Obiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałe pączusie ( nie wyrabiać ich w dłoniach długo, aby po upieczeniu były pulchne w środku ) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą brązowo- złote. Po usmażeniu pączki odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie obtoczyć w cukrze cynamonowym ( około 2 łyżek cukru i 1/2 łyżki cynamonu) Smacznego :) * z podanych proporcji wyszło 32 sztuki
Zabawa smakiemidealną opcją na wykorzystanie przeleżałych bananów czyli takich, które są ekstremalnie słodkie w środku i bardzo miękkie. Poza chlebkiem takie właśnie banany super sprawdzają się również w owsiance czy pączkach. Poniższy przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty a chlebek jest dość szybki do zrobienia. Polecam go na deser , śniadanie a także jako słodką przekąskę. Znajdziesz mnie na Instagram
MeCooksbułeczki z rabarbarem, które pierwotnie miały być w kształcie kwiatów ale nie specjalnie współpracowały podczas przekładania na blachę i ostatecznie wyszedł tylko jeden. Uznajmy więc, że są to pączki kwiatów, które rozwiną się pięknie w cieple naszego wnętrza :) Ale nie taki kształt ważny, co puszystość bułeczek pełna soczystych, rabarbarowych kawałeczków, które przeplatają się z mięciutkim ciastem. Na wierzchu chrupiące migdałowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzecieru jabłkowego. Delikatny, obłędnie aromatyczny, lekko imbirowy w smaku i pysznie słodki :) Wspaniale sprawdzi się na chałce i porannych grzankach w promieniach wiosennego słońca ale także jako nadzienie pączków lub wypełnienie kruchych babeczek. Jeśli dojrzała wiosna ma smak, to jest to smak magnoliowego dżemu. Ach! Jeżeli będziecie robić te kwiatowe przetwory, pamiętajcie, że płatki tych kwiatów są pełne wody
Kuchnia w Słońcu Skąpanachęcią sięga się po więcej. Ciasto z białek i wiórków kokosowych zazwyczaj robię z wcześniej zebranych i zamrożonych białek, które pozostały po zrobieniu ciasta kruchego, drożdżowego lub pączków. Białka oczywiście wcześniej rozmrażam w temperaturze pokojowej. Liczba porcji: 14 Czas przygotowania: 25 minut Czas pieczenia: 20 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 210 kcal Kategoria: deser Dieta: bezglutenowa Forma: o średnicy
Kuchcik gotujesię cieszę, że w końcu zawitała wiosna! Z pewnością ta kalendarzowa, bo pogoda trochę ostatnio chłodniejsza i bardziej szara. Jednak pierwsze krokusy już kwitną a na drzewach pojawiają się pączki liści – wiosnę czuć w powietrzu! Z optymizmem jej wyczekuję! Tymczasem zapraszam na otwieranie tego boxa to moment na który zawsze czekam przez cały miesiąc! Marzec jest miesiącem kobiet
Dorota SmakujeRobiąc pączki lub ciasto kruche albo inne wypieki, do których wykorzystujemy tylko żółtka, zostają nam białka i często zastanawiamy się, co z nimi zrobić, aby nie wyrzucać. Przykładem na wykorzystanie tego produktu może być babka z białek . Jest ona delikatna, puszysta i długo zachowuje świeżość. W moim przypadku babka z białek ma smak cytrynowy, ale może ona być też waniliowa
Danka Pichciptaszki ćwierkają, roślinki budzą się do życia, ale coś czuję, że pogoda nas jeszcze czymś zaskoczy. Oczywiście nie mogło zabraknąć karnawałowych łakoci. W tym roku zaszalałam, bo usmażyłam pączki, faworki i oponki. Tłusto, słodko i pysznie. Kupiłam dwie książki. Tylko dwie. Małe spotkanie z córcią w Rzeszowie. Specjalnie przyjechała z Krakowa, żeby spotkać się chociaż
Izabelawkuchnisłomek papierowych 3 rodzaje posypek: kulki piankowe, gwiazdki holograficzne, krążki polimerowe pędzelek 20 g nietoksycznego, chrupiącego lukru 1 stojak do prezentacji gotowych dzieł Zabawa w tworzenie ciasteczek, babeczek, pączków, donatów i innych słodkości, a potem dekorowanie ich kolorowymi posypkami i oblewanie lukrem który nadaje blasku jest po prostu fantastyczna, pobudza kreatywność i rozwija wyobraźnię zarówno małych jak i dużych
Cynamonowe szczęścieZiemniaczki doprawić można również innymi ziołami oraz przyprawami, takimi jak chociażby ostra papryka, kurkuma, tymianek, estragon czy oregano. Lubisz dania z ziemniaków ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pączki ziemniaczane . Kostka ziemniaczana The post Pieczona kostka ziemniaczana appeared first on MeCooks Blog
MeCookssię pogoda zmieniła, bo nagle po mrozach i białej ziemie wszystko zaczęło płynąć i jakby budzić się do życia. Pierwsze krokusy już kwitną a na drzewach pojawiają się pączki liści – czy to już będzie wiosna? Z optymizmem jej wyczekuję! Tymczasem zapraszam na otwieranie tego boxa to moment na który zawsze czekam przez cały miesiąc! Przechodzę do meritum sprawy
Dorota Smakujemoje kokosanki smakują jeszcze lepiej! Delikatne, mocno kokosowe, a polane gorzką czekoladą wręcz rozpływają się w ustach. A przy okazji jest to sposób na wykorzystanie pozostałych po pączkach białek :) Polecam również inne przepisy na ciasteczka: Chrupiące owsiane ciastka z bakaliami Bajaderki w czekoladzie Miękkie pierniczki z nadzieniem Linzer cookies - historia i przepis Szyszki z ryżu preparowanego
Obiad gotowyKolejny "pączek" w mojej kolekcji. Tym razem w wersji azjatyckiej, bardzo prostej i nie wymagającej wielu przypraw i sosów. Obawiam się jednego...że szybko się "rozejdze"...zanim zrobiłem zdjęcie, to trochę "poszło". Bo to krzywo mi się ukroiło, to za grubo, to za cienko, to spróbować trzeba i takie tam różne :P Dla mnie petarda kulinarna Arek Gie Składniki
R'n'G Kitchenmojej kuchni nic się nie może zmarnować, więc białka pozostałe po smażeniu pączków wykorzystałam do upieczenia biszkoptu z którego powstała ta piękna i pyszna rolada. Ten krem wymyślony na szybko jest obłędny w smaku. Rolada powstała w takim Walentynkowym wydaniu i może będzie dla Was inspiracją. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na biszkopt
Izabelawkuchni