zabawa dla dzieci. Gniazdka te są świetną dekoracją Wielkanocnego Stołu. Składniki: - 5 białek - 310 g cukru pudru - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka soku pomarańczowego oraz - masło orzechowe - gorzka czekolada - kolorowe drażetki Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Gdy piana jest już sztywna dodajemy mąkę oraz sok pomarańczowy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy pianę(...)formując wyższe gniazda. Pieczemy je w 100 C około 45 minut. Gdy gniazda są upieczone i przestudzone napełniamy je rozpuszczoną czekoladą lub masłem orzechowym a wierzch dekorujemy kolorowymi drażetkami, przypominającymi kolorowe jajeczka
Zainspirowana w kuchnimąki ziemniaczanej – jajko – 50 g masła (zimne) – 30 g erytrytolu – łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na karmel: – 150 g daktyli – 2 łyżki masła orzechowego – szczypta soli Składniki na masę budyniową: – 500 ml mleka – 2 budynie waniliowe – 2 łyżki erytrytolu – 100 g masła (miękkie) Dodatki: – 200 g śmietany(...)ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Karmel: Daktyle namocz w gorącej wodzie aż zmiękną, a później zblenduj z masłem orzechowym i szczyptą soli do kremowej konsystencji. Masa budyniowa: 1,5 szklanki mleka z dodatkiem erytrytolu zagotuj w garnku, resztę dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej pod koniec gotowania
Mrs. EndorfinaPrzekładamy do formy (ok.22x32cm. wyłożonej papierem do pieczenia samo dno). Pieczemy ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. *Biszkopt możemy nasączyć. składniki na warstwę orzechową: 250 g orzechów włoskich 5 białek 200 g cukru 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy. Białka ubijamy(...)Polewami na przemian polewamy ciasto. *biszkopt możemy nasączyć mocnym naparem kawy wymieszanym np. ze spirytusem do smaku wykonanie ciasta: Na biszkopcie rozsmarowujemy ok. 1/2 część kremu budyniowego. Układamy ciasto orzechowe, które smarujemy pozostałym kremem. Na kremie układamy przekrojone na pół biszkopty (przecięciem do dołu). Wierzch polewamy na przemian polewą jasną i ciemną
Domowy Smak Jedzeniaenergii po treningu. Potrzebujemy: 1 szkl. daktyli bez pestek 3/4 szkl. zmielonych migdałów 1/2 szkl. wiórków kokosowych 2 łyżki nasion chia 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego łyżka mąki kokosowej lub migdałowej Jeśli mamy mocno twarde daktyle to namaczamy je w szklance wrzątku przez 20 minut, a następnie odsączamy na sitku. Jeśli daktyle są miękkie to wrzucamy(...)razu do malaksera. Dodajemy zmielone migdały, wiórki kokosowe, nasiona chia, olej kokosowy oraz masło orzechowe. Blendujemy całość na jak najgładszą masę. Z powstałej pasty formujemy kulki. Możemy obtoczyć je w mące kokosowej albo migdałowej, u mnie tym razem w kokosowej. I gotowe! Najlepiej smakują schłodzone. Z podanej porcji wyszło 12 kulek. Bez dodatku cukru, bez sztucznych składników
Emskie Smakimąki z płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku. Źródła: Stressfree , superpokarmy "Pszenica samopsza to jedno z najstarszych udomowionych gatunków zbóż. Pochodzi od dzikich pszenic jednoziarnowych, które uprawiano około 7 tysięcy lat p.n.e(...)wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny jest także w produktach z orkiszu, czy płaskurki..." (Biokurier.pl Składniki: - 260g mąki pełnoziarnistej z samopszy typ2000 - 260g mąki pełnoziarnistej z płaskurki typ2000 - 260g mąki pełnoziarnistej
Smaczne ZdroweOrzechy natomiast zawsze gościły w moim domu, bo na działce rosły leszczyny. Od małego jestem więc wręcz przyzwyczajona do jedzenia orzechów. Ostatnio coraz częściej też przygotowuję ciasta i ciasteczka orzechowe. Zachwyciły mnie biszkopty orzechowe i torty przygotowywane z ich wykorzystaniem. Ale orzechy mają również swój specyficzny smak i nie każdemu smakują same. Postanowiłam więc podać orzechy jako deser i oblałam
Waniliowe ImprowizacjeKrem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny
Kucharzycalektury Koniecznie zgrajcie ten duet Składniki: 200 g (1 kostka) masła 4 łyżki cukru pudru 200 g (2 tabliczki) czekolady 250 g orzechów (włoskich lub laskowych) 3 łyżki masła orzechowego 6 łyżek śmietany 30% 1 wafel bez cukru Dodatkowo na polewę: 100 g czekolady 50 g śmietanki 30% 2 łyżki miodu Wafel przycinam do wielkości 20 cm tortownicy (może być(...)odstawiam do lodówki na jakieś 40 minut. W tym czasie mielę orzechy na lepką masę, ale nie na masło. Do orzechów dodaję 2 łyżki cukru pudru i masło orzechowe. Masę dokładnie ucieram, a następnie wykładam na zastygniętą już warstwę czekoladową. Ponownie odstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. W tym czasie przygotowuję polewę. Śmietankę zagotowuję. Zdejmuję z ognia
Słodki sentymentszczypta KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI: * daktyle suszone – ok.200-250 g * orzechy ( ja zmieszałam nerkowce + macadamia + pini ) – ok.100 -150 g * olej kokosowy roztopiony – 60 g * masło orzechowe niesolone – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka – 80 g * mleko roślinne – 70 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się(...)połączą, zagniatamy ciasto. Wylepiamy formę ( najlepsza z wyjmowanym dnem ), nakłuwamy, pieczemy ok. 13-15 minut w 180C. KREM DAKTYLOWY Z ORZECHAMI: Daktyle namaczamy dzień wcześniej, odsączamy wodę. Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę orzechów, chwilę siekamy. Krem wyciągamy na wystudzony spód, wygłuszamy odstawiamy do lodówki. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem
Ostra na SłodkoPesto z rukoli? Właśnie tak! Pesto z rukoli jest smaczniejsze i bardziej wyraziste niż pesto z bazylii. Ma orzechowy smak i jest pikantne. Świetne do makaronów i gnocchi. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Być może dziwi cię nieco propozycja zrobienia pesto z rukoli, bo zielony sos do makaronów kojarzy ci się pewnie z bazylią. Poniekąd(...)jest pesto di rucola, czyli pesto z rukoli, lub jak kto woli rukwi wodnej. Naprawdę warto go spróbować, bo pesto z rukoli ma charakter: jest wyraziste, lekko pikantne i orzechowe w smaku. Pesto z rukoli świetnie nadaje się do spaghetti, może być dodatkiem do ryb lub gnocchi, jak w naszym przepisie. Warto zrobić większą ilość i trzymać w lodówce (maksymalnie
Niedzielny kucharzczas na to żeby ją zjeść, to nie było aż takiego dramatu. Py-cha. Składniki: 1 szklanka mleka 5 łyżek płatków owsianych 1 mały dojrzały banan 1 łyżka masła orzechowego pół łyżeczki ziaren siemienia lnianego pół łyżeczki miodu (przepis na 1 dużą porcję) Mleko wlewamy do garnka, dodajemy do niego płatki i banana pokrojonego w kostkę. Całość gotujemy około(...)minut, płatki muszą wchłonąć mleko. Pamiętajcie o częstym mieszaniu płatków. Pod koniec gotowania dodajemy masło orzechowe, mieszamy. Gotową owsiankę przekładamy do miski, posypujemy pokruszonym siemieniem lnianym (u mnie dodatkowo pojawiły się także orzechy) i polewamy miodem
KardamonovyJAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA KOKOSOWY BUDYŃ(...)JAGLANY ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY MURZYNEK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI ORZECHOWO KOKOSOWE CIASTO Z KASZY KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY JAGLANEJ RAFAELLO JAGLANE Z CZEKOLADĄ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Ja mam swoich ulubieńców wśród tych przepisów, a jakie są lub będą Wasze? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieJAGLANE KULKI MOCY KRUCHE CIASTKA KOKOSOWE Z RODZYNKAMI CZEKOLADOWO KOKOSOWE CIASTO STYROPIAN OWSIANE BABECZKI Z KOKOSEM CIASTKA Z KOKOSEM I CZEKOLADĄ KULKI ORZECHOWE Z BANANEM BROWNIE JAGLANE Z KOKOSEM CIASTO PODWÓJNIE KOKOSOWE BABECZKI KOKOSOWE BEZ PIECZENIA BUDYŃ JAGLANY Z TRUSKAWKAMI JOGURTOWA BABKA KOKOSOWA KOKOSOWY BUDYŃ(...)JAGLANY ŚLIWKOWO DAKTYLOWE KULKI MOCY MURZYNEK Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI ORZECHOWO KOKOSOWE CIASTO Z KASZY KULKI TRUSKAWKOWE Z KASZY JAGLANEJ RAFAELLO JAGLANE Z CZEKOLADĄ ŚNIEŻKA NA KOKOSOWYM SPODZIE Ja mam swoich ulubieńców wśród tych przepisów, a jakie są lub będą Wasze? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuileż można w panierce... Patrzę w internety... a tam ludzie odkryli to już przede mną! Ale na pewno nikomu nie zabrakło sezamu i nie pokruszył zwykłego batonika sezamowo-orzechowego! Ja oczywiście sezamu w domu nie miałam, a wydawało mi się, że jest zawsze i przerzucam go z miejsca na miejsce, kiedy szukam rodzynek czy orzechów. No niestety(...)odkrywamy i podsmażamy, aż ładnie się zbrązowią (sos powinien dość mocno odparować). Podajemy posypane prażonym białym sezamem, a jeszcze lepiej z pokruszonym batonikiem typu "sezamki" lub innym sezamowo-orzechowym. Podajemy np. z makaronem chow main, ryżem, brokułami lub pieczonym kalafiorem z ciecierzycą (przepis pochodzi z Jadłonomii ). Smacznego
bistro mamapół godziny. Jest niezwykle aromatyczne, pyszne i efektowne, a jego jedzenie może stanowić prawdziwą ceremonię i dobrą zabawę. Zobacz przepis MAKRON NA WYNOS W SOSIE Z MASŁA ORZECHOWEGO 10 minut i pyszny makaron w mocnym, orzechowym, słodko-ostro-słonym sosie gotowy. Idealne danie do pracy lub zrobienia z wyprzedzeniem na później, bo wyjątkowo dobrze smakuje na zimno. Zobacz przepis “PIJANE
Niedzielny kucharz