orzechowy - 3000 przepisów (strona:69/200)

Kruche ciasteczka z masą orzechową 115

potworki bo do dzieci dołącza mąż ha ha :-) Tym razem ciasteczka kruche z kaszą manną. Można je na spokojnie zrobić przed Świętami :-) Tym razem do przełożenia użyłam gotowej masy orzechowej Helio. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)   Składniki: 250 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 130 g masła 1 jajko masa orzechowa Helio 1. Z wyżej wymienionych składników

kruche babeczki
Makaron z orientalnym musem dyniowym, czyli delikatne farfalle w jesiennym wydaniu 89

mleczko kokosowe i zacznij podgrzewać na małym ogniu. Ząbki czosnku obierz i wyciśnij do musu z dyni. Możesz je też bardzo drobno posiekać. Dodaj 1 łyżkę tahini lub masła orzechowego, ½ płaskiej łyżeczki kurkumy, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę kuminu, szczyptę kardamonu, ½ łyżeczki białego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki soli. Wymieszaj wszystko i gotuj na małym ogniu aż do momentu, gdy sos zacznie się(...)Wcinaj od razu Składniki 250 g makaronu farfalle 6 łyżek puree z dyni (najlepiej się sprawdzi Hokkaido lub piżmowa) 200 ml mleczka kokosowego 1 łyżka pasty tahini (ewentualnie masła orzechowego) ½ płaskiej łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej szczypta kuminu szczypta kardamonu ½ łyżeczki białego pieprzu 2 ząbki czosnku ½ płaskiej łyżeczki soli 100 g fety do posypania 3 łyżki wiórków lub startego parmezanu

Eat me! Fit me!
Batony proteinowe z pastą kokosową 85

pastą kokosową 80 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady lub wanilii ((lub odtłuszczonego mleka w proszku)) 80 g pasty kokosowej 50 g erytrytolu ((3 łyżki)) 40 g masła orzechowego ((2 łyżki)) 30 g wiórków kokosowych 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ((1/2 tabliczki)) Pastę kokosową rozpuść w rondelku. Do miski wsyp odżywkę białkową, erytrytol, wiórki kokosowe, masło orzechowe oraz

Przepisy na widelcu
Krem do ciast, deser lub lody w dwóch wersjach o smaku daktylowo-orzechowym (bez cukru, tylko 2 składniki) 92

mojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały (!) krem zjadłam w formie deseru. Taki były pyszny(...)leciutki oraz puszysty, że podczas dłuższego obciążenia może opaść. Jednakże jako nadzienie do rurek lub babeczek sprawdzi się bez dodatków. Polecam! 500g śmietanki 36% 5 łyżek pasty daktylowo-orzechowej (płaskich) Porządnie schłodzoną śmietankę z pastą daktylową należy ubić na sztywno. Deser i krem do babeczek: Krem w formie deseru nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Krem do przekładania ciast

Di gotuje
Komosanka proteinowa 156

komosy ryżowej 300 ml napoju ryżowego, niesłodzonego o smaku waniliowym 30 g białka wegańskiego o smaku banana i cynamonu (Vivo - Siła Roślin) 1/2 banana 1 łyżeczka masła orzechowego  do dekoracji: pozostały kawałek banana, nasiona konopi, chipsy kokosowe, cynamon Przygotowanie: Do rondelka przesyp opłukaną pod bieżącą wodą komosę i zalej 200 ml napoju roślinnego. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu(...)przykryciem przez około 10 minut. W międzyczasie banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z masłem orzechowym, białkiem oraz pozostałą ilością napoju roślinnego.  Przygotowaną masę przełóż do rondelka z gotującą się komosą, wymieszaj dokładnie i gotuj około 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw na kolejne 15 minut.  Podawaj z ulubionymi dodatkami

Zdrowie na języku :P
Masło orzechowe z olejem z prażonych pestek dyni 96

Masło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek  dyni od Pestka . Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest(...)nowość! Dla kogo: dla kochających zmiany dla lubiących eksperymentować w kuchni dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło Składniki: 500g orzeszków ziemnych niesolonych 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni  sól i cukier puder do smaku (wg uznania) (u mnie łyżeczka cukru i bez soli)   Wykonanie tradycyjne: Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż

Mania Wypiekania
Zamienniki jajek... 134

zamienników jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Ale niektóre wydaja się dość logiczne i mało skomplikowane. I raczej, jako opcja przy pieczeniu ciast, czy smażeniu naleśników. Jajecznicy z banana, masła orzechowego, czy nasion chia raczej nie zrobimy... :)   Źródło Mielony len: 1 łyżka + 3 łyżki wody  Chia: 1 łyżka + 1/3 szklanki wody Białko sojowe: 1 łyżka + 3 łyżki wody Agar(...)agar: 1 łyżka + 1 łyżka wody Dojrzały banan: połówka Mus/sos jabłkowy: 1/4 szklanki Masło orzechowe: 3 łyżki

Lejdi of the house
Omlet WOW 142

twarożku domowego grani Piątnica banan  (100-110 g) cynamon (ja daję minimum pół łyżeczki, uwielbiam cynamon 🖤) OBOWIĄZKOWE dodatki: Dżem porzeczkowy 100% owoc /ok 30g (użyłam biedronkowego) Masło orzechowe crunch (około 20-30g) Sos sweet coffee/salted caramel SFD (rewelacja i dopełnienie całości!!!) Możecie użyć też syropu klonowego (testowałam na mamie) ale to już będzie wersja high-carb Przepis(...)omlet delikatnie wodą po brzegach i znowu przykrywamy pokrywką wtedy dzięki parze wodnej idealnie nam się "zetnie" :)        4.  Gotowy lekko przestudzony omlet smarujemy masłem orzechowym, następnie dżemem, a na  końcu polewamy sosem ♥️🤯 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Super prosty torcik orzechowo-kakaowy 76

Super proste ciasto orzechowo-czekoladow, które zrobi każdy. Dosłownie każdy. Wystarczy tylko zmieszać składniki, przełożyć do foremki i upiec. Ciasto wcyhodzi zawsze. Czas przygotowania : 10 minut Czas pieczenia : 30-35 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 Oryginalnie jest to przepis na brownie, dokładnie browni Audrey Hepburn, amerykańskiej divy holllywoodzkiego kina, ale nie tej od “Śniadania u Tiffaniego(...)środkową półkę do piekarnika. Piecz 30-35 minut. Po wyciągnięciu z pieca moożesz posypać torcik tartą czekoladą, lub kokosowymi wiórkami. Odstaw ciasto do ostynięcia. Artykuł Super prosty torcik orzechowo-kakaowy pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kulki migdałowe 97

szkoły. Ponadto zaspokajają ochotę na słodycze, po które sięgamy częściej jesienią. Jeśli spróbujecie przepisu, gwarantuję, że będziecie do niego wracać . Kulki migdałowe 100 g migdałów blanszowanych 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 50 g czekolady ciemnej ((1/2 tabliczki)) Migdały włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż zmielone migdały do miski i dodaj do nich(...)masło orzechowe oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie z masy formuj kulki i układaj je na desce bądź talerzu. Przełóż kulki do lodówki na 30 minut. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wyjmij kulki z lodówki i każdą obtocz czekoladą. Ponownie włóż kulki do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Gotowe kulki trzymaj w lodówce. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 99 | Białko

Przepisy na widelcu
Jęczmienianka z figami i orzechami włoskimi 86

odrobiną syropu klonowego. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Owsianka czekoladowa z nektarynkami, borówkami i słonecznikiem → Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi → Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem → Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu → Ryż na mleku z wanilią

Oryginalny smak
Ciasto "Orzechowiec" 146

proszku do pieczenia Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe (po 40 g) 20 dag masła 3 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego Kilka kropel naturalnego ekstraktu z migdałów Dr.Oetker Masa orzechowa: 35 dag orzechów włoskich 12 dag masła 2 czubate łyżki miodu prawdziwego Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wsypać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, wbić jajka, dodać miód(...)łyżce zimnego budyniu oraz kilka kropel aromatu migdałowego do smaku , zmiksować aż powstanie gęsty krem. Gotową masę przełożyć na jeden upieczony miodowy blat, przykryć drugą warstwą ciasta. Masa orzechowa: W rondelku  na kuchence rozpuścić masło z miodem do płynnej konsystencji , wsypać pokruszone lub posiekane orzechy włoskie, zagotować kilka razy mieszając, zestawić z ognia, jeszcze gorące rozprowadzić równomiernie na wierzchu

Wanilia i Kardamon
Sernik kajmakowy 93

porcji: Spód: 100 g herbatników 50 g masła 50 g kremu orzechowego Masa serowa: 250 g chudego twarogu 300 g kajmaku 200 g kefiru 20 g żelatyny Herbatniki kruszymy przy użyciu blendera lub melaksera. Dodajemy masło i krem orzechowy i mieszamy dokładnie, miksujemy. Masą wykładamy spód tortownicy o średnicy maksymalnie 25 cm. Odstawiamy do lodówki. Twaróg, kajmak i kefir miksujemy

Kucharzyca