Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody 2 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić(...)plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony. W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej strony. Wkładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Po kilku godzinach mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy wodę wymieszaną z sosem sojowym
Radość kipiąca uśmiechem.Sałatka z kurczakiem to połączenie chudego mięsa i słodkiej brzoskwini. Bardzo dobra, prosta i pożywna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanko. Składniki na ok. 6 osób: 1 mały filet z kurczaka - podwójny 3 brzoskwinie z puszki - u mnie 6 połówek 220 dag żółtego sera 3 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki(...)soli. Na wrzątek wrzuć (oczyszczony z błonek) filet i gotuj ok. 15-20 minut. W tym czasie pokrój ser i brzoskwinie (w kostkę) - wrzuć do miski. Ugotowane mięso podziel na małe kawałeczki i dodaj do miski. Całość dopraw i wymieszaj z majonezem. Szczypiorek drobno posiekaj i posyp wierzch sałatki
Alutka-Gotujeczasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli 10 dag żółtego sera Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch zapiekanki posypać starty serem i piec jeszcze 7 minut w temperaturze 200 stopni na programie grillowania. Zapiekankę podawać po jej odstaniu ok. 5 minut
Weekendy w domu i ogrodzieoleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać mleko(...)ponownie zmiksować. Keksówkę o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa: Do rondelka wlać 4 łyżki
Monia miesza i gotujepełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie, że na Święta naprawdę warto
Pociąg Do Kuchnipieczarki. Lekko je solimy i pieprzymy i smażymy aż do całkowitego odparowania płynu. Gdy pieczarki i cebula będą już gotowe zalewamy je śmietanką, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i odstawiamy pieczarki na ok. 30 minut, by wszystkie smaki się przeszły. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego przestygnięte pieczarki, zagotowujemy całość
Cooking Monsterzblanszować". Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej 2 łyżeczki cukru. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej wszystkie wcześniej odsączone frytki. Pozwalamy wodzie ponownie zawrzeć i gotujemy frytki przez ok. 5 minut. Po tym czasie frytki wyjmujemy na ręcznik papierowy i pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Powinny być jędrne, ale nie surowe. Następnie delikatnie przekładamy je do miski, dodajemy do nich(...)Dolewamy łyżkę oliwy lub oleju i dokładnie mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna
Cooking Monsterkroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień. Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min. W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mąkę rozprowadzamy
R'n'G Kitchensuszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, nastawionym na górną grzałkę (grill). Papryka gotowa jest, gdy jej skórka stanie się czarna. 3. Wyjmij naczynie z papryką z piekarnika(...)słodką papryką, przyprawami i oliwą. 5. Zmiksuj na gładką pastę. Uważaj przy otwieraniu misy robota kuchennego, bo od ostrości chilli unoszącej się w powietrzu może zakręcić się łza w oku. Przełóż harissę do czystego słoiczka (ja słoiczek myję, wyparzam i suszę, ale można też umyć słoik w zmywarce) i zalej z wierzchu warstewką oliwy, co ochroni ją przed zepsuciem
Chilli Czosnek i Oliwazamieram i każę mężowi dać głośniej. I jeszcze głośniej. Wtedy do mnie dociera, że jakiś czas temu koleżanka dała mi płytę. Powiedziała: posłuchaj jak on śpiewa. Włączyłam, ok, przyjemne do ucha. Płytę oddałam. A to on właśnie. W dresie i baseballówce na głowie. Gdyby na scenę wyszedł Krzysztof Antkowiak czy inny Pectus i zaśpiewałby to samo, to zdecydowanie nie byłoby(...)Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać spring rollsy. Bierzemy każdy arkusz papieru ryżowego osobno i moczymy w wodzie, aż zmięknie (ok. 30 sekund) i układamy na desce. Na każdy listek papieru nakładamy paluszek krabowy (można rozciąć na pół) oraz warzywa pokrojone w paski. Całość układamy w taki sposób
bistro mamaforemki), lekko dociskając wyrównaj powierzchnię ciasta. Pędzelkiem zwilż wodą górę ciasta, po czym obsyp j ą otrębami owsianymi. Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrastania, do podwojenia się objętości - na ok. 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Po nagrzaniu się piekarnika wstaw do niego foremki z chlebem. Piecz chleb 60 minut, ostatnie 5 z nich piecz na dolnej grzałce (wtedy(...)chleb i całkowicie go ostudź na kratce. Chleb wyrasta w foremkach. Wyrośnięty chleb w foremkach. Teraz - jazda do piekarnika! Chleb upieczony, w foremkach. Chleb upieczony, wyjęty z foremek. Rzut oka na miękisz Przepis zaczerpnięty z blogu Smaki i Aromaty . Chleb ziołowy upieczony był na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka
Grahamka, weka i kajzerkacukier puder do dekoracji Wykonanie: Jabłka umyć i osuszyć (nie obierać). Przekroić je na pół, wydrążyć gniazda nasienne (ja zrobiłam to za pomocą łyżeczki) oraz pokroić na cienkie plasterki (ok. 2 mm grubości). Plasterki jabłek wrzucić do gorącej wody z sokiem z cytryny i gotować ok.2 minuty (aż jabłka zmiękną). Po tym czasie jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Wodę(...)formy na muffinki (jeśli mamy formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry). Po upieczeniu wystudzić. Przed
Mania Wypiekaniaziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca kilkanaście ziarenek pieprzu czarnego Kilka gałązek lubczyku lub 2 łyżeczki suszonego Pół natki zielonej pietruszki Sól kamienna i świeżo mielony pieprz do smaku Ok. 2 litrów wody Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, brukselkę (ewentualne kapustę białą) ścieramy na tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie(...)przyprawami wlewamy niewielką ilość wody i wrzucamy kolejno grillowane warzywa. Nieobrany czosnek lekko podprażamy na suchej patelni i wrzucamy do garnka z warzywami. Całość zalewamy pozostałą wodą i gotujemy ok. 40 min na małym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną całość miksujemy na gęsty i gładki krem. Starannie doprawimy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zajadamy ze smakiem z różnymi ulubionymi
Naturalna Kuchniaktórego przekładamy rozczyn. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte ręczniczkiem kuchennym) do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na 12 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, a następnie palcami w środku robimy otwór (o średnicy(...)Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy na kratce. Smacznego
bistro mamaprzez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego piekarnika, kolor ma być lekko złoty. Masy: Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy. Masa budyniowa: ½ l mleka ¼ szkl cukru 1 laska wanilii 1 płaska szklanka mąki(...)puch. Dodawać stopniowo masę krówkową. Na koniec dodać spirytus. Masa jajeczna: 6-8 jaj 2 szklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek
Sto kolorów kuchni