mąki graham, 3 łyżki mąki pszennej, 1/3 szkl. brązowego cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 60 g posiekanych orzechów arachidowych, ½ szkl. posypki Lion, 1 jajko, 2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru), 100 g masła WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu
słodki bratektakie szybko rozmiękające, np. górskie) 250 ml wody 1 miarka (25 g) białka o smaku MOCHA WARRIOR BLEND (Sunwarrior Polska) 1 średni banan 1/2 kiwi 1 łyżeczka masła orzechowego Przygotowanie: Do rondelka przesyp płatki, zalej wodą i gotuj do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji. Następnie dodaj połowę rozgniecionego widelcem banana. Wymieszaj. Owsiankę zdejmij z ognia, wsyp białko(...)dokładnie całość wymieszaj. Przełóż do miseczki, dodaj owoce i masło orzechowe
Zdrowie na języku :Pbiałą fasolą. Trochę eksperymentalny przepis ale wyszedł. Pyszny, wilgotny. Do tego robi się ją w jednej misce, jak brownie i z prostych składników. U mnie w wersji z masłem orzechowym. Pyszności. Do tego standardowo, bez glutenu i bez mąki. Składniki (na małą keksówkę): - 1 puszka białej fasoli - 1 duży dojrzały banan - 2 jajka - 2 łyżki masła orzechowego - 3/4 łyżeczki proszku
CookYourselfnajwyższa pora aby awokado znalazło zastosowanie w waszej kuchni. Mimo iż jest bardzo kaloryczne ma też dobre właściwości bo obniża cholesterol i reguluje ciśnienie. Jest delikatne o lekko orzechowym smaku a ja polecam wam prostą pastę z dodatkiem jajka. Składniki: 1 jajko ugotowane na twardo 1 awokado sok z cytryny 1 łyżeczka oleju z orzechów włoskich sól pieprz sezam czarny(...)sokiem z cytryny. Dodać pokrojone w kostkę jajko, zmiksować na gładką masę wlać olej, doprawić do smaku i wymieszać. Pastę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przed podaniem dla wzbogacenia orzechowego smaku posypać czarnym sezamem
Ala piecze i gotujejest lżejszy i łatwiej się trawi. Składniki: ( 1 porcja ) 200 ml mleka krowiego lub roślinnego ( u mnie mleko migdałowe ) 1 mały banan 3 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka masła orzechowego 1 łyżka dżemu Łowicz z rokitnika szczypta cynamonu Wykonanie: Mleko roślinne lub krowie wlać do naczynia blendera. Dodać wszystkie pozostałe składniki i całość dobrze zmiksować. Shake ma mieć gładką(...)jednolitą konsystencję. Zamiast płatków jaglanych, do koktajlu możecie dodać inne płatki, jak np - płatki owsiane, płatki gryczane, płatki orkiszowe. Ta sama zasada dotyczy masła orzechowego. Zastąpić je możecie masłem migdałowym, pistacjowym lub innym. Milkshake jest także ciekawą propozycją na drugie śniadanie. Śmiało możecie przelać go do zamykanego pojemnika lub buteleczki i wypić w porze drugiego śniadania. Smacznego
kolorowotorcikowoSojowirówka od Moja Soja działa bez zarzutów i to właśnie z jej pomocą powstają takie cudne roślinne mleczka. Migdałowe smakuje genialnie! Jest naturalnie lekko słodkawe, kremowe, czuć subtelną tłustość orzechową i oczywiście w takim mleku nie zabraknie intensywnego aromatu migdałowego. Mleko nabiera nieco ciemniejszej barwy, jest leciutko brązowe, co pewnie pochodzi od koloru skórek orzechów (nie widać tego na zdjęciach(...)choć może torszkę na ostatnim, gdzie mleko przelałam już do butelki) . Po oddzieleniu płynu od masy orzechowej pozostaje do wykorzystania całkiem spora ilość tzw. mączki migdałowej, którą możesz wykorzystać na wiele sposobów, u mnie taki pomysł także pojawi się wkrótce na blogu :) Składniki: 65 g migdałów Przygotowanie: Orzechy przełóż do Sojowirówki i wlej wodę do poziomu
Zdrowie na języku :Pwarstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd i został opublikowany przez LGD Liwosz. W oryginalnym przepisie nie podano składników na biszkopt(...)pudru Wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodając na koniec letnią żelatynę. Miksujemy i wykładamy na mak. Wstawiamy do lodówki. Składniki masa maślano-orzechowe: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (wg mnie wystarczy 50 g ) 150 g orzechów włoskich mielonych 1/2 szklanki mleka 3 żółtka spirytus do smaku (1-2 łyżki) Wykonanie
Trzeci talerzjednak, że są wyśmienite! Falafel to danie bardzo popularne wśród osób na diecie wegańskiej i moja wersja również taka jest. Pełna wartościowego białka i tłuszczy. Do kotlecików dodałam masło orzechowe (dla smaku i pożywności). Oczywiście poniższy przepis nie jest przepisem tradycyjnym. To moja wariacja na temat falafeli na szybko i dla jednej osoby. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się(...)kcal czas przygotowania to ok. 10 minut koszt to ok. 3 zł Składniki: ciecierzyca z puszki 220g czosnek 2 ząbki sól, kminek, pieprz, papryka, kardamon do smaku masło orzechowe 15g olej do smażenia ogórki kiszone, kiełki, ogórek świeży, sałata, siemię lniane do podania Wykonanie: Ciecierzycę blendujemy z pozostałymi składnikami na kotleciki. W rękach formujemy kotlety i smażymy na odrobinie oleju
rabarbarowośniadanie dobre i pożywne płatki są zawsze znakomitym pomysłem. Jeśli wzbogacimy je jeszcze o pestki granatu i masło orzechowe to w rezultacie otrzymamy pełnowartościowy posiłek, który teraz zimą wzmocni nasz organizm i napełni energią np. na skrobanie szyb w samochodzie czy odśnieżanie chodnika przed domem każdego ranka. Pomysł zaczerpnęłam z Jamiego Olivera. Płatki owsiane z masłem orzechowym i granatem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDziś zapraszam Was na pyszny czekoladowo-orzechowy deser kremowy, który przygotujecie dosłownie w kilka chwil. W przedświątecznej „gorączce” przygotowań, gdy nagle mają Was odwiedzić niespodziewani goście taki słodki, szybki deser będzie idealnym rozwiązaniem. Możecie też po prostu umilić nim wolne chwile sobie i rodzinie Spróbujcie. Składniki: (na 4 porcje) 100 ml zimnej śmietanki 30% 250 g mascarpone(...)mniej lub mocniej słodkie desery, nie należy z nią przesadzić, aby deser nie był mdły), próbujemy. Na dno pucharków/szklaneczek kruszymy po 2 herbatniki korzenne, następnie nakładamy porcję czekoladowo-orzechowego kremu, wierzch deserów posypujemy chrupiącymi kulkami w mlecznej czekoladzie i wbijamy po jednym herbatniku korzennym. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżeczki sody oczyszczonej odrobina imbiru 2 łyżki wiórków kokosowych 4 jaja klasy L 50 g cukru trzcinowego nierafinowanego 4-5 łyżek płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego na polewę: jogurt grecki 150 g 2 łyżki suchego proszku budyniowego/skrobi łyżka miodu dowolne orzechy/nasiona Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, następnie odsączyć z nadmiaru wody(...)składniki : mąkę, proszek budyniowy, cynamon, sodę, wiórki kokosowe, imbir i szczyptę soli. Jajka ubijać z cukrem na puszystą pianę (najlepiej mikserem), stopniowo dodając składniki suche. Do ciasta dodać masło orzechowe, marchewkę i płatki jaglane. Gdy będzie zbyt gęste, dodać pół szklanki wody. Wymieszać łyżką (nie za długo). Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze
Kuchnia Ellieświeże, suszone lub mrożone. LIŚCIE PANDANA- Liście pandanu są stosowane najczęściej w kuchni indonezyjskiej, malezyjskiej i tajskiej. Nadają potrawom (głównie ryżom jaśminowemu i basmati i potrawom curry) specyficzny, wyraźnie orzechowy aromat. Liść pandanu używany jest także jako dodatek do deserów. Używa się ich zazwyczaj w formie świeżych podartych na paski kawałków zawiązanych na węzełki. W świeże liście pandanu zawija się(...)Najlepiej spożywać do na surowo dodając do sałatek, zup, warzyw. Można spotkać dwa rodzaje oleju jasny i ciemny. Ten drugi robiony jest z prażonych ziaren sezamu i ma wyraźniejszy, orzechowy smak. Oba są korzystne dla zdrowia, można wybrać ten, który bardziej nam odpowiada. Tekst pochodzi z książki: Kuchnia tajska- to proste. Autor: Sallie Morris
ClauditteMissCookingfantastycznym smaku, z charakterystycznymi zielonymi i falistymi liśćmi oraz fioletowymi smugami, który zawiera w sobie najlepsze cechy brukselki i jarmużu. W smaku stanowi Kalerosse™ świeże połączenie słodyczy i orzechowej nuty, lecz Kalerosse™ nie tylko dobrze smakuje, jest ono również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż(...)zwykłej brukselce.Kalerosse przedstawiane jest jako łatwe w przygotowaniu, delikatne warzywo o słodko- orzechowym smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest
Moje domowe kucharzeniebyć zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe
Powiedz dietom niebyć zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło orzechowe
Powiedz dietom nie