Tłusty Czwartek to międzynarodowy cheat day! Warto ten jeden dzień w roku zadbać o rozpieszczenie naszego podniebienia 😉 Tradycyjne pączki nie są jednak dobrą opcją dla wszystkich, więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowe mini keto donaty! Nie zawierają glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Nasze keto donaty możemy podać z pysznym lukrem na bazie serka cream
Mostek w kuchniroztopioną przestudzoną (ale nie całkiem zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut. Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia. gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem
przepisy- Milkimałe kulki, kłaść na stolnicy posypanej mąką. Odstawić na 20 minut. Podgrzać tłuszcz do smażenia. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie i zrumieni się. Usmażone pączki układać na serwetce w celu osączenia, posypać cukrem pudrem
przepisy- Milki[Głosów:10 Średnia:4.9/5] składniki: 500 g mąki 60 -70 g drożdży (dałam 50 g) 180 ml mleka, letniego 4-5 żółtek 100
Domowy Smak JedzeniaJeden z obowiązkowych słodkich wypieków karnawału! Niewątpliwie moje wspomnienie dzieciństwa:) Oponki serowe obok prostych mini pączków np. na serku homogenizowanym zajmują szczególne miejsce w moim menu przy Tłustym Czwartku. Domowe wypieki cieszą oko i podniebienie niezwykle, przygotowane z radością i troską o najbliższych smakują najlepiej! Oponki serowe smakują świeżo usmażone, jeszcze ciepłe, podane od razu znikają szybko! Oponki serowe SKŁADNIKI
Zasmakuj KuchniJuż w najbliższy czwartek święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek :) Przypominam o zakładce, w której znajdziecie moc inspiracji na pączki, pączusie, faworki tudzież chrust, ciasteczka i inne słodkości :) PRZEPISY TU KLIK! KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie
Moje Kuchenne RewelacjeCzasami mam ochotę na oponki, pączki. Ale te kalorie… Ratunkiem są słodkości z piekarnika. Może nie tak pulchniutkie jak smażone, ale równie pyszne. Zapraszam na oponki, które można zajadać bez strachu o swoją oponkę ;-P Co nam trzeba? 300ml ciepłego mleka 7g drożdży instant 2 łyżki masła 150 g cukru 2 jajka 5 szklanek mąki pszennej (szklanka 220ml) łyżeczka
LatosiowydomChodź do tłustego czwartku jeszcze chwila czasu, postanowiłam wcześniej wypróbować swój pomysł na pączki. Istotną rzeczą mojego pomysłu jest to, że są pieczone, a nie smażone w głębokim oleju, dzięki czemu są lżejsze w smaku. Kolejną była zamiana mąki ze zwykłej białej pszennej na orkiszową. I ostatnim punktem, który zaciekawi sportowców to, że są bez cukru. Zastąpiłam go słodzikiem, nawet
zdrowo i aktywnieKanapka ze śledziem to dość oryginalny pomysł na podanie tej znanej głównie z przystawek ryby. Wykorzystamy tutaj śledzia marynowanego w occie. Do przygotowania tej kanapki możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drożdżami wyrabiamy ciasto mikserem zaopatrzonym w haki. Dobrze wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy je lekko przegniatamy i formujemy pączki (nadzienie dowolne, ja użyłam dżemu wiśniowego domowej roboty) obwarzanki i donaty. Gotowe wyroby przykrywamy ściereczką na kolejne 20 min. Rozgrzewamy tłuszcz i partiami smażymy. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy
Gotowanie jest łatweroztopioną przestudzoną (ale nie całkiem zimną) margarynę i dalej wyrabiamy ciasto. odstawiamy w ciepłym miejscu na parę minut. Z ciasta formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia. gdy pączki wyrosną smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, usmażone wyjąć na talerz, przestudzone nadziać marmoladą za pomocą szprycki i posypać cukrem pudrem
Camilla w kuchniCiasta z białek Po tradycyjnych tłustoczwartkowych wypiekach pączków i faworków zazwyczaj zostają nam w lodówce niewykorzystane białka. Podsyłam więc dziś kilka moich sprawdzonych przepisów na pyszne wypieki, do których przygotowania używamy wyłączcie białek. Zapraszam! *W razie potrzeby białka spokojnie możemy zamrozić, nawet na trzy miesiące – ja często tak robię, po czym po rozmrożeniu piekę wybrane ciasto
Blog z Apetytemokoło170ºC ciasto najwygodniej nabierać za pomocą łyżki do lodów i wkładać do rozgrzanego oleju, smażymy na złoty kolor ,gotowe odkładamy na ręcznik papierowy aby odciekły z nadmiaru tłuszczu przestudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Źródło: www.doradcasmaku.pl/przepis/383224/bananowe-pączki
Słodkie zapomnienienakrętką wycinamy mniejsze kółeczka do nagrzanego oleju około 175ºC, wkładamy oponki ,które smażymy na złoty kolor przez około1 minuty z każdej stron, gotowe odkładamy na papierowy ręcznik przestudzone pączki lukrujemy. Źródło:https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/tlusty_czwartek/paczki_serowe_oponki/przepis.html
Słodkie zapomnienieskładniki: 550-600 g mąki 45 g drożdży 250 ml piwa 3 żółta 1 jajko 50 g masła 60 g cukru 1 szczypta soli opcjonalnie: 2
Domowy Smak Jedzenia