się zagotowały i puściły sok.Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć.Pamiętajmy o częstym mieszaniu i zbierania szumu z powierzchni gotujących się owoców.Kiedy syrop zacznie gęstnieć po ok. 50 min. musimy sprawdzić jego konsystencję tzw. metodą "talerzykową". Na schłodzony talerzyk wylewamy odrobinę konfitury i przechlamy talerzyk pionowo. Jeśli konfitura nie ścieka, znaczy że jest gotowa.Gorącą konfiturę przekładamy(...)wyparzonych i osuszonych słoików (nakrętki również wyparzamy). Nalewajmy konfiturę szerokim lejkiem, aby nie ubrudzić brzegów słoika. Zostawiamy ok. 2 cm od brzegu słoika i mocno zakręcamy nakrętką.Zakręcone słoiki ustawiamy do góry dnem na ściereczce do wystygnięcia
kulinarnyJaczarnych oliwek1 puszka pomidorów pelati1 szalotka1 ząbek czosnkugarść świeżej bazylii2 łyżki parmezanu1 łyżeczka oliwyszczypta chillisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 9 min.Szalotkę i czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą(...)pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min.Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy bazylią. Smacznego
kulinarnyJaPieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj:Bakłażana i paprykę myjemy. Kroimy w kostkę
kulinarnyJamagiczne ciasteczka. Najlepiej umieśćcie składniki w pięknie ozdobionym słoiczku i, kładąc go pod choinką udajcie, że to dar od Roznoszącego Prezenty... Pomysł na taki prezent wpadł mi w oko już dawno, gdzieś na Pintereście. Od tamtego czasu chodził mi po głowie, aż wychodził swoją drogę do słoiczka. Już nie mogę doczekać się reakcji obdarowanych! W słoiczku możecie zamknąć suche(...)misce utrzyj masło z jajkiem i ekstraktem. Dodaj suche składniki i zagnieć ciasto. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układaj małe kulki z ciasta, lekko je rozgniataj. Piecz ok. 10 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Smacznego! PaulinaPopularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemRozpływający się w ustach, portugalski cynamonowy
Gotowanie to kochaniecytrynowa i łagodniejsza niż pieprz)- słodka papryka w proszku- otarty tymianekDodatkowo:- jajka- sałata- maślanka- koperek, szczypiorek W zasadzie opisu wymagają tylko ziemniaki. Umyte, nieobrane, podgotowujemy w posolonej wodzie (ok. 6-8 min. od zawrzenia wody) mają być jędrne. Wodę odlewamy, a ziemniaki zalewamy zimną (hartujemy je). Gdy przestygną osuszamy na papierowym ręczniku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ziemniaki przekrajamy(...)połówki, układamy na przygotowanej blaszce, skrapiamy olejem arachidowym i posypujemy przyprawami – solą wędzoną, pieprzem syczuańskim, papryką i tymiankiem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 220°C, do zrumienienia, co jakiś czas je obracając. Podajemy… z czym lubimy.Pieczone ziemniaczki z jajkiem sadzonym, sałatą oraz zimną, zaznaczam – zimną -maślanką, to danie proste i lekkie. Zweryfikujcie swoje „koszmarne potrawy z dzieciństwa
mojewypiekiinietylkomalin (mogą być mrożone) 500 ml śmietany kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru fix do ubijania śmietanyRóżowy Tort Malinowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Tortownice wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek(...)dodać odrobinę barwnika (jeżeli niekoniecznie zależy nam na różowym kolorze biszkoptu - można pominąć).Gotową masę wlewamy do formy* i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Masa:Świeże maliny rozgniatamy za pomocą widelca. Jeżeli korzystamy z chłodzonych, należy je wcześniej rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku.Śmietanę ubijamy na sztywną masę
Słodka Stronaktóry jest według mnie znakomity.Domowy Kebab - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa: kapusta pekińskaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pittaolej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiDomowy Kebab - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły one całe mięso i umieszczamy(...)kroimy pomidory i ogórka w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Odrobinę solimy warzywa.Na rozgrzany olej (kilka łyżek) wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy na niedużym ogniu cięgle mieszając przez ok. 6 minut.Pitty przekrawamy w poprzek tworząc "kieszonkę" i podgrzewamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku.Każdą wewnętrzną stronę chlebków polewamy sosem
Słodka StronaMąkę i cukier przesiać. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać w jednym naczyniu, a wszystkie mokre w drugim. Następnie wszystko połączyć i delikatnie wymieszać.Napełnić foremki przygotowana masą do ok. 2/3 pojemności, a następnie posypać posiekaną na kawałki czekoladą. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut.Moje posty
Słodka Stronacukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h )Po tym czasie formujemy cienkie placki starając się aby ich grubość nie przekroczyła 3 mm. Brzegi pozostawiamy grubsze. Pizzę smarujemy sosem pomidorowym posypujemy ziołami, doprawiamy solą, pieprzem(...)wykładamy pokrojone pomidory, oliwki, plasterki mozzarelli. Pieczemy w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok.250 stopni) do zrumienienia ciasta. (ok. 7 minut). Gotową pizze posypujemy listkami bazylii. Podajemy z oliwą z oliwek.Moje posty
Słodka Stronadodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki kroimy w cienkie plasterki.Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również(...)dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta). Podajemy z sosem czosnkowym i ketchupem. Moje posty
Słodka Stronawzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa. Tęczowy Sernik na Zimno - Składniki:600 g zmielonego dwukrotnie twarogu200 g śmietany 36%250 ml śmietanki 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku:fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu - studzimy.Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w ciepłej wodzie(...)miseczce ubijamy śmietanki i dodajemy do twarogu. Masę serową dzielimy na 6 części. Do każdej z nich dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy. Na dno tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami
Słodka StronaMorszczuk w cieście to propozycja na pożywną, smaczną i nieskomplikowaną potrawę rybną. Świetny pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Morszczuk w Cieście - Składniki:ok. 400 g filetów z morszczukaVegetakoperekpieprzciasto:150 g mąki70 ml mleka2 duże jajkasólpieprzodrobina octuolejMorszczuk w Cieście - Sposób przygotowania:Morszczuka przyprawiamy niewielką ilością Vegety, koperku i pieprzu.Z podanych składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć(...)rzadkie dodajemy odrobinę mąki, gdy za gęste - mleka).Każdy kawałek ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej (rybę smażymy w głębokim tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony).Morszczuka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty
Słodka Stronaogniu wraz z pokrojoną margaryną. Jeżeli chcemy otrzymać kakaowe szyszki dodajemy 2 łyżki kakao (możemy również powstałą masę podzielić na dwie części i tylko do jednej z nich dodać ok. łyżkę kakao).Do całkowicie rozpuszczonych cukierków wsypujemy ryż preparowany, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy starając się aby karmel pokrył każde ziarenko ryżu. Na folie aluminiową wykładamy porcje(...)ok. 1 czubatej łyżce, a następnie z każdej formujemy kształt szyszki lub kulki. Szyszki szybko zastygają, więc musimy tą czynność robić dość szybko jednocześnie uważając, aby nie poparzyć rąk.Moje posty
Słodka StronaOwocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160 ml oleju2 duże jajka2 łyżki proszku do pieczeniaok. 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)ok. łyżeczka mąki ziemniaczanejKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyCiasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową. Jogurt, cukier, cukier waniliowy(...)posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje posty
Słodka Strona