panierka - 3500 przepisów (strona:20/234)

Boczniaki w panierce 217

Boczniaki w panierce Nie o samej trawie, kamieniach i wodzie człowiek żyje. Czasami ciągnie nas wszystkich do syfiastego jedzenia… no prawie wszystkich. Trzeba wtedy sobie ulżyć, odchamić się i spałaszować coś tłuściutkiego, smażonego i niezbyt zdrowego. O ile będzie to „od święta”, to na pewno nam nie zaszkodzi. Po ostatnich sporych zakupach boczniakowych zrobiłem boczniaki smażone(...)pietruszką , a dzisiaj przyszedł czas wrzucić je na głęboką wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce ! Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również

Blendman
Fish and chips 123

Bardzo, ale to bardzo mało romantyczne danie.  Smażona ryba w panierce piwnej. Moje ulubione. Tradycyjne. D o bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych(...)restauracjach.  Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu.  Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego ulubionego szefa kuchni z Brighton. Dzieci zachwycone zjadły wszystko, począwszy od domowych frytek,  skończywszy na chipsach z pietruszki. Trzy średnie filety z dorsza. Mogą być mrożone.  Wieczór wcześniej włóż zamrożone filety do miski z mlekiem, niech się powoli przez

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ryba w panierce z frytkami 146

Fish & chips czyli ryba w panierce z frytkami, bardzo popularne jedzenie w Anglii. Nie jest to danie dietetyczne, ale nie wszyscy muszą się ograniczać. Panierka jest bardzo dobra chrupiąca. Mogę tylko powiedzieć pycha. Przygotowanie ciasta – nic prostszego. Do miski wsypać mąkę, sól i wlać piwo. Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Przygotować filety(...)chwilkę. Smażenie – mocno rozgrzać olej, rybę zamoczyć w cieście i powoli włożyć do gorącego oleju. Smażyć co jakiś czas przewracać, aż z obydwu stron zrobi się złota panierka. Wyjąć z oleju i położyć na papierowym ręczniku kuchennym. Z góry przycisnąć drugim papierem. W ten sposób pozbywamy się zbędnego tłuszczu. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i surówką. Taka rybka

Kuchnia Pokoleń
Kotleciki drobiowe w serowej panierce z sosem pomidorowym 148

wiem tylko dlaczego nie ma jeszcze tego przepisu na blogu Ale nic straconego, dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pyszne kotleciki drobiowe w panierce serowej w sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Kotleciki w tym wydaniu smakują nieziemsko pysznie i cieszą się dużą popularnością wśród mojej rodziny(...)znajomych. Mięso jest bardzo soczyste i aromatyczne, dzięki panierce serowej. Tutaj radzę użyć sera twardego, długodojrzewającego – ponieważ z nim kotleciki smakują najlepiej (nadają im wyraźniejszego smaku). Robiłam już kiedyś z serem żółtym typu gouda, ale to nie ten sam smak. Koniecznie wypróbujcie przepis jeżeli znudziły się Wam zwykłe kotlety smażone w panierce Post Kotleciki

Marta Gotuje
FILECIKI Z KURCZAKA SMAŻONE W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH 346

Cieniutkie i soczyste kawałki piersi kurczaka smażone w panierce z płatków kukurydzianych. Idealne na rodzinny obiad po powrocie ze szkoły lub pracy. Ich przgotowanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.   Mięso pokroiłam na mniejsze kawałki, doprawiłam solą, pieprzem i słodką papryką w proszku, a następnie przykryłam arkuszem folii spożywczej i lekko rozbiłam. Dzięki temu(...)przyprawy dobrze przykleiły się do mięska i podczas smażenia panierka nie odeszła.   Kotleciki podałam z wyśmienitym dipem z suszonych pomidorów oraz sałatą z sosem winegret. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaczki lub kasza bulgur smażona z warzywami . SKŁADNIKI / 2-3 porcje 2 małe piersi kurczaka sól morska, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia / najlepiej kokosowy PANIERKA

cool and minty
Pieczarki panierowane, smażone w głębokim tłuszczu 916

pieprz do przyprawienia pieczarek 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich   (u mnie zioła  Skworcu ) około 1/2 - 3/4 litra oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta - około 1 szklanki Składniki panierki: 1 jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka papryki(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy (z obu stron) oraz posypujemy 1 czubatą łyżeczką ziół prowansalskich. Całość mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wszystkie składniki panierki mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste. Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej

Smak mojego domu
KURCZAK W CHRUPIĄCEJ PANIERCE Z NACHOS I PŁATKÓW 218

Kurczak bardzo soczysty jak z kfc. Panierka oryginalna i bardzo chrupiąca. Dodatkowo złocista co sprawia, że je się ze smakiem. Kurczak może być obiadem, może być przekąską, może być dla dzieci niejadków. Najlepiej podać z sałatką ze świeżych warzyw :)  Składniki: 2 duże filety z kurczaka sól, pieprz do oprószenia czosnek granulowany 3/4 łyżeczki olej do smażenia  Panierka: płatki(...)rozdrobniły się płatki i chipsy. Przesypać na duży talerz.  3. W osobnym talerzu głębokim rozbełtać jaja.  4. Każdy filet obtoczyć w panierce, następnie w jajku i znów w panierce.  Układać na rozgrzanym oleju z dodatkiem czosnku.  Smażyć na złoty kolor z obu stron

Kuchnia Paulettes
Stripsy w łagodnej panierce a'la KFC 567

Fastfood w wydaniu domowym, czyli stripsy w łagodnej panierce a'la KFC. Stripsy smażone w głębokim tłuszczu podaję z frytkami z piekarnika lub ziemniaczkami z piekarnika  oraz sałatką colesław . I obowiązkowo z jogurtowym sosem czosnkowym .  Czasami trzeba zgrzeszyć :) Składniki marynaty do mięsa: duża pierś z kurczaka (moja ważyła 450 g) 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu(...)płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka oliwy Składniki ciasta na panierkę: 1 duże jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej Dodatkowo: 60 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 litra

Smak mojego domu
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 120

Pomysł na rybę smażoną na głębokim oleju w piwnej panierce podrzucił mi mój przyjaciel, ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I tak oto powstał pieczony sandacz w towarzystwie batatów ze świeżymi warzywami. Przepis jest wręcz banalny w przygotowaniu, a mięso tej ryby jest pyszne i rozpływa się w ustach. Jeśli chodzi o piwną panierkę proponuję(...)świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz wszystko około 30 minut, aż panierka piwna zrobi się chrupiąca, a bataty się zarumienią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 926,5 kcal Białko: 68,6 g Tłuszcze: 32,7 g Węglowodany: 88,9 g Wartości odżywcze 1 porcji

ale Pysznie
sznycelki drobiowe smażone w chrupiącej panierce 124

sznycelki drobiowe w panierce  Proponowane dziś danie nie wymaga od nas zbyt wielu przygotowań, bowiem większość pracy wykonają za nas kultury bakteryjne zawarte w naturalnym jogurcie ( a którego użyjemy do zamarynowania mięsa). Natomiast rezultat osiągnięty po usmażeniu mięsa w złocistej panierce zadowoli nawet gusta(...)najbardziej wybrednych składniki  dla czterech osób 800 g filetów drobiowych ( ja użyłem piersi z kurczaka) 200 ml naturalnego jogurtu sól, pieprz dobry olej do smażenia panierka 1 szklanka płatków kukurydzianych 1,5 łyżki  mąki pszennej 1/2 łyżeczki pieprzu  1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki  1 łyżeczka soli selerowej szczypta bazylii

Miód i pieprz
Domowe Bites jak z KFC 1902

znanych i uwielbianych kawałków kurczaka z KFC to nic innego jak Stripsy, jednak w postaci mniejszych oraz przybierających bardziej okrągłą formę "kąsków". Ponadto Bites'y charakteryzują się większą ilością panierki w stosunku do mięsa ze względu na ich wielkość. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces(...)kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku chilli w proszku (pieprz cayenne) pieprz sól (ewentualnie możemy dodać niewielką ilość przyprawy do kurczaka) ok. szklanka mąki (lub więcej) na panierkę ciasto: 2 jajka szklanka mąki tortowej ok. 150 ml mleka pół łyżeczki soli chili w proszku (pieprz cayenne) pieprz olej do smażenia   Domowe Bites jak z KFC - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 177

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z ogórkiem kiszonym. Tak więc, po latach opierania się zrobiłam tego nieszczęsnego schabowego, jednak udało mi się przemycić „udziwnienie” i dodałam startego parmezanu do panierki. Wyszedł pyszny, soczysty i chrupiący, taki jak chciał(...)był bardzo zadowolony. Polecam więc tego schabowego, nie tylko dla kulinarnych konserwatystów Scroll down for recipe in English Kotlety schabowe w parmezanowej panierce (4 porcje) Składniki: 2 duże jajka 1 szklanka bułki tartej 3/4 szklanki startego parmezanu 4 kotlety schabowe (każdy około 150-200 g) sól i pieprz 6 łyżek oleju roślinnego Przygotowanie: W głębokim talerzu roztrzep jajka, na płaski

karmelowy
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 234

Uwielbiam kurczaka, w szczególności w chrupiącej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka doskonale się sprawdzają zarówno w formie obiadu, jak i na przyjęciu. Dziś dzielę się z Wami moim przepisem na chrupiące pałki z kurczaka. Pyszna i do tego tania propozycja. Spróbujcie. W podobny sposób możecie przygotować inne części kurczaka, np. małe udka czy skrzydełka. Takie chrupkie pałki z kurczaka idealnie(...)kukurydzianej. W drugiej misce łączymy 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej z 2 czubatymi łyżkami mąki pszennej. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, a następnie zaczynamy powoli dolewać mleko mieszając ciągle naszą panierkę widelcem. Mleka ma być tyle, aby nasza panierka przypominała gęste ciasto naleśnikowe. Pałki z kurczaka wkładamy do naszej panierki, ciasto powinno dokładnie oblepić mięso. Następnie każdą pałkę obtaczamy w mieszance

Słodkie okruszki
Kalafior i brokuł pod chrupiącą kołderką 194

Zamiast pod "chrupiącą" miałam ochotę napisać "obłędną" kołderką. Kupiłam kiedyś panierkę "panko" z myślą, że przygotuję w niej zwykłe kotlety. Mąż by mnie utłukł tłuczkiem od mięsa, gdybym mu powiedziała jaka jest różnica w cenie między panko a tartą bułką za 2,50 :) Ale jak zobaczyłam to wiedziałam, że muszę spróbować i koniec.  Były więc zwykłe kotlety w extra(...)panierce, a chwilę później przyszła pora na kalafiora. Roboty tyle co nic, a smak rewelacyjny i jakby to powiedział mój teść "coś takiego innego". Oczywiście można użyć zwykłej bułki tartej, ale jak kiedyś na sklepowej półce uśmiechnie się do Was "panko", to dołóżcie drugie 2,50 i wypróbujcie w domu.  Nie jest to absolutnie post sponsorowany, tylko moje prywatne

bistro mama
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 300

praktyce jednak zwłaszcza jego usmażenie wymaga nieco wprawy. Robimy to na raczej głębokim tłuszczu rozgrzanym do 160-180 stopni, z obu stron przez na tyle długi czas, aby panierka stała się chrupiąca i nabrała złoto-brązowego koloru. Oczywiście w domowych warunkach raczej nie zmierzymy dokładnie temperatury, więc potrzebne jest wyczucie. Jeśli temperatura będzie za niska, kotlet nie będzie chrupiący(...)całą zawartość – żółtko z białkiem – ubijamy trzepaczką. Sprawione sznycle obsypujemy z obu stron mąką, następnie zanurzamy w jajku, a na koniec obtaczamy w bułce tartej – ale raczej luźno, aby panierka nie była nadmiernie ubita. Na niekoniecznie dużej patelni z wysokim rantem roztapiamy na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu 3 łyżki masła klarowanego i dopełniamy olejem rzepakowym, aby poziom tłuszczu

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania