owoce morza - 5166 przepisów (strona:64/345)

Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 216

ostryg, soli, karmelu i skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać(...)fasolkę szparagową, ale jest znacznie bardziej dekoracyjna, ma bowiem jakby falbankę wzdłuż krawędzi strąków, co szczególnie atrakcyjnie wygląda, jeśli potnie się ją przed gotowaniem na ukośne kawałki. TAMARYNDOWIEC- Jego owoce są używane w całym regionie w takim samym celu, jak i w europie ocet winny czy sok z cytryny. To tropikalne drzewo o pierzastych liściach osiaga wysokość

ClauditteMissCooking
Błonia Bistro 115

makarony, risotta, gnocchi i tortellini czyli specjały kuchni włoskiej Bardzo smaczny był np. makaron tagliatelle z kurczakiem (25 zł). Polecam.  Lokal serwuje również dania z rybami i owocami morza. Polecam szczególnie mule, które możemy zjeść w dwóch odsłonach: z sosem pomidorowym i hiszpańską chorizo (32 zł) lub z sosem winnym (29zł). Lokal ma również do zaoferowania dwie(...)Warto zamówić bezę- miłośnicy tego rodzaju słodkości mogą być jedynie rozczarowani proporcjami bezy w stosunku do kremu chantilly z którym jest serwowana, ale wszystko rekompensuje świetny smak i połączenie owoców karmelizowanych z sosem z mango. Polecam. Beza opalana Deser, któy mnie rozczarował to tarta z owocami. Uwielbiam tarty i sama bardzo dużo ich przyrządzam. Ta jedzona w Bistro

I LOVE LIFE
Madera - Funchal 130

największym miastem z ważnym portem portem handlowym, w którym żeglarze w drodze z i do Nowego Świata. Fot. Port w Funchal Fot. Jedna z restauracji w marinie serwująca owoce morza Opodal portu znajduje się najstarsza dzielnica miasta, w której swe domy wznosili pierwsi osadnicy, Zona Velha. Do niedawna była zaniedbana, żyli w niej najbiedniejsi, jednak w ostatnich latach(...)Bazar został zbudowany w 1940 roku i zdecydowanie jest miejscem godnym polecenia. W dwupoziomowym budynku aż roi się od ludzi, barw, zapachów i życia. Sprzedawane są tu kwiaty, warzywa, owoce, ryby oraz pamiątki.  Fot. Młoda dziewczyna umilająca czas grą na cymbałach W oddzielonej części targowiska znajduje się część "rybna", w której rybacy sprzedają swe łowy. Fot. Sprzedawca

Taste Of My Day
Czy w domu da się zrobić olej? YODA THIRD – prasa do tłoczenia oleju 112

Powiem Wam, że od kiedy pracuję we włoskiej restauracji i mam styczność z najlepszej jakości produktami ( świetnymi oliwami, mąkami, owocami morza, serami, rybami i mięsem prosto z Włoch – znacznie bardziej cenię sobie jakość produktu. Ma być najlepszy! Ta różnica jest zdecydowanie odczuwalna i już nikt mi nie wmówi, ze przecież w „daniu nie będzie czuć różnicy(...)niszczone w procesie przygotowania olejów fabrycznie ( niektóre procesy wymagają nagrzania olej do 300C ). Ten świeży i naturalny olej z nasion dobrej jakości jest tak cenny dla zdrowia człowieka, jak owoce i warzywa. Więcej – olej jest źródłem „dobrych tłuszczów” i białek, niezbędnych dla naszego serca, czy po prostu komórek organizmu. Dlatego ważne jest jeść tak naturalne produkty

Ostra na Słodko
Co zjeść w Grecji? Czyli 50 greckich dań, które warto spróbować w Grecji! 66

dobrego zjeść w Grecji? Nie jeden wczasowicz zadaje to pytanie sobie lub wujkowi guglowi. Kuchnia grecka to niesamowicie smaczna, różnorodna i zdrowa kuchnia! Bazuje na ogromnej ilości warzyw, owoców, ziół, oliwie, serów, przypraw. Greckie dania wegetariańskie są równie dobre co dania mięsne, a nawet często lepsze. Sprawdź co koniecznie musisz zjeść na wczasach w Grecji! Ceny jedzenia i picia(...)sera feta. Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU!  (V) 11. Spetsofai - gulasz z papryki i kiełbasy 12.   Sardynki, ośmiornica grillowana, smażone kalmary – Grecy przyrządzają fantastyczne owoce morza więc jeśli je lubicie to będziecie w raju. 13. Spanakorizo – ryż ze szpinakiem (V) 14.   Spanakopita - zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta. Przepis

Czarnawisienka
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 90

teksturami tworzy wyjątkowe i zaskakujące potrawy. Dodatkowo uzyskując efekt wizualny na talerzu. 4. Deser – czekoladowa pomarańcza!     Klaudia: 1. Odbywam staż w restauracji Portolito, tuż nad brzegiem morza. ( http://www.portolito.com/fotos/ ) 2. Moja restauracja reprezentuje kuchnię śródziemnomorską. 3. Przede wszystkim niezwykłe doświadczenie i przygoda! Poznaje i odkrywam wiele nowych i ciekawych smaków kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni tradycyjnej(...)filo z toffi i lodami waniliowym Gracjan: 1. Moja restauracja nazywa się Sucar i jest restauracją z tradycyjną kuchnią hiszpańską. 2. Serwujemy potrawy typu paella, fideua, mięsa i owoce morza robimy na piecu asado, rozgrzewanym węglem. 3. W mojej restauracji mamy bardzo dobrą atmosferę, młody zespół. Cały czas czerpię wiedzę i inspiracje kulinarne od kolegów z pracy. Wpis

Gotuj po hiszpańsku
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 97

teksturami tworzy wyjątkowe i zaskakujące potrawy. Dodatkowo uzyskując efekt wizualny na talerzu. 4. Deser – czekoladowa pomarańcza!     Klaudia: 1. Odbywam staż w restauracji Portolito, tuż nad brzegiem morza. ( http://www.portolito.com/fotos/ ) 2. Moja restauracja reprezentuje kuchnię śródziemnomorską. 3. Przede wszystkim niezwykłe doświadczenie i przygoda! Poznaje i odkrywam wiele nowych i ciekawych smaków kuchni śródziemnomorskiej oraz kuchni tradycyjnej(...)filo z toffi i lodami waniliowym Gracjan: 1. Moja restauracja nazywa się Sucar i jest restauracją z tradycyjną kuchnią hiszpańską. 2. Serwujemy potrawy typu paella, fideua, mięsa i owoce morza robimy na piecu asado, rozgrzewanym węglem. 3. W mojej restauracji mamy bardzo dobrą atmosferę, młody zespół. Cały czas czerpię wiedzę i inspiracje kulinarne od kolegów z pracy. Wpis

Gotuj po hiszpańsku
Sardynia, Sycylia … ach Włochy tęsknie ! 57

aromatyczna kawa oraz cudowne krajobrazy i panoramy. Moim ulubionym miejscem we Włoszech jest Cinqueterre – to mój raj na ziemi:) Cudowne, hipnotyzujące wybrzeże, piękne kolorowe domki miasteczek położonych nad samym morzem oraz cudowna przyroda, winnice i dużo zieleni wokół. Kierunek jaki teraz mam w głowie to włoskie wyspy. Jedną z nich jest Sardynia. Czytając różne przewodniki i oglądając liczne zdjęcia myślę(...)lada gratka dla miłośników architektury ale również spragnionych pięknych widoków i obcowania z naturą. A po takiej wycieczce nie ma nic przyjemniejszego niż zimne prosecco i owoce morza. Po miejskich zabytkach fajnie byłoby dla równowagi wybrać się gdzieś bliżej natury z dala od ulicznego zgiełku. Natknęłam się na kilku blogach na opisy mało popularnego

I LOVE LIFE
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 136

była czyściutka i zadbana - całą dobę na plaży znajdują się strażnicy, którzy pilnują aby turyści nie przekraczali granicy i nie wchodzili na plażę dalej niż kilka metrów od brzegu morza, gdyż w głębi plaży znajdują się legowiska żółwi Caretta Caretta - z czego znana jest właśnie wyspa Zakynthos. Gniazdka żółwi są starannie odgrodzone również tzw."stojaczkami". Na plażę schodzi się(...)restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem beszamelowym i serem. Oczywiście wszędzie królowały również owoce morza oraz pyszny, puszysty grecki chleb z czosnkiem - na najlepszy jaki w życiu jadłam natrafiliśmy całkiem przypadkiem... Wracając z Zatoki Wraku zajechaliśmy do kameralnej restauracyjki, w której zamówiliśmy sałatkę

MintTaste
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 47

powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia było umieszczenie wielu odżywczych, różnorodnych i kolorowych produktów w jednym naczyniu tak, aby – po pierwsze – były atrakcyjne wizualnie, po drugie(...)papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki  julienne  na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać jogurt, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć większą część

Even Better Food
Meksykańska miska mocy (Buddha bowl #1) 213

powinny być one dobierane. Znajdziecie tu surowe, gotowane i pieczone warzywa, zielone liście i zioła, orzechy i nasiona, kasze, ryż i bataty, tofu, jajka czy chude mięso lub owoce morza. Główną ideą, stojącą za taką formą podania jedzenia było umieszczenie wielu odżywczych, różnorodnych i kolorowych produktów w jednym naczyniu tak, aby – po pierwsze – były atrakcyjne wizualnie, po drugie(...)szalotkę i papryczkę w cienkie paseczki, awokado pokroić na kawałki, a marchewkę, najlepiej przy pomocy obieraczki julienne na cienkie paseczki. Przygotować dressing. Do miseczki zetrzeć skórkę z limonki (woskowany owoc należy wcześniej starannie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) i kawałek ząbka czosnku; kolendrę drobno posiekać, przełożyć do miski. Dodać jogurt, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na dno miski wyłożyć większą część

Even Better Food
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 85

rekomendacje podróżnicze i anegdoty o kolonizatorach, królach, kochankach i zakonnikach. “Portugalia do zjedzenia” to proste bezpretensjonalne przepisy o wiejskich i morskich korzeniach. Kuchnia portugalska to przecież zupy, ryby, owoce morza, przyprawy i mnóstwo słodyczy. W końcu Portugalia jako kraj kolonialny wcześnie zaadoptowała cukier trzcinowy, fasolę i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto i przyprawy a wywozili dorsza bacalhau(...)jaką drogę przebywają składniki naszych posiłków, świadomym jedzeniem i wzorami porcelanowych talerzy. Jocelyn De Kwan zachęca, żeby próbować nowych rzeczy, oglądać uważnie opakowania spożywcze i naklejki na owocach, żeby widzieć w jedzeniu dzieła sztuki i narzędzia naszej kreatywności. Największym odkryciem tego roku dla mnie był właśnie świat naklejek na owoce, wiele z nich to małe dzieła sztuki. Jest

Ugotowane pozamiatane
Żelazo w diecie bezmięsnej, czyli co z anemią? 61

ilość żelaza? Okazuje się, że żelazo żelazu nierówne. Istnieją dwa rodzaje tego pierwiastka: żelazo hemowe (Fe2+) i niehemowe (Fe3+). To pierwsze znajdziemy wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, owocach morza). Ale mięso zawiera tylko ok. 40% żelaza hemowego. Pozostała jego część (czyli 60%) to żelazo niehemowe. Produkty roślinne zawierają za to wyłącznie żelazo niehemowe. Żelazo hemowe jest około(...)roślinnych należy odpowiednio komponować posiłki: W każdym powinien znaleźć się produkt bogaty w witaminę C: kawałek czerwonej papryki, trochę natki pietruszki, melon, truskawki, liściaste warzywa, kapusta kiszona, jarmuż, kiwi, owoce jagodowe. Trzeba jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, więc produkty te dodajemy do posiłków dopiero po ich przyrządzeniu (ugotowaniu, upieczeniu itp.). Już 50 g papryki

Fleksitarianizm.pl
Żelazo w diecie bezmięsnej, czyli anemia? 45

rodzaje tego pierwiastka: żelazo hemowe (Fe2+) i niehemowe (Fe3+). Warto wiedzie o tym, kiedy anemia jest dla nas problemem! To pierwsze znajdziemy wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie, owocach morza). Ale mięso zawiera tylko ok. 40% żelaza hemowego. Pozostała jego część (czyli 60%) to żelazo niehemowe. Produkty roślinne zawierają za to wyłącznie żelazo niehemowe. Żelazo hemowe jest około(...)roślinnych należy odpowiednio komponować posiłki: W każdym powinien znaleźć się produkt bogaty w witaminę C: kawałek czerwonej papryki, trochę natki pietruszki, melon, truskawki, liściaste warzywa, kapusta kiszona, jarmuż, kiwi, owoce jagodowe. Trzeba jednak pamiętać, że witamina C jest wrażliwa na wysoką temperaturę, więc produkty te dodajemy do posiłków dopiero po ich przyrządzeniu (ugotowaniu, upieczeniu itp.). Już 50 g papryki

Fleksitarianizm.pl
Co zjeść na Bali? Balijskie jedzenie 145

ryż z dodatkami. Najczęściej podawany jest z kurczakiem (Nasi Goreng Ayam) oraz w wersji wegetariańskiej (same warzywa lub warzywa + tofu). W niektórych miejscach można dostać również wersje z owocami morza oraz wieprzowiną. Dodatkowo na wierzch dania często balijczycy wykładają jajko sadzone, a obok kładą prażynki i... kilka plasterków pomidora i ogórka. W wersji wegetariańskiej to mój zdecydowany faworyt(...)pieczywo inne niż drożdżówki i chleb tostowy. Za to wybór kokosowych słodyczy, dziwnych soków, całkowicie innych chipsów jak "u nas" oraz zupek indonezyjsko-chińskich może zwalić na kolana.  OWOCE I WARZYWA NA BALI Chyba nie muszę mówić, że banany, papaje i mango to codzienność, a jabłka to coś rzadko spotykanego? :) Na targu można znaleźć takie nowości (nowości

Czarnawisienka