oko - 500 przepisów (strona:30/34)

Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 212

między Polską, Sycylią czy przechodzę cicho przez włoski but..a dziś? Wywiało mnie zupełnie w inne strony ! Zanim jednak mnie wywiało, to przeszłam się przez polski sklep i w oko wpadła mi Miruna patagońska. Na opakowaniu widniał napis- DUŻO RYBY MAŁO LODU. Abramczyk. Uśmiechnęłam  się pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego

Z Kuchni Do Kuchni
Rogaliki drożdżowe 246

Ciasto wałkujemy na kształt koła, a każde koło dzielimy na 8 części smarując ją marmoladą. Zwijamy rogaliki. Takie rogaliki posypujemy cukrem i układamy na blasze oprószonej mąką i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.  Smacznego

Salonik smaków
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 136

terenie Miasto i Ogród obok warszawskiego BioBazaru. Miasto i Ogród to fajna inicjatywa promująca prowadzenie miejskich ogródków. W okresie letnim każdy chętny mógł prowadzić tam uprawę wybranych roślin pod okiem doświadczonego ogrodnika. Mini-ogródki w samym środku wielkiego miasta   Trochę więcej roślinek i kompostownik: Organizatorzy przestrzegali, że śniadanie jest na dworze. I choć dopisała nam pogoda, była piękna złota

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab z szynkowaru 186

pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki, sposób gotowania już był na oko, bo jeszcze nie dotarł do mnie termometr, a ja nie potrafiłam dłużej czekać z moimi próbami. Mój foch na wędliny ze sklepu coraz bardziej mi się podoba, nawet nie tylko

Blondynka Gotuje
Pieczony budyń waniliowy 191

budyń cały zapas wanilii (laski wanilii kupuję co jakiś czas w internecie – wychodzi taniej). Podajemy go z ulubionymi owocami albo z domową konfiturą czy syropem. Składniki na ok. 3 porcje: 400 ml mleka 1 całe jajko + 3 żółtka 1 laska wanilii niepełne pół szklanki cukru do podania: ulubione owoce, konfitura lub syrop Piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 255

tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam z wiaderka) 250 g cukru pudru sok z połowy cytryny 20 g żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO

Blondynka Gotuje
Makaron z sosem a'la ratatouille 201

widzimy, że wcześniej umieszczone na patelni składniki zdołały już zmięknąć. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy w niej makaron, dla świeżego makaronu jest to ok. 3-5 min. Sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i nakładamy na talerze. Dekorujemy świeżą bazylią.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
BlamCO Mac & Cheese – FALLOUT – 3,75 zł 327

soli. Stawiamy garnek na średnim ogniu i cały czas mieszając (bardzo ważne – inaczej makaron się poskleja) doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy, MIESZAJĄC OD CZASU DO CZASU, ok. 10 minut lub mniej, zależy od rodzaju makaronu, jaki macie. Mieszanie jest tu kluczowe! Przez ten czas makaron powinien wchłonąć mleko a całość mikstury zgęstnieć od skrobi pochodzącej z makaronu

Nerds Kitchen
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 324

żaroodpornego, na wierzch kładziemy cebulę z mleka, w którym na początku moczyliśmy mięso, pokrojony w kostkę czosnek, 2 liście laurowe i całość wsadzamy do piekarnika. Pieczemy w 190ºC przez ok. 1,5h. Czas pieczenia należy kontrolować w zależności od posiadanego piekarnika. Mięso powinno być zarumienione z wierzchu, jednocześnie miękkie i soczyste w środku.  Sos z podgrzybków: Ja użyłam do zrobienia

PastelFood
Faszerowane naleśniki ryżowe na parze 253

ostre dodaj 1 łyżeczkę pasty węgierskiej)  Naleśniki namaczam aby zmiękły, przekładam na czystą ściereczkę i wykładam po łyżce farszu zawijając i otaczając w sezamie. Podgrzewam na parze ok 10 minut i podaję z ulubionymi sosami :) pasuje sojowy albo słodko-kwaśny.  Można naleśniki usmażyć na głębokim oleju.  Smacznego

Niezły Młynek
Ciasto z musem jabłkowym i budyniem 558

cukrem. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 200ml i dodajemy do podgrzanego mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia.  Kiedy budynie ostygną to ubijamy masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem. Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy na około

Kolizje Smaków
Wino z dzikiej róży 162

rurki. Sprawdzić smak , Można dosłodzić. Dobrze jest przelać wino do mniejszego naczynia( butli), by było w środku jak  najmniej powietrza. Zakorkować i założyć rurkę fermentacyjną. Jeszcze przez  ok 7-10 dni utrzymać balon w ciepłym miejscu.  Następnie wynieść w miejsce o temperaturze 10-15 stopni C. W tym czasie będzie cicha fermentacja i klarowanie wina. Po miesiącu

W kuchennym oknie Ewy
Zielona kanapka 181

opcjonalnie:kopereksól, pieprz i inne przyprawyulubiony sos (np. wegański Chipotle Southwest Sauce) lub... ketchupPrzygotowanie:     No, chyba wiemy, jak się przyrządza kanapki, nie? To nie muszę pisać...OK, napiszę. Przygotowujemy kotlety sojowe zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U mnie, zamiast w warzywnym bulionie, moczą się one w gorącej wodzie pełnej przeróżnych przypraw: cebuli, papryki, kurkumy, czosnku, imbiru, chilli

Weganizm infantylny
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 295

oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą morską. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli chcemy by stek był średniokrwisty smażymy go po ok. 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki

OstryKęs
Knedle jak u mamy 164

masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia.Smacznego

Salonik smaków