pory na moim blogu pojawiały się jedynie wariacje na temat pączków: klik , klik , klik Tym razem postawiłam na klasykę! Poniższy przepis jest autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej - urodzonej w 1829 roku autorki książek kucharskich. Czytaj więcej
Kasia Sarnadłużej. Tradycyjnie oprószone tylko cukrem pudrem. Więcej nie trzeba ;) Jak wiadomo, tłusty czwartek tuż tuż. Jest to okres w naszym domu w którym pojawiają się domowe pączki. To właśnie w tym okresie smakują one najlepiej. Pieczenie zaczynamy od prostego przepisu na oponki. Robi się je błyskawicznie i tak samo znikają. Polecam! Składniki: - 250g białego sera półtłustego - 250g mąki - 100g masła
CookYourselfrozwałkować na grubość około 7 mm, po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka, w środku wyciąć mniejsze kółeczko kieliszkiem. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju w rondelku jak pączki, gdy będą złociste i wyrośnięte, wyciągać gorące oponki na ręcznik kuchenny, aby osaczyć z nadmiaru tłuszczu. Lekko jeszcze ciepłe oprószyć pudrem przez sitko, najlepsze są zaraz po usmażeniu
Wanilia i Kardamondobrze od naczynia odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - ok 1 h rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką kółka przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 min smażymy pączki na rozgrzanym oleju (można 1/1 ze smalcem) ok 2 min z każdej stron odsączamy na papierze i posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Gotowanie z pasjąKarnawał trwa a więc czas wypiekania pączków,faworków i oponek. U mnie dziś oponki serowe w wersji beztłuszczowej z piekarnika. Smakują nie gorzej niż te tradycyjnie smażone na oleju a przy tym są lekkie i delikatne więc można zjeść nieco więcej. 2,5 szkl. mąki tortowej 250 g chudego twarogu 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią
Kolorowa kuchnia ElkiTaka uproszczona wersja pączków. A na szybko, nie znaczy nie pysznie. Poduszeczki zniknęły w ciagu popołudnia. Podobnie zreszta, jak wcześniej p ączusie serowe , oraz nieco bardziej egzotyczne baci di ricotta . Mocno cytrynowe, obtoczone w drobnym cukrze, idealne do pojadania. A co najważniejsze: gotowe w mgnieniu oka! Składniki: (mnie wyszło około 50 malutkich) 2 szklanki mąki
Lejdi of the houseOponki , donaty, pączki, donuty, chrust , faworki itd. od zawsze kojarzą się większości z nas z karnawałem i Tłustym czwartkiem. Wtedy najczęściej wypiekamy je w naszych domach lub też stoimy w gigantycznych kolejkach do ulubionych cukierni. Dziś mam dla Was przepis na takie oponki / donaty , ale w troszkę innej wersji. Nie z ciasta drożdżowego , które nieśmiało wyrasta nam pod ściereczką
Ostra na Słodkoricotty 1 szklanka mąki tortowej 2 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru pudru + do posypania pączków olej rzepakowy do smażenia 1. Jajka miksujemy, dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. 2. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem i cynamonem
kruche babeczkiChodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet
Zdrowie i pysznie na talerzuoryginalnym przepisie zamiast twarogu daje się do nich serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco jak kruche i jest ekspresowe w przygotowaniu. Jak dla mnie to idealna alternatywa dla pączków! Dużo łatwiej niż z drożdżowego wykrawa się kształty i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, po zagnieceniu jest od razu gotowe do smażenia :) Z podanych składników zrobiłam 60 oponek
Ciastkozercykarnawał to muszą być i pączki..w sumie dopiero pierwszy raz robiłam w tym karnawale, ale jeszcze trochę czasu jest , więc mam nadzieję , że coś jeszcze zrobię bo nowe przepisy czekają na testowanie . 60 dkg mąki 3 nieduże jajka 70 g cukru z prawdziwą wanilią 100 g rozpuszczonego masła 20 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka
Moje domowe kucharzeniepieczenia szczypta soli 1 łyżka drobnego cukru ½ łyżeczki cynamonu ( dałam całą łyżeczkę) ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii ( dała całą łyżeczkę) olej np. rzepakowy do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: mieszamy serek ricotta z jajkami, następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, sól, cukier, cynamon oraz ekstrakt waniliowy, całość dokładnie mieszamy olej rozgrzewamy do 175°C, następnie łyżeczką nakładamy
Słodkie zapomnienieKolejna odsłona pączkowa. Tym razem coś co może pączkiem jak dla mnie do końca nie jest, no ale takie mini pączusie o smaku banana nie są złe. Misi smakowały a co za tym idzie test smaku zdały. Jednak tych wypieków do najpiękniejszych uznać nie mogę . Sama zaśmiałam się, że to takie brzydale 😉😉 ale smaczne. Składniki: 2 dojrzałe
Gotowanie z pasjąznów 32 wymieszajcie 33 dorzucić 34 będzie 35 piekarnik 36 zostawiam 37 posypcie 38 plasterki 39 podniosą 40 bierzemy 41 smalcu 42 bardzo 43 stronę 44 tłuszcz Artykuł Kreple (Pączki) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniNatomiast do drugiej części dodałam odrobinę więcej mleka, by uczynić ciasto bardziej elastycznym, a nie twardym. I ta partia wyszła 2x lepiej! Nie ma co się co oszukiwać, prawdziwe pączki to to nie są, ale mogą stanowić całkiem smaczną i zdrowszą alternatywę. Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami i trzeba to święto odpowiednio celebrować, ale na co dzień też można
Kuchnia Ellie