oko - 500 przepisów (strona:28/34)

Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 202

innego żółtego sera 100 g mielonego mięsakilka listków świeżej bazyliiszczypta gałki muszkatałowejsól1 ostra papryczka chiliSPOSOB PRZYGOTOWANIAPrzekroić cukinie na pół  wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym

zielonacukinka
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 234

garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować  mikserem ręcznym na papkę.  Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając

zielonacukinka
Przełamywanie barier - makaroniki 185

migdałami, przesiać na masę białkową. Delikatnie wymieszać szpatułką - masa powinna być nieco lejąca, ale jednocześnie musi zachowywać kształt. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką - ok. 1 cm - i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wcześniej warto narysować równe kółeczka.Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie powinna utworzyć się skorupka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 125

zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz

Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 196

startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder

Taste Of My Day
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 257

obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka

Taste Of My Day
Sałatka gyros 298

smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości przyprawy do gyrosa (trzeba to robić "na oko", tak, by przyprawa pokryła dokładnie wszystkie kawałki kurczaka, wyjdzie prawie cała lub cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu

Kulinarne zapędy Kokosa
Maślane muffinki z borówkami 213

część borówek i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy bibułkami i napełniamy masą. Na wierzchu układamy jeszcze po kilka borówek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka). Po wystygnięciu babeczki dekorujemy cukrem pudrem

Animelka Blog
Przepis na idealne pierogi..... 427

Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto

Z Kuchni Do Kuchni
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 188

duś, aż kasza wchłonie większość płynu. Wtedy dodaj kolejną chochlę i znowu duś do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzaj, co jakiś czas dodając do farrotto kolejne chochle bulionu. Po ok. 20 min. kasza powinna wchłonąć cały bulion i być ugotowana. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej masło i usmaż na niej świeże grzyby, które najpierw zostały oczyszczone i pokrojone na plasterki

Chilli Czosnek i Oliwa
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 263

papryka słodka/ostra, czosnek) *może być inne mięso Przygotowywanie (banalnie proste i szybkie!): 1. Rozgrzewamy olej na patelni (lub garnku), wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i podsmażamy. 2. Po ok. 10min. dorzucamy parówki. 3. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i łyżkę ketchupu. Doprawiamy przyprawami. 4. Wszystko mieszamy na małym ogniu i dusimy.  5. Po około

Kitchens Alphabet
J... Jaglanka [kasza jaglana 2.] 161

garnku. Uważamy, ponieważ szybko się przypala! Gdy odczujemy specyficzny zapach, wypłukujemy ją w wodzie. Ponownie umieszczamy kaszę, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i pod przykryciem, na małym ogniu gotujemy ok. 15-20 min.  Od tej pory NIE MIESZAMY. Jeżeli nie upłynie tyle czasu, a kasza wypije całą wodę, można jej jeszcze dodać. Po 15min. dodaję łyżkę mleka, trochę cynamonu

Kitchens Alphabet
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą 365

kiełbasą i cebulą, dodajemy pomidorki i kawałeczki pokrojonego sera, przekładamy do formy od tarty, zalewamy mieszanką z jaj i śmietany. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni z termoobiegiem) na ok. 15-20 minut , wyjmujemy i serwujemy zapiekankę makaronową posypaną szczypiorkiem. Smacznego. Zobaczcie prezent od Lubella: The post Zapiekanka makaronowa z kiełbasą appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
P... Pomidorowa! 156

krótko posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy będą gotowe dodajemy do bulionu 3. Bulion z czosnkiem i cebulą podgrzewamy, dodajemy pomidory z puszki oraz pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy ok. 10min 4. Dodajemy przyprawy (ile i czego, to już zależy od Waszych kubków smakowych. Ja mam ochotę na coś ostrego, więc dodaję duuuużo papryki!) 5. Ostatnim krokiem jest zblendowanie zupy

Kitchens Alphabet
Parówkowe mumie 338

parówek opakowanie ciasta francuskiego pieprz ziarnisty lub goździki dodatkowo: ulubiony sos lub ketchup Wykonanie: Z parówek zdjąć osłonki i każdą przekroić na pół. Z rozwiniętego płatu ciasta francuskiego odcinać ok. 1 cm paski i owinąć nimi parówki, pozostawiając miejsce na oczy. Następnie z goździków lub ziarenek pieprzu zrobić mumiom oczy. Gotowe mumie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Pasja Smaku