owoce morza - 5166 przepisów (strona:59/345)

Teneryfskie jedzenie i wegetariańskie podróże 113

Owoce sprzedawane w przeciętnym warzywniaku Mango rosnące na drzewie Małe zakupy teneryfskie Jeśli chodzi o kuchnię z Wysp Kanaryjskich, to opiera się ona głównie na rybach i owocach morza.  Można jednak spokojnie znaleźć dla siebie różne sałatki, które w zupełności wystarczą, żeby zaspokoić głód w upalny dzień, gdy słońce świecące prawie pionowo nad ziemią praży wszystko(...)wszystkich którzy staną mu na drodze. Osobiście polecam sałatki "kanaryjskie" które są mieszankami świeżych warzyw i owoców w lekkim vinaigrette.  Lokalnym przysmakiem, który dodaje się do wszystkiego od ryb po owoce jest sos mojo występujący w dwóch wersjach rojo (czerwony) i verde (zielony). Jest to gęsty sos z papryki peperonii (czerownej lub zielonej) utarty z przyprawami

Pełna Lodówka
Mango curry z krewetkami 85

To danie wyszło pycha, polecam bardzo. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Musi tylko zmięknąć, dodać curry, mleczko kokosowe, bulion, sos rybny i zagotować. Batata

Kuchnia Pokoleń
Smażona ryba z frytkami 163

Fish and chips, czyli SMAŻONA RYBA Z FRYTKAMI z sosem... Artykuł Smażona ryba z frytkami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Kołobrzeg – gdzie zjeść posiłek z widokiem na morze? 40

się wówczas atrakcyjna lokalizacja i panujący w niej klimat. Polskie morze jest niezwykle urokliwe, dlatego tak dużym zainteresowaniem cieszą się restauracje z widokiem na Bałtyk. Kto bowiem nie chciałby zjeść obiadu lub kolacji przy tak romantycznym widoku?  Restauracja z widokiem na morze Kołobrzeg Lokale usytuowane bezpośrednio nad morzem znajdują się w każdej nadmorskiej miejscowości i z pewnością przyciągają tłumy(...)śródziemnomorskiej oraz szeroki wybór wyśmienitych deserów. Jak na prawdziwą nadmorską restaurację przystało, w karcie główną role grają dania rybne. Są to między innymi aromatyczne zupy rybne, flaczki z owocami morza oraz smażone i pieczone ryby w towarzystwie aromatycznych sosów i świeżych dodatków. W kuchni Mikado nie brakuje również propozycji dań mięsnych, przygotowywanych ze starannie wyselekcjonowanego, dobrej jakości mięsa

jakszef.pl
Słoneczny Zadar – gdzie pojechać na wakacje do Chorwacji 94

niczym paryski łuk triumfalny zwany tutaj Fosa. Tutaj w pobliżu i pod tym samym imieniem Fosa, znajduje się ponoć najlepsza restauracja z serwująca dania z ryb i owoców morza. Tam wkrótce zajrzę, bo uwielbiam jeść w dobrych i znanych restauracjach. Stare miasto w Zadarze to bardzo stare, historyczne zabytki. Różnego rodzaju wykopaliska dostarczają coraz nowych dowodów o ówczesnej

codojedzenia
Mule w białym winie 89

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Mule w białym winie 192

Klasyczne MULE W BIAŁYM WINIE duszone na maśle z cebulką... Artykuł Mule w białym winie pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 126

Mercato Centrale Firenze to miejsce, w którym możemy kupić lokalne produkty takie jak: owoce, warzywa, ryby, owoce morza, mięso, sery, przyprawy, suszone grzyby, wina, oliwy, itp. Oczywiście możemy również spróbować oferowanych pyszności. Natomiast na pierwszym piętrze mamy stoiska z pizzą, panini i innymi włoskimi dobrociami. Idealne na lunch. Co prawda we Włoszech jestem bardzo krótko, ale zdążyłam(...)odkryć już kilka sekretów toskańskiej kuchni.  Jak widzicie na zdjęciach nie ma tu idealnych, "wypastowanych" warzyw i owoców. Od razu widać, że są one naturalnie hodowane. Oczywiście ich smaku nie da się opisać... Są po prostu cudowne! Na szkoleniach używamy produktów organicznych, z okolicznych farm, czy małych przedsiębiorstw (np. sery, mąka, oliwy, itp.). To według mnie jest najważniejsza

DominikaDolci
Smaki Hiszpanii cz.3: Restauracja La Bota (Tossa), Hotel Alhambra (Santa Susana) 124

Restauracja La Bota w Tossie - także znaleziona przypadkowo. Po prostu "chodziły za nami" owoce morza. Kuchnia bardzo smaczna, aczkolwiek nie wszystko wpisuje się w moje upodobania smakowe. Jestem osobą, która próbuje wszystkiego, ale krewetki i małże to nadal moi ulubieńcy. Ryba, rozpływająca się w ustach. Warto zaglądnąć. Bo każdy powód jest dobry, żeby poimprezować :) Jak widać na wakacjach(...)obowiązywały żadne diety. Lody o nazwie Crema Catalana najlepsze! Połączenie cynamonu z owocami szaleństwo! Ilości zabójcze :) Polecam nasz hotel jako jedno z najbardziej imprezowych miejsc. Nie będę tu wklejać wszystkich zdjęć, bo byłoby to niezwiązane z tematyką kulinarną, ale mamy ich sporo z tańców, genialnej zumby i muzyki, granej na żywo. Drinki to prawdziwe drinki, a nie soczki

Karola gotuje
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z cukinią i papryką 184

niespodziankę: W inspirowanej ekologią i naturą paczce znalazło się mnóstwo fantastycznych, naturalnych przypraw (przyprawy grubo mielone 100 % naturalnych składników: włoska do drobiu i makaronu, orientalna do drobiu i owoców morza, z papryką wędzoną do mięs i warzyw, pikantna do mięs, czosnkowa do mięs i warzyw; przyprawy bez soli: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, płatki czosnku z ziołami(...)prowansalskimi, włoska z rozmarynem), herbaty Lipton (Earl Grey, czarna, zielona z imbirem i kurkumą, czarna z imbirem i kurkumą), majonez wegański Hellman's, a także upominki - bawełniane woreczki na owoce i warzywa ECO, bawełniana torba na zakupy ECO, słomka ekologiczna i breloczek :)  Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken

Lekcje w kuchni
Do czego pić wina wzmacniane? 42

madera sercial) Bardzo mocno schłodzone będą fantastycznym winem na aperitif, a także doskonałym dodatkiem do drobnych przekąsek (tapasów). Świetnie smakują z marynowanymi oliwkami, dojrzewającymi wędlinami oraz wszelkiego rodzaju owocami morza i rybami na zimno. Warto też zestawić je z dojrzewającymi półtwardymi serami owczymi. Wytrawne utlenione wina wzmacniane (sherry amontillado, sherry oloroso, madera verdelho) Te niezwykle mocno pachnące(...)bursztynowym kolorze możemy z powodzeniem podać z pieczonym drobiem (kurczak, indyk) oraz dzikim ptactwem (przepiórka, bażant). Dodatkowym atutem będą tu dodatki i sosy przygotowane na bazie suszonych czy kandyzowanych owoców (figi, śliwki, morele lub daktyle). Ze względu na specyficzny posmak wina te bardzo dobrze łączą się z wegańskimi daniami na bazie pieczonych orzechów. Są też doskonałym i bardzo uniwersalnym

jakszef.pl
Rośliny przede wszystkim 71

oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie! Ale we fleksitariańskim świecie nie chodzi tylko o ilość. Bo skoro ktoś ogranicza spożycie mięsnych potraw, nie może od razu wpaść w morze przepisów bezmięsnych. I tu z pomocą przychodzi książka „Rośliny przede wszystkim” stworzona przez amerykańską rodzinę Pollan. Jej częścią jest aktorka Tracy Pollan, która od lat wraz z pozostałymi członkiniami(...)zdrowy tryb życia. Kompozycja przepisów ułatwiających niełatwą drogę redukcji mięsnych elementów dań, to podróż z przygodami. Od tofu i tempeha, a więc klasyków kuchni wege, przez kurczaka i owoce morza. Czytelnik znajdzie w tej książce wiele inspiracji, które łączy jedna forma dań. Otóż to co „niemięsne” daje w nich tyle smaku, że ułatwia myślenie o zdrowszej diecie. Innymi

Fleksitarianizm.pl
Sajgonki 103

danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu nazwy(...)związanej z miastem Sajgon) po angielsku to spring rolls, z czego słówko spring jest tutaj kluczowe, bo były to przekąski serwowane właśnie na powitanie wiosny. Wypełnione warzywami lub owocami stanowiły prezenty dla rodziny i przyjaciół. Teraz sajgonki znajdziemy chyba w każdej chińskiej restauracji (moja ulubiona w Gdańsku to Lee’s Chinese ), a ich podstawa to chrupiące ciasto

rabarbarowo
Makaron z owocami morza 133

Składniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti(...)razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego pietruszkę, doprawić do smaku i chwilę jeszcze

wyzwania kuchenne