żurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry(...)listonic_content='400 - 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry
Poezja smakuPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki(...)umyć i pokroić w plasterki. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchew startą na tarce o grubych oczkach i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut
kuchnia doskigram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim(...)pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie – i tak rozpadną się podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. Podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry. Smażymy jeszcze chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu. Do mięsa dorzucamy pomidory i koncentrat. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez
Wołowina od rekinalitra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę(...)zagotować wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, dodać kostki rosołowe i gotować z 15 minut dodać pokrojoną na kawałeczki cukinię ze skórką, wsypać kucharka, paprykę wędzoną i ostrą, dodać masło, gotować z 10 minut, dodać na koniec posiekany koperek z natką pietruszki, można podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, smaczna i syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśrednie pękate ogórki gruntowe 1 łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków wkładamy(...)miski, posypujemy 1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. W tym czasie raz lub dwa odlewamy wodę. Na następny dzień marchewkę obieramy i kroimy na cienkie słupki. Paprykę, o ile używamy, również kroimy w słupki. Czosnek obieramy. Chrzan obieramy i kroimy na 6 kawałków. Do wyparzonych słoików wkładamy koper, po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 2 ziarna ziela
Trzeci talerzmleka 1 jajko 80 g startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka słodkiej papryki sól, pieprz kilka łyżek mąki olej do smażenia Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem(...)posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim] , aż płyn się zredukuje o połowę.Dodać pomidory z puszki , obie papryki i gotować około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę , dokładnie wymieszać i całość gotować około 5 minut, aby wszystko razem się połączyło, a sos oblepił
Moje domowe kucharzeniesosu cygańskiego. Warto zrobić parę słoików, przydadzą się zimą jako baza jakiegoś sosu do makaronu, czy do polania placków ziemniaczanych. Potrzebujemy: 2 kg pomidorów 4 duże papryki (białą, czerwoną, żółtą i zieloną) 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżka majeranku 2 łyżki cukru 2 łyżki octu 3 łyżki(...)oliwy 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka bulionetki z TEGO lub TEGO przepisu (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Oba warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy przeciśnięty czosnek i pozostałe przyprawy i gotujemy 1 godzinę. Mieszamy przy tym dość często
Marder&Marder ManufactureProsty, szybki i smaczny sposób na kolację a także jako przekąski imprezowe. Do przygotowania tortilli wykorzystałam paprykę konserwową od Dagoma . Od razu przepraszam Was za jakość zdjęć, ale tortille robiłam wieczorem a były tak smaczne, że ani jedna nie wytrwała by do dnia dzisiejszego :) Składniki: * placki tortilli * ser starty na tarce o dużych oczkach * świeży(...)szpinak * papryka konserwowa pokrojona w słupki * ketchup Wykonanie: Placki tortilli posmarować cienko ketchupem, na połowie posypać starty ser żółty, na to ułożyć szpinak i paprykę konserwową. Tortille złożyć na pół i zapiekać w nagrzanym tosterze do sandwicha. Po upieczeniu odkroić niepotrzebne końcówki. Można podać z sosem ketchupowo- majonezowym
Zrób to smaczniePrzepis na tę sałatkę otrzymany od koleżanki z pracy. Cukinię można zastąpić kabaczkiem. Składniki 3 kg cukinii 3 szt czerwonej papryki 3 szt żółtej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki Zalewa : dwie i pół szklanki cukru dwie i pół szklanki octu 2 łyżki gorczycy 4 małe łyżeczki soli 1 torebka przyprawy curry Przygotowanie(...)Wszystkie składniki pokroiłem : paprykę w paski, cukinię w półtalarki, cebulę w piórka ( można pokroić wg uznania ). Pokrojone warzywa połączyłem, wymieszałem z przyprawami i zalewą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Odstawiłem na 4 godziny, co jakiś czas mieszałem. Po tym czasie przygotowaną sałatkę nałożyłem do małych słoiczków, zagotowałem ( ok. 15 minut od zagotowania wody
R'n'G Kitchentradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki typ „00” na pizzę włoską(...)świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru
Słodkie okruszkiprzed obraniem i oczyszczeniem z gniazd nasiennych) otrzymałam 3 słoiczki po ketchupie (Develey lub wersja "biedronkowa" ;)). Wychodzi naprawdę smaczny, a w dodatku ma piękny, głęboki kolor dzięki dodatkowi czerwonej papryki. Zachęcam do wypróbowania, bo takiego ketchupu nie znajdziecie w sklepie :) Domowy ketchup z octem z czerwonego wina słodzony miodem 1 kg dojrzałych pomidorów obranych ze skórki i oczyszczonych z gniazd(...)nasiennych (ja odmierzyłam 2 kg pomidorów przed obraniem, których później nie ważyłam) 160 g słodkiej, czerwonej papryki 130 g czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 80 g octu z czerwonego wina szczypta gałki muszkatołowej 10 nasion gorczycy 10 ziarenek pieprzu 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonej, ostrej papryki 1 łyżeczka soli 40 g płynnego miodu akacjowego Warzywa pokroić w części, umieścić
FitKotwyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli chce się otrzymać łagodniejszy smak. Składniki na 10 słoiczków o pojemności 250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl(...)octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce 1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka czosnku granulowanego Detaliczny instruktaż wykonania i poradnik pasteryzacji poniżej. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię obrać ze skóry - lepiej używać młodej cukinii, wtedy nie trzeba pozbawiać jej nasion . Paprykę pozbawić
Grunt to przepis!Klasyczna, najprostsza z prostych, marynowana papryka do słoików na zimę. Najprostsza, ale ta prostota wcale smaku jej nie ujmuje. Wręcz przeciwnie. My nie lubimy komplikować rzeczy, które z natury mają być proste. I dobrze na tym wychodzimy. Pora powoli już brać się za przetwory. Lato w naszej strefie klimatycznej nie trwa wiecznie i zwykle kończy się niespodziewanie i szybciej niż(...)ręką w... słoiku. Lepiej żeby te słoiki już były gotowe i cierpliwie czekały na nadejście zimy, gdy będziemy się mogli nimi delektować wspominając lato. Potrzebujemy: 1kg papryki 1 litr wody 1 szklankę octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 6 łyżek cukru kilka ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie pieprz w ziarnkach gorczyca olej Wykonanie: Paprykę myjemy, oczyszczamy
Marder&Marder Manufacturetradycja, że w ten dzień robimy domową pizzę. Dziś polecam Wam przepis na pizzę na cienkim cieście. Dodatki na pizzę dostosujcie dowolnie według własnych upodobań. U nas dziś pieczarki, papryka, kiełbaska… I do tego domowy sos czosnkowy. Pyszna pizza, którą aż chce się jeść. Polecam Wam ten przepis. Składniki: 300 g mąki typ „00” na pizzę włoską(...)świeżych drożdży 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione dodatki: np. kilka pieczarek, cebula, czerwona papryka, kawałek kiełbasy podwawelskiej, ser, sos pomidorowy (u mnie sos madziarów), zioła włoskie Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek. W szklance ciepłej wody rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru
Słodkie okruszkiwokół siebie. Smacznego. Składniki: 1 kg świeżej szynki wieprzowej 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 szczypta ostrej papryki 1 szczypta przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka ziaren czerwonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego kilka kropel sosu Worcestetshire 2 gałązki rozmarynu 3 posiekane(...)ząbki czosnku Wykonanie: Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki zmielone, przyprawę Garam Masale, ostrą paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze
Wino Francja Kuchnia