Przepis dostałam od Pani Marzeny, ale porównałam je z przepisem Siostry Anastazji i choć znalazłam niewiele różnic, piekąc je teraz po raz drugi zdecydowałam się na tą drugą wersję. Ucierane ciasto, z kokosową wkładką i warstwą soczystych jabłek z cynamonem. A wszystko to oblane polewą chałwową. Nie przepadam za wypiekami z chałwą, ale tu pod postacią polewy bardzo mi smakowała(...)znajdzie się i u mnie. I tak oto ten przepis wyprzedził około dwadzieścia innych stojących w kolejce do pieczenia. Zapraszam Was więc kochani na znakomite ciasto jabłkowo-kokosowe, a Pani Marzenie dziękuję za przepis. *blaszka 29*34 cm Składniki: na ciasto: 7 jajek 1 kostka margaryny (lub 250 g masła) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego
Kulinarny PamiętnikPrzepis podpatrzyłam tutaj , lekko go zmodyfikowałam :-) Składniki: 7 skrzydełek z kurczaka pół łyżeczki sol i łyżeczka ostrej papryki szczypta płatków chili pół łyżeczki słodkiej papr yki
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 350 g kaszy jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości
Kulinarny PamiętnikSkładniki (porcja dla 2 osób): opakowanie ulubionego mixu sałat (lub porwana na kawałki sałata lodowa) 100 g sera z niebieską pleśnią pokruszonego na kawałki pół wyfiletowanej
Kulinarny PamiętnikSkładniki: pół kg dobrej jakości wołowiny 1 posiekana cebula 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 100 g pomidorów z puszki 1 łyżeczka cukru 200 ml wody
Kulinarny PamiętnikPrzepis na te szybkie i pyszne ciasteczka wypatrzyłam w gazetce Palce lizać z 13 października, lekko go tylko zmodyfikowałam :) Składniki: 110 g masła 200 g cukru
Kulinarny PamiętnikSzarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis
Trzeci talerzkonkursu możecie zobaczyć w naszej galerii fb Przejdźmy jednak do rzeczy, zwycięzcami konkursu są: I miejsce - kosz z produktami Folwark Naleśniki drwala - zgłoszenie nadesłane przez Panią Katarzynę P . Składniki : naleśniki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 szklanki mąki tortowej sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko płatki(...)mięsa dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i sos Madziarów Folwark, mieszamy. Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwestii raczej niewiele mamy do powiedzenia. Nie możemy jednak narzekać na lato w tym roku, bo było dla nas bardzo łaskawe. Czasami nawet za bardzo. Wygrzani, opaleni musimy przyjąć panią jesień i liczyć na to, że nie będzie zbyt wietrzna i zimna. Przynajmniej na początku, zanim przyzwyczaimy się do tego, że wybieganie z domu w krótkim rękawie nie jest zbyt(...)własnie moje smaki: słodkie bardzo, nie za mocne. Po kieliszeczku takiego likieru nie szumi w głowie, gwarantuję :) Latem idealnie sprawdza się jako polewa do lodów :) dla dorosłych oczywiście ;) Drogie panie, lubicie likiery? a może i panowie je lubią
Codzienna kuchnia niecodziennagotowy. Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty z koperkiem tak więc, zaczynamy; kapustę obieramy z pierwszych liści, chyba że przemiła Pani zrobiła to za nas w sklepie, rozcinamy ją na pół, potem na ćwiartki i wykrawamy głąby, następnie coś co nie każdy potrafi zrobić, mianowicie szatkowanie czyli pokrojenie kapusty tak żeby(...)dodaję stopniowo, po rozrobieniu ma kolor przypominający coś pomiędzy karmelem a mleczną czekoladą. Sos pachnie wspaniale, wygląda chyba jeszcze lepiej, teraz trochę soli, nadeszła najwyższa pora, tak więc Panie i Panowie, solimy! Wszystko nabrało już smaku i aromatu. jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej to przypomnę, fajnie by do tego było zjeść ziemniaczki spokojnie sos potrzebuje jeszcze
Kuba GotujeSkładniki: 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży
Kulinarny PamiętnikKoperek i natkę pietruszki mrożę od kilku lat właśnie pod koniec lata, na początku września, wtedy wg mnie jest najlepsza. Ostatnio kupiłam po 3 pęczki i jedna z Pań stojących za mną zapytała a co Pani z tym zrobi. A ja na to, że zamrożę. A jak ? A po co ? A jak bardzo prosto. Czyli koperek i pietruszkę myję
Kuchnia na wzgórzuBurbiszki, położonej nad graniczącym z Litwą jeziorem Gaładuś. Wieś, to dużo powiedziane, gospodarstwa oddalone są o siebie o kilkadziesiąt, kilkaset metrów. Już po przyjedźcie okazało, że nasza gospodyni, Pani Danguole Marcinkiewicz ma korzenie litewskie. Nic w tym dziwnego, okolice Sejn i Puńska, to w końcu największe w Polsce skupiska Litwinów w Polsce. W trakcie pobytu na naszą prośbę zorganizowała(...)Ejszeryszek Boczek wędzony z Ejszeryszek Golonka faszerowana z Ejszeryszek Karkówka wędzona z Ejszeryszek Kiełbasa chłopska z Ejszeryszek Kiełbasa z Ejszeryszek kolejny to Makowiec z Ejszeryszek. W zakładzie ciastkarskim Pani Celiny Glińskiej, producentki tego specjału, oczywiście też byliśmy i nie tylko makowiec próbowaliśmy (relacja w kolejnej części wakacyjnych wspomnień). Z Panem Tadeuszem Protasiewiczem umówiliśmy się w jego masarni. Jadąc tam myśleliśmy
królestwo garów