Składniki: burger: 50 g komosy ryżowej puszka czarnej fasoli 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego lub bez cukru 2 daktyle 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz hummus: przepis znajdziecie w poprzednich postach (dział pasty/dodatki) cebulka: 2 cebule 2 łyżki miodu szczypta soli bakłażan: 1 mały bakłażan sól, pieprz dodatki: około(...)dużych liści sałaty papryka/pomidor listki kolendry Przygotowanie: Burgery: Ugotować komosę ryżową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchą patelnię wsypać odsączoną i wypłukaną czarną fasolę. Dodać kmin, słodką paprykę i smażyć na małym ogniu aż lekko popęka. Komosę, fasolę, dżem, daktyle, oliwę, pieprz zblendować na gładką masę. Powinna być bardzo gęsta i zwarta. Do smaku dodać sól. Formować burgery
Jaglusiaburaków ćwikłowych 0.5 kg papryki 0,5 kg cebuli na zalewę; 1 szkl octu niecała szklanka cukru ziele angielskie liść laurowy trochę soli Buraki ugotować wcześniej, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule pokroić w półtalarki , paprykę w paseczki. Przygotować zalewę, wrzucić cebule i paprykę , gotować pod przykryciem ok 5 min, dodać buraki, zagotować i nakładać do słoików
Gotowanie jest łatwedzikie ogórki -achocha papryka papryczka chili czosnek zalewa 4,5 szkl wody 1 szkl octu 200 g cukru 20 g soli ziele angielskie gorczyca biała Przygotowujemy ogórki achocha; należy odciąć ogonki, patyczkiem wykonać otworek i wetknąć pasek papryki , tak wykonujemy całą partię do marynowania. Do każdego słoiczka ok 300 ml wkładamy ząbek czosnku, 2-3 plasterki papryczki chili(...)łyżkę pokrojonej w kostkę papryki. następnie układamy nadziane ogóreczki i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy
Gotowanie jest łatwebazie warzyw.A przecież one świetnie podkreślają smak potrawy ,sprawiając że jest ono cudownie smakowite i czarujące.Chciałabym Wam bardzo polecić zrobienie takiej zupy. 3/4 średniej dyni 2 żółte papryki 2 Ząbki czosnku 0.5 szkl.mielonych orzechów ( kilka zostawić do przystrojenia) sól morska pieprz cajune kurkuma imbir 1 puszka mleczka kokosowego 200 ml.bulionu z kurczaka ********************************************** Dynię i paprykę obrać , oczyścić(...)pokroić na kawałki.Włożyć do naczynia , polać odrobiną dobrej oliwy i piec 20 minut w 180 stopniach.W garnku przesmażyć obrany i drobno posiekany czosnek ( dosłownie chwilę) , dodać dynię z papryką, zalać bulionem i gotować 15-20 minut.Przyprawić solą i pieprzem.Zagotować i dodać mleczko kokosowe i zmielone orzechy.Przyprawić. Zmiksować blenderem na puszysty krem.P odawač z kawałkami orzechów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli można dodać zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalać Składniki na farsz: serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt papryka biała 2 szt ser gouda 300 g pomidor 1 szt szczypiorek pęczek ogórek świeży Krok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok(...)placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLA Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam
Różowa kuchniazrobić pyszne i do tego kolorowe danie jakim jest Ratatouille. W spolszczonej nazwie to R atatuja czyli warzywne danie prowansalskie, składające się głównie z cukinii, bakłażana, cebuli, pomidorów i papryki. Ja zamiast papryki użyłam cienko pokrojonych ziemniaków, dlatego świetnie się sprawdziło jako dodatek obiadowy do mięsa zamiast ziemniaków. Ratatuja będzie też fajnym pomysłem na lekka kolację. Mimo, że na początku(...)cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 szkl. oliwy 1 łyżka masła zioła prowansalskie do posypania (Ilość składników zależy od wielkości naczynia w jakim je robimy,można dodać też paprykę) Przygotowanie: Wszystkie warzywa musimy pokroić w plasterki o grubości 4-5 mm (cebule i ziemniaki wcześniej trzeba obrać) Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, a następnie układamy w nim na przemian
Bon appetit mon amienich różne farsze, by stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka(...)kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smażymy.Osączamy * Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchnitakich słoiczków i Was również zachęcam do zrobienia sosiku. Składniki: 3 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 główka czosnku mnóstwo świeżej bazylii,listków tymianku oraz oregano sól,pieprz,papryka ostra bądź słodka oraz cukier do smaku Umyte,pokrojone pomidory gotujemy na dość dużym ogniu ok 20 min( jak w przypadku przecieru pomidorowego), zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie miksujemy blenderem(...)wlewając przecier partiami na szeroką teflonową patelnie i mieszać aż przecier zgęstnieje. Na oleju bądź oliwie podsmażyć przeciśnięty czosnek,dodać zioła i wylać do sosu,doprawić solą,pieprzem oraz papryką.Jeśli sos będzie zbyt kwaśny można dodać 1/2 łyżeczki cukru.Całość gotować jeszcze ok 20 min. Moje pomidorki są tak słodkie,że cukru nie potrzebowały.Jeśli zabraknie świeżych ziół zawsze
Niespełnione zdolności kulinarnewarzywnym.Bardzo smaczne i troszkę mniej kaloryczne.Śmiało można jeść na ciepło jak na zimno.Do obiadu lub przekąskę tak same :) Składniki: 10 dużych pieczarek cukinia obrana i starta 400 g papryka czerwona 1 szt papryka biała 1 szt czosnek 3 ząbki sprasowany sol i pieprz do smaku ser gouda 100 gram Krok 1 Pieczarki myjemy,wyjmujemy środki i troszkę jeszcze powiększamy(...)otworek( ogonki drobno kroimy ) Krok 2 Cukinię obieramy ze skorki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnię. Krok 3 Paprykę czerwoną i białą kroimy w kosteczkę, dodajemy do cukinii i smażymy na odrobinie oleju. Krok 4 Kiedy nam warzywa puszczą sok dodajemy pokrojone ogonki i środki z pieczarek, całość dusimy i podsmażamy doprawiając solą i pieprzem.Ch
Różowa kuchniapanierowane i smażone krótko (4 – 5 min.) na głębokim oleju. Warzywa w tempurze. Składniki na ciasto: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej - 3 łyżki mąki tortowej - lodowata woda - lód Dodatkowo: - papryka - rzodkiewki - natka pietruszki - olej lub oliwa do głębokiego smażenia Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Papryki i rzodkiewki przekrajamy na połówki. Natkę pietruszki pozostawiamy w gałązkach. Obie mąki przesiewamy do miski(...)stron. Nie należy wkładać zbyt wiele jednocześnie, aby nie obniżać gwałtownie temperatury oleju. Przekładamy na papierowe ręczniki kuchenne. Podajemy natychmiast. Warzywa w tempurze to wspaniała przekąska. Ja wykorzystałam paprykę, rzodkiewki i natkę pietruszki, ale można użyć innych, ulubionych warzyw. Można je podać z sosem sojowym, słodko kwaśnym lub ulubionym dipem. Idealna potrawa „na poprawę humoru”, dla gości, wegan, wegetarian
mojewypiekiinietylkopostanowiłam przyprawić naprawdę wyraziście i muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! <3 Marynata do kurczaka: 650 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbywamy się wszelkich chrząstek i tłuszczu. Kroimy go w średniej wielkości kostkę, przekładamy go do miski(...)miski i odstawiamy na bok. Sos śmietanowo-pieczarkowy: 1 cebula 500 g pieczarek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml śmietany kremówki (30 %) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Na patelni, na której smażyliśmy kurczak rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy
Cooking Monstersię ograniczać spożywanie kalorii to fajnie się nadają aby takie muffiny przygotować . Składniki 1 duża pierś z kurczaka 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 3 małe kawałki brokuł pęczek pietruszki(...)smaku folia aluminiowa Wykonanie Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za duże kawałki, do mięsa i reszty składników w misce dodaje fetę pokruszoną oraz dwa jajka ,wszystko
Mój Smakzawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu . Składniki 1 kg mięsa karkówki bądź szybki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzy ziołowego 1 łyżeczka soli czosnkowe 1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu Mięso(...)mięso do żaroodpornego naczynia na jedną połowę na drugą połowę wykładamy ziemniaki . Składniki na ziemniaki 1 kg ziemniaków nie za dużych 1 łyżka papryki czerwonej pół łyżeczki papryki ostrej sól do smaku 3 duże łyżki oliwy Ziemniaki obieramy i myjemy
Mój Smakbardzo dużo świeżych i bardzo wartościowych warzyw , i trzeba z tego na maksa korzystać , zapraszam na pyszne leczo z warzyw i kiełbaską. Składniki 1 średnia cukinia 2 papryki czerwone 5 pomidorów bez skóry 2 laski kiełbasy zwyczajnej bądź kabanosy 2 cebule sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Wykonanie Cukinie kroję w kostkę , cebulę , paprykę , pomidory , kiełbasę , także , jak mamy wszystkie warzywa pokrojone to rozgrzewamy patelnie z odrobiną masła i przesmażam wszystkie warzywa około 10 minut często mieszając . Kiedy warzywa nam się przesmażyły to przekładamy do garnka i zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu do momenty jak warzywa będą
Mój Smakużyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól i pieprz do smaku Jeśli używamy świeżej ryby, filetujemy ją pozbawiamy ości. Jeśli mamy filety mrożone(...)Teraz dodać przecier pomidorowy, ryż i wodę. Wszystko zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Mieszać od czasu do czasu. Po 30 minutach dodać ocet balsamiczny, paprykę słodką i ostrą, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz i zostawić na palniku na godzinę, aby danie doszło. Kto ma kuchenkę elektryczną - zestawić
Posadzone i zjedzone