pani - 2050 przepisów (strona:34/137)

Rurki z bitą śmietaną 194

Rurki ze śmietaną chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Foremki do pieczenia kupiłam rok temu, użyłam ich tylko raz i wylądowały w szufladzie. Nie lubię

Kulinarny Pamiętnik
Buraczki na ciepło 196

Jakiś czas temu bardzo rozsmakowałam się w burakach - świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i za zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają

Kulinarny Pamiętnik
Zakwas na żurek 198

To już naprawdę ostatni moment na przygotowanie bazy pod Wielkanocny przysmak. Mój przepis na zakwas jest trochę nietypowy, bo jego podstawę stanowią płatki owsiane. Zakwas powinien

Kulinarny Pamiętnik
Batoniki kokosowe 302

Mega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków

Kulinarny Pamiętnik
Fit majonez 243

Długo szukałam zdrowego zamiennika majonezu i wreszcie się udało! :-) Jest lekki i zdrowy, a jego zaleta to minimalna zawartość tłuszczu i łatwość przygotowania. Myślę, że świetnie

Kulinarny Pamiętnik
Chlebek z żurawiną 185

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto miodowe 544

Składniki: * na ciasto: pół kg mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki miodu 2 jajka 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżka sody

Kulinarny Pamiętnik
Zdrowe frytki z selera i marchewki 213

Składniki: pół dużego selera 3 średnie marchewki ulubione przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, curry, papryka ostra, papryka słodka) łyżeczka oleju Przygotowanie: Warzywa dokładnie umyłam, obrałam i

Kulinarny Pamiętnik
Zupa szczawiowa 134

I to nie byle jaka, bo ze świeżego, wiosennego szczawiu! :-) Lekko kwaskowa i sycąca. Najlepiej smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo. Składniki: trzy duże garści świeżego

Kulinarny Pamiętnik
Domowa wędlina 209

Polecam Wam decydowanie smaczniejszą i przede wszystkim zdrowszą wersję kanapkowego przysmaku - domową wędlinę. Składniki: pół kg łopatki wieprzowej w kawałku łyżka oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku

Kulinarny Pamiętnik
Tarta jabłkowa z budyniem 252

Bardzo łatwa w przygotowaniu, pięknie wygląda i wyśmienicie smakuje. Tarta jabłkowa z budyniem to wspaniały pomysł na deser. Składniki: * na kruche ciasto: 150 g margaryny 2

Kulinarny Pamiętnik
Kruche pierożki ze szpinakiem 214

Pyszna przekąska, świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Moje kruche pierożki podałam z domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Składniki: * na ciasto: 400 g mąki pszennej

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 265

Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku

Kulinarny Pamiętnik
Leczo warzywne 358

Składniki: dwie czerwone papryki, pokrojone w kostkę duża cebula, pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia

Kulinarny Pamiętnik
Ogórkowo-koperkowy serek wiejski 189

Pyszny i pięknie zielony serek wiejski z ogórkiem i świeżym koperkiem - idealny na lekką i zdrową kolację. Polecam :-) Składniki: jeden serek wiejski 7 cm kawałek ogórka

Kulinarny Pamiętnik