babeczek 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła Dodatkowo : olej bułka tarta ½ opakowania galaretki o smaku owoce leśne czekoladowe serduszka(...)stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. Wlewamy do naczynia aby warstwa galaretki miała ok. 1 cm. Gdy galaretka stężeje kroimy ją nożem w małe kosteczki. Babeczki napełniamy kremem, dekorujemy galaretką, serduszkami i perełkami
słodki bratekWarstwowe ciasto, które w swoim składzie zawiera pyszne batoniki Prince Polo, któż ich nie lubi? A wszystko to na biszkopcie orzechowym, przełamane powidłami śliwkowymi, z dodatkiem biszkoptów, bitej śmietany, oblane czekoladą mleczną ... mniam SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa Prince Polo: 1 szkl
słodki bratekZapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 szklanka cukru 170 g mąki pszennej typ 550 Młynomag 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku 2 łyżki kawy cappuccino orzechowe Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku,mąkę z proszkiem i kakao. Blaszką wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni(...)stopni około 20 minut. Masa budyniowa : 5 żółtek 1 cukier waniliowy 3 łyżki mąki 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 kopiaste łyżki cappuccino orzechowego 100 g miękkiego masła Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić budyń, mąkę, żółtka,cappuccino, cukier i cukier waniliowy. Wlać do gotującego mleka, gotować
Sama słodycz i szczypta chilimazurek z blachy by go nie pokruszyć...” Tak o mazurkach pisała Maria Disslowa w swojej książce „Jak gotować – praktyczny podręcznik kucharstwa” z 1930 roku. Z tej książki przygotowałam mazurek orzechowy. Ciasto: 250 g cukru pudru, 3 żółtka, 120 g miękkiego masła, 250 g orzechów włoskich, 120 g mąki pszennej, pianka: 3 białka, 90 g cukru pudru, 14 połówek orzechów*, Orzechy(...)ucierać aż otrzymamy jednolitą, pulchną masę. Wymieszać z mąką i orzechami. Masę rozciągnąć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, na grubość 0,7 cm. ( W oryginalnym przepisie, masę orzechową należy rozsmarować na opłatku, ja masę rozsmarowałam bezpośrednio na papierze do pieczenia). Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z cukrem. Rozsmarować na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni
królestwo garówregularnie więc czytelnicy mogą kojarzyć tą nazwę, a jeśli nie to polecam zajrzeć :) Bazą babeczek jest cudowny spód z płatków owsianych i banana, dodatkowo dodałam jedną łyżkę masła orzechowego - nadaje kleistej konsystencji i wspaniale smakuje. Jako wypełnienie autorka przepisu proponuje budyń bez cukru. Ja wykorzystałam zapasy ricotty :) Całość jest naprawdę godna polecenia jako zmiennik tradycyjnych kruchych babeczek... ja zjadłam(...)razu dwie... na szczęście siłownia jeszcze otwarta :) Spody (6 babeczek): 1 rozgnieciony banan 1 szklanka płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżka masła orzechowego Składniki połączyć w misce. Nabierać łyżkę masy, ścisnąć w ręce i wylepiać foremki silikonowe, aż po same brzegi. Piec 20 minut w 180*C. Krem: 250g ricotty kropelka aromatu waniliowego 1-2 łyżeczki miodu, stevii, erytrolu
Chocolate Muffin Blogsurowe żółtko skórka z jednej cytryny szczypta soli Lukier 1 białko 180g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo dżem kiwi dżem truskawkowy dżem brzoskwiniowy masa orzechowa z puszki ( użyłam Helio ) Płatki migdałowe rozdrabniamy (lub siekamy najdrobniej jak to możliwe), żółtka rozdrabniamy lub przecieramy przez sito. Masło z cukrem ubijamy na biały puch, pod koniec dodajemy surowe żółtko(...)puder i mieszamy przez kilka minut do uzyskania gęstego i białego lukru. Pędzelkiem nakładamy lukier na mazurek, ozdabiamy wszystkie wałeczki. Zostawiamy, aż lukier zastygnie. Mazurek dekorujemy dżemami oraz masą orzechową
Gotowanie i blogowanieszkl cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy b/c 250 g masła 1 łyżka cukru pudru 1 puszka masy orzechowej 400g (kajmak) orzechy włoskie ale-raj Przygotowanie: Ciasto miodowe: Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto(...)spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce
Ala piecze i gotujePierożki z powidłami i orzechową posypką to doskonały deser do kawy lub herbatki. Ciasteczka są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 150g masła, 4 żółtka, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich HELIO, 1,5 łyżki cukru kryształu, białko do posmarowania(...)porcję powideł. Krążki składam na pół lekko dociskając brzegi. 2. Ciastka układam na blaszce. Orzechy włoskie siekam nożem i mieszam z cukrem kryształem. Ciastka smaruję białkiem i posypuję przygotowaną orzechową posypką. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Orzechy włoskie HELIO to doskonały dodatek do ciast
Tradycyjna kuchnia Kasireguły zawierają one dużo masła, które nadaje im charakterystycznego smaku. Udało mi się zaleźć przepis, który pozwala na stworzenie wspaniałych ciasteczek bez użycia tego składnika. Wychodzą cudowne - delikatnie orzechowe i chrupiące. Idealnie oddają kształty wyciskane za pomocą stempelków :) Składniki: 12 łyżek płatków owsianych 10 łyżek mąki pełnoziarnistej np. pszenna, żytnia 2 jajka 2 łyżki masła orzechowego 1 płaska łyżeczka proszku
Chocolate Muffin Blogmały, zdecydowanie moje smaki) wpadły też słynne kuleczki Rafnello (niechcący zamówiłam dwie paczki, ale to chyba wpływ godziny o której to robiłam) z firmy tej skusiłam się jeszcze na orzechowego batonika , oraz gryczanki czekoladowe jako miłośniczka czekolad.. nie mogło i ich zabraknąć, kusząca od dawna surowa czekolada, o smaku cappuccino z białą morwą oraz gorzka z nadzieniem nugatowym(...)kolekcjonując wszelkiego rodzaju makarony.. ich nigdy za wiele (tak samo jak masła orzechowego) skusiłam się na kukurydziany z komosą oraz sojowy no i na koniec jeszcze o dwóch mąkach, trochę już znanej ryżowej i jeszcze nie próbowanej orkiszowej (jakieś rady co do niej?) po wszystkie te produkty odsyłam na stronę Frisco , gdzie znajdziecie to .. i wiele, wiele więcej
More food, love and dreamsżółtku. Następnie wszystkie suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy 24x42cm i piec około 50 minut w temp. 175 stopni. Wystudzone przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe · 5 jajek · 10 dag cukru(...)pokrojone galaretki. Wszystko wymieszać. Składanie ciasta Na pierwszy blat makowy wyłożyć tężejącą masę pomarańczową - wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała i nie wsiąkła w ciasto. Następnie położyć ciasto orzechowe, wyłożyć masę czekoladową i przykryć drugim blatem makowym. Na ciasto makowe wyłożyć piankę i przykryć ciastem czekoladowym. Polać polewą i całe ciasto wstawić do lodówki
Moje Słodkie PiekiełkoBabki Babka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka piaskowa dwukolorowa Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady
Aga w kuchniśniadanie na szybko 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki płatków żytnich 1 łyżka płatków jaglanych 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka otrąb owsianych ok. 200 ml mleka łyżeczka masła orzechowego cynamon 1 banan W miseczce umieścić płatki jaglane, nasiona chia i otręby. Wymieszać. Płatki owsiane i żytnie zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Zagotować mleko. Zalane wcześniej wodą płatki(...)mlekiem i przykryć. Odstawić na 5 minut. Pokroić banana. Po odczekaniu 5 minut przemieszać owsiankę , przykryć i odstawić na kolejne 5 minut. Zamieszać ponownie, na wierzchu ułożyć kawałki masła orzechowego. Wyłożyć wcześniej pokrojonego banana, oprószyć cynamonem. Wpis dodaję do akcji Mobilna Owsianka Śniadaniowa
FitKotprzekąskę. Jest bardzo chrupiąca, jednak nie bogata w charakterystyczne dla granoli "zlepki", ale to w ogóle nie obniża jej smaku! Bo jest przepyszna! Delikatnie słodka z wyczuwalnym akcentem masła orzechowego. Do tego słodkie suszone owoce i chrupiące nasiona! Pysznie i zdrowo! Składniki: 500 g płatków owsianych (Targroch) 200 g płatków jaglanych (Targroch) 120 g płatków jęczmiennych(...)ziaren słonecznika 100 g masła orzechowego 100% (u mnie crunchy) 100 g syropu daktylowego 30 g płatków migdałowych 35 g wiórków kokosowych Dodatki: 60 g jagód goji 100 g rodzynek niesiarkowanych (Targroch) 50 g nasion chia 80 g płatków kokosowych 50 g siemienia lnianego złocistego (Targroch) 100 g moreli niesiarkowanych (Targroch) Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :Pspożywane przez osoby z nietolerancją pszenicy. Cudownie kuszą zapachem, a po sięgnięciu po jedno ciastko - nie sposób oprzeć się pokusie i sięgnąć po drugie i kolejne. Ciasteczka są lekko orzechowe (ze względu na dodatek mąki żytniej) i świetnie również smakują bez nadzienia. Ja je przełożyłam konfiturą, ale można też masłem orzechowym - czy kremem czekoladowym. To idealna alternatywa na szybką
Di gotuje