głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkagłębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej pochodzi z serwisu Wiszniówka
Wiszniówkaśruty ) które również można zastosować w kuchni. Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem
Kulinarne Fantazje Mariolipieczonymi warzywami. Kilka składników… chwila roboty… i pyszny niedzielny obiad mamy gotowy! Ps. podczas przygotowań do Tłustego Czwartku i przy okazji przepisu na pyszne, pieczone pączki mówiłam Wam o swoim nowym piekarniku parowym i dzisiejszy obiad oczywiście przygotowałam również w nim. Ma większe wnętrze niż mój stary piekarnik, więc duży kurczak i blacha z warzywami
Ostra na Słodkomnie prosta receptura. Jeżeli spojrzycie na listę składników, to zauważycie, że w składzie mamy tylko jedno jajko na 3 szklanki mąki! To bardzo oszczędna propozycja, zważywszy, że nasze rodzime pączki piecze się z ogromnej ilości często samych żółtek. No i otoczka - cynamon pomieszany z cukrem, mieszanka, którą osobiście uwielbiam do tego typu deserów, także nie jest wymagająca. Zakręcone donaty, pączusie
Poezja Smaków - blog kulinarnywysyłała nas na kardiologię, ani do wariatkowa. Nie trzeba się martwić o to, że ciałka przybędzie (choć patrząc w lustro poznaję kogoś, kto chciałby go trochę przygarnąć). Pączki pieczone! Niezbyt skomplikowane, nieociekające tłuszczem, mocno nadziane i wg mnie lepsze od tradycyjnych (ale, to już kwestia smaku). Można je wykonać w wersji tradycyjnej i bezglutenowej. Plusem jest(...)góra-dół bez termoobiegu) możemy posmarować rozkłóconym jajkiem Pieczemy 10 minut na złoty kolor Przestudzone lukrujemy lub polewamy czekoladową polewą WERSJA BEZGLUTENOWA Dokładnie tak samo postępujemy z ciastem bezglutenowym, tylko mąkę pszenną zastępujemy bezglutenową (MIX SCHAR do ciast) Dosypujemy mąkę z tapioki i delikatnie wyrabiamy Przy bezglutenowych dłużej czekamy, aż pączki wyrosną. Mąka z tapioki, czyli skrobia z manioku. Jest
Wypisz Wymalujszklanki mleka - 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem - 1 łyzka mąki ziemniaczanej - kilka kropli aromatu waniliowego * szklanka 250 ml Dodatkowo - Masło do wysmarowania blaszki i papier do pieczenia - paczka herbatników Wykonanie Żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję ser i cały czas miksując dodaje budyń, mąkę ziemniaczaną olej, mleko i aromat
Kuchnia z widokiem na ogródNaleśniki na białkach, bardzo puszyste i smaczne. Jeżeli pozostały Wam białka po pieczeniu pączków, chrustów to możecie je wykorzystać do zrobienia naleśników. Swietnie smakują z serem na słodko , dżemem lub prażonymi jabłkami. Po inne przepisy na smaczne naleśniki i placki zapraszam na bloga do zakładki naleśniki i gofry. 4 białka 3/4 l mleka 12 czubatych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka
O kuchni z uczuciempewno będzie smakować. Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka
Salonik smakównazywany też anielskim ciastem. Anielskim, gdyż jest bardzo lekkie i delikatne, prawie o konsystencji pianki. Jest łatwe w przygotowaniu, a co więcej, można spożytkować wszystkie białka jakie pozostały po pieczeniu pączków Podobne przedstawiłam już tutaj z sosem truskawkowym , tym razem przedstawiam je jednak w wersji czekoladowej, z czekoladową polewą i prażonymi orzechami. Polecam! Scroll down for recipe in English Anielskie(...)polewą i prażonymi orzechami (12 kawałków) Składniki: 1 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki uniwersalnej 1/4 szklanki odtłuszczonego kakao 10 białek z dużych jaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych), posiekanych i uprażonych na suchej patelni 220 g gorzkiej czekolady z minimum 50% zawartością kakao, posiekanej
karmelowyTakie ciasto możemy upiec, gdy pozostaną nam białka np. z pieczenia pączków ( nic się nie może zmarnować ). Moje ciasto nie wyszło zbyt wysokie, ale za to bardzo pyszne. Ciasto jest słodkie, a suszone owoce kwaśne, to wszystko sprawia, że smakuje doskonale. Do upieczenia tego ciasta użyłam produktów z serii HELIO natura , które są bardzo pyszne, a otrzymałam(...)HELIO . Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 6 białek 6 łyżek cukru 8 łyżek oleju rzepakowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek mąki tortowej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki suszonego berberysu 2 łyżki suszonej morwy białej 2 łyżki miechunki suszonej Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego
IzabelawkuchniBabeczki na białkach Karnawał to czas pieczenia pączków i faworków. Często jednak ich przepisy zakładają użycie samych żółtek i wówczas zostają nam niewykorzystane białka. Dziś zatem podsyłam Wam ciekawy przepis na pyszne babeczki, które wykonamy na samych białkach! Do muffinek możemy wykorzystać dowolne owoce – ja użyłam mrożonych malin, których wcześniej nie rozmrażałam. Wierzch babeczek możemy wedle upodobań – poleć(...)polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 300g mąki pszennej 100ml oleju 100ml mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki owoców – świeżych lub mrożonych (użyłam mrożonych malin) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (gorzka czekolada + mleka) *** Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Do piany
Blog z ApetytemMiękkie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników, poza płatkami i żurawiną. Chwilę razem miksujemy. Ja dałam same białka, takowe miałam zamrożone, to taka pozostałość po pieczonych pączkach. Kto chce może użyć dwóch całych jajek, chyba że małe to trzech. Do zmiksowanej masy dodajemy płatki i żurawinę, już nie miksujemy, mieszamy łyżką. Tak płatki jak i otręby(...)minut aby płatki zebrały nadmiar wilgoci. Blaszkę wykładamy papierem i kładziemy porcję ciasta ( jedna łyżka) w niewielkich odległościach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 20 - 25 minut. Ciasteczka są miękkie, puszyste i słodkie, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dać więcej daktyli, lub ciasteczka oprószyć pudrem. Ciasteczka są dobre nie tylko dla tych z problemami
Dieta moja pasjapieczeniu pączków, faworków czy oponek zostają nam białka. Możemy je zamrozić i wykorzystać za jakiś czas lub od razu zrobić takie pyszne i proste ciasteczka kokosowe. Chrupiące na zewnątrz a w środku pełne kokosu. Bardzo smakowały nawet mojej córeczce, która kokosu ponoć nie lubi. składniki: 4 białka (ok 150 ml) szczypta soli 200 g drobnego cukru 200-250 g wiórek(...)Następnie porcjami dodawać cukier, kolejną porcje dosypać jak rozpuści się poprzednia. Następnie dodać wiórki kokosowe (ja dałam 200 g) i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małe małe porcje masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do zarumienienia ok 15 minut
Monia miesza i gotujenawet trochę za bardzo, jak się zaraz przekonamy:-) Skorzystałam z przepisu z książki "Ciasta domowe- najlepsze przepisy", zmniejszając ilość składników o połowę, ponieważ używałam resztki drożdży z pieczenia pączków. KLASYCZNA CHAŁKA 60g świeżych drożdży 50 ml letniego mleka 220g mąki (u mnie tortowa) 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 50ml ciepłej wody Na kruszonkę(...)godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 wałki, z których pleciemy warkocz. Końcówki warkocza zawijamy pod spód, żeby chałka miała ładny kształt. Nasze dzieło kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ostawiamy jeszcze na pół godziny do ostatniego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy składniki aż powstaną grube okruchy. Przed pieczeniem chałkę smarujemy lekko mlekiem
les mirabellespyszną frużeliną malinową na delikatnym i mega kruchym spodzie. Jednym zdaniem – niebo w ustach! Ciasto jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków lub faworków Polecam! Składniki: Spód: 100g zimnego masła 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Frużelina malinowa: 0,5kg malin (mogą być mrożone(...)momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie sztywna i lśniąca *** *** Pianę wykładamy równomiernie na spód z frużeliną *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 12 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto (nie otwierając drzwiczek) przez kolejne 12 minut . Po tym czasie wyjmujemy i studzimy *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE
Blog z Apetytem