makowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottą Pączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach i bez, były bo teraz już ich nie ma. Zdjęć też zbytnio nie ma, bo przyjaciele przyszli, a potem już co fotografować nie było. Ale udały się, tak samo jak wczorajszy wieczór(...)wyciskamy z soku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, przekładamy do natłuszczonego naczynka i pieczemy ok.30-35min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *dałam same białko, bo mi po pieczeniu pączków zostały
More food, love and dreamswaniliowego – małe opakowania 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Około 0,5 litra oleju do smażenia cukier puder – do posypania pączków *** W misce umieszczamy wszystkie składniki ciasta: serek Danio, mąkę, jajka i proszek do pieczeni. Ja wykonałam ciasto z podwójnej porcji *** *** Wszystko dokładnie mieszamy, ciasto wyjdzie dość lejące(...)upieką się w środku. Gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę kładziemy na niego partiami ciasto. Najlepiej nabierać na łyżkę trochę ciasta i drugą łyżką zsuwać je na patelnię *** *** Pączki pieczemy z dwóch stron na rumiano, a następnie wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu *** *** Jeszcze ciepłe pączki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: FAWORKI NA PIWIE PRZEPIS TUTAJ PĄCZKI
Blog z Apetytemjeszcze więcej przede mną:). Z tej okazji przyszła pora na coś wyjątkowego czyli pączki z nadzieniem truskawkowym. Nie są to jednak zwykłe pączki gdyż : są z mąki razowej pszennej, na mleku roślinnym, pieczone w piekarniku - zatem bez smażenia na oleju, a także bez laktozy. Jeden pączek to (tylko!) : 157,3 kcal(...)około 1 godzinę w ciepłe miejsce - miskę przykrywamy ściereczką - aby ciasto wyrosło. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze kulki z których formujemy pączki wkładając do każdego odrobinę nadzienia. Tak przygotowane pączki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 20 -25 minut. Następnie zostawiamy do wystudzenia. Międzyczasie przygotowujemy polewę. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy oraz czekoladę. Tak przygotowaną masą polewamy
Health-Fit-Lifebardziej tradycyjne pączki : pączki hiszpańskie i oponki skąpane w czekoladzie ,ale dzisiaj przy tym całym kalorycznym szaleństwie proponuję coraz bardziej popularne pączki nie smażone ,a pieczone w piekarniku. Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane. Pachną wanilią i są wprost obłędne
vaniliowoczekoladowanajważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja babcia (pewnie miała przepis od swojej babci a ona od swojej- taki urok starych, sprawdzonych receptur) dziś dzielę się
Wielki apetytWielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, dlatego zebrałam dla Was przepisy idealne na tę okazję ... Tradycyjne pączki z marmoladą różaną Pieczone pączki nadziewane marmoladą Pączki z nadzieniem adwokatowym Włoskie pączki budyniowe Serowe serduszka Serowe oponki Róże karnawałowe Kruche faworki
Z miłości do słodkościśrodku, a wyglądają... dokładnie tak jak je sobie wyobraziłam! Chciałam uzyskać naprzemiennie kolory jasny i ciemny, a przy tym zjeść smaczne "ciacho". Udało się :) Ja wiem, wiem... pączek pieczony, to przecież już nie pączek. Jedno wielkie oszustwo i tyle. Ale zapewniam Was, że te smakiem niewiele odbiegają od tych smażonych w olejach lub smalcach, a zjedzone niedługo po wyjęciu(...)sztuk. Pączki przekładamy na lekko spłaszczone papilotki (nie zrobiłam tego przy części pączków- tych jasnych i było je trudniej zjeść- choć dla chcącego nic trudnego) i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką (spokojnie wystarczy 20minut). Wyrośnięte smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku, oddzielnie na dużych piekarnianych blaszkach, robiąc
Kuchnia w czekoladziepomocą np. kieliszka wycinamy na środku mniejsze koła pączki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy), przykrywamy i zostawiamy je na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C gotowe studzimy ,polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy np. migdałami. Źródło: http://wypiekizpasja.blox.pl/2015/01/Pieczone-paczki-czekoladowe-z-dziurka.html
Słodkie zapomnienieJest to inna wersja pączków. Zamiast jak zwykle smażone w oleju, tym razem są pieczone. Pyszne delikatne pączusie z pysznym sosem budyniowym. Z tej porcji wychodzi 8 pączków, więc radzę zrobić podwójną porcję. Są pyszne. Mleko podgrzać , tylko tyle, żeby było letnie. Następnie dodać do mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier(...)Masło roztopić z cukrem i letnim polać wyrośnięte pączki. Obsypać pączki grubo mielonym cukrem. Ja posypałam cukrem z płatków róż, które zrobiłam latem. Są cudne. Można też na koniec obsypać cukrem pudrem, wtedy jednak nie obsypujcie już cukrem grubo mielonym. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 25-30 minut. Buchty podawać z ciepłym lub zimnym sosem waniliowym
Kuchnia PokoleńPączki Tradycyjne Krok Po Kroku 2. Faworki Pieczone 3. Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 4. Drożdżowe Racuchy Na Zsiadłym Mleku 5. Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 6. Najsmaczniejsze Pączki Pieczone
Gotowanie...to proste !Składniki/30-35 sztuk: -300 g mielonego -3 średnie jajka -350 g mąki pszennej -2 łyżki cukru pudru -łyżeczka proszku do pieczenia -pół łyżeczki sody -1 łyżka spirytusu ( aby pączki wchłaniały mniej tłuszczu) Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W średniej wielkości misce umieszczamy ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dodajemy cukier puder oraz spirytus. Wszystko(...)nagrzewamy naczynie. Czyste i suche dłonie natłuść lekko olejem aby łatwiej było Ci formować kulki zciasta. Na nagrzany olej kładź pączusie wielkości małego orzecha włoskiego. Uwaga podczas pieczenia pączki zwiększą swojąobjętość, dlatego pamiętajmy o pozostawieniu odstępu pomiędzy poszczególnymipączkami. Gotowe pączki wyciągamy na ręcznik papierowy.Posypujemy cukrem pudrem Smacznego ! Artykuł Mini pączki serowe pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEjednak chcielibyście coś co się z tłustym czwartkiem kojarzyć będzie. Takie oto muffiny pączkowe z dowolną konfiturą ( u mnie malinowa). Wiem, wiem, nic co jest muffiną, pączkiem pieczonym czy innym wymysłem nie zastąpi prawdziwych pączków smażonych nadziewanych konfiturą i oblanych słodkim lukrem. Wiecie to wy i wiem to ja. Ale jednak czasem wolicie, a czasem musicie zdecydować się(...)całkowicie przykryta ciastem. Foremkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Muffiny powinny być ładne zezłocone. Po wyjęciu ich z piekarnika, rozpuściłam masło, w jeszcze ciepłym piekarniku. Maczałam w nich wierzch każdej muffiny i szybko obtaczałam w cukrze. Były pyszne jeszcze na ciepło Jedna muffina to około 240 kcal. Pączki – alternatywa Malinowe nadzienie z własnej roboty konfitury Ekspresowe
Relaxtimeusmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki w polewie czekoladowej
prawdziwe jedzenieMięciutkie, puszyste i maślane pączki, które zawsze wychodzą. Pieczone w piekarniku, są lżejszą i zdrowszą wersją tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Dzięki nim Tłusty Czwartek nie będzie, aż tak tłusty;-) Ciasto już na etapie wyrabiania jest lekkie, błyszczące i elastyczne, a pozostawione w ciepłym miejscu, pod przykryciem rośnie jak szalone. Ciasto możemy zagnieść wieczorem, przykryć szczelnie(...)wyrośniętymi pączkami układamy na dużej blaszce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut lub nieco dłużej, w zależności od wielkości pączków, jakie uformowaliśmy. Wyjmujemy na blat, pieczemy kolejną partią pączków. Ciepłe pączki smarujemy lukrem, który dodatkowo możemy wymieszać z 1-2 łyżkami kandyzowanej skórki pomarańczowej
cool and mintyPączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć. Składniki : 600 g mąki (typ 480-650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka wody 2 łyżki oleju 5 żółtek 1 jajko(...)najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś
prawdziwe jedzenie