10 min. Doprawiamy przyprawami według uznania. Zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą

Smaki Natalii
Zupa kapuściana 147

font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa kapuściana Składniki: 1 główka kapusty 1 papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Około 200 g koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(...)zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy resztę warzyw. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, cebule w pól plasterki oraz czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystko do garnka, kiedy kapusta zmięknie. Gotujemy jeszcze przez około 15 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat

Smaki Natalii
Leczo 99

minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Leczo Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 cukinia 2 cebule 4 pomidory 4 pieczarki Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Około 500 g kiełbasy Przyprawy Kilka listków laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka

Smaki Natalii
Sałatka Gyros 194

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka Gyros Składniki dwie piersi z kurczaka mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 2 duże cebule 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy ketchup pikantny majonez olej do smażenia przyprawa do gyrosa Sposób wykonania: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju(...)złoty kolor, pod koniec posypać przyprawą „Gyros” Kapustę pekińską drobno posiekać, ogórki konserwowe, cebule i paprykę pokroić w kostkę. Sałatkę układamy warstwowo - kolejno:   mięso z kurczaka,   keczup, ogórki konserwowe, cebula, papryka, majonez kukurydza kapusta pekińska na samym wierzchu ketchup wymieszany z majonezem

Smaki Natalii
Szaszłyki z karkówki, pieczarek i warzyw 131

Składniki: 800 g karkówki 2 papryki w różnych kolorach opakowanie pomidorków śliwkowych 250 g małych pieczarek 1 młoda cukinia 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz Karkówkę pokroić na kawałki wielkości moreli. Posypać obficie przyprawami i wlać olej. Dokładnie wymieszać. Mięso marynować przez całą noc. Paprykę pozbawić gniazd

Czerwień i błękit
cukinie faszerowane pieczarkarni i czerwoną fasolą 141

cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, lub ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 1 opakowanie camemberta  1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory 6 łyżek oliwy  sól, pieprz dodatkowo  natka pietruszki,  świeża bazylia lub szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich(...)pokrojoną w drobną kostkę cebulę Dodajemy posiekany drobno czosnek, oraz pieczarki pokrojone w plastry, smażąc całość na dużym ogniu przez 10 minut. Teraz do pieczarek dokładamy pokrojone w paski papryki, oraz pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki i smażymy dalsze 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy ryz ( lub kaszę jaglaną) i czerwoną fasolę, całość doprawiamy solą

Miód i pieprz
KURCZAK PIECZONY NA BUTELCE PO PROWANSALSKU 186

jeszcze takiego kurczaka nie piekliście to ten przepis jest dla Was do wypróbowania:). 1 kurczak o wadze 1.5 kg. 1 piwo w butelce dębowe 7 ząbków czosnku 2 łyżki papryki ostrej 5 łyżek papryki słodkiej 6 łyżek majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich 0.5 łyżeczki tymianku i rozmarynu oliwa 3 łyżki sól morska pieprz *****************************************************  Dzień wcześniej umyć i osuszyć kurczaka.Natrze(...)solą , pieprzem,słodk papryka i ostrą.Wyciśniętym czosnkiem 1/4( resztę zostawić do marynaty) i majerankiem 3 łyżki i zostawiamy na noc w lodówceNa następny dzień w  miseczce mieszamy resztę czosnku,wszystkie zioła,dolewamy oliwę i dokładnie mieszamy.Marynatą tą smarujemy2-3 godz.wcześniej przed pieczeniem ,kurczaka od środka , odstawiając go na ten czas do lodówki.Otworzyc piwo , odlać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 169

mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 kostki mięsnej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól ziołowa pieprz grubo mielony Dekoracja: świeży rozmaryn paluszki o smaku wędzonego bekonu Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy obraną pietruszkę(...)liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz

Kolorowy Przepisownik