Pyszne, małe serniczki z kajmakiem, na orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam! :) Składniki na spód: 70 g herbatników 50 g orzechów włoskich 50 g masła Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia. Herbatniki i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. Formę do muffinek delikatnie natłuścić(...)wyłożyć masę orzechową. Wyrównać i wstawić do lodówki. Masa orzechowa: 250 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 75 g cukru 100 g gęstej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej + masa kajmakowa orzechy do dekoracji Ser zmiksować z cukrem, dodać śmietanę, jajko i mąkę, dokładnie połączyć. Masę serową wylać do przygotowanych foremek. Piec w temperaturze 175 stopni przez około
Domowa cukiernia Ewyposiłki ;) Makaron z musztardą, cebulą, brokułem i serem żółtym szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły? Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec.. Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej(...)snikersami, kruszonką(z masłem orzechowym), nutellą i polewą (z nutelli) Mrożony (gęsty) koktajl banan-mango z orzechową granolą
More food, love and dreamspodstawowej, czyli z delicjami w środku :) Biszkopt: 8 białek 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 szklanka orzechów mielonych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym Wkładka: 4 jajka 8 łyżek cukru 2 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kawy cappuccino o smaku orzechowym 1/2 szklanki zmielonych orzechów 2 opakowania galaretki o smaku(...)masa wystygła. Masło ucieram z pozostałym cukrem i dodaję porcjami zimny budyń. Na ciasto z galaretkami wykładam połowowe masy budyniowej, nakrywam blatem orzechowym, przykrywam papierem do pieczenia następie blaszką i odwracam otworami z galaretką do góry. Z ciasta usuwam papier do pieczenia, smaruję pozostałą masą budyniową, nakrywam drugim blatem biszkoptowym
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki masła 3 jajka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 25 dag orzechów włoskich 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki płynnego miodu Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 3 szklanki mleka 50g cukru 3/4 kostki masła Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto(...)równe części i rozłożyć na prostokątnych formach wyścielonych papierem do pieczenia. 2. Pierwszą część upiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C. (ok.25 min.) 3. Przygotować masę orzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze kawałki orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta
A Ty Smakuj Mniekilku zmian i poprawek:) Tak zrodził się cudowny związek pełen niezwykłych smaków i doznań - pikantny dzięki dodatkowi kolorowego pieprzu, słodki od karmelizowanych gruszek i jabłek, chrupiący od praliny orzechowej, gładki i kremowy za sprawą koziego sera, wyrazisty dzięki towarzystwu roqueforta. Skropiony gęstym i aromatycznym sosem balsamiczno-klonowym stworzył terrinę moich marzeń. Przygotowałam ją z myślą o kameralnym przyjęciu(...)każdej z warstw. Mam nadzieję, że gruszka w takim towarzystwie i Wam by posmakowała. A z jakich smaków stworzylibyście terrinę Waszych marzeń? TERRINA Z KOZIEGO SERA Z PRALINĄ ORZECHOWĄ, Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI I SOSEM BALSAMICZNO-KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/ 125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku
KUCHARNIAmożna dodać więcej) w sumie 2 szklanki siekanych orzechów, migdałów, nasion słonecznika, sezamu i suszonych owoców (użyłam żurawiny, moreli i mango) 1 zgnieciony banan 2-3 łyżki masła orzechowego 1/3 szklanki oleju rzepakowego Beskidzkiego 1/2 szklanki miodu 1 jajko ok. 1/4 szklanki soku jabłkowego Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować formę i wyłożyć ją papierem do pieczenia(...)wymieszać razem wszystkie suche składniki. Dodać orzechy, nasiona i pokrojone suszone owoce. Zrobić w środku zagłębienie i wbić w nie jajko, wlać olej, miód i sok oraz dodać masło orzechowe oraz rozgniecionego banana. Wszystko razem dokładnie wymieszać - najlepiej przy pomocy rąk. Gotową masą rozprowadzić równomiernie na papierze do pieczenia. Moje batony mają grubość
KUCHARNIAbananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana and Nut Butter (vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds Kawowa Owsianka z Chia / Mocha Chia-Oatmeal (raw vegan) autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds owsianka no.23(...)Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kakaowa z awokado autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kokosowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Sos wiśniowy
Chocolate Stop Temptingniego mieszankę budyniową. Gotuj chwilę ciągle mieszając. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu zmiksuj budyń z 100g miękkiego masła. Krok 35.Posiekaj orzechy. 6. Pierwszy blat ciasta nasącz delikatnie syropem orzechowym, rozsmaruj delikatnie 1/2masy budyniowej. Wyrównaną masę budyniową posyp orzechami. Całość przykryj drugim blatem ciasta. Ponownie nasącz ciasto. Krok 47.Śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru i 1 łyżki
CoolinarniePLprzełożyłam kremem budyniowym z orzechami włoskimi i polałam roztopioną czekoladą. Pycha Składniki:Ciasto parzone:4 jajka1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny Palma „Bielmar”mała szczypta soliKrem orzechowy:2 i 1/2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru3/4 szklanki mąki125 g masła4 żółtka1 łyżka miodu1 szklanka orzechów włoskichPolewa czekoladowa:100 g czekolady mlecznej30 g masła2 łyżki posiekanych orzechów włoskichPrzygotowanie:Ciasto parzone(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między eklerkami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Ostudzić i przekroić wzdłuż.Krem orzechowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje
Oryginalny smakłyżek miodu2 jajka2 żółtka*** Biszkopt (proporcje zmniejszając o połowę, ciasto będzie cieńsze)8 jaj1 szkl. kartoflanki1 szkl maki pszennej3/4 szkl cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek wody2 łyżki olejuMasa orzechowa :400g orzechów150g masła3 łyżki miodu4 łyżki cukruDodatkowo :4 opakowań budyniu śmietankowego1,5 l mleka2 puszki masy kajmakowej ( u mnie o smaku orzechowym)Przygotowanie :Ciasto : składniki zagnieść na gładkie ciasto(...)wystygnie przeciąć go na 2 części.Orzechy: orzechy rozdrobnić. przełożyć do rondelka wraz z masłem , miodem i cukrem. Całość przesmażać, aż składniki się rozpuszczą, a orzechy będą brązowe.Masę orzechową przekładamy na surowe ciasto dociskając lekko łyżką. Pieczemy tak samo jak poprzednie blaty ciasta.Budyń: budyń ugotować tak jak na opakowaniu. zmieniając proporcje mleka na 1,5 litra. Gorącą
Garnkowe fanaberienieprawda :) Podsumowując uwielbiam, a wręcz kocham robić wszystko co musi odbywać się w kuchni :) A po kim to mam to nie mam pojęcia :) Dzisiaj przyszedł czas na ciasto orzechowo-jabłkowe. Podam przepis taki jak jest w oryginale, ponieważ ta porcja jest na prodziż, a ja robiłam w blaszce i niestety ze składników na ciasto nie wyszły mi 3 placki(...)tylko 2 i piekłam jeszcze biszkopt z 3 jajek. Natomiast z braku chęci pójścia do sklepu po galaretki zmuszona byłam dać kaszę mannę aby jabłka się "trzymały". :)Ciasto orzechowo - jabłkoweSkładniki:kostka margaryny3,5 dag mąki -> dałam o wiele więcej, ponieważ było za mało według mnie (ok.4,5 - 5 dag)150 dag cukru2 łyżki śmietany (u mnie
charlotte gotujełatwa do zapamiętania. Ale też po spróbowaniu tego smakołyku smak na długo pozostanie w naszej pamięci. Warto to sobie rozłożyć na dwa dni. Ja wieczorem upiekłam ciasto makowo orzechowe a na drugi dzień zajęłam się resztą. Ciasto pyszne więc polecam. Zrobiłam małe zmiany w cieście i polewę wg mojego przepisu.Składniki:Ciasto150 g masła250 g cukru pudru6 żółtek100(...)końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.Warstwy ciasta:ciasto makowo orzechowe, połowa kremu, tężejące galaretki, biszkopty, druga część kremu, ciasto makowo-orzechowe, polewaPs. Przed rozsmarowaniem kremu na galaretce galaretka musi być twarda. Przepis z książki:Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Ala piecze i gotujemoże raczej jak jadł je Elvis. Nie smażyłam ich na maśle, a opiekłam w całości w opiekaczu. Przyznam, że pomimo tego, że uwielbiam banany i masło orzechowe, nie wydaje mi się, żebym przygotowała je jeszcze kiedyś. Cieszę się jednak, że je zjadłam. Raz w życiu wystarczy, chociaż ten raz powinien nastąpić, tak z samej ciekawości(...)Składniki: 4 kromki pieczywa tostowego masło orzechowe banan (dojrzały) masło Wykonanie: 2 kromki smarujemy masłem orzechowym, a na 2 pozostałych rozcieramy kawałki bananów. Składamy kanapki w całość - jedna kromka z masłem i jedna z bananem. Po zewnętrznej stronie smarujemy masłem. Opiekamy w opiekaczu na złoty kolor
Sto kolorów kuchnimąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich ) 180 g cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 150 g masła Sposób wykonania:Ciasto : Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę(...)kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem do czasu aż jabłuszka ładnie zmiękną i zrobi się mus. Dodajemy galaretki w proszku, mieszamy , dzielimy na 2 części. Masa orzechowa : Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka , mieszamy i lekko zagotowujemy . Przełożenie placka :Placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - masa orzechowa Smacznego
Słodkości i nie tylko