pani - 2050 przepisów (strona:33/137)

Karpatka 264

Dzisiaj mój karpatkowy debiut. Mimo że karpatka jest jednym z moich ulubionych deserów, nigdy nie odważyłam się na tyle, żeby ją samodzielnie przygotować - aż do teraz

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z wędzonym kurczakiem 457

Tym razem proponuję Wam szybką sałatkę z wędzonym kurczakiem - idealną na kolację lub drugie śniadanie. Składniki: torebka ugotowanego ryżu puszka odsączonej z zalewy kukurydzy mały słoik

Kulinarny Pamiętnik
Mufiiny czekoladowe z chilli 130

Intensywnie czekoladowe z delikatnie ostrą nutką chilli. Najbardziej smakują mi z kubkiem ciepłego kakao :-) Przygotowując je wykorzystałam przepis podstawowy na muffiny, dorzuciłam tylko parę dodatków. Składniki

Kulinarny Pamiętnik
Ażurowe roladki 177

Były naleśniki ażurowe na słodko, dzisiaj pora na naleśnikowe roladki ażurowe. Świetnie sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich - pięknie wyglądają, a do tego nieźle smakują. Do moich

Kulinarny Pamiętnik
Pasztet drobiowy 177

Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący

Kulinarny Pamiętnik
Porowo - pietruszkowa zupa-krem 219

Przyjemna, delikatna w smaku. Świetnie nadaje się na lekką, ciepłą kolację lub przystawkę obiadową, podaną z domowymi grzankami czosnkowymi. Składniki: 2 duże pory (biała i jasnozielona

Kulinarny Pamiętnik
Domowy majonez 189

Zazwyczaj staram się unikać majonezu, przeważnie zastępuję go jogurtem greckim albo - kiedy naprawdę muszę go wykorzystać - dodaję minimalną ilość. Nie wyobrażam sobie jednak potraw wielkanocnych bez

Kulinarny Pamiętnik
Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym 207

Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się

Kulinarny Pamiętnik
Moje domowe nachosy 190

Bardzo łatwe w przygotowaniu, można je dowolnie przyprawić - papryką ostrą, słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, czosnkiem. Świetnie pasują do sosu serowego czy sałatki meksykańskiej. Ja podałam je

Kulinarny Pamiętnik
Owsianka czekoladowo-śliwkowa 168

Pachnąca, rozgrzewająca i sycąca. Czekoladowo-śliwkowa owsianka to znakomita propozycja na słodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną, przygotowujemy wieczorem, tak aby rano

Kulinarny Pamiętnik
Buraczane carpaccio 142

Dzisiaj popisowa przystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-) Składniki: pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką) garść uprażonych

Kulinarny Pamiętnik
Chilli con carne 161

Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka brokułowa z fetą i słonecznikiem 461

Połączenie brokuła i fety to sprawdzona kombinacja, lecz najbardziej w tej sałatce lubię chrupiące ziarenka słonecznika :) Dobra opcja na kolację, sprawdzi się też jako przystawka na

Kulinarny Pamiętnik
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 172

Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z pora 180

Ostra, wyrazista w smaku. Idealnie pasuje do obiadu, na przykład do kotletów z piersi kurczaka, choć można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część

Kulinarny Pamiętnik