oko - 500 przepisów (strona:9/34)

Zapiekanka ziemniaczana 159

czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli 10 dag żółtego sera  Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch zapiekanki posypać starty serem i piec jeszcze 7 minut w temperaturze 200 stopni na programie grillowania. Zapiekankę podawać po jej odstaniu ok. 5 minut

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 216

oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko(...)ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki

Monia miesza i gotuje
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 148

pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto

Pociąg Do Kuchni
Krem z pieczarek 145

pieczarki. Lekko je solimy i pieprzymy i smażymy aż do całkowitego odparowania płynu. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 185

zblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej wszystkie wcześniej odsączone frytki. Pozwalamy wodzie ponownie zawrzeć i gotujemy frytki przez ok. 5 minut. Po tym czasie frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Powinny być jędrne, ale nie surowe. Następnie delikatnie przekładamy je do miski, dodajemy do nich(...)Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna

Cooking Monster
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 99

kroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy

R'n'G Kitchen
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 174

suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, nastawionym na górną grzałkę (grill). Papryka gotowa jest, gdy jej skórka stanie się czarna. 3. Wyjmij naczynie z papryką z piekarnika(...)słodką papryką, przyprawami i oliwą. 5. Zmiksuj na gładką pastę. Uważaj przy otwieraniu misy robota kuchennego, bo od ostrości chilli unoszącej się w powietrzu może zakręcić się łza w oku. Przełóż harissę do czystego słoiczka (ja słoiczek myję, wyparzam i suszę, ale można też umyć słoik w zmywarce) i zalej z wierzchu warstewką oliwy, co ochroni ją przed zepsuciem

Chilli Czosnek i Oliwa
Spring rolls 139

zamieram i każę mężowi dać głośniej. I jeszcze głośniej. Wtedy do mnie dociera, że jakiś czas temu koleżanka dała mi płytę. Powiedziała: posłuchaj jak on śpiewa. Włączyłam, ok, przyjemne do ucha. Płytę oddałam. A to on właśnie. W dresie i baseballówce na głowie. Gdyby na scenę wyszedł Krzysztof Antkowiak czy inny Pectus i zaśpiewałby to samo, to zdecydowanie nie byłoby(...)Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać spring rollsy.  Bierzemy każdy arkusz papieru ryżowego osobno i moczymy w wodzie, aż zmięknie (ok. 30 sekund) i układamy na desce.   Na każdy listek papieru nakładamy paluszek krabowy (można rozciąć na pół) oraz warzywa pokrojone w paski. Całość układamy w taki sposób

bistro mama
Chleb ziołowy z płatkami żytnimi 225

foremki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Pędzelkiem zwilż wodą górę ciasta, po czym obsyp j ą otrębami owsianymi. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrastania, do podwojenia się objętości - na ok. 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego foremki z chlebem. Piecz chleb 60 minut, ostatnie 5 z nich piecz na dolnej grzałce (wtedy(...)chleb i całkowicie go ostudź na kratce. Chleb wyrasta w foremkach. Wyrośnięty chleb w foremkach. Teraz - jazda do piekarnika! Chleb upieczony, w foremkach. Chleb upieczony, wyjęty z foremek. Rzut oka na miękisz Przepis zaczerpnięty z blogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka

Grahamka, weka i kajzerka
Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 133

cukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę(...)formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry).  Po upieczeniu wystudzić. Przed

Mania Wypiekania
Bajgle. Czas wolny. 141

którego przekładamy rozczyn.  Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy(...)Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy na kratce.  Smacznego

bistro mama
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 190

sporo wspaniałych prawdziwków. Oczywiście zupę tą można zrobić z każdego suszonego grzybka, jednak prawdziwki pozostają poza wszelką konkurencją. Składniki: Zupa 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 1 cebula Ok. 2 ½ - 3 l wody Porządna garść suszonych prawdziwków ( w ostateczności innych grzybów ) Śmietana słodka 18 % - ok 80 ml Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody

Smaki Ewy
Seromak - sernik z makiem 184

drobna kruszonka. Tak przygotowaną kruszonką wykładamy na tortownicę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy, aby powstał równy spód. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min, aż lekko się zrumieni. Masa serowa: Twaróg, cukier, jaja, roztopione i przestudzone masło umieszczamy w malakserze i mielimy na jednolitą masę. Jeżeli używamy już zmielonego twarogu z wiaderka(...)upieczony wcześniej spód wykładamy masę makową i dokładnie ugniatamy. Po tym na wierzch maku wylewamy masę serową i równamy. Pieczemy sernik w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 50-60 min, aż masa serowa się zetnie.  Po upieczeniu, sernik studzimy i chłodzimy w lodówce przez najlepiej 5-6 godzin. Wtedy smaki się połączą i będzie smakował najlepiej! Smacznego

Kuchnia Łukasza
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 228

temperatury 180 °C. Blat roboczy lub stolnicę przykryć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić kawałek, lekko zagnieść by ciasto nabrało elastyczności, rozwałkować na papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej

maniapieczenia
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 162

gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny My do przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny. Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą(...)fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki kolendry, przyprawiamy, chwilkę gotujemy i podajemy Smacznego

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania