obiadu, i tak oto powstała kolorowa frittata z patelni. Składniki: 4 młode ziemniaki 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Kawałek pora 1 cienka parówka z szynki ½ czerwonej papryki 10 dag sera aldamer 1 łyżeczka klarowanego masła ½ pęczka natki pietruszki Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta curry Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki kroję w grube plastry(...)żółty w kostkę, paprykę w paski a por w pół krążki. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam paprykę i pora duszę pod przykryciem około 5 minut-aż zmięknie, następnie dodaję pokrojoną w plastry parówkę, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem , dodaję ziemniaki. Jajka miksuję ze śmietaną , doprawiam gałką oraz curry do smaku, zalewam warzywa, posypuję pokrojonym serem żółtym, przykrywam pokrywką
Wanilia i Kardamonhiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 3 pomidory (obrane ze skórki i drobno pokrojone) lub 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki płatków chili lub ostrej(...)papryki 1/2 szklanki bulionu 1/2 łyżeczki kuminu roztartego w moździerzu 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kolendry 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu sól morska DODATKOWO : 1 żółtko do posmarowani pierożków (dotyczy wersji pieczonej) lub olej do głębokiego smażenia WYKONANIE CIASTO: Do dzieży miksera przesiewamy mąkę pszenną i sól. Mieszamy. Gorącą wodę mieszamy z oliwą i stopniowo wlewamy do mąki
cool and mintykrótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje. Fantastyczny efekt osiągnięty(...)przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych w wodzie i pokrojonych w paseczki SOS 3 łyżki sosu sojowego 1 łyża
cool and mintygotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji(...)mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek 4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony
cool and mintyDomowe nuggetsy z kurczaka są w moim domu jednym z lepszych sposobów na obiad dla dzieci. Niewielkie, dość cienkie kawałki kurczaka marynuję w czosnku, papryce i mleku, a następnie obtaczam w delikatnej japońskiej panierce Panko. Przygotowuje się ją z dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach(...)sobą na piknik, do pracy lub przygotować z nich pyszną kanapkę. SKŁADNIKI / 2 porcje NUGGETSY 2 małe piersi kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu
cool and mintyząbki czosnku 2 małe ziemniaki 2 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano, ziaren kolendry, czerwonej słodkiej papryki i kminu rzymskiego, sól morska, ¹⁄₂ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcestershire, szczypta chili w proszku WYKONANIE(...)Kolendrę, tymianek i kmin rozcieramy w moździerzu. Mieszamy ze słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego. Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy
cool and mintybulionu lub wody 300 ml mleka kokosowego 300 g filetu z dorsza 200 g krewetek / świeżych lub mrożonych, oczyszczonych i pozbawionych pancerzy 1 cebula pokrojona 1 mała czerwona papryka 1 łyżka oleju kokosowego / lub innego roślinnego oleju o neutralnym smaku 1 łyżka pasty curry / polecam TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru(...)zostawiamy na 10-15 minut do namoczenia. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy 1 minutę. Odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą i opcjonalnie kroimy na mniejsze części. Cebulę drobno siekamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w krótkie paseczki. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pastę curry
cool and mintysoku z cytryny 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka ziaren kolendry / utartych w moździerzu 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego / utartych w moździerzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ¹⁄₂ łyżeczki ostrej papryki ¹⁄₂ łyżeczki kurkumy ¹⁄₂ łyżeczki nasion kozieradki / można pominąć 1 łyżeczka soli WYKONANIE Podudzia myjemy, odcinamy skórę, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski(...)cytryny mieszamy z solą, 1 łyżeczką garam masala oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Dolewamy oliwę. Powstałą mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka i ponownie odstawiamy
cool and mintyroli głównej z kaszą bulgur. Składniki: 1 filiżanka suchej kaszy bulgur puszka zielonego groszku puszka kukurydzy puszka czerwonej fasolki mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz papryka chili w proszku natka pietruszki lub szczypiorek do posypania oliwa z oliwek Przygotowanie: Kasze przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa odcedź i przełóż(...)większej misi. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę i dodaj do reszty. Ugotowaną kaszę przełóż do warzyw, przypraw do smaku. Polej oliwą i posyp pietruszką lub szczypiorkiem. Smacznego
KukuleczkiInne niż klasyczne mielone, a równie pyszne. Dodałam do nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka(...)tarta sól, pieprz, mielona kolendra, suszony czosnek masło klarowane do smażenia Wykonanie: Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na maśle. W misce ułóż mięso, dodaj cebulkę, pokrojoną w kostkę paprykę, jajko oraz posiekany drobno szczypiorek, przypraw do smaku według uznania. Wlej bulion, dolej wody gazowanej, dokładnie mieszaj. Smaż na rumiano z obu stron na klarowanym maśle. Smacznego
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI : 1 główka kapusty włoskiej 50 dkg chudego mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki oleju 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka do smaku 1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku 2 łyżeczki przecieru(...)następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy. W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę
Kulinarne Fantazje MarioliSałatka z ciecierzycą, papryką, ogórkiem, pomidorem i czerwoną cebulą to zdrowa i sycąca potrawa. Dzisiaj podałam ją z pieczonymi pałkami kurczaka, co wzbogaciło jej smak. Polecam(...)SKŁADNIKI : 150 g ziarna ciecierzycy 1 podłużny ogórek 1 pomidor 1 czerwona papryka pęczek natki pietruszki 1 czerwona cebula łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 5-6 pieczonych pałek z kurczaka
Kulinarne Fantazje Mariolimogą się doczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)świderki 300 g chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : na 2-3 tymbaliki 1 opakowanie łososia wędzonego 1 opakowanie ricotty 1/2 część czerwonej papryki 1/2 część żółtej papryki 3 pomidory suszone z zalewy kilka zielonych oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej mięty sałata i listki mięty do dekoracji 2 kromki chleba(...)PRZYGOTOWANIE : Foremki do tymbalików, u mnie pucharki do deserów, wyłożyć folią aluminiową. Następnie dokładnie wykładamy plastrami wędzonego łososia. Twarożek mieszamy z pokrojonymi paprykami, pomidorami, miętą, oliwkami i przyprawami. Masą twarogową napełniamy foremki, z kromek chleba, szklanką wycinamy kółka, którymi przykrywamy tymbaliki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin aby masa serowa stężała. Wykładamy tymbaliki na talerz z sałatą, przecinamy
Kulinarne Fantazje MarioliSKŁADNIKI : 8 plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki(...)PRZYGOTOWANIE : Schab rozbijamy na kotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy
Kulinarne Fantazje Marioli