przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na podsypany mąką blat. Wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki i kieliszka wycinamy okręgi. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180st. Studzimy na kratce. Cukier mieszamy z cynamonem w misce. Masło roztapiamy
Gotowanie moimi oczamiBardzo smakowita alternatywa dla tradycyjnych smażonych pączków. A do tego można zaszaleć z dekorowaniem
Diteczroku ubiegłam moją mamę i sama usmażyłam tradycyjne pączki. Jak na pierwszy raz jestem bardzo zadowolona, są piękne i puszyste. Składniki: 600g mąki pszennej 20g drożdży 250ml mleka (letniego) 100g roztopionego masła 3 jajka 70g cukru 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli 1l oleju rzepakowego cukier puder + ulubione nadzienie
Diteczoponki z nasionami chia, lnu,ostropesru i amarantusa. Przepis od Fit Dietetyk Małgorzaty Bernardy Składniki na pieczone pączki 15 szt: 200 ml mleka 25 g drozdzy 50 g cukru 1 łyżka masła 400 g mąki pelnoziarnistej 1 jajko pół łyżeczki soli Dodatkowo dalam po lyzce nasion Mleko z drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki i wyrabiamy
Anioły w kuchniandyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 pomarańcze 3/4 szklanki cukru woda Przygotowanie: Pomarańcze wyszoruj szczotką w ciepłej wodzie, s kórkę natnij na ćwiartki, zdejmij z pomarańczy, ostrym nożem usuń albedo (białą część). Oczyszczone skórki pokrój w cienkie paski, przełóż do rondla, zalej wodą, doprowadź
SzczyptaSmaQtygodniu Tłusty Czwartek, czyli dzień, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W tym dniu dozwolone jest objadanie się. Oprócz pączków i faworków można przygotować również inne smażone słodkości. Jednymi z nich są kwiatuszki serowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Warto je przygotować, gdyż znikają z talerza w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: 250g mąki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżka cukru
Tradycyjna kuchnia KasiTakie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam... Składni ki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek rumowy, olej do smażenia, sól, cukier puder do posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier
Anioły w kuchniJajka w temperaturze pokojowej wbijamy do miski i ubijamy na puszysta masę z cukrem.Dodajemy śmietanę, ser, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, którą wcześniej zalewamy odrobina alkoholu (aby pączki nie nasiąkały tłuszczem + aby zabić smak sody). Wszystkie składniki wyrabiamy (można podsiać mąką) i formujemy z nich nieduże kulki. Wkładamy delikatnie do garnka z rozgrzanym olejem (smażymy w głębokim oleju
ChilliJemywyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy na grubość palca, szklanką wycinamy kółka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Olej nagrzewany do 160-170*c smażymy pączki z każdej strony na złocisto , wyjmujemy na ręcznik papierowy aby osączyć z oleju, zimne lukrujemy i dekorujemy dowolnie. Smacznego
Wanilia i KardamonPrzepis na te pączki pochodzi z zeszytu mojej babci. Urozmaiciłam je pyszną konfiturą Figa z makiem firmy Eterno. Składniki 500 g mąki 80 g drożdży 125 ml ciepłego mleka 200 ml śmietany 30 % 125 g masła 7 żółtek 4 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjeszcze bardziej je jeść. Posypane cukrem pudrem – Staś ukradkiem podjada. Najlepsze jest w nich to, że nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tak jak w przypadku tradycyjnych drożdżowych pączków. Skusicie się ? Składniki : 350 – 370 g. mąki pszennej 300 ml. wody 80 g. zimnego masła 3 nieduże jajka 2 łyżeczki cukru łyżeczka cukru waniliowego olej do smażenia Sposób wykonania
Niebieski kubek z kawaJeżeli zajrzeliście na ten wpis, to na pewno jesteście pożeraczami pączków;) Już dawno zbierałam się do zrobienia oponek serowych i w końcu przyszedł ten dzień! ... Jak na nie patrzę bo zjadłam ich już tyle,że pozostało mi tylko patrzenie ... przynajmniej przez dzisiejszy dzień... to sama buzia mi się do nich uśmiecha ;-) Składniki: 200 g margaryny
potrawyregionalnerozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone oponki wyjmowałam na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi, które wchłonęły nadmiar tłuszczu. Po ostygnięciu posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam do spróbowania pączków hiszpańskich, wiedeńskich lub inaczej gniazdek
potrawyregionalneWiększość z was robi pączki 1-2 razy do roku. W Różowej Kuchni robi się za każdym razem kiedy rodzina zapragnie sąsiedzi lub przyjaciele . Dziś jest ku temu okazja , wpadają koleżanki na kawkę czyli babskie pogaduchy o wszystkim i o niczym......... Składniki na 20 pączusiów : 500 g mąki pszennej
Różowa kuchniaLekkie jak puch i delikatne jak mgiełka pączki z konfiturą wiśniową. Są, tak jak napisałam w tytule wyśmienite. Po prostu idealne. Tak dobre jadłam tylko u mojej mamy. Koniecznie wypróbujcie.” Czytaj więcej
Wiem co jem