tego dania i smakować domownikom. Ale czasami wystarczy zebrać w całość składniki, jakie mamy w lodówce i mamy gotową surówkę. Tak jak ja. Miałam kawałek kalafiora jedną kukurydzę i paprykę. Surówkę kalafiorową ożywiłam kolorami i powstała smaczna kolorowa surówka kalafiorowa Składniki: pół główki kalafiora kolba kukurydzy (można dać z puszki) kilka sztuk pomidorków koktajlowych duży ząbek(...)czosnku 2 łyżki oliwy pęczek koperku sól świeżo zmielony pieprz po ¼ strąka papryki czerwone i żółtej Wykonanie: Kolbę kukurydzy ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzoną kolbę obrałam z ziarenek. Kalafior po opłukaniu podzieliłam na różyczki i zmieliłam w blenderze na drobne ziarenka. Do miski, do kalafiora wsypałam drobno posiekany czosnek i większą część koperku. Dodałam
Kuchnia u Krysifrancuskiego 400 g podwójnego fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia cebula po pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam(...)osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i na gorący tłuszcz wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe
Kuchnia u Krysikości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju Sos: 2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Przygotowałam(...)miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól. Na patelni rozgrzałam olej. Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony, aż do mocnego przyrumienienia. Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso na całej jego powierzchni. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego
Kuchnia u KrysiSkładniki: 1250 g filetu z indyka 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki(...)łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek zmiażdżyłam, drobno posiekałam i przełożyłam do miseczki. Dodałam obie papryki, cynamon, sól i pieprz oraz tymianek i majeranek. Wymieszałam i roztarłam na mięsie. Mięso obwiązałam sznureczkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Na patelni rozgrzałam masło z olejem
Kuchnia u Krysibędzie uczta nie tylko dla podniebienia. To również uczta dla oczu... Składniki: 600 g mięsa wołowego 1 żółtko 5 łyżek oleju 2 cebule 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 6 plasterków sera Cheddar 2 łyżki masła klarowanego gałązki natki pietruszki 2 łyżki mąki (brak na zdjęciu) Wykonanie: Mięso(...)mięsa uformowałam 6 podłużnych kotletów, lekko spłaszczyłam i oprószyłam mąką z obu stron. Odłożyłam. Cebulę pokroiłam w grube krążki. Oprószyłam mąką z obu stron i zmieszanymi paprykami. 2 łyżki oleju rozgrzałam na patelni i włożyłam krążki cebuli. Obsmażyłam na rumiano z obu stron. Wyjęłam z patelni. Na patelnię wlałam pozostały olej i włożyłam frykadele. Smażyłam na małym gazie
Kuchnia u Krysipowstał pyszny sos i świetna glazura... Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych Suche składniki: 120 g brązowego cukru 1łyżka kuminu (nie mylić z kminkiem) 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 7 ząbków czosnku (brak na zdjęciu) ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Składniki marynaty: 200 ml Coca Coli
Kuchnia u Krysimiękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 łyżka soli do gotowania pierogów Składniki na farsz: średnia papryka czerwona i żółta 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 100 g żółtego sera 250 g białego sera (półtłusty) 2 łyżki keczupu gałązki natki pietruszki ½ pęczka koperku sól pieprz(...)Wykonanie: Ciasto zrobiłam wg tego przepisu na idealne ciasto na pierogi. Najpierw zrobiłam farsz: Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w drobną kosteczkę. Listki natki pietruszki i koperek posiekałam. Czosnek również drobno posiekałam. Można przecisnąć przez praskę, ale ja wolę taki posiekany. Ser starłam na tarce jarzynowej. Na rozgrzane na patelni masło wrzuciłam paprykę i czosnek. Kiedy warzywa lekko się
Kuchnia u Krysiblogu. Jest lato, sezon warzywny w pełni, więc czas by nasza spiżarka zaczęła się wypełniać. Tak więc zapraszam na pyszna sałatkę z kapusty, papryki oraz marchewki, zimą będzie jak znalazł do obiadu. Składniki: 4 kg białej kapusty 1 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 1/2 cebuli 15 ziaren ziela angielskiego 15 ziaren pieprzu zalewa(...)szklanki oleju 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć, marchewkę obrać. Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w półksiężyce. Przygotowane warzywa wrzucić do miski, dodać ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, wymieszać. Do garnuszka wlać olej, ocet dodać cukier oraz sól, dokładnie
magiczna kuchnia Kasilitr wody kostka rosołowa 1 liść laurowy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 pełne łyżki mąki pół szklanki wody 2-3 łyżki śmietany pół łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki świeży koper szczypta cukru 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać(...)podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry. Zwilżonymi dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. W garnku zagotować wodę (tyle tylko, by ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową
Wołowina od rekinapietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g kaszy bulgur 2 duże pomidory malinowe(...)pietruszki (2 pęczki) 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1/2 ząbka czosnku (lub 1 mały) po szczypcie mielonej: kolendry, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, cynamonu sól morska i świeżo mielony pieprz opcjonalnie: 1 cebula dymka'; document.write(" "); Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, po czym płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy
Poezja smakudań na oczy nie widziałam. Słoneczne danie z pęczaku i warzyw 300 g pęczaku 1/2 łyżeczki kurkumy 200 g groszku 4 młode marchewki 1 łyżka octu winnego 1 czerwona papryka 1 cebulka dymka 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść czarnych oliwek Pęczak gotujemy w osolonej wodzie z kurkumą wg przepisu na opakowaniu. Ważne by był sypki i by go ugotować(...)metodą bez odlewania wody. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu winnego. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Dymkę drobno siekamy (osobno szczypior i cebulkę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek, cebulkę, marchewkę i paprykę. Dorzucamy groszek i podsmażamy ok 3 minut. Dodajemy lekko ostudzony pęczak i mieszamy. Wrzucamy
Dzieje kuchennej WiewiórySezon na robienie słoików rozkręcił się na dobre-co dzień coś jest z ogródka do przetworzenia,więc działam-ogórki,papryka,cukinia,fasolka....... ostatnio gdzieś wpadła mi w oko ta kolorowa sałatka z cukinii i papryki i sporej ilości kurkumy o której sporo czytałam i wiem ,że ma bardzo korzystne działanie. Pomyślałam czemu nie i zrobiłam ją kilka dni temu(...)wiecie co -była naprawdę pyszna jeszcze przed pasteryzowaniem podjadałam ją z garnka-hihi polecam .... Składniki: - 3 kg cukinii, bez miękkiego miąższu i pestek - 3 czerwone papryki - 5 dużych cebul - 3 ząbki czosnku - 3 płaskie łyżki soli, użyłam morskiej Zalewa: - 2 płaskie łyżki gorczycy - 3 szklanki cukru - 2 szklanki octu - 3 łyżeczki soli - 3 kopiaste łyżki kurkumy Przygotowanie: Warzywa
Swojskie jedzonkomasz jednego czy dwóch składników, nie robisz tej sałatki. Jeśli nie masz pomidora, dodaj rzodkiewkę (ja zapomniałam ;). Równie dobrze zamiast czerwonej cebuli, sprawdzi się tutaj dymka. Papryka nie musi mieć koloru czerwonego, a jeśli nie masz dużej ilości brokuła, to dodaj miks sałat. Całą sałatkę posypałam prażoną dynią, ale możecie posypać ją zarówno sezamem jak i pestkami słonecznika. Ja dodałam(...)połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj Sałatka z brokuła z filetem z kurczaka window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średni brokuł 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu
Mieszam w GarnkuOwoców i warzyw do wyboru do koloru, bo sezon w pełni. W hali targowej znajdziemy też stoisko z wędlinami. My kupiliśmy kiełbasę z czosnkiem ( ostra ) oraz z papryką. I szczerze już żałujemy, że kupiliśmy tak mało ;) Kupiliśmy też słoninę z papryką ostrą – mhmm .. pyszna :) Oczywiście na tym stoisku kupimy też węgierski specjał czyli skwarki. Na kolejnych stoiskach(...)znajdziemy przyprawy ( my kupiliśmy ostrą paprykę w proszku ), przeróżne fasole i sery Na piętrze zlokalizowane są tutejsze fast foody ;) z langoszami też – niestety nie było już miejsca na ich zjedzenie, ale kolejka jaka do nich była, przemawiała sama za siebie :) Polecam! TARG w Egerze Zalar Utca Eger Eger targ warzywno owocowy
Kuchnia na wzgórzuporadził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-). Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą) - 2 duże pomidory - 2 cebule - 2 lub 3 ząbki czosnku - 2 cytryny - 6 łyżek oleju palmowego dende - 2 łyżki kuminu w proszku(...)kolendra zielona świeża (próbowaliśmy raz z pietruszką) - szczypta soli Obieramy krewetki z pancerzyka. Krewetki marynujemy miksturą z startego czosnku, kuminu, soli i soku z cytryny. Odstawiamy na pół godziny. Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w kręgi. Szatkujemy kolendrę. Na dnie głębokiej patelni/ woka układamy pierwsza warstwę warzyw: cebula, papryka, pomidory. Jako drugą warstwę układamy krewetki. Trzecia warstwa znów warzywa
Smaki Brazylii