pani - 2050 przepisów (strona:29/137)

Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 183

kreska i widzenia świata Magritta, którego wystawę miałam okazję podziwiać w Londynie - zrobiła na mnie wielkie wrażenie.  Pytanie 11. Aniu, czy wiesz co chciałabyś robić będąc uroczą starszą panią? Czy masz projekt na jesień życia? Urocza starsza pani - ładnie brzmi, i właśnie tak chciałabym być nazywana kiedy przyjdzie pora. Prawdę mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam, nie wybiegam

KUCHARNIA
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 144

dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki?  Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje  zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka nie wchodzi.  To ważne - ta tekturowa, kwadratowa tacka o zaokrąglonych podwiniętych(...)brzegach. To ona tworzy solidny fundament delikatnej konstrukcji, narażonej na wiele zagrożeń.  - To wszystko! Tak więc pani ekspedientka spowija kartonową tackę w piramidkę różowego papieru, a potem przewiązuje ją brązową wstążeczką.  Kiedy wydaje resztę, trzymasz paczuszkę od spodu, ale ledwie przekroczysz drzwi cukierni, chwytasz za wstążeczkę i niesiesz, z lekka od siebie odsuwając. Tak to już jest - niedzielne

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 130

obrus z ceraty i wielka taca pełna kanapek.  Wokół piątka dzieciaków z sąsiedztwa spędzająca z sobą całe wakacje. Brudne buzie, podrapane kolana i wilczy apetyt na podwieczorek u pani Wandy.  Tylko Ona robiła nam te kanapki. Najlepsze. Najprostsze.  Z masłem i cukrem. Jedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem.  Zrobiłam(...)sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć.  Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć. A w niej na półce między latem, lodami i wakacjami leży sobie wspomnienie lodowych kanapek.  Takich

KUCHARNIA
"Piękno w smaku" z QAFP 128

Warsztaty prowadził sam Olivier Janiak, który również uczestniczył w przygotowaniu potraw. Wszystkie potrawy przygotowaliśmy pod bacznym okiem szefa kuchni Daniela Olasa, a o wspaniałej jakości mięsa opowiadała nam Pani Agnieszka Różańska. Do tego mieliśmy możliwość podszkolenia się z fotografii kulinarnej z Panią Joanną van Fenemą. To tego zapomniałabym o najważniejszym, o doborowym towarzystwie - byliście świetni! Może trochę o produktach, które

Niezły Młynek
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 161

jabłuszkach (zdarzało mi sie tez robić aniołki na śniegu...). Pensjonat oferował również warsztaty. Dla dzieci twórcze a dla dorosłych także kulinarne. Korzystałyśmy a jakże! Prowadziła je bardzo sympatyczna pani Kornelia (autorka bloga Lilu podróżnik ). Przyznam, że wróciłabym tam w wakacje... i na szlaki, i na warsztaty! Odpoczęłam, nawdychałam się czystego powietrza, niestety źle sypiałam ale jest szansa, że teraz nadrobię(...)wyjazdu a przepisy na fuczki i proziaki pojawią się niebawem jeśli chcecie. Jedna z pięknych cerkwi bieszczadzkich jakie zobaczylismy Specjal for Córcia, naleśniki bez mleka i jaj od Pani Kornelii :) Niektórzy zjeżdżali na nartach a inni znaleźli zjeżdżalnię... Gdy nie było mgły, były śnieżne szczyty... w oddali :) i nasz pensjonat :) Gdy nie było mgły, były śnieżne szczyty... w oddali :) selfie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki drobiowe z pietruszką i serem korycińskim 250

mące, przełożyć do rozmąconego jajka z solą i pieprzem. Obtoczyć w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu. Smacznego ! SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ  Otrzymałam od Pani Czesławy Zarzeckiej:) pyszniutki ser koryciński ,  dziękuję ślicznie za to , że mogłam go spróbować i co więcej powiem   że jest to ser o smaku   z suszonym pomidorem, bazylią(...)certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin województwa podlaskiego, znajdujących się w powiecie sokólskim: gminy Korycin, Suchowola oraz Janów. Zapraszam  na stronę Pani Czesławy Zarzeckiej SER KORYCIŃSKI CZESŁAWY ZARZECKIEJ (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Sałata z łososiem, serem camembert i pomarańczą 366

Składniki (porcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego 100 g sera

Kulinarny Pamiętnik
Tysięczny Facebook`owy Fan :) 161

się bardzo rzadko, to znaczy, że hejterzy przestali zaglądać na mój blog, czy mocno gryzą się w język? Czas pokaże :)  Korzystając z prawa głosu chciałabym serdecznie pozdrowić jedną Panią, która bawi się w moją wielką zwolenniczkę, a za plecami kopiuje większość moich pomysłów, podpisując się pod nimi swoim nazwiskiem. Zacząwszy od interface`u graficznego bloga, wyglądu i kolorystyki czcionki(...)pisanie to osobowość przenoszona na papier lub na worda. Prawda? Nie będę reagować i się żalić, bo z plagiatorami i złodziejami przepisów nie dyskutuję. Więc powodzenia droga Pani, na początku Nowego Roku życzę tylko opracowanie własnej koncepcji i własnych pomysłów , tego życzę z całego serca, bo nie jestem z tego powodu zła. Czasami to irytuje, a kiedy mam słabszy dzień

Blondynka Gotuje
Brownies mocno czekoladowe 107

Dzień Kobiet. obchodzicie? Panowie, dajecie Paniom prezenty? Panie, dostajecie kwiaty, kawę albo rajstopy? U mnie to święto rzeczywiście się praktykuje, dostaję kwiaty, chociaż w tym roku poprosiłam o zioła. Rozsadzę je i postaram się, aby przetrwały do lata. Nie wiem czy mi się to uda, ale spróbować warto. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze jak dostaję kwiatka, częstuję panów

Słodkie Przyjemności
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 255

niedawno w ręce. Po ujrzeniu fefernusków, krótkim śledztwie w Internecie, rzuciłem hasło w pracy - „Kto ma w rodzinie Kociewiaka? Ręce do góry!!”. Zgłosił się Piotr. Okazało się, że jego Pani jest rodowitą Kociewianką - została od razu przesłuchana telefonicznie na okoliczność fefernusków. A na koniec bomba - okazało się, że wydawnictwo, w którym pracuje, wydaje książki pani Gierszewskiej. No i ta książka

Grahamka, weka i kajzerka
Czerwone śledzie 253

Składniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka

Kulinarny Pamiętnik
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 177

przyjacielem mym,na ekranie Mamy spojrzały na Synów i chyba wszystkich po obu stronach ekranu naszła myśl - PRAWDZIWY FACET POTRZEBUJE CZASEM MIĘSA A NIE TYLKO MAKARONU. No cóż Panie nie zapunktowały.Ponieważ święcie wierzymy z Przyjacielem Mym że program cieszyć będzie się popularnością (Przyjaciel śledzi dalsze losy bohaterów i mówi że się dzieje) nic a tylko czekać drugiej serii.Tym samym(...)którą przygotował Brasileiro szczerze rozbawiony mą opowieścią o zdolnościach kulinarnych Bohaterek pierwszej serii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, zawiera ulubiony składnik - spaghetti ale też i kawałek mięsa. Podsumowując Drogie Panie - zapunktujecie.Zacznijmy od przygotowania Spaghetti:Do garnka wlewamy oleju tak aby przykryć dno. Na rozgrzany olej wsypujemy roztarty ząbek czosnku oraz pół skrojonej w kostkę cebuli czerwonej.Dodajemy również 3 łyżki sosu

Smaki Brazylii
Szpinak sezamowy 150

Kaziu, dlaczego nie jesz? – pyta pani – Przecież przed obiadem krzyczałeś, że jesteś głodny jak wilk?!- A czy pani widziała wilka jedzącego szpinak?! – odpowiada pytaniem na pytanie chłopiec.Wiele osób nie przepada za szpinakiem. Jako dziecko, wręcz go nie cierpiałam. Cóż, z biegiem czasu zmienił mi się gust smakowy, a szpinak często u mnie gości, jako dodatek

mojewypiekiinietylko
Ogórki małosolne na sucho i na mokro 169

Sezon ogórkowy już trwa, u mnie zostaje otwarty z dniem dzisiejszym – oczywiście na ogórki małosolne. Przepis pierwszy, należy do Pani Lilii Buczel, w całości przytoczę go poniżej. Przepis drugi – wyniosłam z domu, czyli tradycyjny.    Składniki: - ogórki gruntowe- sól kamienna (1 łyżka na 1 l wody)- łodygi kopru z nasionami- korzeń chrzanu- czosnek Jako pierwszy – przepis Pani

mojewypiekiinietylko
Szynka ze śliwką 221

Można ją podawać zarówno na ciepło - jako porcja mięsa do obiadu, jak na zimno - na kanapki.Składniki:1 kg szynki wieprzowej12 suszonych śliwek2 łyżeczki żelatynyłyżka oleju

Kulinarny Pamiętnik