oko - 500 przepisów (strona:19/34)

Szybkie śniadanie - jajecznica ze szpinakiem 206

drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę dodajemy tuż przed wrzuceniem szpinaku, pilnując, by nie zbrązowiał i na całą operację tracąc jakieś dwie minuty ;) Składniki (na jedną porcję): - dwa jajka - ok. 3 brykietów mrożonego liściastego szpinaku (albo garść świeżego) - łyżeczka oleju kokosowego  - czosnek granulowany - gałka muszkatołowa - sól, pieprz - opcjonalnie: chilli, słodka papryka Jak zrobić jajecznicę każdy wie. Chyba. Na patelni

Kulinarne zapędy Kokosa
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 174

smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi. Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.       Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony

W kuchennym oknie Ewy
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami 212

Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki.  Nadzienie: Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i zagotowujemy z sokiem z cytryny, cukrem i wodą (ok 100ml ). Lekko odparowujemy i dodajemy starty cynamon do smaku.   Odstawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto kluskowe na prostokąt ( 42x20 cm) i grubości 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto

Mia Cucina Sofieta
Sos z dyni do makaronu 154

drugą połówką. Sos. Sos z dyni. Lekki, pyszny.  Wykorzystajcie makaron jaki lubicie- u mnie bezglutenowy. U mnie wersja wegetariańska. pół dyni piżmowej 2 ząbki czosnku parmezan woda ok szklanki natka z pietruszki czerwona papryka w proszku szalotka  olej sól Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Uduś w niewielkiej ilości wody i soli. Zmiksuj. Jeśli będzie bardzo gęste

AZgotuj!
Ekologiczny makaron z dyniowym sosem "serowym" nie tylko dla wegan 175

małym procencie imituje smak sera, mięsa, jajek.. Nie inaczej było w tym przypadku. Taka potrzeba musiała zostać zaspokojona i powstał "serowy" sos dyniowy. Przepis na 6 porcji. Jedna (ok. 320g) to 400kcal. Składniki: - 1kg dyni - 400g ekologicznego makaronu żytniego razowego - wstążka SYMBIO - 130g orzechów nerkowca SYMBIO - 3 ziemniaki - 2 cebule - 15g płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki

Be Fit Be Strong
Lekka sałatka z komosą ryżową 194

spotkać w sklepach. Zalecane jest, aby  przed przygotowaniem ziarna wcześniej dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się gorzkiego posmaku. Gotuje się je podobnie jak kaszę i ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kompot z czerwonych mirabelek 115

czerwone mirabelki cukier woda Mirabelki umyć, włożyć do słoików prawie do pełna. Następnie do każdego słoika wsypać 3 łyżki cukru. Wszystko zalać ostudzoną, przegotowaną wodą. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok 20 minut. Po pasteryzacji ustawić słoiki dnem do góry lub delikatnie potrząsnąć, jeśli cukier nie do końca się rozpuścił

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Wielka mini przyjemność 148

Malutkie cudowności i to pod kilkoma względami ...  Robi się je w mgnieniu oka i zawsze wyglądają urzekająco, bo są słodkie i malusie ...  Można je przyozdobić jak tylko dusza zapragnie - dżemem, konfiturą, syropem, przetartymi owocami  czy też samymi owocami ...  Mogą być poziomkowe, borówkowe, malinowe, truskawkowe lub porzeczkowe ... Na kruchym lub biszkoptowym spodzie, zawsze smakują bosko ...  Idealne

Garniec Magalie
Piersi kurczaka nadziewane kurkami i mozzarellą / Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella 356

kurkach, podsmaż z obu stron na rumiano, po czym podlej bulionem i duś pod przykryciem przez około 15 minut. Najlepiej sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę w środku, powinna ona wynosić ok. 80 oC. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Chicken breasts stuffed with chanterelles and mozzarella (4 servings) Ingredients: 4 chicken breasts, skin on 500 g chanterelles, cleaned

karmelowy
Krem do chleba: czekolada+orzechy+awokado 232

śniadanie. Z chlebem czy świeżą bułką... mniam. Wykonanie jest banalne, zajmuje chwilę a my mamy pewność że dzieci jedzą to co dla nich najlepsze. Przechowywać w lodówce. Termin ważności ok. 4 dni. Składniki: 2 dojrzałe awokado 30g orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub na parze. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. SMACZNEGO

Apetyt na Zielone
Bezy II 174

cukier, a w pianie nie wyczuwałam drobinek cukru przełożyłam pianę do rękawa cukierniczego i wyciskałam na blachę niewielkie bezy. Suszyłam bezy 10 minut w temperaturze 100 stopni, a potem ok. 2- 3 h w temperaturze 80 stopni. Na końcu wyłączyłam piekarnik, lekko uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tam bezy do ostygnięcia. Czas suszenia zależy od wielkości jakiej mamy bezy. Ja podczas

Blondynka Gotuje
Placuszki owsiane z białkiem 238

takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na patelnię z roztopioną łyżką

Taste Of My Day
53. Pesto alla genovese - pesto z bazylii 219

trudu przyrządzić prawdziwe, włoskie i znakomite w smaku pesto, a zarazem przekonać do jego domowego przygotowywania i zrezygnowania z kupowania sklepowych wersji. Składniki na pesto: - 50g liści bazylii (ok. 1,5-2 pęczki lub doniczka) - 50g oliwy z oliwek (u mnie 35g zwykłej i 15g oliwy z bazylią) - można dodać mniej - 65g parmezanu - 50-60g orzeszków piniowych (lub tańszą

Be Fit Be Strong
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 160

oznacza zbyt wysoką temperaturę podczas suszenia. Jeżeli jednak chcemy zjeść pianki, to od razu po suszeniu i ich ostygnięciu - są gotowe do spożycia. Dla mojej rodzinki to starczyło na ok. 6 porcji, jedna - 32kcal ! Składniki: - 3 białka - 60g ksylitolu - szczypta soli *opcjonalnie: płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej (ja pominęłam) Jeżeli chcemy zrobić z większej lub mniejszej ilości białek to proponuję trzymać

Be Fit Be Strong
55. Tarta z groszkiem i awokado na spodzie z kaszy jaglanej 251

zimno, by wziąć ją do lunchbox'a do pracy, czy na piknik, na śniadanie, obiad, kolację.. Forma o średnicy 25cm. Wychodzi mniej więcej 10 porcji, 1 to ok. 100g = 149g . Składniki na spód: - 1 szklanka kaszy jaglanej lub 2 woreczki - 1 cebula - 2 jajka - 2 łyżki parmezanu - 1 ząbek czosnku Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy w garnuszku

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania