niedużą ilość soli). Całość mieszamy, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy i / lub dodajemy majonezu lub jogurtu. Smacznego Do surówki użyłam majonezu lekkiego Społem Kielce, który otrzymałam jakiś czas temu w paczce niespodziance. Korzystając z okazji polecam Wam spróbować też innych produktów WSP Społem, w szczególności musztardy czeskiej i starofrancuskiej. Idealne do marynat na grilla
Słodkie okruszkitylko do lodówki a tam były dwie kostki smalcu samotnie schowane gdzieś w kącik....nie podejmowałam zbyt długo decyzji :D Powróciłam wspomnieniem i smakiem do czwartku. Zrobiłam troszkę spóźnione pączki hiszpańskie. No powiem Wam....za rok, to chyba tylko to będę smażyć. Powalają smakiem i są o niebo lepsze niż ze sklepu. Lżejsze i delikatniejsze. Jednak swoje to swoje
Pieprzyć z Fantazjąktoś na sali kto lubi donaty? Jeżeli tak to jest to post idealny dla niego. Zbliża się najbardziej tłusty dzień roku. Dzień kiedy na śniadanie, obiad, kolacje jemy pączki. Dzień kiedy wszystkie kalorie idą podobno w cycki a nie w boczki :) Donaty z batatów robi się szybko. Potrzebujemy: 285 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia WINIARY
Kuchnia w oparachrzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane – palce lizać BOSKIE BABECZKI – wszystkie babeczki są boskie, ale takie
Kate's KitchenOponki to generalnie nic innego jak pączki tylko z dziurką ale nie te, o nie nie ;) Te oponki powstały z mikro ilości jajek a za to z dużej ilości białego sera, są idealnie mokre co z powoduje że jutro nie będą suche jak skała a to znaczy że możemy usmażyć je dziś na jutro! ;) Serdecznie polecam! Przepis pochodzi
Życie zaczyna się w kuchniskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 25 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 250 ml mleka, letniego 60 g masła 1 łyżeczka
Domowy Smak JedzeniaKomu tłusty czwartek straszny, gdy ma alternatywę. Wprawdzie pączki pieczone to nie to samo, co smażone, ale i te są smaczne, a smażone mogą również być mniej kaloryczne. W ubiegłym roku serwowałam oponki z ricotty , dziś – z dynią. Które lepsze, musicie ocenić samodzielnie. 375 g mąki (ok. 2,5 szklanki) mąki, najlepiej pszennej, żeby ciasto dobrze wyrosło i było
KucharzycaKolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć Jeśli jeszcze
Oryginalny smakrzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane – palce lizać BOSKIE BABECZKI – wszystkie babeczki są boskie, ale takie
Kate's Kitchenłyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki. Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfwlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselfpory na moim blogu pojawiały się jedynie wariacje na temat pączków: klik , klik , klik Tym razem postawiłam na klasykę! Poniższy przepis jest autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - urodzonej w 1829 roku autorki książek kucharskich. Czytaj więcej
Kasia Sarnadłużej. Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;) Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła
CookYourselfrozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu. Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu
Wanilia i Kardamondobrze od naczynia odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ok 1 h rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min smażymy pączki na rozgrzanym oleju (można 1/1 ze smalcem) ok 2 min z każdej stron odsączamy na papierze i posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Gotowanie z pasją