ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około 1,3 cm i szeroką szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blat oprószony mąką do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu pączki smażymy w gorącym głębokim tłuszczu (u mnie olej rzepakowy) obracając wielokrotnie, aż do zrumienienia. Wyjmujemy i odkładamy
kulinarnyswiatdomizłoto na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej na smalcu, ale może być też olej). Odsączamy na papierowym ręczniku. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Zapraszam też na faworki błyskawiczne , proste pączki z serka i na ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne Rewelacjeznakiem wyrabiania ciast, smażenia, posypywania cukrem pudrem i fotografowania, a to wszystko dlatego, aby dzisiaj na mailach naszych newsletterowiczów pojawiła się specjalna niespodzianka. Ebook zawierający porady jak przygotować idealne pączki oraz sześć sprawdzonych przepisów na tłusto czwartkowe smakołyki :-). Jeśli jesteś zapisany na nasz newsletter, sprawdź pocztę, jeśli nie, to nic straconego, możesz się zapisać już teraz, a jeszcze dzisiaj(...)Twoją skrzynkę zawędruje ebook pachnący świeżymi pączkami! Zapisz się na newsletter! Pamiętaj - aby w pełni zapisać się na newsletter należy kliknąć w link aktywacyjny, który przyjdzie w mailu tuż po zapisaniu się. Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćmną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział biorą: Kulinarne Szaleństwa Maniusi : [ faworki ] Moje Małe Czarowanie : [ lane wężyki ] Rozpustne gotowanie : [ drożdżowe faworki , pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem ] Lidia Sama słodycz u Asi : [ oponki serowe ] Kuchnia u Krysi : donaty-pączki z dziurką
Moje domowe kucharzenieTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień każdy musi zjeść chociaż 1 pączka. Jeżeli nie lubicie tych tradycyjnych to spróbujcie innych, poznawajcie nowe smaki. Puszyste i z dużą ilością jabłek - pychota. Składniki: 70 ml ciepłego mleka 300 g mąki 50 g świeżych drożdży 50 g cukry trzcinowego 40 g margaryny 1 jajko(...)szczypta soli 2 duże jabłka cukier puder do oprószenia ok 1 l oleju do smażenia Pamiętajcie o kupowaniu produktów w niższych cenach :) Porcja ok 20 pączków Przygotowanie: W misce skruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odrobiną mąki, dodać 20 ml mleka i zamieszać roszczyn - zostawić na 20-30 min. Dodać pozostałe mleko, mąkę, cukier, rozpuszczoną margarynę
Niezły Młynekpiekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-12 minut, aż się zrumienią. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Pyszne lekkie faworki gotowe -smacznego :) Zapraszam też na proste pączki z serka homogenizowanego oraz ekspresowe pączki bananowe
Moje Kuchenne RewelacjeFaworki (chrust) to kruche ciastka przygotowywane z ciasta śmietanowego zbijanego, smażone jak pączki w głębokim tłuszczu. Przysmak ten pojawia się w domach w okresie karnawału i nie ma chyba osoby, która by go nie znała. Przyznam, że w dzieciństwie nie byłam zbyt wielką fanką chrustu, choć obok pączków, powiał się w moim domu. Na szczęście gust smakowy z wiekiem ewoluuje
Smakołyki Berenikikruche.. Przepis oczywiście podała mi moja mama :-) Z podanego przepisu wyszły mi 3 blachy ciastek. Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g skwarek 100 g cukru pudru 1 paczka cukru waniliowego 3 żółtka 125 ml kwaśnej śmietany ½ paczki proszku do pieczenia Sposób wykonania: Słoninę ( około 70 dag) pokroić w kostkę i wytopić na patelni skwarki na małym ogniu
Na słodko lub wytrawniemałego znam smak tych pączków, gdyż moja mama bardzo często je nam piekła. Do tej pory jednak nie mam pojęcia skąd wzięła się ich nazwa, my je tak nazywamy od zawsze. Może ktoś zna inną nazwę dla tych pączusiów? SKŁADNIKI: 2 jajka 2 szkl. mleka 1/2 kostki drożdzy szczypta soli 3 łyżeczki cukru 2 szkl. mąki olej lub smalec(...)mąkę i resztę mleka, wymieszać na gładką masę. Tak przygotowane ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzać tłuszcz do smażenia i z łyżki kłaść ciasto. Będą powstawały pączki o nieregularnych kształtach, które należy piec z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem
Kuchnia w opałachTłusty Czwartek był dniem w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina a zagryzkę stanowiły jedynie pączki. Nie były to jednak takie pączki, jakie znamy dziś. Były one przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. A u mnie jak Tłusty Czwartek to i faworki. SKŁADNIKI
Kuchnia w opałachJakiś czas temu dostałam propozycję kolejnej współpracy. Tuż przed świętami otrzymałam dopiero paczkę, dlatego dziś mogę Wam już przedstawić odnowioną - Naturalną Spiżarnię ! Dlaczego odnowioną? Sklep zyskał nowego właściciela , a co za tym idzie także i nową ofertę ! Sklep posiada przejrzystą szatę graficzną, bardzo łatwy sposób wyszukiwania danego produktu, ciekawe oferty, promocje i co najważniejsze - wysokiej jakości artykuły żywnościowe choć(...)słodkości, oleje, smarowidła, przyprawy, ale także produkty bezglutenowe, żywność dla dzieci i niemowląt oraz kosmetyki! Wow, ile tego jest :D W wolnej chwili zajrzyjcie do Naturalnej Spiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę
Zdrowie na języku :PSKŁADNIKI: 1/2 piersi z kurczaka 6 świeżych szparagów 1/2 paczki rukoli 1/2 paczki roszponki Pomidorki koktajlowe Zielone oliwki Musztarda dijo Oliwa z oliwek Ocet winny, oregano, sól, pieprz Przygotowanie kurczaka: Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą. Przygotowanie sosu: Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu
kulinarnyJasię w ustach :) Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę dopiero w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :) Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :) Składniki : 2 duże paczki podłużnych biszkoptów Masa : 500 g serka mascarpone
Sama słodycz i szczypta chilimąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego białego sera 2 paczki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru 1/2 paczki rodzynek (opcjonalnie) Zaczynamy od przygotowania kruchego
Świat CiastaPoczątek tygodnia był dla mnie wyjątkowy. Codziennie odwiedzali mnie kurierzy dostarczając rożne paczki. Zamówione w promocji piżamy (takie same dla Córci i mamy), wygrane książki oraz pudło z różnościami rodem ze Skandynawii. Jestem zachwycona wszystkim! ach jak ja lubię dostawiać listy i paczki... szczególnie z taką zawartością :) zobaczcie sami! a po powrocie z kolejnego pobytu w Chacie
Dzieje kuchennej Wiewióry