owoce morza - 5166 przepisów (strona:58/345)

Bornholm - wyspa pełna cudowności 106

Ciepłe morze, piękne plaże, słoneczna pogoda, cudowne zachody słońca, zapach świeżych ryb z przydrożnych wędzarni to wszystko sprawia, że to miejsce jest naprawdę wyjątkowe. To już moja druga wyprawa na wyspę i z przyjemnością jeszcze kiedyś tam wrócę. Co mogę Wam polecić od strony kulinarnej ?  Na pewno przepyszne ekologiczne lody wytwarzane z bornholmskiego mleka i sezonowych owoców. Gdyby(...)znajdują się w Hasle czy Gudhjem. Nie da się przejść obok nich obojętnie. Wspaniały zapach zaprasza nas do środka gdzie panuje niezwykły klimat. Trzeba koniecznie spróbować wędzonych śledzi, owoców morza, smażonej w chrupiącej panierce soli oraz obowiązkowo tradycyjnej sałatki ziemniaczanej, która jest idealnym i bardzo popularnym dodatkiem do ryb. Można także zamówić najbardziej znaną potrawę jaką jest

noteskulinarnyfiga
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 56

wina gronowe.  Zacznę od wina gruszkowego, które skradło moje kubki smakowe :-) Jest to wino lekkie i orzeźwiające o delikatnym smaku. Wino białe półsłodkie, idealnie pasujące do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów, takich jak pyszne ciasteczka też :-) Kolejne wino, które dodaję do kolekcji ulubionych to wiśnia :-) Jest to wino czerwone, półsłodkie o bardzo wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy(...)winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek. Uzyskaną esencję poddaje się fermentacji

kruche babeczki
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE OLIWKAMI – kuchnia Hiszpańska 50

aromat owoców i ziół. Smak wina jest pełny i harmonijny, o niskiej kwasowości. Wino ma delikatny charakter, jednak na podniebieniu pozostawia świeży, przyjemny posmak. Soneto Garnacha Rose DOP Cariniena idealne jest do picia w letnie wieczory po ciężkim dniu. Można je degustować solo, ale także jako kompana letnich sałatek, drobiu, grillowanych warzyw czy także owoców morza. Najlepiej(...)sklepie WYBIERAMWINO.PL dostępne są też inne wina z serii SONETO. SONETO MACABEO – białe. półwytrawne, z aromatem zielonego jabłka i ananasa. SONETO TEMPRANILLO – czerwone, półwytrawne, z aromatem suszonych owoców, wanilii, octu balsamicznego i lukrecji. SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 1 szt * boczek surowy wędzony w plastrach * oliwki zielone * oliwki czarne * zimne masło * natka pietruszki * koperek * suszony majeranek * sól

Ostra na Słodko
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 106

poszczególne dania. Wszystkie łączy jedna cecha: świetnie smakują po odgrzaniu, bo nabierają wtedy smaku i wyrazu. Doskonale też nadają się do mrożenia i przechowywania. Lista zakupowa Mięso, owoce morza Mielony indyk 500 g 7 Mielone wołowo-wieprzowe 500 g 7,5 Krewetki koktajlowe mrożone 10 Konserwowe Puszka pomidorów 400 ml 4 Przecier pomidorowy 2,9 Kukurydza(...)Fasola czerwona 2 Warzywa, owoce Papryka czerwona 3 Papryczka chili 2 szt 0,8 Cebula dymka 2,5 Buraczki 500 g 5 Marchew 500 g 2 Pietruszka 300 g 1,5 Ziemniaki 2 kg 5 Seler 500 g 2,5 Bazylia 4,5 Kolendra 4,5 Pietruszka 1,5 Limonka 1 szt 1,3 Cytryna

Niedzielny kucharz
Dip do mięsa 43

przyrządzać cały czas tak samo. Dip do mięsa nie musi być drogi, ani trudny do zrobienia. Przygotowując sosy do pieczonego i grillowanego mięsa staram się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce. Tak powstał m.in. przepis na chutney z gruszek oraz przepis na sos pomidorowy po indyjsku . Ten przepis na dip do mięsa pochodzi z książki "Spiżarnia królowej Bony", która zawiera(...)Czteryfajery. Co to jest dip Dip to rodzaj gęstego sosu, podawanego na zimno. Swój wyrazisty smak zawdzięcza aromatycznym dodatkom i przyprawom. Dipy możesz podawać do mięsa i wędlin, owoców morza, tostów, sera itp. . W zależności od gęstości możesz zamaczać w nich przekąski, albo nakładać na potrawę np. na grillowanego kurczaka. Dipy na bazie kwaśnej śmietany, jogurtu, majonezu, mają

Cztery Fajery
Czy można bezpiecznie smażyć na oliwie z oliwek? Jaką oliwę wybrać do smażenia? 206

dochodzi do powstania większej ilości szkodliwych aldehydów niż podczas smażenia w oliwie – niezależnie od jej rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano(...)marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców. Czy można smażyć na oliwie niefiltrowanej? Nie polecam smażenia na oliwie niefiltrowanej. Taka oliwa zawiera małe cząsteczki oliwek, które w czasie smażenia zaczną się spalać jeszcze zanim oliwa osiągnie swój punkt dymienia. Lepiej stosować ją na zimno - do sałatek, polania pieczonych warzyw, do past kanapkowych, do bruschetty. ➤  Jak prawidłowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziołowa frittata z kwiatami cukinii 146

fantazji, dlatego idealnie nadaje się do wykorzystania resztek pozostałych w lodówce. Najczęściej dodatek stanowią warzywa, jak np. cuknia, cebula, grzyby i zioła. Istnieją również warianty z mięsem, rybami, owocami morza i wędlinami. Dzisiaj wyjątkowa frittata, bo z kwiatami cukinii. W tym roku moje cukinie obsypała wyjątkowa ilość męskich kwiatów, kwiatów na łodyżkach, które idealnie nadają się do celów(...)kulinarnych, ponieważ nie uszczuplają późniejszych plonów. Kwiaty żeńskie, te z zalążkami owoców też są jadalne, ale ich zerwanie mocno przerzedzi cukiniowe zbiory. By dodatkowo wyeksponować urodę cukiniowych kwiatów zanurzyłam je w zielonej frittacie. Zabarwiłam ją melisą cytrynową, miętą i szpinakiem. Zapraszam do przepisu! Składniki: 3 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1-2 łyżki mleka 3 kwiaty cukinii kilka pomidorków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koperty naleśnikowe z krewetkami 139

Bardzo dobre danie, idealne na imprezy, przyjęcia urodzinowe. krewetki są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Bardzo się z tego cieszę, ponieważ ja je uwielbiam Naleśniki

Kuchnia Pokoleń
Klasyczna kuchnia Grecka - Barbara Jakimowicz Klein 134

tyleż egzotyczna co zróżnicowana. Regionalne różnice odzwierciedlają historię poszczególnych części  kraju.Na współczesnych greckich stołach królują proste ale doskonałe w smaku potrawy.Menu greckie bazuje na warzywach,owocach,rybach i owocach morza, przyprawionych oliwą z oliwek.Jeśli chcecie przenieść się w podróż po smakach Grecji, chcesz dowiedzieć się co to jest avgolemono? albo poznać smak taramosolaty

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z krewetkami w sosie pomarańczowym 188

pozostało nam nic innego jak powrócić do właściwego, zdrowego sposobu odżywiania. Ciasta, pasztety, sałatki, wędliny i kiełbasy na szczęście już się pokończyły, a nas naszła ochota na owoce morza. Wybór padł na krewetki, w lekkim, wiosennym, pysznym wydaniu! :) Sałatka ta zaspokoi nawet duży głód, a przy tym nie musimy się martwić o kaloryczność tego dania. Większość kalorii pochodzi(...)krewetek, które są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Sałata, warzywa i owoce dostarczą nam błonnika, witamin i składników mineralnych. Zatem na zdrowie! :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 250 g krewetek z ogonkami,bez głowy 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 ml białego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera

W kuchni Katie
Iberyjskie wina z Lidla – lato 2016 141

gruszkowo jabłkowe które w połączeniu z niską kwasowością powodują, że wino to jest „bardzo pijalne”. My wypiliśmy je solo, ale dobrze sprawdziłoby się z lekkimi sałatkami, rybami lub owocami morza. W tej cenie na pewno będzie to bardzo dobry zakup. Kolejny dzień to radykalna zmiana pogody i również wina. Viento de Invierno Mencia(...)wino na nieco chłodniejsze dni i do poważniejszych potraw. Jak pisze producent zostało wyprodukowane z owoców zebranych, z ponad 80 letnich krzewów. Poleca pić je w temperaturze 12-18 stopni, co latem wydaje się dobrym pomysłem. Wino jest dobrze skoncentrowane. Dominują w nim aromaty czerwonych owoców wiśni, czereśni, jeżyn, odrobina gorzkiej czekolady i pieprzu. Usta są delikatne, przyjemnie

królestwo garów
Krewetki i łosoś w pikantnym sosie Ajvar 219

To jest pycha, uwielbiam krewetki. Zrobiłam to danie z sosem Ajwar, który zrobiłam wcześniej. Mam go w słoiczkach w spiżarce, ale możecie ten sos kupić w

Kuchnia Pokoleń