papryka - 32566 przepisów (strona:447/2172)

Domowa jarzynka 132

Często mieszamy. Kiedy już listki łatwo się łamią i szeleszczą w palcach susz jest gotowy. Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Wersja III - czerwona papryka, papryczka chili,  proporcje dowolne. Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroimy w drobne, krótkie paseczki. Wykładamy na szeroką blachę i suszymy jak w przepisach wyżej. Idealnie taka(...)suszona papryka nadaje się np. do grochówki, sosów, gulaszu

Kulinarne przemyslenia
Lekko pikantna zupa krem z dyni 143

bulionu warzywnego (można też użyć kostki warzywnej) 1 średnia dynia 1 duża cebula 1 łyżka masła szczypta pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżej, drobno krojonej papryczki chili (bądź suszone płatki chili) 2 duże ziemniaki grzanki i śmietana kwaśna do serwowania Dynię kroimy z kostkę. Pestki i miąższ oczywiście wyrzucamy Do garnka(...)którym będziemy gotować zupę dodajemy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę chili. Smażymy około 2 minut na średnim ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy kumin wraz z mieloną papryką, kontynuujemy smażenie prze kolejną minutę. Natępnie do całości wlewamy bulion warzywny bądź wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię wraz z drobno pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy całość przez 30 minut. Gotowe blendujemy

mecooks
Tortilla z warzywami zapiekana w sosie beszamelowym 186

zapoznania się z przepisem :) Przepis: Składniki :  6 tortilli  1200 g mrożonych warzyw 2 x 600 g  w moim przypadku był to miks warzywny z marchewką, brokułem, papryką kukurydzą i groszkiem.  100 g startego żółtego sera lub mozzarelli.  500 ml mleka  3 łyżki mąki 3 łyżki masła  1 łyżeczka gałki muszkatołowej  1 łyżeczka(...)oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku sól pieprz do smaku  1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie Farsz 1. Rozmrażamy warzywa, potem przez jakiś czas dusimy aż będą miękkie. Gdy warzywa już zmiękną i woda wyparuje smażymy na oliwie lub masełku przez jakiś czas dorzucając przyprawy tj. bazylia, tymianek, oregano, sól i pieprz do smaku, na koniec dodać 3 łyżki

Mój pomysł na
Pizza 133

drożdży 1/2 szklanki mleka szczypta soli łyżka cukru szklanka wody sos szklanka przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku szczypta cukru sól, pieprz dodatki 10 dag salami 1 czerwona papryka 2 garście kukurydzy konserwowej 15 dag tartej mozzarelli  łyżka ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Mleko mieszamy z wodą, dodajemy cukier. Podgrzewamy (nie gotujemy). Rozpuszczamy drożdże. Dodajemy 4 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe(...)olej. Zagniatamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Do przecieru pomidorowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Salami i paprykę kroimy w cienkie paski. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia. Formujemy okrąg. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kolejno salami, paprykę i kukurydzę. Posypujemy serem i posypujemy ziołami. Pieczemy w temperaturze

Pobite gary Barbary
Tortilla z tuńczykiem 120

mieliśmy w domu, wykorzystaliśmy taką jaka była. I też się sprawdziła.  Składniki 2 ugotowane na twardo jajka tuńczyk z puszki w sosie własnym 3 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu zielona sałata sól pieprz meksykańska tortilla kukurydziana masło     Przygotowanie   Ogórki i paprykę pokroiłem, paprykę w dość grubą kostkę, a ogórki

R'n'G Kitchen
żeberka cielęce z cebulą duszone... 149

Składniki: żeberka 1 kg/cielęce, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1 łyżka, cebula 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 5 szklanek, natka pietruszki - ile potrzeba żeberka podzielić na porcje, natrzeć paprykami, kucharkiem, obsypać mocno mąką na gorącym smalcu zrumienić żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka z makronem spagetti 169

obiadu...  Kolorowa sałatka z makronem spagetti Składniki : około 100 g ugotowanego makaronu spaghetti 1 wędzone udko z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek 150 g sera feta papryka żółta pół papryki zielonej pół cebuli łyżka majonezu łyżeczka musztardy zielona cebulka Przygotowanie : Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki. Mięso oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Fetę kroimy(...)kostkę. Na kawałki kroimy wszystkie warzywa, i tak cebulę w drobną kosteczkę, pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki, a papryki i rzodkiewki w grubszą kostkę. d odajemy majonez, musztardę i mieszamy. Z wierzchu posypujemy zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczone ziemniaki z nutą cytrynową ze szczypiorem 168

Takie pieczone ze skórką są szczególnie zdrowe, bo nic z nich nie wypłukujemy, a w skórce jest wiele cennych witamin. Te są ziołowe z dodatkiem pieprzu, oregano i słodkiej papryki z nutą cytrynową. Pyszne! Dodajcie je do obiadu albo do ulubionych dipów. Składniki: 4 duże ziemniaki sól, pieprz, papryka słodka, oregano 2 plastry cytryny łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanego(...)szczypiorku Przygotowanie: Ziemniaki bardzo dobrze myjemy, kroimy na ćwiartki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i oregano. Układamy także plasterki cytryny pokrojone jeszcze na pół i masło - równomiernie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C bez termoobiegu. Na środkowej półce układamy naczynie z ziemniakami. Pieczemy 50 minut, co jakiś czas mieszając je po to, by przyprawy i masło było

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA CHRUPIĄCA 136

Prosta  sałatka ,szybka i dobra na spotkanie ze znajomymi lub jako lekkie danie na kolację.   1 główka sałaty 3 pomidory 1 świeży ogórek 1 papryka 1 mała cebula 4-5 rzodkiewek koperek 1/3 szkl.jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz papryka w proszku szczypta przyprawy indyjskiej chaat masala rzeżucha do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę myjemy(...)usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w plasterki,to samo robimy z rzodkiewkami.Koperek siekamy.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny,solą,pieprzem i papryką.Warzywa delikatnie mieszamy z przyprawą chaat masala,i polewamy sałatkę.Smacznego.Można obyć się bez przyprawy indyjskiej ale to już nie będzie ten efekt.Posypujemy rzeżuchą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tagliatelle z łososiem, papryką i porem 123

Składniki (na 1 porcję) - filet z łososia (ok. 100g), - porcja makaronu tagliatelle (ok. 50 g), - ½ papryki (ok. 75 g), - ½ pora (ok. 60 g) - 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny, - przyprawy: sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu(...)Kroimy por w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pora. 4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. 5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). 6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka z kozim serem, fetą i pomidorkami (pyszna!) 158

usłyszałam od mojego Męża, gdy zrobiłam (wymyśloną przez siebie) sałatkę po raz pierwszy do wieczornego domowego seansu filmowego;D   Muszę przyznać, że połączenie obu serów z pieczonymi pomidorkami, papryką, zalewą z suszonych pomidorów i przypraw dało wyśmienity smakowy efekt. Polecam do świeżej i chrupiącej bagietki, grzanek, tostów czy domowych kanapek. Polecam ją nie tylko na domowe randki, porcję energii(...)tyle;) Składniki: 120 g różnych sałat - ja użyłam gotowej mieszanki mix z: frisee (cykoria endywia), escarola, radicchio, roszponka, rzymska 10 pomidorków koktajlowych - użyłam Campari - słodkie amoroso 1 czerwona papryka 100 g pokruszonej fety 2 suszone pomidory + 6 łyżek oleju z ziołami, w którym znajdują się suszone pomidory (zawsze używam słoiczka 280 g TESCO) ser kozi dojrzewający rolada

Zasmakuj Kuchni
“Sceny kuchenne” – recenzja 111

dziecko, odwiedzać dziadka andersowca, z grzybobrania. Jest też pszczelarstwo. Jedzenie to życie, więc ważny jest przekazany przez rodziców szacunek do jedzenia, ważne jest robienie zapasów i przetworów. Kuchnia pachnie papryką, gorgonzolą, parmezanem, łososiem i tatarem. Nigdy nie brakuje wina i domowych nalewek. Jest mimetyczna, tatar z papryki czerwonej i żółtej jest podawany tak, by czerwona papryka udawała mięso, a żółta

Ugotowane pozamiatane
Risotto z papryką i suszonymi grzybami 130

Kuchnia włoska jest mi bliska, gdyż spędziłam w Italii miesiąc poznawając kulturę i kuchnię tego kraju. Risotto zalicza się do jednych z moich ulubionych dań. Postanowiłam przygotować je z papryką i suszonymi grzybami, niestety nie posiadałam wina. Świetny smak i aromat. Polecam dla osób, którzy uwielbiają kuchnię włoską! Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 1 l bulionu z rosołu 1 cebula(...)średnie papryki garść suszonych grzybów 1 łyżka masła przyprawy: jarzynka, suszone pomidory, czosnek granulowany, pieprz cytrynowy  olej do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z olejem zeszklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy ryż. Kolejno ryż zalewamy jedną szklanką bardzo gorącego bulionu. Czekamy, aż ryż wchłonie bulion i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i umyte

Truskawkowa Fiesta
Gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym. 144

Pyszny aromatyczny gulasz schabowy w sosie słodko-kwaśnym z papryką konserwową i marchewką. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 600 g schabu 3 marchewki 2 papryki konserwowe sol, pieprz, szczypta chili 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czerwonej paryki 3 ząbki czosnku   4 łyżki oliwy 2,5 litra bulionu warzywnego lub wody(...)przykryciem około 30 minut, pod koniec dolewamy resztę bulionu i dusimy tak długo aż mięso będzie miękkie ale nie może się rozpadać.Na samym końcu dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę konserwową i przyprawiamy ewentualnie do smaku, gulasz możecie zagęścić jeśli chcecie, na szklankę wody łyżkę mąki ziemniaczanej. Wlewamy do sosu i zagotowujemy.   Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sos pomidorowy z cukinią i bazylią do słoików na zimę 122

najczęściej przygotowywany przeze mnie sos :) Pasuje do wielu potraw, dlatego w tym roku pokusiłam się również o przygotowanie go w formie przetworów. Składniki: 2,5 kg pomidorów 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 młoda cukinia 1 pęczek świeżej bazylii 5 ząbków czosnku 5 łyżek oliwy 10 łyżek cukru 3 łyżeczki soli pieprz do smaku papryka mielona ostra do smaku(...)octu Wykonanie: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, zmiksować i zagotować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek, drobno pokrojoną cebulę i zeszklić. Przełożyć do masy pomidorowej, dodać startą paprykę i cukinię. Przyprawić do smaku, dodać posiekaną bazylię, dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu około godziny. Na końcu dodać ocet, zagotować. Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania