papryka - 32566 przepisów (strona:458/2172)

Buraczki z papryką. 86

Buraczki z papryką to jedna z moich ulubionych przystawek do obiadu. To stary przepis,  otrzymałam go od mojej cioci Broni. SKŁADNIKI: 6 kg. buraczków 6 papryk 6 cebul  ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: buraczki ugotować, utrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, wszystko wymieszać

Kuchnia Beaty
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 125

sałatka z powodzeniem może stanowić lekki danie obiadowe dla każdego. Teraz, latem, taki lekki posiłek naprawdę sprawdzi się idealnie.       Potrzebujemy: 200 g kaszy gryczanej 2 czerwone papryki 150 g rodzynek 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Odcedzamy i studzimy. Rodzinki zalewamy wrzątkiem(...)minut, a potem je odcedzamy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, a następnie kroimy w kostkę. Łączymy kaszę, paprykę i rodzynki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki "Kipi Kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Marder&Marder Manufacture
Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 182

Dodajemy do cebuli czosnek, smażymy aż straci zapach surowizny. Wrzucamy pomidory z puszki razem z sokiem albo sparzone, obrane i grubo posiekane pomidory Lima. Dodajemy sól, ostrą i słodką paprykę, płatki chili i ziołowy pieprz oraz bulion albo rosół. Całość gotujmy 15-20 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie(...)szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki 1 pełna łyżeczka ostrej papryki 1 pełna łyżeczka płatków chili 1 pełna łyżeczka zielonego ziołowego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zapisz

Karo in the Kitchen
MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM 199

być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami. Składniki: pól kg filetu  z miruny sól,pieprz, słodka papryka dip: 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól,pieprz, cukier, sok z cytryny Wykonanie: Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładam

Z Majeczką w kuchni
Schab duszony w jogurcie 193

mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości 600 g jogurtu naturalnego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz słodka papryka ostra papryka Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa(...)wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
Chutney jabłkowy do słoików na zimę 126

bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z cukini i papryki 256

roku znowu obrodziły cukinie. Nie jesteśmy w stanie ich przejeść dlatego też zrobiłam wypróbowany już przepis na sałatkę z papryką w słodko kwaśnej zalewie. W zimie będzie jak znalazł. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 mniejsze czerwone papryki 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1,5 łyżki soli morskiej Zalewa: 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru(...)łyżka kopiasta soli morskiej 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżeczki gorczycy 1 płaska łyżka kurkumy  Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Papryki pokroić w cienkie paseczki około 2-3 cm. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i pozostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie warzywa

Ala piecze i gotuje
Tapas z papryką i tuńczykiem 152

Niewielki pyszne przekąski podawane na czosnkowych grzankach są świetną przekąską na domowe imprezy. Te z tuńczykiem, papryką, pomidorem i zielonymi oliwkami są rewelacyjne w smaku! Czosnkowa bagietka lub grzanki pszenne z czosnkiem 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 2 łyżki zielonych oliwek z czosnkiem i ziołami 150 g tuńczyka w oliwie z oliwek 2 łyżki natki pietruszki 1,5 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku Sól Pieprz Czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, tuńczyka na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie łyżką nakładamy na czosnkowe grzanki lub bagietki

VioletoweKucharzenie
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 115

korniszony na zimę Nawet niewielki dodatek ostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter. Składniki  2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 strąki ostrej papryki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 cebula Do garnka wrzucamy(...)przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze

Miód i pieprz
Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 159

Dawno nie było :). Tak jakoś się złożyło, ale moi Panowie nabrali smaków i zrobiliśmy. Ta z indykiem , suszonym pomidorem, oliwkami, papryką, rukola i cebulką. Z tego co było w lodówce :-))  Udanego dzionka Wam życzę, ja lecę robić ogórasy :-))). Składniki: opakowanie tortilli 400 g filetu z indyka biała papryka oliwki czarne suszone pomidory z żurawiną cebulka młoda z zieloną częścią(...)rukola starta mozzarella przyprawa kebab - gyros (do indyka) masło klarowane  Indyka kroję w plastry, smażę na odrobinie oleju, dodaję przyprawę kebab - gyros. Paprykę, oliwki, cebulkę i pomidory kroję. Na jeden placek tortilli nakładam trochę startego sera, następnie plastry indyka, na niego warzywa, rukolę i posypuję serem, przykładam drugim plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła, kładę tortillę i chwilkę

kruche babeczki
Bakłażany faszerowane kurkami 203

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)można zrobić również ze   świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys   Polecam również inne faszerowane warzywa: Papryka faszerowana Papryka z farszem wegetariańskim Patisony faszerowane Dzisiejszy wpis dodaję do akcji:   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Surówka kalafiorowa ożywiona kolorami 126

tego dania i smakować domownikom. Ale czasami wystarczy zebrać w całość składniki, jakie mamy w lodówce i mamy gotową surówkę. Tak jak ja. Miałam kawałek kalafiora jedną kukurydzę i paprykę. Surówkę kalafiorową ożywiłam kolorami i powstała smaczna kolorowa surówka kalafiorowa         Składniki: pół główki kalafiora kolba kukurydzy (można dać z puszki) kilka sztuk pomidorków koktajlowych duży ząbek(...)czosnku 2 łyżki oliwy pęczek koperku sól świeżo zmielony pieprz po ¼ strąka papryki czerwone i żółtej     Wykonanie: Kolbę kukurydzy ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.   Wystudzoną kolbę obrałam z ziarenek. Kalafior po opłukaniu podzieliłam na różyczki i zmieliłam w blenderze na drobne ziarenka. Do miski, do kalafiora wsypałam drobno posiekany czosnek i większą część koperku. Dodałam

Kuchnia u Krysi
Rolada francuska z kurczaka i ... 162

francuskiego 400 g podwójnego   fileta z kurczaka 300 g pieczarek 200 g żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia   cebula po   pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego   Wykonanie: Filety umyłam(...)osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam.   Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i   na gorący tłuszcz    wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe

Kuchnia u Krysi
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 147

kości 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju   Sos:   2 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka   słodkiej, wędzonej papryki sok wyciśnięty z połowy cytryny 1 łyżeczka soli   Wykonanie: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym.   Oprószyłam solą i pieprzem. Przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.   Przygotowałam(...)miseczce wymieszałam wszystkie składniki na gładki krem, tzn. miód, przecier pomidorowy, paprykę, sok z cytryny słodką paprykę i sól.     Na patelni rozgrzałam olej.   Włożyłam mięso i obsmażyłam go z każdej strony,   aż do mocnego przyrumienienia.   Piekarnik włączyłam na 100 °C. Za pomocą pędzelka posmarowałam sosem obsmażone mięso na całej jego powierzchni. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego

Kuchnia u Krysi
Filet z indyka duszony z bakaliami 172

Składniki: 1250 g   filetu   z indyka 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 goździki sól pieprz   świeżo zmielony ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli sok z połowy limonki(...)łyżeczka suszonego majeranku   Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon, osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek zmiażdżyłam, drobno posiekałam i przełożyłam do miseczki. Dodałam obie papryki, cynamon, sól i pieprz oraz tymianek i majeranek. Wymieszałam i roztarłam na mięsie. Mięso obwiązałam sznureczkiem, żeby nadać mu ładny kształt. Wstawiłam do lodówki na 2 godziny.     Na patelni rozgrzałam masło z olejem

Kuchnia u Krysi