Obiecałam wam z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku odchudzony przepis na paczki. Pączków, co prawda jednak jeszcze nie zrobiłam, ale zrobiłam lżejszą wersje oponek. Po pierwsze użyłam chudego twarogu, brązowego cukru, pełnoziarnistej mąki a wszystko zostało usmażone na oleju ryżowym zamiast zwykłym czy smalcu. Dlaczego ten olej? Bo ma on wysoką temperaturę dymienia, tj. 230°C, co oznacza smażenie bez dymu
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałe pączusie ( nie wyrabiać ich w dłoniach długo, aby po upieczeniu były pulchne w środku ) i wrzucać na rozgrzany olej. Smażymy, aż będą brązowo- złote. Po usmażeniu pączki odłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Następnie obtoczyć w cukrze cynamonowym ( około 2 łyżek cukru i 1/2 łyżki cynamonu) Smacznego :) * z podanych proporcji wyszło 32 sztuki
Zabawa smakiemróżnych orzechów. Jest wilgotne, długo pozostaje świeże, nie przesusza się, jest pysznie aromatyzowane pomarańczą, można je upiec w tortownicy lub w formie muffinek czy w formie na donaty (amerykańskie pączki) . Nie pomijajcie skórki z pomarańczy, to ona robi robotę w tym cieście. Uwielbiamy z chłopakami to ciasto, nawet czasem skubnie kawałek mój mąż, który nie znosi bezglutenowych wypieków. Oryginalny przepis
moj przepis nasłodyczy na czczo – wtedy podnoszą poziom cukru bardzo gwałtownie, co może powodować nagły spadek energii i głód. Jednym z większych błędów żywieniowych jest rozpoczynanie dnia od słodkiej drożdżówki, czy pączka z kawą. Tego staraj się nie robić, no chyba, że zwiedzasz Paryż o poranku…:) 3. Zastępuj, nie eliminuj Czasami możesz: Zjeść ciemną czekoladę zamiast mlecznej. Gorzka czekolada, taka
Natka Pietruszkiproste i pyszne ciasto z białek. Idealne na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Obłędnie pachnie i smakuje cytrynowo. Czasami zostają nam białka po smażeniu pączków czy wypiekaniu ciasteczek, wtedy możemy upiec takie ciasto. Udanych wypieków. Potrzebujemy: Na ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła
Izabelawkuchnizostało Ci dużo żółtek do dyspozycji, mam dla Ciebie kilka propozycji, jak je wykorzystać! Żółtka możesz użyć do przygotowania domowego makaronu, kremu do kremówki , kruchego ciasta, domowych lodów, tiramisu, pączków, czy kremu cytrynowego (lemon curd). Żółtka można też wykorzystać do wytrawnych sosów. Przepis krok po kroku – rolada bezowa z borówkami Ile kalorii ma porcja rolady bezowej z kremem
Via Gustowaniliowych serków homogenizowanych można przygotować mnóstwo przepisów! Oto kilka przykładów na użycie serków homogenizowanych: sernik pieczony, serniki i ciasta na zimno , mini deserki , kremy do ciast i tortów, pączki, oponki i donuty, nadzienie do naleśników, placuszki. Jak zrobić krem do ciasta z serków Danio? Krem do ciasta z serków homogenizowanych można zrobić na wiele sposobów. Jednym z pyszniejszych przepisów jest
Via Gustocytryny lub kwas cytrynowy. Taka konfitura jest dobrej jakości i ma intensywny, różany smak. Do ciasta potrzebujesz 200 g konfitury, więc pozostałą konfiturę możesz użyć do przygotowania rogalików, pączków, a także jako dodatek do szarlotki. Konfitura z płatków róży sprawdzi się też do naleśników, czy gofrów. Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest upieczone
Via Gustoserek mascarpone. Zmiksować do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Następnie wyłożyć na ostudzony sernik i równo rozprowadzić. Wierzch udekorować posiekanymi pistacjami. Potem schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Pączki pistacjowe Mazurek pistacjowy Lody pistacjowe Mini serniczki czekoladowo – pomarańczowe z kremem dyniowym Sernik pomarańczowy z batatami Sernik kawowy z pianką ajerkoniakową Sernik czekoladowy z musem malinowym Artykuł Sernik pistacjowy pochodzi
Oryginalny smakWiosna, wiosna wkoło! Tą wczesną wiosnę, kiedy wszystko wokół budzi się do życia szczególnie lubię i zauważam. Drzewa z pączkami liści, kwitnące krzewy i kwiaty, wschodząca trawa, pierwsze jadalne chwasty i zioła zawsze robią na mnie wrażenie i pobudzają do działania, nie tylko w pracy czy w domu, ale również w swoim organizmie. Chętniej wtedy sięgam po ciepłą wodę
Dorota Smakujetrudniejsze do przetwarzania przez nasz organizm. Produkty, w których znajdziemy tłuszcze trans fast foody (frytki z sieciówek, nuggetsy, panierowane mięsa, burgery, tortille i wrapy), przemysłowe wypieki (ciastka, ciasteczka, wafelki, pączki, drożdżówki…), popcorn do przygotowania w mikrofalówce, twarde margaryny (dziś już na szczęście wiele z nich jest bez tłuszczów trans, ale warto zachować czujność i czytać etykiety), słabej jakości czekolady
Natka Pietruszkimojej kuchni nic nie może marnować. Gdy zostają mi białka po pieczeniu ciasteczek czy smażeniu pączków to zawsze je wykorzystuję. Tym razem powstała rolada z białek. Prosto i pysznie. Nie jest tak puszysta jak biszkopt z całych jajek, ale jest również pyszna. Do tego krem cytrynowy na bazie masła i Lemon Curd. Upieczcie do kawy. Koniecznie. Potrzebujemy
Izabelawkuchniprzekładam do moździerza i ucieram na gładko. Gdy donuty się upieką, wyciągamy je na kratkę i dajemy im około 5 minut. Po tym czasie, za pomocą silikonowej szpatułki, podwadzamy pączki i wyciągamy z blachy do ostygnięcia. Ale prawda jest taka, że takie jeszcze lekko ciepłe, oblane pysznym lukrem smakują najlepiej. Przejdź na początek strony Artykuł Donuty
Smaczna Stronaprzekładam do moździerza i ucieram na gładko. Gdy donuty się upieką, wyciągamy je na kratkę i dajemy im około 5 minut. Po tym czasie, za pomocą silikonowej szpatułki, podwadzamy pączki i wyciągamy z blachy do ostygnięcia. Ale prawda jest taka, że takie jeszcze lekko ciepłe, oblane pysznym lukrem smakują najlepiej. Przejdź na początek strony
Smaczna Strona