panierka - 3500 przepisów (strona:17/234)

Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 93

właśnie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)panko jest bardzo chrupiące. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.  Panierkę panko

Tajemnice Smaku
Karp w panierce migdałowej. Wigilijny hit. PRZEPIS 127

Najpierw zaskoczenie, potem już tylko zachwyty. Tak będzie, gdy na kolację wigilijną podasz karpia w przepysznej chrupiącej migdałowej panierce. Zawsze wysoko na naszej liście świątecznych hitów kulinarnych. Przepis na karpia w panierce migdałowej Składniki: płat karpia pokrojony na 4-5 kawałków, 2 jajka, około 2 garści płatków z migdałów, 2 płaskie łyżki mąki plus mąka do panierowania, sól, pieprz, olej(...)cieście, aby dokładnie go oblepiło – więcej migdałów powinno znaleźć się na stronie bez skóry. Smaż na rozgrzanym oleju zaczynając od strony skóry przez kilka minut, następnie obróć, aż panierka zrobi się ciemnozłota.. Karp jest najlepszy, gdy podasz go od razu po usmażeniu, migdały wtedy przepysznie chrupią. Rada: karpia przed smażeniem możesz zamoczyć w mleku – sprawdź, dlaczego warto

Kulinarna Polska
Smażony camembert 87

Smażony camembert na rumiany kolor, w delikatnej panierce podany wraz z szybko sałatką jest idealnym daniem na szybką i bardzo smaczna kolację. Sałatkę możecie przygotować z dowolnych składników jakie macie w domu. Moja wersja to sałata rzymska i pomidorki koktajlowe. Całość smaku pokreśli szybki dressing. Składniki na dressing łyżka musztardy łyżka miodu 3 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sól

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Niedzielny obiad: Kurczak jak z KFC 127

pewno nie raz zastanawialiście się jak zrobić chrupiące udka z kurczaka. Tajemnica tkwi nie w panierce, ale w mieszance przypraw do mięsa. Znamy ten sekret. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 duże Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na kawałek chrupiącego kurczaka z fastfooda? Niestety każdy, nawet jeśli głośno tego nie powie. Niestety, bo fastfoodowe(...)jednak zrobić kiedy najdzie nas ochota na fastfooda? Możemy zrobić go w domu. Będzie pysznie i zdrowo! Mamy dla Was super przepis na pałki z kurczaka, w pysznej panierce, doprawione magiczną mieszanką przypraw. Kurczak, który jest chrupiący z zewnątrz i soczysty w środku. Cała tajemnica tkwi we wspomnianej mieszance przypraw i sposobie przygotowania. Zanim kurczak trafi do piekarnika, wcześniej trzeba

Niedzielny kucharz
Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem) 141

Soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Moja rodzina uwielbia dania z kurczaka. Przeważnie na udkach czy nóżkach z kurczaka przygotowuję jednego dnia jakąś szybką zupę, a następnego podaję mięso podaję w chrupiącej panierce. Dziś jednej z takich pomysłów. Do tak przygotowanego kurczaka wspaniale pasował aromatyczny ryż z suszonymi grzybami. Pamiętajcie, że choć jest to danie praktycznie gotowe(...)choć nazwa wskazuje na risotto możecie go wykorzystać na różne sposoby w swojej kuchni. Spróbujcie, polecam. I zapraszam na przepis na soczyste udka w chrupiącej panierce (podane z aromatycznym ryżem). Składniki: 4-5 sztuk udek z kurczaka (można użyć też np. ćwiartek)* 7 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki kukurydzianej 3 jajka M 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 508

krok po kroku” trafiłam na ten przepis, moje poszukiwania uznałam za zakończone. I faktycznie – od lat robię głównie te nuggetsy. Są pyszne, delikatne, mięciutkie. Cały smak zawdzięczają panierce – miodowi i musztardzie oraz płatkom kukurydzianym z dodatkiem pieprzu, samego mięsa nie przyprawiamy. Tutaj wersja z równie smacznymi nuggetsami smażonymi. filety z kurczaka (u mnie 3 pojedyncze piersi) płatki(...)tego nie wyszło;) Nuggetsy te robię bardzo często i są moim ulubionym sposobem na kurczaka z piekarnika, jednak mimo to czasami coś idzie nie tak. Co może pójść źle? Panierka nie zawsze idealnie chce przylegać do mięsa – to po pierwsze. A po drugie – raz na jakiś czas zdarza się, że po upieczeniu panierka od spodu (w miejscu gdzie

Smaki Na Talerzu
Chrupiący kurczak 142

height: 1em;" /> Majonez z parmezanem wymieszać dokładnie. Dodać trochę soli i świeżo mielonego pieprzu. Pałki kurze dzielimy na pół, zanurzyć dokładnie w majonezie. Zostawić tak na godzinę. Przygotowanie panierki – wszystkie składniki panierki dokładnie wymieszać. Kurczaka wyjąć z majonezu i dokładnie obtoczyć w panierce. Docisnąć lekko panierkę, położyć kawałki kurczaka na kratce z piekarnika. Główkę czosnku nie obierać tylko przekroić

Kuchnia Pokoleń
KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 286

Karp smażony to jedno z tych dań, które od zawsze pojawiają się na świątecznym stole w mojej rodzinie i zapewne w Waszych również Jeśli lubicie takiego w chrupiącej panierce to wcale nie musicie z niego rezygnować. Wystarczy tylko przygotować odpowiednią panierkę zgodną z LCHF. Dzięki mące kokosowej karp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego(...)kcal, B 15g, W 0,25 g, T 16,5 g. Artykuł KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Chrupiące pieczarki w bezglutenowej panierce 228

Uwielbiam pieczarki, zwłaszcza te w chrupiącej panierce. Dziś zapraszam Was na zdrowszy, bezglutenowy przepis na takie małe chrupiące pieczarki. Do przygotowania panierki wykorzystałam mąkę kukurydzianą, którą zna chyba każdy i mąkę z żółtego grochu. Otrzymuje się ją ze zmielonych ziaren grochu. Co ważne, ma ona dużo wysoko przyswajalnego białka i jak wspomniałam wcześniej nie zawiera glutenu. Można dodawać(...)wytrawnych dań, chleba, placków, naleśników oraz stosować jako zagęszczacz do zup. Ja dziś wykorzystałam ją do panierki. Takie chrupiące pieczarki są doskonałą przystawką / przekąską na przyjęcie lub od tak przed telewizor Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 12 sztuk małych pieczarek) 12 sztuk małych pieczarek 2 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 3 łyżki mąki z żółtego grochu

Słodkie okruszki
Kokosowe nuggetsy (z dipem ananasowym) 340

takie domowe? (nie te z McDonalda) To pewnie jeszcze większe grono miłośników się pojawia :) Chciałabym wam zaproponować trochę inne nuggetsy niż te normalnie znane... czyli nuggetsy w kokosowej panierce :) Są naprawdę pyszne, proste i szybciutkie do zrobienia. Do tego bardzo kokosowe zatem będą smakowały każdemu miłośnikowi kokosa :) Pod przepisem podam również propozycję dipu do nuggetsów. Dip ananasowo-kokosowy bardzo szybciutki(...)nuggetsy: 0,5 kg schabu lub piersi z kurczaka (bardziej soczyste wychodzą z piersi) wiórki kokosowe (ciężko mi powiedzieć ile gdyż to zależy od ilości kawałków i grubości panierki) 2 jajka + ew. odrobina mleka mąka pszenna Olej do smażenia Piersi z kurczaka (lub schab) myjemy i kroimy na takie kawałki jakie chcemy potem uzyskać po usmażeniu nuggetsów (zatem

Jedzeniomania
Kotleciki w panierce Nuggetsy 133

Kotleciki w panierce Nuggetsy Dziś na obiad proponuje, kotlety drobiowe w pieczarkach, w pysznej panierce. 10 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: ·        10 dużych pieczarek ·        1 Filet z kurczaka ·        Jajko + 2 do panierki ·        1 łyżka przyprawy(...)Wsypujemy mąki, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. 4.    W grzybów usuwamy ogonki, myjemy i nakładamy farsz mięsny. 5.    Panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz w panierce do nuggetsów zmieszanej z proszek do sosu meksykańskiego, który znajduje się w opakowaniu. 6.    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 7.    Kotlety gotowe

Kulinarna Chwila
Kotlety schabowe po meksykańsku 149

Kotlety schabowe po meksykańsku Kruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam!     Składniki: 3-4 plastry schabu 3/4 szklanki mleka masło klarowane lub olej(...)smażenia PANIERKA: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 3/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki     *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce *** *** Po tym czasie kotlety odsączamy

Blog z Apetytem
Piątek: Ryba panierowana w orzechach 111

Ryba panierowana w orzechach jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego przepisu najlepiej użyć filetów ze świeżej ryby. Mrożona ma w sobie dużo wody, którą panierka może nasiąknąć podczas pieczenia. Mrożonki można użyć jeśli dokładnie odciśniecie ją z wody i osuszycie. I jeszcze jedna uwaga: rybę panierowaną pieczemy na ruszcie, nigdy na blaszce, ponieważ jeśli położycie rybę(...)blaszce panierka od spodu rozmięknie pod wpływem soku wydobywającego się z mięsa. Składniki: 400 g ryby, najlepiej morskiej, najlepiej świeżej, nie mrożonej 1 szklanka migdałów 1 duże jajko 1 łyżeczka soli Pieprz Frytki 2 marchewki 2 pietruszki 1 batat Kawałek selera korzeniowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju Surówka 1 marchewka 1 jabłko (najlepsza

Niedzielny kucharz
Kotlety schabowe w panierce jogurtowej 530

Kotlety schabowe w panierce jogurtowej Ciekawy pomysł na inną niż zwykle panierkę do kotleta. Dodatek jogurtu i musztardy oraz moczenie mięsa w mleku powodują, że staje się ono bardzo kruche i delikatne, a panierka jest chrupiąca i pięknie rumiana.       Składniki: ok 0,5 kg schabu sól i pieprz 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki(...)SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kotlety schabowe w panierce jogurtowej pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Filety rybne smażone w panierce 149

Filety rybne smażone w panierce       PRZEPIS NA FILETY RYBNE SMAŻONE Składniki na filety rybne smażone w panierce: filety ryby świeże lub mrożone (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta 1-2 jajka olej   Jak zrobić filety rybne smażone w panierce Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)się smażyć, puszczą sok i zaczną się gotować i przyklejać do patelni. Jeśli chcemy by ryba miała apetycznie zarumienioną, chrupiącą skórkę, smażymy bez przykrycia! Artykuł Filety rybne smażone w panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
"Złota" ryba podana z sosem szpinakowym 137

Danie z cyklu "czyszczenie zamrażalnika" - smażona ryba w złotej panierce podana z sosem szpinakowo-śmietanowym. Prosto i smacznie 😊   Danie idealne na piątkowy obiad. A dla osób, które nie wiedzą j ak zrobić złotą panierkę - wystarczy do mąki dodać kurkumę oraz słodką paprykę i całość dokładnie ze sobą wymieszać.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg rozmrożonej białej(...)mniejsze kawałki i przyprawić z obu stron (solą i mieszanką do ryb). Wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Do mąki wsypać kurkumę oraz słodką paprykę. Wymieszać. W przygotowanej panierce obtoczyć filety. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i usmażyć z obu stron filety. W międzyczasie przygotować sos szpinakowo-śmietanowy. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W niewielkim garnku roztopić

Ugotować
Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce 167

świeżej papryki – naprawdę smaczny obiad. Takie kotlety drobiowe z piersi kurczaka świetnie się mrożą, więc zawsze można zrobić od razu więcej na zaś. PRZEPIS NA KOTLETY DROBIOWE W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: 2 piersi kurczaka sól morska pieprz 2 jajka mąka bułka tarta olej Jak zrobić kotlety drobiowe w chrupiącej panierce: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy(...)roztrzepujemy widelcem. Kotlety obtaczamy w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoto z obu stron Artykuł Kotlety drobiowe w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Menu na tydzień: Zdrowe, domowe fast foody 98

Szukacie pomysłu na domowe fast foody? Oto pięć przepisów na pięć dni tygodnia: pieczone nuggetsy w chrupiącej panierce, domowy kebab drobiowy z sałatką tabulleh, wege burgery z bułeczkami własnego wypieku, błyskawiczna pizza z pełnoziarnistej mąki i lekkie wrapy z domowych tortilli. Kiedy musisz zjeść fast fooda Kto nie ma od czasu do czasu ochoty na paskudnie niezdrowego fast fooda: uwodzicielsko(...)ramach której będziemy podawać próbki potraw szykowanych na cały tydzień ;-)) Chętnych zapraszamy do wpisywania się na listę. Całe menu na ten tydzień wygląda następująco: Poniedziałek: Pieczone nuggetsy w chrupiącej panierce W tym daniu jest wszystko co kochamy w fast foodach: jest pachnące, aromatyczne i bosko chrupiące. A najlepsze jest to, że nuggetsy nie są smażone w głębokim tłuszczu. W panierce

Niedzielny kucharz
Kotleciki z piersi kurczaka w chrupiącej panierce z płatków gryczanych 121

Kotlety w tradycyjnej panierce z bułki tartej są smaczne, lecz wolę ich zdrowszą wersję, która w pewien sposób przemyca co poniektóre składniki odżywcze. Jako że mam zapas różnorodnych płatków, ponieważ są one podstawą śniadania mojej córki to często używam ich do urozmaicania innych potraw.  Bardzo lubię chrupiącą panierkę na bazie płatków gryczanych, nie tylko ze względu na smak(...)mikroelementów. Bogata jest też w flawonoidy zapobiegające zmianom miażdżycowym i procesom nowotworowych. Przyznam, że to niektóre jej zalety, ale nie będę rozpisywała się na ten temat. Wracając do przepisu... Panierka z płatków nie nasiąka tłuszczem - tak jak ta z bułki tartej i jest przyjemnie chrupiąca. Jeśli obawiacie się, że w Waszym domu nie przejdzie taka zdrowsza wersja kotletów to polecam

Di gotuje
Pierś kurczaka w panierce parmezanowej / Parmesan crusted chicken breast 171

Mój ukochany uwielbia wszystko co jest w panierce, im bardziej chrupiąca tym lepsza. Musiałam w końcu ulec jego namowom i przygotowałam mu jego ulubione danie czyli kurczak+panierka. Nie byłabym sobą gdybym jej nieco nie urozmaiciła, dlatego dodałam do niej parmezanu i wyszło przepysznie! Polecam na szybki obiad. OLYMPUS DIGITAL CAMERA Scroll down for recipe in English Pierś kurczaka(...)panierce parmezanowej (4 porcje) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, przecięte w poprzek na 4 cieńsze kotlety o grubości ok. 0,5 cm sól i pieprz 1 gałązka świeżego rozmarynu, listki drobno posiekane 1 szklanka startego parmezanu 2 jajka, lekko rozbełtane 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Dopraw kotlety z każdej strony solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj

karmelowy
Rybne kuleczki w panierce curry 166

Przepis na pyszne kuleczki z ryby w chrupiącej panierce. Kuleczki są obłędne, lekkie, mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Panierka niczym z "kfc", złocista i pofalowana, chrupiąca.  Do kuleczek użyłam ulubionej ryby, czyli filety z dorsza. Jednak można zastąpić inną swoją ulubioną rybką. Przepis powstał z myślą o dzieciach, gdyż to niejadki i trudno jest niektóre dzieci namówić(...)łyżeczek 🌿 Vegeta Natur do ryb i owoców morza 1 łyżeczka 🌿 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌿 sól 1 szczypta 🌿 pieprz czarny mielony 1 szczypta 🌿 suszona cebula 1 łyżeczka 🌿 olej do smażenia Panierka  🌿  jajko 1 szt.  🌿 mleko 1/2 szkl. 🌿 mąka pszenna 4 łyżki 🌿 sól 1/2 łyżeczki 🌿 pieprz 1 szczypta 🌿 Vegeta Natur z curry 1 i 1/2 łyżeczki 🌿 osobno mąka

Kuchnia Paulettes
Kotlet zbójnicki 122

mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek i tartego żółtego sera, który roztapiając się ukrywa pieczarki na kotlecie, mięso jest wtedy(...)przepisy na schabowe, te mniej lub bardziej wyszukane, a to dziś schabowy bez kości zamarynowany w ketchupie, majonezie i musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe

Zasmakuj Kuchni
Katsu Curry 187

Katsu Curry Danie rodem z Japoni, spopularyzowane na wyspach brytyjskich przez jedną z sieciowych restauracji. Katsu oznacza panierkę, u mnie w wersji bezglutenowej i pieczonej, zamiast smażonej. Do przygotowania możesz użyć ulubionego mięsa wieprzowego lub z kurczaka. 6 Kotletów z wieprzowiny lub kurczaka 1/4 cup Mąki z tapioki (lub mąki pszennej jeśli nie paleo) 1 Jajko 1/2 cup Mąki(...)manioku Gari (lub panierki panko lub bułki tartej jeśli nie paleo) 1 Cebula lub szalotka 2 cm kawałek Imbiru 2 ząbki Czosnku 1 tbsp przyprawy Curry 1 tsp Kurkumy 1/2 tsp Płatków chilli (lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) 1 tbsp Miodu 500 ml Domowego bulionu 1 tbsp Koncentratu pomidorowego 2 tbsp Octu ryżowego lub jabłkowego 1 tbsp Sosu sojowego, Tamari

Oslov.
Smażona panierowana mozzarella 107

Mozzarella panierowana smażona – ciepły, lekko ciągnący ser w chrupkiej panierce. 2 kulki mozzarelli, 1 duże lub 2 mniejsze jajka, mąka pszenna, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (masło z olejem), Mozzarellę oprószyć mąką, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Ponownie zanurzyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Ser odłożyć na około 30 minut, aby panierka trochę „zaschła(...)tartej. Panierujemy kilka razy, aby zabezpieczyć ser przed bezpośrednim kontaktem z gorącym tłuszczem. Gdy położymy ser na gorącym tłuszczu zacznie się od razu roztapiać, jeżeli będziemy mieli porządną warstwę panierki, to będzie się ładnie rozgrzewał w środku. A przecież o to nam chodzi :) Przed smażeniem na patelni połóżmy papier do pieczenia, a na nim dopiero tłuszcz. Papier zapobiegnie przywieraniu. Podałam

królestwo garów
Miruna w panierce kukurydzianej Mamut 123

dzisiaj dla Was propozycję ryby w kukurydzianej panierce Mamut. Ryba jak ryba ale panierka kukurydziana jest rewelacyjna. Zainteresowanych zapraszam na stronę sklepu  http://www.mamutsa.pl/produkt/panier-kukurydziany/ do zapoznania z ofertą produktów. Składniki : 2 kawałki fileta z miruny 2 jajka 1/2 szklanki mąki  sól, pieprz do oprószenia 220 g  Panieru kukurydzianego Mamut   olej do smażenia Wykonanie : Rybę myjemy(...)ręczniczkiem, następnie kroimy na dowolnej wielkości kawałki, oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron.Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Kawałki ryby obtaczamy w mące, jajku a następnie w panierce kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy rybę na złoty kolor z obydwu stron. Usmażoną rybę odsączamy z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniczku. Smacznego :)    Panier

Sama słodycz i szczypta chili
Czwartek: Kurczak piccata 179

Wystarczy prosta panierka, żeby zmienić kurczaka w smakowite, a nawet wystawne danie. To zwykła mąka wymieszana z parmezanem. Czas przygotowania : 5 minut Czas smażenia : 5 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Danie dla zabieganych, poirytowanych, zdenerwowanych. Piccata to rodzaj żeński czasownika piccato, który opisuje kogoś w fatalnym humorze, rozdrażnionego i złego. Jak gotować w takim nastroju, kiedy człowiek(...)rada. Kiedy człowiek jest zły to często po prostu jest głodny. Im szybciej zje tym dla wszystkich lepiej. Mamy dla Was przepis na szybkiego kurczaka w lekkiej panierce, któego można zrobić w 10 miniut. Kurczak panierowany w tartej bułce jest pyszny, ale kurczak piccata jest jeszcze bardziej smakowity, lżejszy, mniej kaloryczny, bardziej wystawny i wymaga o połowę mniej pracy

Niedzielny kucharz
Pieczone nuggets z kurczaka z domowym ketchupem (Nuggets di pollo con ketchup artigianale) 258

filetu z piersi z kurczaka 70 - 80 g bu ł ki tartej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy s ó l, pieprz oliwa z oliwek   Panierka do nuggets 80 g mąki  80 g mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bu ł ka tarta szczypta soli PREPARAZIONE Ketchup artigianale Per preparare il ketchup, iniziate(...)jakiś czas mieszając. Przygotowany ketchup odstawiamy do wystygnięcia, po czym przelewamy do sosjerki. Ketchup możemy udekorować kawałkami czerwonej papryki oraz listkami świeżej bazylii. Panierka do nuggets W miseczce miksujemy mąk ę  z mlekiem, dodajemy jajko, szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Na sam koniec dolewamy 1-2 łyżki oliwy

La grande e la piccola cuoca
Niedziela: Kurczak milanese z dymną nutą 119

panierowane kotlety z kurczaka. Możliwe wiec, że od dawna robicie kurczaka po mediolańsku nawet o tym nie wiedząc Nasza propozycja to lekko przekręcony przepis na panierowane filety. Do panierki dodaliśmy wędzonej papryki, która nadała mięsu wspaniały, dymny aromat. Niestety nie jest to przyprawa wszędzie dostępna (choć my ją kupiliśmy w jednej z najbardziej znanych sieci dyskontów), ale warto jej poszukać(...)pomarańczy, 2 łyżkami posiekanych kaparów, 2 startymi ząbkami czosnku, posiekaną zieleniną, szczyptą oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego i kilkoma łyżkami oliwy, tyle żeby połączyć wszystkie składniki. Krok 3 Przygotuj panierkę do kurczaka. Wbij do głębokiej misy dwa jajka i rozmieszaj je dokładnie rózgą. Możesz dodać odrobinę wody. Do foliowego worka strunowego (możesz też użyć zwykłego, czystego worka foliowego) wsyp mąkę

Niedzielny kucharz
Środa: Sałatka z botwinki koziego sera i moreli 127

patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli panierki może wystąpić zwykła mąka(...)mąka razowa. Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smaż około minuty z każdej strony, albo do czasu aż serek się przyrumieni. Zdejmij z patelni. Krok 5 Umyj botwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami odkrój od lici. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a łodyżki w małe kawałki. Rozgrzej patelnie, wlej łyżkę oleju i wyłóż

Niedzielny kucharz
Sałatka z botwinki, moreli i koziego sera 111

patelni. Zdejmij z patelni. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsyp bułkę tartą. Pokrój kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilż wodą z obydwu stron, po to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli panierki może wystąpić zwykła mąka(...)mąka razowa. Po obtoczeniu w panierce kładź ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smaż około minuty z każdej strony, albo do czasu aż serek się przyrumieni. Zdejmij z patelni. Krok 5 Umyj botwinkę. Buraczki wraz z łodyżkami odkrój od lici. Buraczki pokrój w cienkie plasterki, a łodyżki w małe kawałki. Rozgrzej patelnie, wlej łyżkę oleju i wyłóż

Niedzielny kucharz
Szynka z mozzarellą 144

przyszły książki i niezawodny wujek Google. :D Oto pierwszy z pomysłów na wykorzystanie Zottarelli. Szynka z mozzarellą 10 plasterków szynki 1 opakowanie serka Mozzarella sól pieprz 1 jajko (do panierki) bułka tarta (do panierki) mąka (do panierki) Serek wyjąć z opakowania i odsączyć z zalewy. Pokroić na 10 mniejszych plasterków. Szynkę wyłożyć na stół. Na każdą dać jeden plasterek serka(...)mozzarella. Przyprawić każdy szczyptą soli i pieprzu. Lekko zawinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej z obu stron. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zrumienienia panierki. Podawać ciepłe. Smacznego

Gotuję Testuję
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 132

kawałki kurczaka. Wszystko bez smażenia w głębokim oleju. W ogóle bez oleju! W zestawie marechwkowo-pietruszkowo-selerowe frytki. Domowe nuggetsy dla niejadka Papierowe wiaderko pełne kawałków kurczaka w złocistej panierce – to widok, który może złamać nawet ascetę. A już na pewno Waszego niejadka. Będzie mu smakowało – słowo. Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze(...)łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Nuggetsy z kurczaka z kolorowymi frytkami 151

kawałki kurczaka. Wszystko bez smażenia w głębokim oleju. W ogóle bez oleju! W zestawie marechwkowo-pietruszkowo-selerowe frytki. Domowe nuggetsy dla niejadka Papierowe wiaderko pełne kawałków kurczaka w złocistej panierce – to widok, który może złamać nawet ascetę. A już na pewno Waszego niejadka. Będzie mu smakowało – słowo. Szczególnie, że te domowe nuggetsy są pieczone, a nie smażone, dobrze(...)łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: Podwójna pierś kurczaka Szklanka maślanki 1 łyżeczka soli 2 rozgniecione ząbki czosnku Pół pęczka drobno posiekanych albo utartych w moździerzu ziół: bazylia albo pietruszka Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka

Niedzielny kucharz
Łosoś pieczony w panierce z komosy ryżowej 166

Łosoś w kolejnej odsłonie. Tym razem pieczony w panierce z ugotowanej wcześniej komosy ryżowej. Pozostaje tylko dobrać do dania odpowiednią surówkę (lub zdać się na mnie i skorzystać z mojego przepisu na surówkę z marchewki, mango i kopru włoskiego ) i mamy super smaczny, pełnowartościowy posiłek. Idealnie sprawdzi się na późny obiad czy kolację, szczególnie dla osób z cukrzycą, bo jest(...)dzisiejszym daniu, wymieszałam 3 kolory. Dość często się zdarza, że zostaje mi porcja ugotowanej komosy. Mam kilka patentów na jej wykorzystanie. Jednym z nich jest zrobienie z niej panierki do ryby. Wybrałam łososia, bo to dość tłusta ryba, do której wszystko się klei. Po przyprawieniu ryby, wystarczy ją tylko obtoczyć w komosie, bez maczania w jajku i się trzyma. Gdybyście

Dietolog
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 157

wódki (opcjonalnie) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 kg kurczaka bez skóry i kosci pokrojonego w kawałki (nadaje się doskonale mięso z udek) na suchą panierkę: 110 g mąki 110 g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli na sos: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki chińskiego wina Shaoxing lub jasnego wina(...)pozostałej połowy w dużej misce dodać proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą. Wymieszać na gładka masę. Do masy dodać kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć folią i odstawić. Na chrupiącą panierkę: wymieszać w misce zwykłą mąkę , mąkę kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i odstawioną połowę marynaty. Wymieszać do powstania wilgotnego granulatu. Odstawić. Na sos: wymieszać widelcem razem: sos sojowy, wino, ocet ryżowy, bulion

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jagnięcina w pistacjach 135

Jagnięcinę w pistacjach przygotowałam na jeden z niedzielnych obiadów. Bardzo wszystkim smakowała. Smaku i aromatu nadaje panierka z pistacji i chleba, która otula soczystą jagnięcinę. Chrupiąca na zewnątrz, a mięso w środku lekko różowe. Jagnięcina nie należy do tanich mięs, ale może i Wy skusicie się na przygotowanie takiej porcji mięsa. Żródło książka Jamie Oliver "Świąteczne przepisy" Składniki comber jagnięcy(...)minuty, aby ładnie się przyrumieniło. Przełożyć mięso  na blaszkę do pieczenia. Czosnek, pistacje, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową oraz pokruszony chleb zmiksować na drobno. Musi powstać panierka Każdy kawałek mięsa posmarować obficie musztardą i obtoczyć w powstałej panierce dociskając ją do mięsa rękoma. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-35 minut. Panierka musi być chrupiąca

O kuchni z uczuciem
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 127

cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki olej pieprz sól Panierka: 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek sezamu 6 łyżek bułki tartej 3 łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1.  Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2.  Ugotowane(...)fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką 150

smażymy. Następnie odstawiamy patelnię z ognia. Krok 4 Teraz ser. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą. Kroimy kozi ser na krążki grubości centymetra i zwilżamy wodą. Chodzi o to, żeby panierka lepiej do nich przylegała. Dzięki panierce ser zarumieni się, będzie lekko chrupki z zewnątrz i kremowy w środku i nie roztopi podczas smażenia. W roli panierki może wystąpić zwykła mąka(...)mąka razowa. Po obtoczeniu w panierce kładziemy ser na średnio rozgrzanej patelni, podlanej niewielką ilością oleju. Smażymy około minuty z każdej strony, albo do czasu aż serek się przyrumieni. Krok 5 Przygotowujemy dresing – wlewamy wszystkie składniki do słoiczka, zakręcamy go i mocno potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja. Krok 6 Na talerz wykładamy rukolę, układamy na niej owoce, na wierzch

Niedzielny kucharz
Złote i chrupiące tosty cynamonowe 168

wersji jest słodkie i aromatyczne, a do tego w pięknym złotym kolorze. Zachęcam do zrobienia tostów francuskich w takiej chrupiącej, rozgrzewającej i aromatycznej wersji. TOSTY CYNAMONOWE  w CHRUPIĄCEJ PANIERCE Składniki: Tosty pszenne masło do smażenia do panierki: 2 szklanki płatków kukurydzianych Corn Flakes Pełne Ziarno Lubella 3 jajka 1/3 szkl mleka 2 łyżeczki mąki 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki(...)cynamonu 2-3 krople ekstraktu waniliowego szczypta soli Przygotowanie: panierka: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę , cukier, cynamon oraz sól i ekstrakt waniliowy. Płatki kukurydziane lekko rozkruszamy. Tosty maczamy w mieszance jajecznej, a następnie posypujemy rozkruszonymi płatkami. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nich tosty w panierce. Tosty można podać polane dodatkowo miodem lub syropem złocistym. #dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz

Bon appetit mon amie
Kurczaki w chrupiącej panierce - ostre :) 157

Panierka: 2 szkl mąki 1 mała łyżka soli 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki bazylii 1/3 łyżki oregano 1 łyżka soli selerowej 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka gorczycy całej ale lekko rozgniecionej 4 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżka suszonego imbiru 3 łyżki białego pieprzu 1/2 łyżki papryki ostrej.  Dodatkowo: 2 jajka Olej do smażenia Kawałki(...)kurczaka np. Udka, skrzydełka lub kawałki piersi z kurczaka - mogą to być kawałki kurczaka surowe lub wcześniej ugotowane. Wykonanie: Wszystkie składniki z panierki wymieszać. Kawałki kurczaka najpierw obtoczyć w panierce potem w jajku i jeszcze raz w panierce. Jeżeli kawałki kurczaka są surowe smażyć na głębokim oleju ok 25 min. Jeśli kawałki kurczaka były wcześniej ugotowane smażyć na głębokim oleju

Olga Piecze i Gotuje
Jak zweganizować schabowego? || WEGAŃSKI SCHABOWY 159

użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej z wodą w proporcjach 2:5. Do przygotowanej zawiesiny można dodać sól, pieprz oraz inne przyprawy do smaku.  Panierka Jak dla mnie najważniejszym czynnikiem sprawiającym, że wegański kotlet schabowy smakuję jak oryginał jest panierka. Tutaj możemy skorzystać z tych samych opcji jak w tradycyjnym schabowym. Najpopularniejsza jest chyba panierka(...)bułki tartej, ale dobrze sprawdzają się też płatki kukurydziane (opcja bezglutenowa). Aby trochę urozmaicić smak standardowej panierki, można dodać sezamu, mielonych migdałów czy nawet wiórek kokosowych. Przygotowanie   Przygotowanie wege schabowego przebiega podobnie jak w przypadku tego tradycyjnego. Gdy mamy gotową bazę naszego kotleta, obtaczamy ją w mące, następnie w mieszance z mąki, wody i przypraw, potem w bułce

wegujemy
Piersi z kurczaka, w panierce z ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu 194

Jeśli lubicie aromatyczne kawałeczki kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu, mam dla Was propozycję, na  przygotowane tak piersi z kurczaka, otoczone w panierce z mielonej ciecierzycy. Mięso smażone w głębokim tłuszczu jest delikatne, miękkie i soczyste. Panierka z ciecierzycy jest cennym źródłem białka i ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Potrzebujemy: pierś z kurczaka (moja ważyła(...)łyżeczki papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki curry 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka oregano  1 płaska łyżeczka majeranku  2 łyżki oleju  Na panierkę: 1 jajko około 130 g mielonej ciecierzycy (polecam Panier z ciecierzycy firmy Mamut ) Wykonanie: Piersi kroimy na kawałki o grubości około 8 mm. Wkładamy do miski, dodajemy wszystkie składniki marynaty

Smak mojego domu
Smażona cukinia 151

Najprostsze letnie danie z cukinii - cukinia smażona w panierce. Może z powodzeniem zastąpić kotlet do obiadu. Pyszna jako samodzielnie danie, jako dodatek do ziemniaków, sałatek, ja uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kalafiorowy „kurczak” w pikantnej musztardowej panierce 116

jednych kalafiorowy “kurczak” w musztardowej panierce będzie wegańskim kurczakiem na ostro, a dla innych po prostu kalafiorem w pikantnej panierce . W każdym razie że jest pysznie chrupiący, smakowicie pikantny i rozpływa się w ustach. Na pewno nie jest niskotłuszczowym daniem, bo smażymy je na głębokim oleju! Ale co tam, od czasu do czasu można zaszaleć Polecam wypróbować! Składniki: Mokre składniki(...)ryżowej (można też użyć pszennej, ale ja preferuję bezglutenową) 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki wędzonej (lub słodkiej) 2 łyżki płatków drożdżowych (koniecznie, bo panierka lepiej się trzyma) Dodatkowo: kalafior olej do smażenia (dużo) Wykonanie: W jednym naczyniu mieszamy siemię lniane z wodą i odstawiamy. W drugim naczyniu mieszamy suche składniki. Kroimy kalafiora na koszyczki

Lamarida.pl
Domowe Bites jak z KFC 452

uwielbianych kawałków kurczaka z KFC to nic innego jak popularne Stripsy, jednak w postaci mniejszych oraz przybierających bardziej okrągłą formę "kąsków". Ponadto Bites'y charakteryzują się większą ilością panierki w stosunku do mięsa ze względu na ich wielkość. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania(...)kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia   Domowe Bites jak z KFC - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce 212

Uwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście(...)lubię najbardziej). Do panierki dodałam pyszną musztardę Octim – musztardę ze smażoną cebulką . Uwielbiam ją jako dodatek do kanapek, kiełbasy, sałatek. Polecam! Warto zapoznać się z ofertą Octim . I warto przygotować sobie takie pieczarki Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 sztuk pieczarek) 6 większych pieczarek 2 łyżeczki (z górką) musztardy ze smażoną cebulką Octim 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki

Słodkie okruszki
Boczniaki w panierce 226

Boczniaki w panierce Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to „od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone(...)pietruszką , a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce ! Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również

Blendman
Fish and chips 126

Bardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie.  Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych(...)restauracjach.  Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu.  Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego ulubionego szefa kuchni z Brighton. Dzieci zachwycone zjadły wszystko, począwszy od domowych frytek,  skończywszy na chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone.  Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ryba w panierce z frytkami 151

Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przygotować filety(...)chwilkę. Smażenie – mocno rozgrzać olej, rybę zamoczyć w cieście i powoli włożyć do gorącego oleju. Smażyć co jakiś czas przewracać, aż z obydwu stron zrobi się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Taka rybka

Kuchnia Pokoleń
Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym 154

wiem tylko dlaczego nie ma jeszcze tego przepisu na blogu Ale nic straconego, dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej w sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Kotleciki w tym wydaniu smakują nieziemsko pysznie i cieszą się dużą popularnością wśród mojej rodziny(...)znajomych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki panierce serowej. Tutaj radzę użyć sera twardego, długodojrzewającego – ponieważ z nim kotleciki smakują najlepiej (nadają im wyraźniejszego smaku). Robiłam już kiedyś z serem żółtym typu gouda, ale to nie ten sam smak. Koniecznie wypróbujcie przepis jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety smażone w panierce Post Kotleciki

Marta Gotuje
FILECIKI Z KURCZAKA SMAŻONE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 348

Cieniutkie i soczyste kawałki piersi kurczaka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne na rodzinny obiad po powrocie ze szkoły lub pracy. Ich przgotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.   Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, a następnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu(...)przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła.   Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA

cool and minty
Pieczarki panierowane, smażone w głębokim tłuszczu 919

pieprz do przyprawienia pieczarek 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich   (u mnie zioła  Skworcu ) około 1/2 - 3/4 litra oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta - około 1 szklanki Składniki panierki: 1 jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wszystkie składniki panierki mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste. Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej

Smak mojego domu
KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z NACHOS I PŁATKÓW 225

Kurczak bardzo soczysty jak z kfc. Panierka oryginalna i bardzo chrupiąca. Dodatkowo złocista co sprawia, że je się ze smakiem. Kurczak może być obiadem, może być przekąską, może być dla dzieci niejadków. Najlepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw :)  Składniki: 2 duże filety z kurczaka sól, pieprz do oprószenia czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej do smażenia  Panierka: płatki(...)rozdrobniły się płatki i chipsy. Przesypać na duży talerz.  3. W osobnym talerzu głębokim rozbełtać jaja.  4. Każdy filet obtoczyć w panierce, następnie w jajku i znów w panierce.  Układać na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku.  Smażyć na złoty kolor z obu stron

Kuchnia Paulettes
Stripsy w łagodnej panierce a'la KFC 570

Fastfood w wydaniu domowym, czyli stripsy w łagodnej panierce a'la KFC. Stripsy smażone w głębokim tłuszczu podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika  oraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym .  Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka oliwy Składniki ciasta na panierkę: 1 duże jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra

Smak mojego domu
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 125

Pomysł na rybę smażoną na głębokim oleju w piwnej panierce podrzucił mi mój przyjaciel, ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I tak oto powstał pieczony sandacz w towarzystwie batatów ze świeżymi warzywami. Przepis jest wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję(...)świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz wszystko około 30 minut, aż panierka piwna zrobi się chrupiąca, a bataty się zarumienią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 926,5 kcal Białko: 68,6 g Tłuszcze: 32,7 g Węglowodany: 88,9 g Wartości odżywcze 1 porcji

ale Pysznie
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 127

sznycelki drobiowe w panierce  Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta(...)najbardziej wybrednych składniki  dla czterech osób 800 g filetów drobiowych ( ja użyłem piersi z kurczaka) 200 ml naturalnego jogurtu sól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki  mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki  1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii

Miód i pieprz
Domowe Bites jak z KFC 1906

znanych i uwielbianych kawałków kurczaka z KFC to nic innego jak Stripsy, jednak w postaci mniejszych oraz przybierających bardziej okrągłą formę "kąsków". Ponadto Bites'y charakteryzują się większą ilością panierki w stosunku do mięsa ze względu na ich wielkość. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces(...)kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia   Domowe Bites jak z KFC - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 179

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał(...)był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe w parmezanowej panierce (4 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki startego parmezanu 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g) sól i pieprz 6 łyżek oleju roślinnego Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski

karmelowy
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 241

Uwielbiam kurczaka, w szczególności w chrupiącej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka doskonale się sprawdzają zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciu. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na chrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie(...)kukurydzianej. W drugiej misce łączymy 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej z 2 czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance

Słodkie okruszki
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 197

Zamiast pod "chrupiącą" miałam ochotę napisać "obłędną" kołderką. Kupiłam kiedyś panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra(...)panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce uśmiechnie się do Was "panko", to dołóżcie drugie 2,50 i wypróbujcie w domu.  Nie jest to absolutnie post sponsorowany, tylko moje prywatne

bistro mama
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 310

praktyce jednak zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym do 160-180 stopni, z obu stron przez na tyle długi czas, aby panierka stała się chrupiąca i nabrała złoto-brązowego koloru. Oczywiście w domowych warunkach raczej nie zmierzymy dokładnie temperatury, więc potrzebne jest wyczucie. Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący(...)całą zawartość – żółtko z białkiem – ubijamy trzepaczką. Sprawione sznycle obsypujemy z obu stron mąką, następnie zanurzamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej – ale raczej luźno, aby panierka nie była nadmiernie ubita. Na niekoniecznie dużej patelni z wysokim rantem roztapiamy na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu 3 łyżki masła klarowanego i dopełniamy olejem rzepakowym, aby poziom tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej 154

Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje im tej niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej doprawiałam przyprawy do kurczaka Skworcu Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Skworcu* pieprz do smaku * jeżeli wolicie pikantniejsze nugettsy możecie dodać większą ilość

Słodkie okruszki
Oryginalne panierki do drobiu 92

kilka oryginalnych panierek do drobiu. Bo kto powiedział ,że panierka to tylko bułka tarta ? Pieprz : Kolorowe ziarenka należy grubo rozgnieść, mięso obtoczyć z roztrzepanym jajku, następnie w pieprzu i usmażyć. Kotlety będą łagodniejsze w smaku jeżeli pieprz wymieszamy z bułką tartą. Sezam:  Do bułki tartej dodajmy sezam. Mięso obtoczmy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu i soli, następnie(...)obtaczamy w panierce. Smażymy dwustronnie aż panierka się zarumieni. Krakersy: Filet z piersi kurczaka czy też indyka, kroimy w mniejsze paski i moczymy w mleku przez dwie godziny. Obtaczamy w pokruszonych krakersach i zapiekamy w piekarniku przez 15-20 minut w temp. 200*C   Otręby:   Mięso obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w otrębach, smażymy na złoty kolor Płatki

W Moim Magicznym Domu
Dorsz w panierce kukurydzianej 316

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby. Polecam!   Składniki: 400 g filetu z dorsza (około 3 - 4 małe filety); 1/3 szklanki mąki kukurydzianej; 2 jaja; 1 łyżka słodkiej śmietanki o zawrtości tłuszczu 18% (np. takiej jak do kawy(...)przepisu: Do przepisu można użyć zarówno ryby mrożonej, jak i świeżej. Rybę mrożoną trzeba najpierw dobrze rozmrozić, a następnie dokładnie osuszyć, żeby się nie rozpadała podczas smażenia. Do panierki, wedle uznania, można dodać ulubionych przypraw.  Szklanka = 250 ml. Można użyć również śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kurczak w panierce jak z KFC 203

Chodzicie czasami do KFC? Jeżeli tak to pewnie kojarzycie kurczaka w fajnie wyglądającej i chrupiącej panierce.  Dzisiaj mam dla Was przepis na własnie tą panierkę. Oczywiście marynaty do mięsa możecie użyć dowolnej- takiej jaka najbardziej smakowo Wam odpowiada- ja jednak podaje również swoją marynatę jakiej użyłam do kurczaka.  Cały sekret panierki jak z KFC tkwi w mące

Krakowskie smaki Ani
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 164

maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy(...)maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy. Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony. Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną

Kulinarne przygody Gatity
Wątróbka 133

Wątróbka w panierce Składniki:  - ziemniaczki  - sałatka obiadowa   - 1,2 kg wątróbki indyczej Do panierki: - 1 jajko - 5 łyżek mąki - mleko - 3 ząbki świeżego czosnku - bułka tarta - sól, pieprz Bardzo w naszym domu polubiliśmy wątróbkę, powiem nawet, że zostaliśmy trochę zmuszeni do jej polubienia gdyż organizm mojego starszego syna nie produkuje żelaza więc podaję(...)Nawet się nie spodziewałam, że wyjdzie taka pyszna :)))) Zakupy:  0,5 kg wątróbki indyczej - użyłam jej bo jest większa od tej z kurczaka i lepiej ja usmażyć w panierce koszt to ok.4,2 zł, 2,5 kg ziemniaków koszt ok. 4,50 zł one są pakowane w siatkę właśnie po 2,5 kg. Sałatka opisana została w innym poście

Tanio smacznie i prosto
Złoty, soczysty, pikantny kurczak - przekąska do piwa jak znalazł 185

Mózg wewnątrz czaszki krzyczy "nakarm mnie, łobuzie!", dodając "PS, preferuję mięso". Będąc w domu można przygotować się na to druzgoczące ssanie i przygotować sobie soczyste kawałki kurczaka w pikantnej panierce z sosem czosnkowo - szczypiorkowym . Ha! Można tym nawet nakarmić kilka osób z piwnej kompanii. Lokalni są fajni Bardzo chwalę sobie lokalnych, małych producentów, wytwórców. Ich przedsiębiorczość owocuje tym, że często(...)których składzie znajdziecie glutaminian sodu i inne paskudztwa. Kwestia wyobrażenia sobie jak dana mieszanka będzie komponować się z naszym produktem. I ot to cała filozofia. Kurczak w złotej, pikantnej panierce jak znalazł do piwa Pokroić kurczaka w kostkę, przełożyć do pojemnika i zalać maślanką. Trzymając w maślance kurczaka przez godzinę nie musimy go chować do lodówki. Przekładamy mięso na durszlak

Right Behind The Kitchen
KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE 169

Dziś przepis dla osób, które mają mało czasu na przygotowanie obiadu lub kolacji. Wystarczy pierś z kurczaka i panierka do niego. Polecam do kurczaka na chrupiąco panierkę firmy PRYMAT. Do tego sałatka np.z rukoli i mamy już pyszne danie. Pierś z kurczaka pokroiłam na małe kawałki. Posoliłam, przyprawiłam pieprzem, startymi ząbkami czosnku i słodką papryką. Polałam odrobiną oliwy. Panierkę(...)kurczaka można zrobić różne sosy w zależności od smaków. Ja podałam je z sosem majonezowo-jogurtowo-ketchupowym z dodatkiem czosnku. Smacznego! Polecam również nugetsy z kurczaka w panierce w  płatkach kukurydzianych (klik

potrawyregionalne
Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce 930

moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania: Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą(...)formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce. Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje

Nie tylko w kuchni
Karp w kukurydzianej panierce 139

prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala(...)bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić. Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :) Składniki: 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami) 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka czarnego pieprzu olej do smażenia

Trzeci talerz
Krążki bakłażana w chrupiącej sezamowej panierce 238

Dziś przekąska, chrupiąca, niskokaloryczna. Dla pożeraczy bakłażanów i nie tylko! Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Najlepsze są zaraz po usmażeniu. Na przekąskę wystarczy : Nieduży bakłażan Na panierkę : łyżka bułki tartej 2 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren białego sezamu Dodatkowo: mąka, jajko oraz sól i pieprz do smaku Do smażenia : olej lub oliwa Bakłażana trzeba opłukać, pokroić w plastry grubości około(...)stron. Solimy po to, by bakłażan po usmażeniu nie był gorzki w smaku. Posolone krążki bakłażana odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie można przygotować panierkę : Bułkę tartą, sezam i siemię lniane wymieszać w misce lub głębokim talerzu. Do oddzielnego naczynia wbić jajko, posolić i dodać pieprzu - roztrzepać. 2 łyżki mąki wyspać na płytki talerz. Po przygotowaniu panierki

apetytnapieczenie
Paluszki rybne z pomidorowo- kolendrową salsą 215

łososia (lub pół na pół, lub innej tłustej ryby) 2 kopiaste łyżeczki bułki tartej 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1/2 cebuli 1 jajko świeżozmielony pieprz sól morska panierka bułka tarta /sezam/ płatki owsiane/ pokruszone krakersy mąka orkiszowa/kukurydziana/pszenna 1 jajko salsa 10-15 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżej kolendry 1-2 łyżki ketchupu dobrej jakości świeżozmielony(...)niskiej mocy, lepiej zrobić to blenderem ręcznym tzw. żyrafą). Z powstałej masy formujemy paluszki rybne i obtaczamy w mące. Jajko roztrzepujemy. Na talerzyk wysypujemy bułkę tartą (lub inną panierkę). Paluszki obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej (lub innej panierce). Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym lub rzepakowym przez ok 2 min. z każdej strony. Paluszki powinny mieć złoto-brązowy

DefinicjaSmaku
Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce, czyli pomysł na obiad 199

ciepłą, wspaniałą herbatką z własnoręcznie zerwanych liści mięty. Na mojej działce rosły różne rodzaje tego pięknego, zielonego zioła. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej miętowo-bazyliowej panierce. Domownicy szybko pojawili się w kuchni, gdy zaczęłam kroić świeże listki mięty... Ach jak pachniało... Obiad okazał się rewelacją... Składniki: 1 pierś z kurczaka Panierka: 5 łyżek mąki pszennej(...)miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną. Mieszamy. Następnie wbijamy 2 całe jajka i jedno białko, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Świeże listki mięty siekamy drobno i dodajemy do panierki. Na koniec dodajemy mleko. Wszystko razem mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto winno przypominać gęste ciasto naleśnikowe. W osobnej misce umieszczamy mąkę pszenną. Pierś z kurczaka dzielimy na kawałki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania