orzechowy - 3000 przepisów (strona:75/200)

Ciasto z kremem na niedzielę 240

było całkiem przyjemnie. Po południu przypomniał o mi się, że muszę upiec ciasto na niedzielę . Zamarzyło mi się ciasto z kremem. Proste, wilgotne ciasto z kremem maślano serowym i orzechową kruszonką. Ciasto z kremem do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe . Ale to jest ciasto bananowe z dodatkiem ananasa. Doszłam do wniosku, że krem maślano serowy równie będzie tu pasował(...)orzechy ostygną grubo pokrój. W miseczce zmiksuj masło z cukrem pudrem, po czym dodaj twarożek. Pamiętaj, że masło i twarożek muszą mieć temperaturę pokojową. Posmaruj ciasto kremem i posyp orzechową kruszonką. Pokrój na kawałki. The post Ciasto z kremem na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Dietetyczne czekoladki orzechowe 222

Czasem szukamy czegoś słodkiego do kawy... sięgamy wtedy po czekoladę, sklepowe pralinki i podobne. Co wtedy zrobić? Sięgnąć po zdrowe, domowe czekoladki z nadzieniem orzechowym. Zapraszam! Składniki: 3-4 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki odżywki białkowej o smaku waniliowym (można pominąć) 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych (można użyć kupnych

Chocolate Muffin Blog
CIASTECZKA LION 180

mąki graham, 3 łyżki mąki pszennej, 1/3 szkl. brązowego cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g posiekanych orzechów arachidowych, ½ szkl. posypki Lion, 1 jajko, 2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru), 100 g masła WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu

słodki bratek
Owsianka z odżywką białkową - wegańska :) 246

takie szybko rozmiękające, np. górskie) 250 ml wody 1 miarka (25 g)  białka o smaku MOCHA WARRIOR BLEND (Sunwarrior Polska) 1 średni banan 1/2 kiwi 1 łyżeczka masła orzechowego Przygotowanie: Do rondelka przesyp płatki, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.  Następnie dodaj połowę rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj.  Owsiankę zdejmij z ognia, wsyp białko(...)dokładnie całość wymieszaj.  Przełóż do miseczki, dodaj owoce i masło orzechowe

Zdrowie na języku :P
Blondie z fasoli z masłem orzechowym, bez glutenu i bez mąki 269

białą fasolą. Trochę eksperymentalny przepis ale wyszedł. Pyszny, wilgotny. Do tego robi się ją w jednej misce, jak brownie i z prostych składników. U mnie w wersji z masłem orzechowym. Pyszności. Do tego standardowo, bez glutenu i bez mąki. Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka białej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 2 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 3/4 łyżeczki proszku

CookYourself
Pasta z awokado 199

najwyższa pora aby awokado znalazło zastosowanie w waszej kuchni. Mimo iż jest bardzo kaloryczne ma też dobre właściwości bo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie. Jest delikatne o lekko orzechowym smaku a ja polecam wam prostą pastę z dodatkiem jajka. Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 1 awokado sok z cytryny 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich sól pieprz sezam czarny(...)sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę jajko, zmiksować na gładką masę wlać olej, doprawić do smaku i wymieszać. Pastę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem dla wzbogacenia orzechowego smaku posypać czarnym sezamem

Ala piecze i gotuje
Śniadaniowy milkshake z rokitnikiem 173

jest lżejszy i łatwiej się trawi. Składniki: ( 1 porcja ) 200 ml mleka krowiego lub roślinnego ( u mnie mleko migdałowe ) 1 mały banan 3 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka dżemu Łowicz z rokitnika szczypta cynamonu Wykonanie: Mleko roślinne lub krowie wlać do naczynia blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze zmiksować. Shake ma mieć gładką(...)jednolitą konsystencję. Zamiast płatków jaglanych, do koktajlu możecie dodać inne płatki, jak np - płatki owsiane, płatki gryczane, płatki orkiszowe. Ta sama zasada dotyczy masła orzechowego. Zastąpić je możecie masłem migdałowym, pistacjowym lub innym. Milkshake jest także ciekawą propozycją na drugie śniadanie. Śmiało możecie przelać go do zamykanego pojemnika lub buteleczki i wypić w porze drugiego śniadania. Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowe mleko migdałowe :) 163

Sojowirówka od Moja Soja działa bez zarzutów i to właśnie z jej pomocą powstają takie cudne roślinne mleczka. Migdałowe smakuje genialnie! Jest naturalnie lekko słodkawe, kremowe, czuć subtelną tłustość orzechową i oczywiście w takim mleku nie zabraknie intensywnego aromatu migdałowego. Mleko nabiera nieco ciemniejszej barwy, jest leciutko brązowe, co pewnie pochodzi od koloru skórek orzechów (nie widać tego na zdjęciach(...)choć może torszkę na ostatnim, gdzie mleko przelałam już do butelki) . Po oddzieleniu płynu od masy orzechowej pozostaje do wykorzystania całkiem spora ilość tzw. mączki migdałowej, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów, u mnie taki pomysł także pojawi się wkrótce na blogu :)  Składniki: 65 g migdałów  Przygotowanie: Orzechy przełóż do  Sojowirówki   i wlej wodę do poziomu

Zdrowie na języku :P
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 252

warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt(...)pudru Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodając na koniec letnią żelatynę. Miksujemy i wykładamy na mak. Wstawiamy do lodówki. Składniki masa maślano-orzechowe: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (wg mnie wystarczy 50 g ) 150 g orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus do smaku (1-2 łyżki) Wykonanie

Trzeci talerz
Kotleciki z Ciecierzycy 145

jednak, że są wyśmienite! Falafel to danie bardzo popularne wśród osób na diecie wegańskiej i moja wersja również taka jest. Pełna wartościowego białka i tłuszczy. Do kotlecików dodałam masło orzechowe (dla smaku i pożywności). Oczywiście poniższy przepis nie jest przepisem tradycyjnym. To moja wariacja na temat falafeli na szybko i dla jednej osoby. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się(...)kcal czas przygotowania to ok. 10 minut koszt to ok. 3 zł Składniki: ciecierzyca z puszki 220g czosnek 2 ząbki sól, kminek, pieprz, papryka, kardamon do smaku masło orzechowe 15g olej do smażenia ogórki kiszone, kiełki, ogórek świeży, sałata, siemię lniane do podania Wykonanie: Ciecierzycę blendujemy z pozostałymi składnikami na kotleciki. W rękach formujemy kotlety i smażymy na odrobinie oleju

rabarbarowo
Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem 213

śniadanie dobre i pożywne płatki są zawsze znakomitym pomysłem. Jeśli wzbogacimy je jeszcze o pestki granatu i masło orzechowe to w rezultacie otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który teraz zimą wzmocni nasz organizm i napełni energią np. na skrobanie szyb w samochodzie czy odśnieżanie chodnika przed domem każdego ranka. Pomysł zaczerpnęłam z Jamiego Olivera. Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowo-orzechowy deser kremowy 196

Dziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić niespodziewani goście taki słodki, szybki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Możecie też po prostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone(...)mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto marchewkowe bezglutenowe 186

łyżeczki sody oczyszczonej odrobina imbiru 2 łyżki wiórków kokosowych 4 jaja klasy L 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego  4-5 łyżek płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego na polewę: jogurt grecki 150 g 2 łyżki suchego proszku budyniowego/skrobi łyżka miodu dowolne orzechy/nasiona  Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody(...)składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche. Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze

Kuchnia Ellie
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 263

świeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat. Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów. Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki. W świeże liście pandanu zawija się(...)Najlepiej spożywać do na surowo dodając do sałatek, zup, warzyw. Można spotkać dwa rodzaje oleju jasny i ciemny. Ten drugi robiony jest z prażonych ziaren sezamu i ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Oba są korzystne dla zdrowia, można wybrać ten, który bardziej nam odpowiada. Tekst pochodzi z książki: Kuchnia tajska- to proste. Autor: Sallie Morris

ClauditteMissCooking
Kalerosse 204

fantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu. W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse™ nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż(...)zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest

Moje domowe kucharzenie