oglądałam Firmowe Ewolucje to przekonałam się, że to przetwory robione z sercem i miłością. I tej miłości jest tam wiele... Prawą ręką Dziadunia jest teraz jego córka - Pani Kasia. Wcześniej zaś receptury tworzyła Mama Pani Kasi, ona stworzyła przetwory pełne miłości i domowego smaku i wręcz ciepła rodzinnego. Niestety życie układa nie zawsze takie scenariusze o jakich marzymy(...)choć Mamy Pani Kasi nie ma już z nami to pozostała po niej piękna pamiątka. Taka, która przy każdej okazji będzie o niej przypominać. Nawet przy zwykłej herbacie. "Gdy zabrakło Babuni, w Ogródku Dziadunia nastały pochmurne i deszczowe dni, ale zawsze po nocy nastaje dzień, po deszczu wychodzi słońce. Z pomocą bliskich oraz przyjaciół udało się pokonać
Gotowanie i blogowaniewszystkie nadesłane zgłoszenia na konkurs. Dzisiaj nadszedł czas na wyłonienie zwycięzców Niżej podaję listę zwycięzców w konkursie na karnawałową rybną przekąskę Pierwsze miejsce zajmuje: pani Hrabina w kuchni z przepisem na mini tarty z wędzonym łososiem: Drugie miejsce zajęła pani Laura Przybyła i jej przepis na śledzie z twarożkiem(...)sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto: Trzecie miejsce przyznaję pani Dominice S. z przepisem na krewetki z suszonymi pomidorami: Gratuluję wszystkim wygranym! Zwycięzców proszę o przesłanie swojego adresu do wysyłki na mój adres mailowy: marta@mgotuje.pl Pozdrawiam, Marta Post Wyniki konkursu na karnawałową przekąskę z Seko pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePrzesłaliście mnóstwo pięknych i kreatywnych zdjęć. Wszystkim uczestnikom dziękuję za udział i wspólną zabawę Przedstawiam zwycięzców: Miejsce 1 Pani Anna B. za zdjęcie: Miejsce 2 Pani Iza J. za zdjęcie: Miejsce 3 Pani Hanna za zdjęcie: Serdecznie gratuluję
Oryginalny smakprzepis na najbardziej stresujące ciasto w dziejach! Przygotowane specjalnie na urodziny zaprzyjaźnionej Pani Matki. A jak wiadomo wszystkie panie matki to kwintesencja stylu i dobrego smaku, znawczynie sztuki pięknej i kulinarnej, damy o spojrzeniu pełnym niekiedy dobrotliwego niezrozumienia lub rozczarowania. I tego spojrzenia boimy się najbardziej. Gdyby to była któraś z naszych Pań Matek, ewentualną porażkę zmyłaby matczyna miłość
GRUBY WAŁEKmają czterdziestu ciężarówek, piętnastu furmanek z zapasami. Ale tym czym mogą, dzielą się i sprzedają chętnie. Idziemy w najbardziej interesujące mnie miejsce - sklep rybny. Niesamowity widok - jakiś pan jakiejś pani wnosi skrzynki wyłożone lodem, na których spoczywają świeżutkie ryby, rybeńki. Co się dalej dzieje z nimi? Jakaś pani ma kilka jakichś pań w tym "zakładzie" i robią wspólnie między innymi
Right Behind The KitchenPani Walewska to nasze tradycyjne ciasto świąteczne. Był taki czas, gdy przynajmniej dwa razy w roku Pani Walewska gościła na naszym stole. Potem jej długo nie było, bo ileż można jeść to samo ciasto w każde święta :). Ale teraz z powrotem wraca do łask. Ma ponadczasowy smak, który mimo wszystko się nie nudzi. Jeśli ktoś jej jeszcze nie próbował(...)koniecznie musi to nadrobić! Nasza dzisiejsza Pani Walewska jest z dodatkiem suszonych moreli, rodzynek i prażonych pestek słonecznika - następnym razem zrobimy z orzechami włoskim. Ciasto: 500 g. mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 200 g. margaryny (lub masła) 6 żółtek Beza: 6 białek 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Masa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesobotę miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach organizowanych przez portal beskidzkamama.pl w Maggie's Cupcakes w Bielsku Białej. To urocza mała cukierenka prowadzona przez Panią Małgosię i Pana Darka - wspaniałych i mega sympatycznych ludzi, których cupcakesy i torty są prawdziwą pasją i sposobem na życie. Pani Małgosia przekazała nam wiedzę, którą zdobyła w szkołach cukierniczych w USA i dzięki której tworzy(...)apetyczne, że może Wam się zakręcić w głowie i na pewno będzie się trudno zdecydować, którą wybrać:) *Możecie zerknąć także na stronkę tutaj (klik) ** Za piękne zdjęcia bardzo dziękuję Pani Renacie z Renata Osińska Fotografia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFolwark już dawno dobiegł końca więc dzisiaj chciałabym nareszcie ogłosić zwycięzców Dziękuję wszystkim za nadesłanie zgłoszeń, wszystkie były świetne jednak musiałam wybrać tylko 3 osoby. Pierwsze miejsce zajmuje pani Wioleta Szczepańska z przepisem na roladki schabowe ze szpinakiem baby w pietruszkowej panierce. Drugie miejsce zajmuje pani Barbara Wiśniewska z przepisem na kurczaka(...)porach z ananasem. Trzecie miejsce zajmuje pani Anna Kurzyna z przepisem na meksykańskie naleśniki. Dziękuję za wszystkie przesłane przepisy, wygrane osoby poproszę o przesłanie na mój adres mail: marta@mgotuje.pl swoich danych w celu wysłania nagrody. Pozdrawiam, Marta Post Rozwiązanie konkursu z sosami Folwark pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeregionalnym wpisanym na Listę Produktów” Tradycyjnych. „ Uzbrojeni w te informacje zaczerpnięte ze strony Stowarzyszenie Macierzanka oraz rekomendacje uznanego znawcy serów zagrodowych Gieno Mientkiewicza ruszyliśmy w teren. Trafiliśmy do gospodarstwa Pani Janiny i Bolesława Racis. Mieści się ono kilka kilometrów od Rutki Tartak we wsi Jasionowo. Państwo Racis zajmują się produkcją serów od 12 lat. Szczęśliwie trafiliśmy na moment kiedy Pani(...)kwiatki. Do wyprodukowania jednego kilogram sera potrzeba około 10 litrów mleka. Mleko jest podgrzewane dodawana jest podpuszczka, skrzep jest cięty i nakładany do form w których obcieka. Do serów Pani Janina dodaje zioła, przyprawy, suszone pomidory. Oczywiście istnieje wersja „bez dodatków”. Po kilkakrotnym przekręceniu wyjęty z form ląduje w chłodziarce gdzie rozpoczyna krótszy lub dłuższy okres dojrzewania. Choć nie zawsze
królestwo garówmusiałam kupić nowe spodnie, a dziś żałuję, że je wywaliłam kilka miesięcy temu, bo z satysfakcją bym je teraz przymierzyła, mój syn, pokazując na plakat wyborczy jednej pani, powiedział: mamo, to ty! Pani ma przynajmniej 50 lat i niestety, nie mogłam powiedzieć, że to porównanie mnie ucieszyło, wręcz przeciwnie... Postanowiłam: TERAZ ALBO NIGDY, BO ZMIERZAM W FATALNYM KIERUNKU! Zanim jednak(...)kanapy to moja największa pięta Achillesowa... Czego to ja nie próbowałam. Kiedy prawie rok temu podjęłam moje wyzwanie, zaczęłam ćwiczyć w domu. Była Ewa Chodakowska i jakaś inna pani. Dwa razy. Była próba z zumbą, ale coś nie podeszło. I wtedy w pracy stał się cud :) Okazało się, że musimy się przenieść w inne miejsce. Jedni się cieszyli (bo mieli
bistro mamaDzisiaj na interi.pl ,przeczytałam że" Polacy nie umieją gotować przez komunizm". Nie będę mówiła ktora to znana Pani restauratorka polska powiedziała. Powiem tylko tyle że mnie to zbulwersowało . Dlaczego? To proste , ja nauczyłam gotować się w tym okresie . Zaczęłam od mamy , potem wymieniałyśmy się z koleżankami przepisami a na koniec jak chciałam coś wyjątkowego ugotować ,to szukałam przepisów . Książek kucharskich(...)było multum , gazet z przepisami również . Pokolenie mojej matki ,pokolenie moje ,począwszy od mieszkania w bloku przez domek rodzinny do wiejskiego domu , gotowało to wszystko co ta Pani w swoich restauracjach bez użycia konserwantów , proszkowych wzmacniaczy i było smacznie ,bardzo smacznie. Sztuczki kulinarne , jakie stosuje Pani o której piszę , typu podpalanie cebuli do rosołu, zabarwianie barszczu cukrem i smażoną cebulą
Eli Gotowaniezanim jednak wszystko się skończyło zły wampir rzucił klątwę przenosząc wszystkich, jak się okazało drugiego dnia gry, do tajemniczego świata Kiratsuli. I tam mieliśmy kolejne role, ja grałam Elfią panią, pierwszą z mieszkanek Kiratsuli, za życia potężną maginię, teraz zdolną jedynie przejąć kontrolę nad trójką niewolników. Byłam bardzo niemiła, zadzierałam nosa, uzurpowałam sobie prawo do rządzenia Kiratsuli (sama temu miejscu(...)wykonywać moje rozkazy (pochodziliśmy z czasów, kiedy krasnoludy i ludzie ślepo służyli elfom), przede wszystkim polegały one na tym, że wycinał w pień tych, którzy nie spodobali się jego pani. Grało mi się fantastycznie i nie mogę się nadziękować twórcom Gry Głównej za ich niesamowity roczny wysiłek i pomysłowość. A teraz przepis, który skradł kilka serc na Flambergu, ponieważ
Przepysznik - BLW i nie tylkoSernik ze snikersami w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów grecki w wykonaniu Justyny Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Agaty Sernik z jogurtów greckich w wykonaniu Pani Danuty Szarlotka z połówkami jabłek w wykonaniu Pani Danuty
Passion of Cookingzastygnięcia galaretki. Smacznego :) Jakiś czas temu wysłałam kilka swoich przepisów do Ewy Wachowicz. Wśród nich znalazł się i ten torcik. Jaka była moja radość, kiedy zadzwoniła do mnie asystentka Pani Ewy i powiedziała że spodobał im się mój przepis i zapraszają na nagranie programu "Ewa gotuje". Dosłownie skakałam z radości :) A potem nastały 3 tygodnie stresu i pytania(...)będzie. Nie pomogła mi w tym choroba i antybiotyk, który dostałam na chore gardło. Na szczęście w porę odzyskałam głos :) Nagranie odbyło się 30 marca w domu Pani Ewy i pojechałam na nie z mężem. Ekipa programu okazała się bardzo pomocna, sympatyczna i wesoła. Tak samo Pani Ewa - przesympatyczna kobieta :) Całej ekipie chciałam podziękować za współpracę, zdjęcia oraz pamiątki
Na Ciasteczkowych Papierach