Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej
mojewypiekiinietylkoWyrównujemy powierzchnię ciasta łyżką lub łopatką i wciskamy w nie kawałki melona (dość gęsto). Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, wkładamy do niego formę z ciastem i pieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do ciasta nie będzie ona oblepiona ciastem). PODANIE Ciasto dla lepszego smaku i ładniejszego wyglądu można posmarować
Nerds Kitchenwlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam
Basia w kuchnigotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy
e-PrzepisyKulinarnejarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut czerwony Składniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków
w mojej kuchniCały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta
W kuchennym oknie Ewyogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku
Kto ugości moich gości?partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż czekolada nadal będzie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec
Słodka Stronarydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut. Po 10 minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy
Z Majeczką w kuchniplasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni. Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona. Na talerzu
W kuchni Karmel-itkidodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam! Składniki: 500 g świeżego, młodego imbiru* ok. 500 g cukru woda * Kupując imbir koniecznie odłamcie kawałek. Środek powinien mieć piękny żółty kolor i mało włókien. Jeśli ma dziwny kolor np. niebieskawy, jest blady i bardzo włóknisty
maniapieczeniamogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki
Na słodko lub wytrawniesmażymy jeszcze 2 minuty. 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie. 4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Opcjonalnie doprawiamy
My Culinary Artoliwę dodajemy wraz z sokiem pomidory chwilę dusimy (jeśli lubimy czosnek przed dodaniem pomidorów możemy posiekać i chwilkę go podsmażyć) - po czym robimy dziurkę :) na wbicie jajka - przykrywamy na ok 2-3 minuty po czym odkrywamy doprawiamy i zajadamy Nic odkrywczego a tak pyszne dające nam energie, kolor i kopa na cały dzień. Uściski w ten ponury dzień :) Basia
Basia w kuchnilodówki, aby się przegryzło :) W lodówce sos siedział do chwili, w której wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami
Blondynka Gotuje