Składniki: 250 g masła 3/4 szklanki cukru 1 jajko 1,5 szklanki maki pszennej 1 szklanka mąki razowej tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka łyżek masła orzechowego polewa czekoladowa Przygotowanie: Masło i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko i rozpuszczaną, przestudzoną czekoladę. Następnie suche składniki. Mieszamy mikserem lub wyrabiamy ręcznie. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blachę(...)piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Spłaszczamy w dłoniach, na środku kładziemy pół łyżeczki masła orzechowego, zawijamy do środka i formujemy kulkę. Układamy w odstępach. Na jedną porcję ok 9 do 12 szt maksymalnie, pieczemy na 3 tury po 12 min każda. Przy wyciąganiu ciasteczka są jeszcze miękkie z góry, ale takie
Życie zaczyna się w kuchniSernik Krakowski https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/04/sernik-krakowski.html 2. Sernik z kokosową chmurką https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/05/sernik-z-kokosowa-chmurka.html 3. Sernik z pianką https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/02/sernik-z-pianka.html 4. Sernik z kulkami orzechowymi i masą kokosową https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2018/04/sernik-z-kulkami-orzechowymi-i-masa.html 5. Sernik na zimno z musem truskawkowym i bitą śmietaną https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/06/sernik-na-zimno-z-musem-truskawkowym-i.html 6. Sernik gotowany przełożony miodowymi blatami z orzechowym krokantem
kulinarne odsłony patijogurtu 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu Na kruszonkę: 5 łyżek rodzynek 6 łyżek płatków owsianych duża łyżka płynnego masła orzechowego Przygotowujemy kruszonkę – rodzynki bardzo drobno rozdrabniamy – można nożem lub robotem kuchennym. Do rodzynek dodajemy płatki owsiane i w palcach rozcieramy płatki z rodzynkami(...)celu dodatkowe rozdrobnienie rodzynek i pokrycie płatków ich słodkim miąższem. Do tego dodajemy masło orzechowe i mieszamy już łyżką do połączenia składników. Odkładamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Marchewkę obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy w drobną kostkę. Do miski wybijamy jajko, dodajemy brązowy cukier i chwilę ubijamy trzepaczką
Smaczna Stronapółkę piekarnika. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, nałożyć gruszkę, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i ewentualnie nasionami chia. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu → Ryż na mleku z wanilią → Kokosowo – pomarańczowy pudding z tapioki → Kokosowy pudding z chia
Oryginalny smakchrupiącego, nigdy nie idę na łatwiznę, kupując sklepowe ciastka, tylko kombinuję sama jak zadowolić zachciankę. Aby było szybko i bez pieczenia wykorzystuję wafle ryżowe, które podaję np. z masłem orzechowym i daktylami. Albo tak jak w tym przypadku z orzechami w karmelu. Takie ciasteczka są też super sposobem na deser dla niezapowiedzianych gości. Orzechy w karmelu przygotujemy w kilka minut(...)zgęstnieje. Dodajemy orzechy i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Wafle ryżowe pokrywamy orzechami w karmelu. Posypujemy niewielką ilością soli. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Orzechowo-karmelowe ciasteczka na waflach ryżowych pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogZdrowszy, z o połowę mniejszą kalorycznością niż jego oryginalna wersja. Przepyszny, idealnie słodki i mocno orzechowy. Najlepszy na drugi dzień. Odchudzona wersja orzechowca to idealny pomysł na każdą imprezę czy spotkanie. Nie da się nie pokochać tego ciasta. Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki (u mnie orkiszowa typ 750) 2 jajka 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu(...)łyżeczka sody 3 łyżki mleka Masa: 1/4 kostki masła 3 budynie waniliowe 2 łyżki erytrolu/ksylitolu 3/4 szkl. kaszy mannej Polewa orzechowa: 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka masła 1 łyżka wody Przygotowanie: W 3 łyżkach mleka rozpuszczamy miód i sodę. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy resztę składników
CzarnawisienkaO cieście francuskim pisałam już niejednokrotnie, że doskonale się sprawdza zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej, do tego jest dziecinnie proste do przygotowania. Dzisiaj
Kuchnia Pełna Pasjiłyżeczki sody 1,5 szkl. orzechów (u mnie włoskie i nerkowca) 1/3 szkl. ziaren słonecznika Polewa 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 3 łyżki masła orzechowego 1 łyżka śmietanki 18% Opcjonalnie: orzechy oraz słonecznik do posypania ciasta Sposób Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy posiekać na drobniejsze kawałki (najłatwiej za pomocą nakładki do krojenia przy blenderze(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Po wystudzeniu ciasto polać polewą przygotowaną z czekolad, śmietanki oraz masła orzechowego, posypać posiekanymi orzechami (u mnie orzechy nerkowca
Kuchenne aromatymini tortownica) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej po kolei każdą z mas. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 45 minut. Gotowe ciacho możesz posmarować masłem orzechowym i dodać plasterki banana. Wartości odżywcze (bez masła orzechowego i banana na wierzchu): energia: 1575 kcal białko: 33 g tłuszcze: 71 g węglowodany: 201 g błonnik
Zdrowie na języku :Ptakie mało kaloryczne jak inne moje przekąski.. bo 1 szt. ma 290 kcal. Smak: nie przesłodzony, lekko gorzki. SKŁADNIKI: - płatki owsiane - (100 g) - olej kokosowy - (100 g) - masło orzechowe - (50 g) - wiórka kokosowe - (50 g) - orzeszki ziemne - (70 g) - miód pszczeli - (55 g) (jeśli preferujesz bardziej słodkie przekąski dodaj więcej miodu) - kakao - (40 g) - czekolada - (50 g) u mnie(...)mleczna WYKONANIE: Olej kokosowy, masło orzechowe, miód, kakao i połamaną czekoladę wyłóż do rondelka. Rozpuść na małym ogniu (około 1 min), cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji (pilnuj aby masa nie zagotowała się). Do masy dodaj płatki owsiane, wymieszaj, następnie dodaj wiórka i orzechy, wymieszaj dokładnie, pozostaw na około 3 min aby płatki zmiękły. Przemieszaj jeszcze raz i przełóż
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasWykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temp 175-180 stopni . Studzimy. Przecinamy na dwa równe blaty. Składniki na krem orzechowy: 200-250 g drobno posiekanych orzechów włoskich ¾ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 cukry waniliowe 150 g masła 2-3 łyżki kakao Mleko gotujemy z cukrami. Wsypujemy orzechy i kakao(...)wiśniowego kajmak z puszki ( krówka )* uwaga przed użyciem można lekko podgrzać puszkę w garnku z gorącą wodą 150 g posiekanych orzechów włoskich WYKONANIE: biszkopt + nasączenie dżem wiśniowy krem orzechowy biszkopt + 3/4 ( lub więcej) puszki kajmaku posypujemy orzechami Ciasto najlepiej podawać schłodzone. Smacznego
Domowe ciastaPyszne, orzechowe kotleciki marchwiowe z sosem serowym. Sos przygotowałam na bazie sera koziego, ale możesz użyć ser żółty lub inny o ostrzejszym smaku - chodzi o przełamanie delikatnie słodkawego i orzechowego smaku kotletów. Kotlety marchwiowe z orzechami włoskimi i sosem serowym. Składniki (Porcji: 12 kotletów) 900 g marchewki 1 cebula, obierz i drobno pokrój ok. 28 łyżek bułki tartej pszennej
Szybko Szybkowarpieczywo! ŚNIADANIE 2 – BANANOWY OMLET Z CZEKOLADĄ SKŁADNIKI: 3 jajka, 1 duży banan, 2 czubate łyżki mąki pszennej, cukier + czekolada mleczna ŚNIADANIE 3 – TOSTY FRANCUSKIE Z MASŁEM ORZECHOWYM SKŁADNIKI: pieczywo pszenne tostowe, masło orzechowe, jajka, cukier puder, masło do smażenia Ps. Do przygotowania jajek ( i w sumie nie tylko jajek, ale wszystkich moich smażonych dań) zawsze używam dobrej
Ostra na SłodkoCiasto orzechowe z marmoladą/konfiturą – lekki orzechowy biszkopt nasączony lekko kwaskową marmoladą. Ja użyłam przetarte i zagęszczone mirabelki z nalewki, czyli zużyłam tak zwane odpady ;) Jeżeli mamy inne owoce z nalewki: maliny, porzeczki... też można je wykorzystać. ciasto : 5 jajek, 5 łyżek ciepłej wody, 175 g cukru pudru, szczypta soli, 150 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
królestwo garównutellowy posmak… dodatkowo te podprażone orzechy… mmmm, no palce lizać, mówię Wam!:) 3 wafelki Grześki lub Prince Polo (u mnie dwa mleczne mega (po 48g) i jeden orzechowy (36g)) około 100 g orzechów laskowych 3 pełne łyżki nutelli 100 g czekolady 4 łyżki oleju Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Orzechy prażymy na suchej patelni. Przekładamy na deskę. Gdy leciutko
Smaki Na Talerzu