pączki pieczone - 3647 przepisów (strona:10/244)

Pączki (z ziemniaków) z nadzieniem różanym 291

sobie jutro na chwilkę zapomnienia i skonsumujcie pączka. Lub dwa ;) A potem obowiązkowo zadośćuczynienie za słodkie grzechy – wieczorny spacer, basen, siłownia lub gimnastyka w domu :) Jako, że nigdy nie piekłam pączków – zapraszam Was na mój debiut ;) Przepis pochodzi od babci mojej współlokatorki. Aby pączki były mniej kaloryczne i „lżejsze” – dodajemy ugotowane ziemniaki. A żeby nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia

W kuchni Katie
Fit oponki 169

oponki z nasionami chia, lnu,ostropesru i amarantusa. Przepis od Fit Dietetyk Małgorzaty Bernardy Składniki na pieczone pączki 15 szt: 200 ml mleka 25 g drozdzy 50 g cukru 1 łyżka masła 400 g mąki pelnoziarnistej 1 jajko pół łyżeczki soli Dodatkowo dalam po lyzce nasion Mleko z drożdżami mieszamy . Pozostawiamy na 15 minut. Następnie dajemy pozostałe składniki(...)wycinamy najpierw większe kształty szklanką a w środku np. kieliszkiem robimy mniejszą dziurkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 10-15 minut

Anioły w kuchni
Pyszne Pączki z Konfiturą 117

odpowiednio gorący do smażenia. Wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszczu tak, by swobodnie w nim pływały. Po zarumienieniu części zanurzonej, obracamy za pomocą np. patyczka do szaszłyków i dosmażamy (ja piekę pączki z każdej strony przez około 2 minuty). Jeżeli ciasto za szybko się rumieni oznacza to, że tłuszcz jest za gorący. PRO TIP: Temperaturę można obniżyć wrzucając kawałek surowego ziemniaka

Mała Cukierenka
Oponki pieczone (bez glutenu) 84

muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam, wole oponki, zrobiłam je z myślą o moich degustatorach.😊 Moje wersje jak wiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia(...)mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 Składniki:(ok 30 oponek) ▸210 g mąki gryczanej ▸210 g mąki ryżowej ▸1 jajo ▸2 żółtka ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżeczka sody ▸2 łyżki śmietany

zdrowo i aktywnie
Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem) 169

Czas na wykorzystanie białek pozostałych z pieczenia pączków. Pomyślałam, że zrobię piegusa, ale postanowiłam trochę go urozmaicić, więc dodałam bakalie i kefir. Smutny piegusek trochę się rozweselił, a także smak się zmienił. Piekłam w dwóch keksówkach: dużej i małej, ale myślę, że można piec tylko w jednej dużej. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych

talerz przyjemności
Oponki pieczone (bez glutenu) 145

muszę chyba przypominać, że za parę dni Tłusty Czwartek.😁 Przepis na pieczone pączki już macie, które oczywiście również polecam wykonać. Za pączkami osobiście nie przepadam, wole oponki, zrobiłam je z myślą o moich degustatorach.😊 Moje wersje jak wiecie są zdrowsze i lżejsze, bo nie są smażone w głębokim tłuszczu, przez co takie desery mogę serwować sobie każdego dnia(...)mąki bezglutenowe, ponieważ pączki były z pszennej orkiszowej. Ciasto na oponki wyszło super, nic się nie kruszyło i ładnie skleiło, także bez obawy.😇 Na koniec udekorowałam swoje oponki, przez co przypominają teraz donaty.😃 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(ok 30 oponek) -210 g mąki gryczanej -210 g mąki ryżowej -1 jajo -2 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 127

nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi  być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam 250 gram pszenne + 100 gram orkiszowej) 150 ml mleka

Mango Papaja
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 194

świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie przebiły w tym roku pączki pieczone, które rok temu bardzo mi smakowały a teraz umiarkowanie. O samych Yum Yumsach poczytajcie sobie w Moich Wypiekach, ja zapraszam po przepis :) Yum Yums czyli zakręcone(...)pączki na około 20 sztuk: 500 g mąki pszennej chlebowej pół łyżeczki soli 28 g drożdży świeżych lub 14 g (2 saszetki) drożdży suchych 30 g cukru 100 g masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrust z piekarnika. Faworki pieczone 217

piekarnika! Takie faworki są bardzo kruche , mimo braku spulchniacza ciasto ładnie rośnie podczas pieczenia i pojawiają się charakterystyczne bąbelki a unikamy smażenia w głębokim tłuszczu. Koniecznie musicie spróbować tych faworków i powiedzieć mi czy Wam smakują. Nie jestem zwolenniczką odchudzania karnawałowych smakołyków a pączki pieczone , chociaż smaczne, mają dla mnie urok zwykłej, słodkiej bułki, ale w przypadku tego

Smaczna Pyza
Pomarańczowa babka na białkach 196

Kolejna pyszna puszysta babeczka z aromatem pomarańczowym. Dobry przepis na wykorzystanie białek po pieczeniu pączków czy mazurków. składniki: 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 3/5 szklanki mleka ok 150 ml 6 dużych białek (prawie szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z połówki pomarańczy 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej polewa czekoladowa

Monia miesza i gotuje
Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem 1007

każdy trójkąt nałożyć śliwkę i zwinąć zaczynając od szerokiego końca. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jagodzianki → Szybkie mini pączki serowe → Pączki pieczone → Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek → Śliwki pod migdałową kruszonką

Oryginalny smak
Pączki ptysiowe, hiszpańskie, wiedeńskie, parzone, czyli pączki z dziurką :)) 148

pozbędziemy się grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i wyciskamy z niej koła na kawałek papieru pergaminu. Jego wielkość zależy od tego jaki wielki jest garnek do pieczenia pączków. Ja mam garnek dość szeroki, więc wycięłam papierek około 18 x 18cm. Po wyciśnięciu pączków, wkładamy papierek do garnka z gorącym tłuszczem, papierem do góry, czyli do góry nogami

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto na białkach 202

samych białkach. Wypiek przygotowałam w tradycyjnej keksówce (moja ma wymiary 30 x 10 centymetrów). Ciasto jest ciekawym i pysznym pomysłem na wykorzystanie białek, które zostaną nam na przykład po pieczeniu pączków czy faworków. Inne przepisy na wykorzystanie białek znajdziecie TUTAJ (klik) . Zapraszam!     Składniki: Ciasto: 6 białek szczypta soli 120g cukru pudru 120g masła 160g mąki pszennej 50g kakao

Blog z Apetytem
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 132

głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej 101

głębszego smaku i sprawiają, że jest mniej suche, a bardziej mięsiste. Przetwarzanie resztek może być pyszną, odkrywczą podróżą w nieznane rejony smakowe. Konieczność zużycia jakiegoś […] Artykuł Pieczone pączki z dodatkiem ziemniaków, w polewie czekoladowej pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
WARSZTATY Z GRZEGORZEM ŁAPANOWSKIM - POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY 125

śruty ) które również można zastosować w kuchni.   Gotowanie to najprzyjemniejsza część warsztatów. Każdy z uczestników przygotowywał potrawy z dodatkiem oleju rzepakowego jak; majonez, sosy winegret, dresingi, pieczone pączki. Potrawy zostały przygotowane za pomocą różnych technik np. pary fry ( smażenie w wysokiej temperaturze ), con fit ( powolne duszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem

Kulinarne Fantazje Marioli