papryka - 32566 przepisów (strona:458/2172)

Razowa pizza z gyrosem 190

letniej wody 1 łyżeczka suszonych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki ksylitolu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 200 gram piersi z kurczaka 100 gram sera żółtego Pół czerwonej papryki Pół czerwonej papryki Sos pomidorowy lub ketchup Przyprawa gyros Olej do smażenia Forma aluminiowa 23 cm. Gosia Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do grosa, wstawiamy(...)ciasto, odstawiamy pod przykryciem na pół godziny do wyrośnięcia. Formę aluminiową posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na koło, przekładamy do formy. Smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem, układamy kawałki usmażonego kurczaka, Paprykę oraz cebulę kroimy w paski, układamy na pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy wierzch pizzy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Gulasz z pieczarkami 169

lubimy go z kaszami. Świetnie smakuje z kaszą gryczaną, jęczmienną lub pęczakiem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg pieczarek 2 średnie marchewki 1 mały korzeń selera 1 średnia papryka 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)opłukać odrobiną wody i również wlać ją do mięsa. Dodać pozostałe przyprawy oprócz pieprzu i soli. Dusić wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękki i wtedy dodać drobno pokrojoną paprykę, pieprz i sól do smaku. Dusić jeszcze około 5 minut. U mnie gulasz dusił się w sumie około 65 minut, ale to zależy jakie trafi nam się mięso. W garnku

Kuchcik gotuje
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 173

drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych warunkach zastąpić inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje(...)sosu sojowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka świeżego tymianku (tak, jeszcze raz; albo 1 łyżeczka suszonego) 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego lub kilka ziaren 0,5-1 łyżeczki papryki chili przyprawa włoska: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka cebuli granulowanej 1 łyżka cukru 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka natki

Pociąg Do Kuchni
Falafel 128

ciecierzycy 2 średnie cebule 1,5 łyżeczki suszonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonych ziaren kolendry 1 duża garść świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki suszonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki suszonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej olej do smażenia Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na noc pod przykryciem(...)odcedzić na durszlaku (zostawić na ok. 15 minut) i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą, czosnkiem, kminem i kolendrą. Do gotowej masy dodać drobno posiekaną natkę pietruszki, paprykę (słodką i ostrą), sól, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanej masy formować ręką małe kulki. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju (olej powinien sięgać

Bullio
Buraczki z papryką. 81

Buraczki z papryką to jedna z moich ulubionych przystawek do obiadu. To stary przepis,  otrzymałam go od mojej cioci Broni. SKŁADNIKI: 6 kg. buraczków 6 papryk 6 cebul  ZALEWA: 1/2 kg. cukru 1 szkl. octu sól, pieprz do smaku WYKONANIE: buraczki ugotować, utrzeć na grubych oczkach, paprykę pokroić w większą kostkę, cebulę w drobną kostkę, wszystko wymieszać

Kuchnia Beaty
Sałatka z kaszy gryczanej, papryki i rodzynek z natką pietruszki 119

sałatka z powodzeniem może stanowić lekki danie obiadowe dla każdego. Teraz, latem, taki lekki posiłek naprawdę sprawdzi się idealnie.       Potrzebujemy: 200 g kaszy gryczanej 2 czerwone papryki 150 g rodzynek 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Odcedzamy i studzimy. Rodzinki zalewamy wrzątkiem(...)minut, a potem je odcedzamy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i białe części, a następnie kroimy w kostkę. Łączymy kaszę, paprykę i rodzynki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki "Kipi Kasza" Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza

Marder&Marder Manufacture
Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 173

Dodajemy do cebuli czosnek, smażymy aż straci zapach surowizny. Wrzucamy pomidory z puszki razem z sokiem albo sparzone, obrane i grubo posiekane pomidory Lima. Dodajemy sól, ostrą i słodką paprykę, płatki chili i ziołowy pieprz oraz bulion albo rosół. Całość gotujmy 15-20 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie(...)szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka domowego rosołu lub bulionu 5 łyżek oliwy 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki 1 pełna łyżeczka ostrej papryki 1 pełna łyżeczka płatków chili 1 pełna łyżeczka zielonego ziołowego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Zapisz

Karo in the Kitchen
MIRUNA Z DIPEM PAPRYKOWYM 194

być obowiązkowo. Zwykły kawałek upieczonej ryby możemy wzbogacić podając go z fajnym dipem, u mnie dziś paprykowy. Zobaczcie sami. Składniki: pól kg filetu  z miruny sól,pieprz, słodka papryka dip: 2 papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól,pieprz, cukier, sok z cytryny Wykonanie: Paprykę i cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, wkładam

Z Majeczką w kuchni
Schab duszony w jogurcie 188

mięsem to zapraszam do zakładki   mięsa . Składniki 700 g schabu bez kości 600 g jogurtu naturalnego 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz słodka papryka ostra papryka Schab pokroić na plastry o grubości około 0,5 cm i lekko rozbić. Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem i przyrumienić na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Do mięsa(...)wlać jogurt i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
Chutney jabłkowy do słoików na zimę 124

bardzo lubię takie kontrastowe połączenie. Dlatego w tym roku postanowiłam przygotować chutney jabłkowy, które idealnie komponuje się z mięsem wieprzowym. Składniki: 75 dag kwaśnych jabłek 2 czerwone papryki 20 gram świeżego imbiru 50 ml octu jabłkowego 6 goździków 15 dag cukru brązowego 1 szczypta ostrej mielonej papryki Wykonanie: Jabłka i paprykę obrać i pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z cukini i papryki 253

roku znowu obrodziły cukinie. Nie jesteśmy w stanie ich przejeść dlatego też zrobiłam wypróbowany już przepis na sałatkę z papryką w słodko kwaśnej zalewie. W zimie będzie jak znalazł. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 mniejsze czerwone papryki 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1,5 łyżki soli morskiej Zalewa: 1 szkl octu 10% 1,5 szkl cukru(...)łyżka kopiasta soli morskiej 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżeczki gorczycy 1 płaska łyżka kurkumy  Przygotowanie: Cukinię razem ze skórką pokroić w cienkie plasterki. Papryki pokroić w cienkie paseczki około 2-3 cm. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w piórka. Wszystko razem wymieszać z solą i pozostawić na 4-5 godzin. Po tym czasie warzywa

Ala piecze i gotuje
Tapas z papryką i tuńczykiem 147

Niewielki pyszne przekąski podawane na czosnkowych grzankach są świetną przekąską na domowe imprezy. Te z tuńczykiem, papryką, pomidorem i zielonymi oliwkami są rewelacyjne w smaku! Czosnkowa bagietka lub grzanki pszenne z czosnkiem 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor 2 łyżki zielonych oliwek z czosnkiem i ziołami 150 g tuńczyka w oliwie z oliwek 2 łyżki natki pietruszki 1,5 łyżki majonezu(...)ząbek czosnku Sól Pieprz Czerwoną paprykę oraz pomidora kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Oliwki kroimy w plasterki, tuńczyka na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Delikatnie łyżką nakładamy na czosnkowe grzanki lub bagietki

VioletoweKucharzenie
korniszonki z ostrą papryczką na zimę 110

korniszony na zimę Nawet niewielki dodatek ostrej papryki całkowicie odmieni poczciwe korniszony, nadając im nowy ostry charakter. Składniki  2 kg ogórków 4 ząbki czosnku 4 strąki ostrej papryki zalewa  4 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 cebula Do garnka wrzucamy(...)przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki  wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika po strąku papryki i ząbku czosnku.  Z alewamy  marynatą, uważając aby  warzywa  były w niej całkowicie zanurzone  i zamykamy słój. Ogórki pasteryzujemy  (w garnku lub piekarniku), w temperaturze

Miód i pieprz
Quesadillas z indykiem, suszonym pomidorem, papryką i oliwkami 153

Dawno nie było :). Tak jakoś się złożyło, ale moi Panowie nabrali smaków i zrobiliśmy. Ta z indykiem , suszonym pomidorem, oliwkami, papryką, rukola i cebulką. Z tego co było w lodówce :-))  Udanego dzionka Wam życzę, ja lecę robić ogórasy :-))). Składniki: opakowanie tortilli 400 g filetu z indyka biała papryka oliwki czarne suszone pomidory z żurawiną cebulka młoda z zieloną częścią(...)rukola starta mozzarella przyprawa kebab - gyros (do indyka) masło klarowane  Indyka kroję w plastry, smażę na odrobinie oleju, dodaję przyprawę kebab - gyros. Paprykę, oliwki, cebulkę i pomidory kroję. Na jeden placek tortilli nakładam trochę startego sera, następnie plastry indyka, na niego warzywa, rukolę i posypuję serem, przykładam drugim plackiem tortilli. Na patelni rozgrzewam troszeczkę masła, kładę tortillę i chwilkę

kruche babeczki
Bakłażany faszerowane kurkami 199

Teraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się...     Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5   łyżki bułki tartej(...)można zrobić również ze   świeżych grzybów, z pieczarek. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych. Jeśli zasmakuje Wam moja wersja, życzę SMACZNEGO! Krys   Polecam również inne faszerowane warzywa: Papryka faszerowana Papryka z farszem wegetariańskim Patisony faszerowane Dzisiejszy wpis dodaję do akcji:   Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.   Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi

Proponowane wyszukiwania