owoce morza - 5166 przepisów (strona:52/345)

Ceviche z dorsza 104

befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías

KUCHNIA POLSKA
Kurczak po hawajsku z ananasem 96

foodies w wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli

Wędrówki po kuchni
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 85

Dieta śródziemnomorska jest znana jako żywność przyjazna dla serca, która przedłuża życie. Ale co charakteryzuje dietę krajów wokół Morza Śródziemnego? Ludzie mieszkający w tym obszarze tradycyjnie stosują dietę składającą się z: Dużo owoców i warzyw, ziarna, orzechy, rośliny strączkowe (groch, fasola i soczewica) i nasiona. Dużo ryb. Trochę tłuszczów nasyconych z produktów mlecznych i czerwonego mięsa. Umiarkowane spożycie(...)takich jak masło, tłuste mięso, ciastka lub tłuszcz mleczny. Bogaty w tłuszcz jednonienasycony – zdrowy dla serca (oliwa z oliwek i orzechy). Dobre źródło kwasów tłuszczowych omega 3 (owoce morza, zwłaszcza tłuste ryby). Bogaty w potas (pełne ziarna zbóż, owoce, warzywa i orzechy). Bogaty w błonnik (całe ziarna, warzywa, owoce, fasola, groszek). Bogaty w przeciwutleniacze

ProstePesto.pl
Greckie pulpeciki w sosie pomidorowym 89

idzie jego kuchnia jest również bardzo  urozmaicona. Na północy kraju dominuje tradycyjna, nieco cięższa kuchnia lądowa, natomiast na południu, na wyspach przeważają ryby i owoce morza oraz duża ilość warzyw i owoców.  Dziś postanowiłam przygotować greckie pulpeciki w sosie pomidorowym . Niezwykle smaczne i aromatyczne idealnie sprawdzą się na szybki obiad. Pulpeciki w sosie pomidorowym

Codzienne Gotowanie
Ciekawostki o kuchni japońskiej 87

tylko oszczędność czasu podczas przyrządzania posiłków, ale także szansa dla początkujących kucharzy, którzy bez problemu radzą sobie z wieloskładnikowymi przepisami. Obecność w japońskiej kuchni surowych ryb i owoców morza, ryżu, makaronu oraz warzyw i owoców to gwarancja naprawdę dużej liczby kombinacji smaków, zapachów i kolorów. Japończycy sięgają po konkretne warzywa i owoce w tych porach roku

Kuchcik gotuje
Posmakować Sycylię – czyli przewodnik kulinarny po Palermo 193

Sycylia pełna jest chaosu, hałasu klaksonów, słońca, cudownych widoków i błękitnego morza. Jest też pełna czerwonych pomarańczy, owoców morza, słodkich wypieków, pistacji, pizzy i pysznego wina. Tym ogromem rozpustnych smaków, aromatów i kolorów uzależnia, wciąga i zachwyca. Już w IV wieku p.n.e. grecki poeta Archestratus Read More Artykuł Posmakować Sycylię – czyli przewodnik kulinarny po Palermo pochodzi

Flymetothespoon
Włoskie cannelloni ze szpinakiem i ricottą 158

mną. Zaczęłam, o wiele częściej niż przed wyjazdem, przygotowywać dania na bazie makaronu oraz risotto. Ubolewam jednak nad tym, że w Polsce nie mamy dostępu do TAK świeżych owoców morza oraz do tych warzyw i owoców tętniących słońcem. Mam jednak cichą nadzieję, że szalejąca za oknem pogoda w końcu unormuje się i w Polsce znów będzie można

Be Fit Be Strong
Mule w pomidorach 158

Uwielbiamy mule w każdej postaci. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, podane ze świeżą bagietką. Mule to danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 105

też wczesną wiosną mrożonki są dla nas cenniejsze od świeżych, czyli szklarniowych lub sprowadzanych z daleka (i zrywanych, gdy są jeszcze niedojrzałe), owoców i warzyw. Blanszowanie ich przed zamrażaniem powoduje nie tylko to, że mrożone owoce i warzywa nie stracą koloru i smaku, ale sprawia również, że mrożonki można szybciej niż świeże warzywa przygotować (ugotować czy udusić). Dodatkowo(...)zależności od upodobań i regionu.  Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu   czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też   potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw

W garach u Gosi
Domowe curry z kurczakiem i warzywami 194

zależności od upodobań i regionu.  Można spotkać się z daniem przyrządzonym z różnych past curry, dodatkiem mleka kokosowego i różnych kombinacji mięsa, a także ryb i owoców morza oraz ziół, ryżu   czy warzyw i owoców. Przeważnie kojarzy się z pikantnym daniem w formie gulaszu ale też   potrawą niemal płynną. przyprawioną mieszanką ziół i przypraw

W garach u Gosi
Czarny makaron z tuńczykiem i szpinakiem 208

makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony atramentem kałamarnicy, a w smaku lekko przypomina morze. Przyrządza się go z rybami i owocami morza, frutti di mare. Świetnie pasuje z grillowanym łososiem . Ostatnio wypróbowałam go z tuńczykiem i bardzo mi smakował. Makaron z tuńczykiem przyrządzam w kilku kombinacjach

codojedzenia
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 137

się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb , na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Gatunki ryb i owoców morza różnią się w zależności od regionu, królują przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala) . Popularne(...)również anchois, kalmary, ośmiornica, małże i inne skorupiaki, na których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie i na południu. Czy Wam też kojarzy się ze smażonym karpiem? Następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierwsze wrażenie zapisane w smaku. 81

gdzie wśród alejek można oglądać, próbować lokalnych produktów i rozmawiać ze sprzedawcami. Świeżość owoców i warzyw jest dla mnie czymś wspaniałym. A tylu fig, co zjadłem tutaj nie zjadłem w całym moim życiu. A pomidory, arbuzy (o tych drugich wspominam, bo to mój ulubiony owoc, który mógłbym jeść i… STOP – powrót do wątku głównego!) no i pomarańcze, które(...)mieście, daktyle powoli dojrzewają. Ach, to słońce, które tak mocno świeci daje tyle możliwości temu terenowi!   Ostrygi Miasto leży nad Morzem Śródziemnym, które dostarcza mieszkańcom pokarm z morza. W wielu miejscach można kupić świeże ryby i owoce morza. Postanowiłem, że to właśnie tutaj spróbuję po raz pierwszy ostryg. Opinie słyszałem różne; niektórzy uważają je za afrodyzjak

Gotuj po hiszpańsku
Sałatki zdrowe i kolorowe - kilka słów o książce oraz przepis na pyszną sałatkę truskawkową z miodem i granolą. 44

już tylko piękne zdjęcia i proste niby oczywiste a jednak zaskakujące przepisy na wspomniane wcześniej sałatki.  Zaczynamy od wegetariańskich potem przechodzimy do mięsnych a potem z owocami morza, rybami, makaronem  a także na słodko z owocami.  Jak można zauważyć na dołączonych zdjęciach, sałatki są naprawdę bardzo proste i szybkie a jakie zdrowe. A dodatkowo

Radość kipiąca uśmiechem.