Jajka w temperaturze pokojowej wbijamy do miski i ubijamy na puszysta masę z cukrem.Dodajemy śmietanę, ser, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, którą wcześniej zalewamy odrobina alkoholu (aby pączki nie nasiąkały tłuszczem + aby zabić smak sody). Wszystkie składniki wyrabiamy (można podsiać mąką) i formujemy z nich nieduże kulki. Wkładamy delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem (smażymy w głębokim oleju
ChilliJemywyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Olej nagrzewany do 160-170*c smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Wanilia i KardamonPrzepis na te pączki pochodzi z zeszytu mojej babci. Urozmaiciłam je pyszną konfiturą Figa z makiem firmy Eterno. Składniki 500 g mąki 80 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 200 ml śmietany 30 % 125 g masła 7 żółtek 4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjeszcze bardziej je jeść. Posypane cukrem pudrem – Staś ukradkiem podjada. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tak jak w przypadku tradycyjnych drożdżowych pączków. Skusicie się ? Składniki : 350 – 370 g. mąki pszennej 300 ml. wody 80 g. zimnego masła 3 nieduże jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia Sposób wykonania
Niebieski kubek z kawaJeżeli zajrzeliście na ten wpis, to na pewno jesteście pożeraczami pączków;) Już dawno zbierałam się do zrobienia oponek serowych i w końcu przyszedł ten dzień! ... Jak na nie patrzę bo zjadłam ich już tyle,że pozostało mi tylko patrzenie ... przynajmniej przez dzisiejszy dzień... to sama buzia mi się do nich uśmiecha ;-) Składniki: 200 g margaryny
potrawyregionalnerozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, które wchłonęły nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam do spróbowania pączków hiszpańskich, wiedeńskich lub inaczej gniazdek
potrawyregionalneWiększość z was robi pączki 1-2 razy do roku. W Różowej Kuchni robi się za każdym razem kiedy rodzina zapragnie sąsiedzi lub przyjaciele . Dziś jest ku temu okazja , wpadają koleżanki na kawkę czyli babskie pogaduchy o wszystkim i o niczym......... Składniki na 20 pączusiów : 500 g mąki pszennej
Różowa kuchniaLekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.” Czytaj więcej
Wiem co jemChoć tłusty czwartek już za nami, nic nie szkodzi zrobić pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii, z kubkiem kakao umilą niejedno popołudnie.... Składniki 1/2 kg mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 25 g drożdży świeżych 16 g cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 100 g masła 3 żółtka szczypta soli
Wanilia i Kardamonsłoiczków. Szczelnie zakręcamy. Konfiturę z płatków dzikiej róży przechowujemy w chłodnym, suchym miejscu. Po otwarciu słoiczka konfiturę przechowujemy w lodówce. Konfitura z płatków dzikiej róży jest obowiązkowym nadzieniem domowych pączków :) Ale wykorzystacie ją również do innych wypieków, jako dodatek do herbaty, napojów, kanapek - czego tylko dusza zapragnie
W kuchni KatieCorner by "jagodzianka" W przeszłości niechętnie zabierałam się za drożdżowe ciasto. Przeważnie robił to ktoś inny – najpierw maja mama, później mąż. Wydawało … Przeczytaj cały artykuł Post Klasyczne pączki z różą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerNastępnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.(Można dodać do ciasta również rodzynki.)Wszystko wymieszać na gładką masę. Formować nieduże kulki i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Pączki wyjąć na papierowy ręcznik. Ostudzić
kulinarnajamka.blogspot.comlight pięknie przygotowane i sfotografowane. Jak wiadomo większość dzieci jest wzrokowcami i jak widzą coś kolorowego to od razu chciałyby tego spróbować. Na dodatek, gdy powiedziałam dziecku, że to pączki, to tym bardziej prosiła mnie, żebyśmy podobne przyrządziły. Zainteresował mnie ten przepis również ze względu na to, że przeciwnie niż większość tego typu smakołyków nie jest smażony a pieczony
dom-agi.plOstatnie już karnawałowe słodkości, pyszne gniazdka ptysiowe, ponoć zwane pączkami hiszpańskimi lub wiedeńskimi. Ja osobiście jadłam je po raz pierwszy, ale myślę, że nie ostatni, bo były baaardzo smaczne, a przy tym błyskawicznie się je przygotowuje. Ciacha są bez dodatku białego cukru, bez proszku do pieczenia (i bez niego bardzo rosną w trakcie smażenia) i bez pszenicy. Ja przygotowywałam swoje
Smaczne Zdrowetura. Katolicy wiedzą, o co chodzi z tym dniem, to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją przygotowuje się pełno pysznych słodkości, m.in. pączki i faworki. W tym dniu łasuchy powinny zachłysnąć się słodką wolnością, a ci liczący kalorie powinni zapomnieć się o diecie. W tym dniu wypada bezkarnie zajadać się słodkimi, ociekającymi tłuszczem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię