oko - 500 przepisów (strona:23/34)

Oliwa cytrynowa 148

Waszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie.       Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej

mojewypiekiinietylko
MELON PIE – FINAL FANTASY XI – ciasto jogurtowe z melonem 196

Wyrównujemy powierzchnię ciasta łyżką lub łopatką i wciskamy w nie kawałki melona (dość gęsto). Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, wkładamy do niego formę z ciastem i pieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do ciasta nie będzie ona oblepiona ciastem). PODANIE Ciasto dla lepszego smaku i ładniejszego wyglądu można posmarować

Nerds Kitchen
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 192

wlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam

Basia w kuchni
Sałatka z tortellini i pieczoną papryką (242 kcal) 166

gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i skrapiamy oliwą. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, skórką do góry. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka się lekko przypali. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kostkę. Tortellini, paprykę i cebulki łączymy

e-PrzepisyKulinarne
zdrowy sok 673

jarmuż+ seler + imbir + jabłko+ banan + cytryna+ grejpfrut  czerwony Składniki ok pół paczki jarmużu 3-4 łodyg selera naciowego 3 jabłka, pozbawione gniazd nasiennych 2 grejpfruty    czerwone 2 banany 1 cytryna 2 plasterki świeżego imbiru Wykonanie Wszystkie skladniki przepuścić przez wyciskarkę do soków

w mojej kuchni
Naleśniki z serem i cynamonem 192

Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier  oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy  na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta

W kuchennym oknie Ewy
Naleśniki meksykańskie 385

ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany. 5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku. Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem.  Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku

Kto ugości moich gości?
Czekoladowy Sernik na Zimno (z Mascarpone) 916

partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C . Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Studzimy. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy do momentu całkowitego wystudzenia jednak do momentu aż czekolada nadal będzie płynna. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec

Słodka Strona
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 209

rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut. Po 10 minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy

Z Majeczką w kuchni
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 215

plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach). Tak przygotowane ryby układam na papierze do pieczenia wyścielającym blaszkę. Układam cząstki cytryny, plasterki masła i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 25minut, najpierw przez 10 minut w 170 stopniach, a następnie w zmniejszonej temperaturze 160 stopni.  Ryba powinna lekko się zrumienić, ale uwaga, aby nie była przepieczona.   Na talerzu

W kuchni Karmel-itki
Domowy kandyzowany imbir 222

dodatek do herbaty. Nie zapominajcie o jego leczniczych właściwościach! Świetnie sprawdzi się jako naturalne cukierki na kaszel lub antidotum na chorobę lokomocyjną. Polecam! Składniki: 500 g świeżego, młodego imbiru* ok. 500 g cukru woda * Kupując imbir koniecznie odłamcie kawałek. Środek powinien mieć piękny żółty kolor i mało włókien. Jeśli ma dziwny kolor np. niebieskawy, jest blady i bardzo włóknisty

maniapieczenia
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 174

mogłam się opanować, żeby nie zjeść.. Najpierw zniknął jeden.. drugi i kolejne.. Musiałam się przyznać sama przed sobą, że wyszły wspaniałe. Z podanego przepisu wyszło mi ok 50 pierogów. Polecam nawet tym co nie lubią szpinaku :-) Przepis wzięłam z tej strony. Składniki na ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Karkówka duszona w ciemnym piwie 347

smażymy jeszcze 2 minuty. 3. Do cebuli wlewamy piwo, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie, wkładamy mięso i przykrywamy. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, aż będzie miękkie.  4. Mięso wyciągamy na talerz. Zwiększamy ogień i redukujemy sos (około 10 minut). Mięso wkładamy z powrotem, dokładnie mieszamy i gotujemy ostatnią minutę. Opcjonalnie doprawiamy

My Culinary Art
Jajka w pomidorach - śniadanie 246

oliwę dodajemy wraz z sokiem pomidory chwilę dusimy (jeśli lubimy czosnek przed dodaniem pomidorów możemy posiekać i chwilkę go podsmażyć) - po czym robimy dziurkę :) na wbicie jajka - przykrywamy na ok 2-3 minuty po czym odkrywamy doprawiamy i zajadamy Nic odkrywczego a tak pyszne dające nam energie, kolor i kopa na cały dzień. Uściski w ten ponury dzień :) Basia

Basia w kuchni
Sos Czosnkowy Light z Ogórkiem dla Leniwych :) 152

lodówki, aby się przegryzło :) W lodówce sos siedział do chwili, w której wyciągnęłam upieczoną już pizzę. Jednego razu trzymałam taki sos około 24 godzin w lodówce i też był ok. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Tu sos, o którym mowa z Plackiem drożdżowym z duszoną cebulą i wędzonymi szprotami . A tu na Pizzy z salami i wędzonymi szprotami

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania