Smażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:). 2 rybne filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku 1 jajko sól(...)olej 1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i posiekanym drobno koperkiem. W drugiej misce widelcem rozmącamy jajko. 2. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Maczamy w jajku, panierce, ponownie w jajku i panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem skrapiamy cytryną
Szefowa kuchnidziś mamy na obiad roladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute. Jak widać, każdy(...)coś dla siebie :) Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (ok.550-600g) 1/2 żółtej małej papryki 1/3 opakowania sera typu feta przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki
Simply FoodSmażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie dodać jogurt, wiórki kokosowe i część mąki (2/4 szklanki) dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto na panierkę. Banany przekroić na pół, osuszyć i obtoczyć(...)pozostałej mące. Następnie obtoczyć banany w panierce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć banany z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu banany położyć na ręczniczkach papierowych, dla osączenia nadmiaru tłuszczu. Do pucharków włożyć banany i serwować z gałką lodów. Pycha polecam, szybki i pyszny deser
Kuchnia PokoleńPomysł na piątkowy obiad - dorsz w cieście kokosowym podany z pieczonymi fioletowymi ziemniakami i gotowanymi warzywami. Panierka idealnie przylega do ryby, więc usmażony dorsz będzie soczysty w środku. Jeżeli szukacie innych pomysłów na rybne dania to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 4 porcje: 2 filety dorsza bez skóry (wagowo około 0,5 kg) sól, pieprz przyprawa do ryb olej(...)smażenia ciasto do panierki 2 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (100 g) 1/2 szklanki wody 3 łyżki wiórek kokosowych sól do smaku Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Składniki na ciasto wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki i odstawić na co najmniej 30 minut
Ugotowaćznudziła Wam się już zwykła panierka z bułki tartej polecam wiórki kokosowe - danie od razu nabiera nowego, ciekawego smaku 😉 Tak a propos panierki z wiórek kokosowych to kojarzy mi się ona ze studiami- wtedy to, mieszkając w akademiku, gdzie kuchnia była na korytarzu, więc gotowanie nie należało do najprostszych czynności, wymyśliłam sobie, że zrobię filety z kurczaka właśnie w wiórkach(...)kokosowych. Wywołałam tym zachwyt wśród moich współlokatorek, dlatego pewnie sytuacja ta utkwiła w mojej pamięci... Dziś zamiast fileta z kurczaka będę panierowała medaliony z indyka. Panierka z wiórek kokosowych jest na tyle uniwersalna, że pasuje do kotlecików zarówno z drobiu, jak i ze schabu. Choć moim zdaniem lepiej komponuje się z drobiem, może dlatego, że nie jestem fanką schabu
Kuchnia MagdaLenyroku w Tokijskiej restauracji Rengatei. Japoński schabowy zawsze podawany jest już pokrojony – ciężko pokroić smażony schab pałeczkami, a nieelegancko podnosić całego kotleta do ust i gryźć, prawda? Smażone w panierce mięso podane na ryżu może wydać się za suche – katsudon podaje się więc najczęściej z dodatkiem gorącego bulionu lub zupy miso , nałożonych w osobnej miseczce. Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż(...)łyżki stołowe rozkłóconych jajek, dolewamy do nich łyżkę zimnej wody i w osobnej miseczce otaczamy w jajku kotlety. Panierujemy je w panko. Jeśli nie macie panko, łatwo zrobić zbliżoną panierkę – świetnie nadaje się do tego większość czerstwych pszennych bułek. Ja zazwyczaj kupuję jedną dodatkowo, rwę ją w dłoniach na mniejsze kawałki, podsuszam na blacie i wkładam taką czerstwą, podsuszoną
Karo in the Kitcheninnymi mąkami i wpływa na lekkość wypieków. Jest często wykorzystywana do wypieku ciast, babek czy np. tortilli. Doskonale sprawdza się jako panierka, dodatek do placków oraz zagęszczacz zup i sosów. To jedna z moich ulubionych mąk ze względu na wyjątkowy smak. Mąka gryczana(...)oraz witaminy z grupy B. Wykorzystywana podobnie jak mąka z orzecha włoskiego: do ciast, ciasteczek, zagęszczania oraz jako posypka i panierka. Mąka sezamowa Ma słodki smak i intensywny aromat. Zawiera duże ilości wapnia, białka, magnezu, fosforu, cynku, miedzi i żelaza. Wykorzystywana jako dodatek do ciast, ciasteczek, naleśników
BezglutenowaIzabelaWielokrotnie wspominałam, że lubię cukinię. Wykorzystuję ją na różne sposoby. Dzisiaj przygotowałam pieczoną, w panierce z dipem jogurtowym. Danie jest gotowe praktycznie w kwadrans. Jakie cukinie najlepiej wybrać? Małe, chrupiące, z błyszczącą skórką. Miąższ ma mniej pestek. Małe cukinie mają mniej wody, dzięki czemu są lepsze w smaku. Zamiast tradycyjnej panierki można użyć np. płatków kukurydzianych. Dip to jogurt naturalny(...)wymieszany z solą, słodką paprykę i suszonym oregano. Lato wkrótce się kończy, ale na blogu trwa przez cały rok! Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym / 2 porcje Składniki: 1 mała cukinia 1 jajko 1 łyżka mleka bułka tarta 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 szczypty słodkiej papryki 2 szczypty suszonego oregano sól do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego
Moja smaczna kuchniaprzypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa
Zrób to smacznieNajlepiej smakuje na ciepło podany z ketchupem, sosem czosnkowym lub innym ulubionym sosem. Również z żurawiną po prostu rozpływa się w ustach. Składniki: * 1 krążek sera camembert * jajko do panierki * bułka tarta do panierki * olej do smażenia Wykonanie: Ser camembert pokroić na 8 trójkątów. Każdy panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej (podwójna(...)panierka). Na patelni rozgrzać olej, każdy trójkącik smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Najlepszy jeszcze ciepły
Zrób to smacznieryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta chili łyżeczka soli pieprz Wszystkie składniki panierki wymieszać dokładnie ze sobą i grubo opanierować umyte i osuszone skrzydełka. Odczekać aż panierka
Pieguskowa KuchniaDelikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet(...)makiem czy sezamem. Jeśli chcecie filety z mintaja upiec nie róbcie żadnej panierki, a kawałki ryby owińcie w papier do pieczenia lub folię z dodatkiem odpowiednich przypraw i niewielkiej ilości dobrego masła. Rybę podaję z puree ziemniaczanym, najczęściej z dodatkiem przetartego rozmrożonego zielonego groszku, zamiennie kukurydzy oraz surówką z kiszonej kapusty i marchwi. Świetnie pasują także
Zasmakuj Kuchniburaczkami na zimno smakują wybornie 😊 Składniki na 2 porcje: - 400 g ziemniaków - 150 g twarogu chudego - 1 jajo - 40 g cebuli - koperek - tłuszcz do smażenia - łyżeczka mąki kukurydzianej Opcjonalnie panierka: - 1 jajo - bułka tarta Przygotowanie: 1. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i tłuczemy. (chyba, że macie z poprzedniego dnia) 2. Twaróg kruszymy i wrzucamy do ostygniętych ziemniaków, dodajemy koperek wedle uznania. Tłuczemy(...)wszystko ponownie. 3. Przełożyć masę do miski, przyprawić solą i pieprzem, dodać roztrzepane jajo (zostawić odrobinę do posmarowania, jeśli nie robicie typowej panierki) i zagniatamy "ciasto" ręcznie. 4. Formujemy kotleciki. I tu już jak chcecie albo smarujemy resztą jajka nasze kotleciki i posypujemy mąką kukurydzianą (ja tak zrobiłam, a mąkę sypałam przez sitko tak jak cukier puder) lub obtaczacie kotlety
Zdrowie i pysznie na talerzuSchab w sezamowej panierce to propozycja na domową wędlinę. Wędlinę soczystą i bardzo smaczną, bez dodatku sztucznych konserwantów czy też barwników. Wystarczy zakupić większy kawałek mięsa i po zakończeniu obróbki, będziecie mogli cieszyć się smakiem domowej wędliny. Składniki na: Schab w sezamowej panierce: około 1,5kg schabu 150g suszonych śliwek około 200ml czystej wódki piętnaście łyżek... Więcej The post Schab(...)sezamowej panierce appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekMozzarellę rozerwać na drobniutkie kawałki wsypać mąkę i natkę pietruszki, wymieszać. Piersi kurze umyć i osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Każdą pierś posmarować cienko musztardą. Płaty mięsa obtoczyć w panierce z mozzarelli. Panierkę trzeba przytrzymać ręką, ponieważ spada. Rozłożyć mięso na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Podawać z puree ziemniaczanym
Kuchnia Pokoleń