panierka - 3500 przepisów (strona:16/234)

Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą 286

podziela, tą „miłość”. Dlatego tak często ten przepis (w różnych odsłonach) gości na moim stole. Dziś zapraszam Was na pyszne kawałeczki z piersi kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce, którą wzbogaciłam smakiem musztardy bawarskiej. Tak przygotowane nugettsy są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Ja je podałam z sałatką, ogórkami i domowymi frytkami z piekarnika. Całość uzupełniał(...)cukier biały został zamieniony na nierafinowany cukier z trzciny cukrowej. Ketchup idealnie smakuje z mięsem, frytkami, w sałatkach czy na kanapce.   Składniki: 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 3 czubate łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka (u mnie 2%) 2 jajka L 1 czubata łyżeczka musztardy bawarskiej (u mnie Develey ) 1 czubata łyżeczka

Słodkie okruszki
DELIKATNIE CZOSNKOWE NUGGETSY Z KURCZAKA 155

moim domu jednym z lepszych sposobów na obiad dla dzieci.   Niewielkie, dość cienkie  kawałki kurczaka marynuję w czosnku, papryce i mleku, a następnie obtaczam w delikatnej japońskiej panierce Panko. Przygotowuje się ją z dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach z orientalną żywnością lub przez internet(...)Kurczaczki najlepiej jest smażyć na umiarkowanym ogniu, na większej ilości oleju, tak minimum 0,5 cm. Więcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z miseczką słodkiego sosu chili wymieszanego z majonezem i skropionego sokiem z limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze

cool and minty
Roladki z serem w panierce z borowików, cebulki i amarantusa 169

Roladki z wypływającym serem i obłędną panierką. W każdym kęsie wyczuwalny jest smak leśnych grzybów i cebulki. Amarantus dodał dodatkowej chrupkości mięsu. 500 g fileta z piersi kurczaka 150 g żółtego sera Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz Olej do smażenia Panierka: 15 g suszonych borowików  SKWORCU 0,5 szklanki   prażonej cebulki FANEX 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego(...)Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Układamy na każdym płacie po kilka łyżeczek, zwijamy na kształt roladki (ciasno dociskając brzegi). Panierka: Borowiki mielimy na drobny pył. Cebulkę blendujemy na sypko. Wszystko mieszamy z bułką tartą i amarantusem. Każdą roladkę obtaczamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w panierce. Staramy się

VioletoweKucharzenie
Pieczona miruna na puree z zielonego groszku 163

przygotować, by dobrze smakowała. Wczoraj mnie trochę olśniło - w lodówce miałam dwa rozmrożone filety z miruny, postanowiłam więc odpowiednio je przyrządzić. Upiekłam układając na wierzchu każdej z nich lekką panierkę z płatków kukurydzianych. Dołożyłam do tego soczyste pomidorki cherry.  Rybę podałam na cudownym, kremowym puree z zielonego groszku... prosto, zdrowo, a jak smacznie! ;) Składniki: na 2 porcje(...)suszony tymianek sól i pieprz pomidorki cherry  Wcześniej rozmrożone filety oprószyć przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Odstawić na 30-60 minut. W tym czasie przygotować panierkę i puree. kukurydziana panierka 4 łyżki płatków kukurydzianych łyżka oleju dwie łyżeczki kremowego serka (u mnie chrzanowy) Płatki drobno rozkruszyć w miseczce, dodać olej, rozgnieść z kremowym serkiem. Każdy z filetów ułożyć

Kuchnia Ellie
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Idealne na obiad lub przyjęcie. 139

Wspólnie zjedzony obiad, najedzeni i szczęśliwi domownicy, to coś niezastąpionego. Dlatego tak lubię gotować. Ostatnio przygotowałam dla całej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje(...)niepowtarzalnej chrupkości. Spróbujcie, bo warto. Składniki: (duża miska nugettsów) 3 piersi z kurczaka Na gęstą panierkę: 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek mleka 3 jajka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Skworcu * pieprz do smaku * jeżeli wolicie pikantniejsze nugettsy możecie dodać większą ilość przyprawy; te które ja preferuje są delikatne w smaku Do obtoczenia: 10 łyżek mąki

Słodkie okruszki
Kukurydziane kiełbaski 110

Szynkowe kiełbaski usmażone w panierce z mąki kukurydzianej. Ku mojemu zdziwieniu po usmażeniu wcale nie są tłuste, ale i tak wytarłam je ręcznikiem papierowym. Długo utrzymują swój kształt, ciasto nie zapada się.  Składniki: 8 kiełbasek z szynki 8 drewnianych patyczków (miałam tylko metalowe) 100g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 150ml mleka woda(...)gazowana olej do smażenia Jajko roztrzepujemy z 150ml mleka, dodajemy mąkę kukurydzianą, pszenną oraz proszek do pieczenia i mieszamy na gęstą masę. Dla rozluźnienia masy dolewamy odrobinę gazowanej wody. Panierka powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany czy gęstego jogurtu.  Panierkę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu mieszamy ją (możliwe, ze trochę się rozwarstwi) i wkładamy 2 kiełbaski

Gotowanie i blogowanie
Poniedziałkowy "fit" - Dietetyczne nuggetsy w płatkach i sezamie 398

coś pysznego w wersji "odtłuszczonej". Mianowicie do przygotowania tych chrupiących kąsków z kurczaka nie użyłyśmy tłuszczu, nie są one smażone tylko upieczone bez jego dodatku. Jednocześnie do uzyskania pysznej panierki nie użyłyśmy mąki. Jako panierka posłużyły nam płatki kukurydziane i sezam. Koniecznie skuście się i przygotujcie je u siebie nawet jako propozycję obiadową podając z pyszną sałatką ze świeżych warzyw(...)płatkach i sezamie  SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka  1 duże jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego papryka mielona słodka i ostra - do smaku sól i pieprz panierka: płatki kukurydziane ziarna sezamu  PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, osuszamy i koimy w kąski wielkość wg uznania.  Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy jogurtu, doprawiamy solą, pieprzem  i paprykami - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chrupiące kąski z kurczaka 590

furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie nazywać jak Wam się podoba, kąskami z kurczaka, chrupiącym kurczakiem czy kurczakiem z KFC, bo właśnie w smaku tego kurczaka przypominają. Jeśli trochę(...)przeraża Was wizja kruszenia krakersów do panierki kurczaka, jest na to prosty sposób. Wystarczy krakersy wrzucić do jednorazowej reklamówki i kilka razy przejechać po nich wałkiem. Możecie sami decydować o chrupkości panierki, właśnie poprzez wielkość okruchów krakersów. U mnie był to miks kawałków większych jak i w sumie startych na proszek ciastek. Dzięki temu kąski chrupały, ale drobniutko pokruszone krakersy

Mieszam w Garnku
Drobiowe kąski w orzechowej panierce 115

Dzisiaj pomysł na drobiowe kąski w orzechowej panierce. Idealne na finger party, jak i drugie śniadanie do pracy. Przygotowane piersi z kurczaka można podawać na jeszcze inny sposób, tzn. pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce z rukolą. Przepis dodaje do akcji Popołudnie z Felixem .  Składniki: 3 dosyć duże piersi z kurczaka (lub 2 podwójne) 1 szklanka orzechów ziemnych(...)zalać maślanką i wstawić na kilka godzin do lodówki. Orzechy zmielić, np. za pomocą blendera, aby otrzymać sypką masę. Do woreczka wsypać 1 szklankę mąki i zmielone orzechy. Do panierki dodać przyprawy i całość ze sobą połączyć. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy kawałek piersi z kurczaka delikatnie wytrząsnąć (tak, aby było mniej maślanki) i umieścić w worku

Ugotować
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 140

Rolowania” ciąg dalszy.  Wczoraj były tosty francuskie rolowane, a dzisiaj… roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej.      Składniki: - 6 kotletów schabowych- 2 jajka- mąka tortowa (do panierowania)- ½ czerwonej papryki- kawałek młodego pora- 6 plasterków sera żółtego- 6 plasterków schabu wędzonego (lub szynki)- 80g wiórków kokosowych- 150g sezamu- sól morska- świeżo zmielony pieprz- olej kokosowy Odcinamy nadmiar tłuszczu, część(...)papryki, por, schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki

mojewypiekiinietylko
Pieczarki faszerowane z szynką szwarcwaldzką 216

dodamy do farszu) blanszujemy przez chwilę we wrzątku. Pieczarki studzimy a następnie obtaczamy w mące, w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Czynność tą powtarzamy by uzyskać grubszą panierkę (aby pieczarki podczas pieczenia nie skurczyły się). Tak przygotowane pieczarki pieczemy w piekarniku w 220 stopniach na blaszy z dodatkiem oleju. Pieczemy około 15 minut(...)tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko mieszamy z dodatkiem majonezu oraz szczypiorku. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim farszem nadziewamy upieczone w panierce pieczarki. Dekorujemy szczypiorkiem. faszerowane pieczarki

Bon Appetit Małgorzaty
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2471

odpowiedniej kolejności przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę -  bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było(...)jeszcze troszkę zdrowiej i co najważniejsze smaczniej. Moja Rodzinka bowiem kotlety uwielbia... :-)W takiej wersji to nawet mnie one smakują, ta panierka ma super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania)- drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)- sól i pieprz do smaku- olej kokosowy do smażeniaDo panierowania:- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym- jajka

Smaczne Zdrowe
Kotlety w płatkach kukurydzianych 220

Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową

Aga w kuchni
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6859

niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która  nadała mu całkiem nowy wymiar.   Chrupiący kurczak  słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do głębokiego smażenia (używam arachidowego, może być również rzepakowy) 2 łyżki oleju(...)łyżeczki pieprzu Cayenne (opcjonalnie) 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) 1 łyżka wódki lub wina ryżowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki pieprzy cytrynowego 1/4 łyżeczki imbiru Panierka: 1/3 szklanki mąki 1/3 szklanki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy

Mania Gotowania
Ziemniaczane kotlety z twarogiem i szpinakiem, panierowane w panko 89

właśnie ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. Wtedy mamy danie w stylu “gotuję nie marnuję”. Kotlety możemy panierować w bułce tartej, ale ja bardzo lubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz(...)panko jest bardzo chrupiące. Do kotletów możemy podać sos jogurtowy z czosnkiem lub tzatziki, dobrze smakują również z sałatką przygotowaną z mieszanych sałat i pomidorów. Smacznego! * Panko to japońska panierka w formie płatków  przygotowana z białego chleba bez skórki. Charakteryzuje się większą chrupkością niż bułka tarta oraz dużo mniejszą absorpcją tłuszczu podczas smażenia na głębokim oleju.  Panierkę panko

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania