Syta i pyszna hiszpańska tortilla z ziemniakami, szynką i papryką. Jest idealna na śniadanie lub na obiad. 3 ziemniaki 4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 150 g żółtego sera 2 łyżki natki pietruszki 6 plastrów szynki 3 białka 3 jajka Sól Pieprz Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w pół
VioletoweKucharzeniePrzepyszne, proste danie, pełne zdecydowanych smaków. Bardzo aromatyczne <3 Składniki 1 filet z kaczki 100 g makaronu ryżowego 200 g cukinii 1 mała marchew 1/2 zielonej papryki 1/2 czerwonej papryki 100 g grzybów shiitake 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu(...)suchej patelni od strony skóry (do wytopienia tłuszczu), następnie odwracamy, smażymy od strony mięsa przez 5 min, zawijamy w folię aluminiową. Makaron moczymy w zimnej wodzie. Cukinię, marchew, papryki kroimy w julenkę. Grzyby kroimy na 6 części (tzw trójkąty). Czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Całość smażymy na wytopionym tłuszczu z kaczki wymieszanym z olejem. Smażymy
R'n'G Kitchenokoło 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 400 g filetu z piersi indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 250 g kurek 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki kurkumy 5 łyżek oleju lub oliwy 2 łyżeczki masła sól plus świeżo mielony pieprz 4 łyżki świeżo siekanej natki pietruszki(...)soli i zalać wrzątkiem. Po 10-15 minutach odlej wodę i opłucz kurki pod zimną wodą. Mięso pokrój w kostkę (około 2 x 2 cm) , dodaj ostrą i słodką paprykę, kurkumę, majeranek, sól i pieprz, wymieszaj, i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju lub oliwy i 1 łyżeczkę masła, dodaj do tego posiekaną w kostkę cebulę
Słodko-Słony Świat Ilonyszybką, smaczną, ba.... pyszną zupę, która też się Wam nie znudzi. Więc póki jest lato i świeże pomidory.... Składniki: 1 kg pomidorów 1 mała papryka czerwona 1 średni ogórek 1 cebula 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny ½ łyżeczki cukru 100 ml śmietany kremowej (30%) + 1 łyżka sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory włożyłam(...)przez sito i doprawiłam cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wlałam śmietanę i wstawiłam zupę do lodówki. Ogórka obrałam i pokroiłam w kostkę. Paprykę oczyściłam z pestek i również pokroiłam w kostkę. Zupę rozlałam do miseczek. Bezpośrednio przed podaniem zupę ozdobiłam kleksem ze śmietany, wsypałam pokrojone ogórki oraz paprykę. Podoba się
Kuchnia u Krysimałe porcje) 1 duży filet z kurczaka (pojedynczy) 1 banan 1 cebula 3/4 szklanki bulionu (użyłam warzywnego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry słodka i ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Dodatkowo: ryż Pierś pokroić w kostkę i natrzeć przyprawami (solą, pieprzem i obiema paprykami). Cebulę (pokrojoną w piórka lub drobno posiekaną) zeszklić na odrobinie oleju(...)Dusić pod przykryciem około 5-7 minut. Banana pokroić w pół plasterki i z odrobiną wody poddusić na osobnej patelni. Dodać koncentrat, curry, a następnie wymieszać i ponownie doprawić paprykami w proszku. Chwilkę podsmażyć i połączyć z mięsem. Całość poddusić dodatkowo przez 5 minut (bez przykrycia, aby zgęstniało). Podawać z uprzednio ugotowanym ryżem
Di gotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną z ogórkiem i papryką. Tak przygotowaną sałatkę możemy podać samą jako samodzielne danie lub podać z różnego rodzaju mięsem pieczonym lub smażonym. Idealnie również nadaje się na grilla, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować: 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach 250 g ogórków kiszonych 3 jajka ugotowanych(...)twardo 1 papryka czerwona 1 jabłko winne (około 250 g) 3 łyżki usiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego lub śmietany 1 łyżeczka musztardy stołowej 2 łyżki soku z cytryny do smaku sól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Sałatka ziemniaczana Przygotowanie: Dokładnie umyte ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, następnie odcedzam
Uwaga Babcia Gotujenadawało się do sałatki właśnie tam trafiło. W jednym ze sklepów w Chorwacji znalazłam coś co będę musiała spróbować wyprodukować w domu. A mianowicie marynowane, grillowane papryki bez skóry w całości. Są przepyszne. Spróbuję je odtworzyć jeszcze w tym sezonie. Składniki: Makaron z zupek chińskich 2 filety pieczone z kurczaka ( pojedyncze ) 2 - 3 grillowane papryki 5 jajek 4 łyżki oliwek(...)zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy. Fasolę wykładamy na sito i przepłukujemy. Filety kroimy w dużą kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy również w kostkę. Podobnie cebulę, ogórki i oczywiście papryki. Oliwki w plasterki. Do sałatki dodajemy wystudzony i odsączony makaron. Na koniec wykładamy majonez i całość przyprawiamy solą i pieprzem. Sałatka na śniadanie czy też kolację gotowa. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyjuż wielokrotnie wspominałam uwielbiam buraki, dlatego właśnie nie może ich zabraknąć w słoiczkach na zimę :) Gorąco polecam sałatkę z buraczków z papryką. Idealny dodatek do mięs. Jest naprawdę rewelacyjna. Składniki: 3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 5 średnich cebul 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1 szklanka oleju sól do smaku Buraki umyć i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu(...)obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do buraków. Ocet z cukrem zagotować i wlać do sałatki. Wlać również olej. Wszystko dobrze wymieszać i doprawić solą do smaku. Przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować 20 minut
kuchnia doskitego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi. Składniki (na 2 porcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina(...)soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany biały ryż do podania Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię do pozostałych składników i całość smażę
Mango PapajaSkładniki : 5-6 plastrów bekonu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryczka chilli 2-3 ziemniaki 3 kolby świeżej kukurydzy 1 czerwona papryka 1 litr mleka 2 łyżki śmietany szczypta płatków chilli Przygotowanie : Bekon pokroić w kostkę (2 plastry zostawić do przygotowania chipsa) wrzucić do garnka i przesmażyć, aż tłuszcz się wytopi(...)Dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka, zalać mlekiem i zagotować. Ziarenka kukurydzy ściąć z kolby i dodać do zupy. Po chwili dodać także pokrojoną w kostkę wielkości ziaren kukurydzy czerwoną paprykę. Wszytko gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie przygotować chips z bekonu. Bekon mocno zgrillować aż będzie mocno przypieczony, twardy i chrupiący (użyłam grilla elektrycznego, można zrobić
Codzienne Gotowaniepomidorowy z fetą jest wyjątkowo aromatyczny dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Najpierw szklimy cebulę na maśle dodając do niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych 2 czubate(...)łyżki sera typu feta 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, płaska łyżka cukru, majeranek i suszony czosnek 2 płaskie łyżki słodkiej papryki 2 łyżki masła klarowanego garść posiekanej świeżej natki pietruszki ser tarty ementaler + gouda Jak przyrządzić? W mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami
Zasmakuj Kuchniżurawiną: 400 – 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry(...)listonic_content='400 - 500 g mielonej jagnięciny, ewentualnie wołowiny 1 duża biała lub czerwona cebula 3 ząbki czosnku 50 g suszonej żurawiny 50 g wyłuskanych pistacji 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki chilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry
Poezja smakuPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela angielskiego Ogórki(...)umyć i pokroić w plasterki. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchew startą na tarce o grubych oczkach i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut
kuchnia doskigram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim(...)pomidory kroimy w kawałki (nieważne jakie – i tak rozpadną się podczas gotowania), pamiętając aby pozbyć się stwardniałej wewnętrznej części szypułek. Podsmażone mięso doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz curry. Smażymy jeszcze chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu. Do mięsa dorzucamy pomidory i koncentrat. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez
Wołowina od rekinalitra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki do garnka, wlać wodę(...)zagotować wsypać włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu, dodać kostki rosołowe i gotować z 15 minut dodać pokrojoną na kawałeczki cukinię ze skórką, wsypać kucharka, paprykę wędzoną i ostrą, dodać masło, gotować z 10 minut, dodać na koniec posiekany koperek z natką pietruszki, można podawać ze śmietaną lub jogurtem - zupa jest lekka, smaczna i syta................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię