pączki - 10682 przepisów (strona:253/713)

Tłustoczwartkowy SWEETSBOOK 114

rzeczywistości. Ponieważ czasu zostało niewiele, nie będę Wam się tutaj zbędnie rozpisywać, łapcie więc przepisy na: FANTASTYCZNE FAWORKI – chrupiące, delikatne jak chmurka, kruchuteńkie – po prostu najlepsze! PUSZYSTE PĄCZKI – mięciutkie i puchate w środku otoczone chrupiącą cieniutką skórką OKRĄGLUTKIE OPONKI – cudnej urody, delikatne i maślane – palce lizać BOSKIE BABECZKI – wszystkie babeczki są boskie, ale takie

Kate's Kitchen
Racuchy, pączki na serku homogenizowanym, pączki angielskie 335

łyżka spirytusu/octu - szczypta soli - 1 litr oleju do smażenia Wszystkie składniki (oprócz oleju) umieścić w misce i utrzeć gładką masę. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką, racuszki. Smażyć jak pączki. Po usmażeniu, układać racuszki na ręczniku papierowym, w celu odsączenia tłuszczu. Ciepłe posypać cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
Racuchy drożdżowe 145

wlać olej i podgrzać. Dwie łyżki zamoczyć w gorącym oleju, następnie na jedną z nich nabrać ciasto, a drugą "ściągnąć" ciasto z pierwszej łyżki do gorącego oleju. Smażyć jak pączki. Po wyjęciu z oleju, od razu ułożyć na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy posypać cukrem pudrem. Smacznego

CookYourself
PĄCZKI TRADYCYJNE -stary przepis 166

pory na moim blogu pojawiały się jedynie wariacje na temat pączków: klik , klik , klik Tym razem postawiłam na klasykę! Poniższy przepis jest autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - urodzonej w 1829 roku autorki książek kucharskich. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Oponki z białym serem, na sodzie oczyszczonej 83

dłużej. Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;) Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła

CookYourself
Oponki serowe 415

rozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem. Smażyć  z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać  gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu.  Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu

Wanilia i Kardamon
mini pączki 131

dobrze od naczynia odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ok 1 h rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min smażymy pączki na rozgrzanym oleju (można 1/1 ze smalcem) ok 2 min z każdej stron odsączamy na papierze i posypujemy cukrem pudrem  Smacznego

Gotowanie z pasją
Serowe oponki z piekarnika 149

Karnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek.  U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią

Kolorowa kuchnia Elki
Poduszeczki cytrynowe... 84

Taka uproszczona wersja pączków. A na szybko, nie znaczy nie pysznie. Poduszeczki zniknęły w ciagu popołudnia. Podobnie zreszta, jak wcześniej  p ączusie serowe , oraz nieco bardziej egzotyczne  baci di ricotta . Mocno cytrynowe, obtoczone w drobnym cukrze, idealne do pojadania. A co najważniejsze: gotowe w mgnieniu oka!    Składniki: (mnie wyszło około 50 malutkich) 2 szklanki mąki

Lejdi of the house
OPONKI SEROWE – najlepsze! 175

Oponki , donaty, pączki, donuty, chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką

Ostra na Słodko
Włoskie mini pączki z ricotty - baci di ricotta 347

ricotty 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru pudru  + do posypania pączków olej rzepakowy do smażenia 1. Jajka miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. 2. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem

kruche babeczki
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 142

Chodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet

Zdrowie i pysznie na talerzu
Oponki serowe 235

oryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek

Ciastkozercy
Pączki 148

karnawał to muszą być i pączki..w sumie dopiero pierwszy raz robiłam w tym karnawale, ale jeszcze trochę czasu jest , więc mam nadzieję , że coś jeszcze zrobię bo nowe przepisy czekają na testowanie . 60 dkg mąki  3 nieduże jajka 70 g cukru z prawdziwą wanilią 100 g rozpuszczonego masła 20 g świeżych drożdży  250 ml letniego mleka

Moje domowe kucharzenie
SZYBKIE PĄCZKI Z RICOTTĄ 150

pieczenia szczypta soli 1 łyżka drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu ( dałam całą łyżeczkę) ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dała całą łyżeczkę) olej np. rzepakowy do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie:   mieszamy serek ricotta z jajkami, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt waniliowy, całość dokładnie mieszamy olej rozgrzewamy do 175°C, następnie łyżeczką nakładamy

Słodkie zapomnienie