oko - 500 przepisów (strona:14/34)

Sycylijska sałatka „di Signora Gina” 307

dyski ,poza marchewką, gdyż ta ma być krojona w słupki typu julienne. Julienne – to technika krojenia warzyw ,polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Jeśli mamy malakser bądz robota, to robimy to na tarczy do krojenia w plasterki, ale nie te cieniutkie, bo się zrobi „paciara”. Druga

Z Kuchni Do Kuchni
Brioszka dyniowa 188

Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk.  Umieszczamy je w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 ½ h. Wyrośniete ciasto wykładamy na obsypany mąką blat. W celu odgazowania ciasta, składamy je dwa razy na tzw kopertę. Nadajemy mu formę prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka(...)nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie  każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy żółtko z łyżką letniego mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut.  Jak uzyskać purèe z dyni

Mia Cucina Sofieta
94.Popołudnie z Felixem: czyli szybkie żytnie muffinki szpinakowe z pomidorkami koktajlowymi i wędzonym, białym serem na orz 156

spód: 60g orzeszków ziemnych, niesolonych Felix, 3 łyżki ziaren słonecznika, 25g masła na ciasto: 1 szklanka mąki żytniej, 3/4szklanki mleka, 1 jajo, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 20g roztopionego masła, ok. 5 pomidorków koktajlowych, 10 "gniazd" mrożonego szpinaku, 80g białego sera wędzonego (solankowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy łyżeczka kurkumy, pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej i słodkiej papryki, świeżo(...)Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Zwięzłą i dość gęstą masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy po 2 połówki pomidorków koktajlowych tak by nie wystawały na powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce piekarnika (do tzw. "suchego patyczka", przed degustacją posypujemy orzeszkami ziemnymi oraz ulubionymi ziołami. Smacznego

Symfonia Smaków
Racuchy drożdżowe 366

spora) to mamy zmieniały plany obiadowe i spontanicznie smażyły racuchy, aby wyżywić całą sąsiedzką gromadkę w niezbyt drogi sposób. Idealne z cukrem pudrem, powidłami lub z owocami. Racuchy drożdżowe (ok. 30 sztuk): 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 szklanki mleka (500 ml) 30 g świeżych drożdży 2 duże ekologiczne jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego (nie było w oryginale) szczypta soli olej do smażenia Mąkę przesiewamy do miski. W drugim naczyniu drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier i dwie łyżki ciepłego mleka. Za ok. 10-15 minut – gdy zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość, dodajemy je do mąki wraz z pozostałym mlekiem. Dodajemy do ciasta żółtka, szczyptę soli, cukier wanilinowy, ekstrakt i mieszamy

Poezja smaku
Migdałowa babka majonezowa w dwóch kolorach 338

dodać kakao, krótko zmiksować i wylać zygzakiem na wierzch - kolorowa warstwa, z racji dodatku kakao, będzie cięższa i opadnie na dno tworząc ciekawy wzorek.Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu. Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta nie wyjmować zbyt(...)szybko z piekarnika - wyłączyć grzałkę, otworzyć drzwiczki na oścież i studzić tak ciasto ok. 10 min. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce do zupełnego ostygnięcia.Przy pomocy pędzelka wysmarować babkę polewą czekoladową - u mnie wyrób własny, przepis do znalezienia TU. Wypiekałam wspólnie z: Izioni pyszne smakiMoje domowe kucharzenie Jej Kuchnia  Różowa kuchnia Lidia Wesołowska Iwona Bajek

Grunt to przepis!
Tarta z truskawkami i kokosowym crème pâtissière 154

cytryny. Dodać posiekane masło, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wylepić dno formy na tartę, nakłuć gęsto widelcem. Piec ok. 15-20 min w temp. 180st. Ostudzić.     Crème pâtissière: 250ml mleka, 20g cukru kokosowego, 60g zwykłego cukru, jajko, 20g mąki pszennej, 20g mąki kokosowej, 100g masła, 500g świeżych truskawek(...)200ml mleka zagotować z połową obu cukrów. Do reszty mleka dodać rozkłócone jajko oraz obie mąki i resztę cukru. Wlać na gotujące się mleko, gotować ok. 1,5 minuty. Zdjąć z ognia i dodać plasterki masła, mieszać, aż masło całkowicie się rozpuści. Wylać na przestudzone ciasto. Równomiernie rozprowadzić i wstawić do lodówki. Owoce umyć, usunąć szypułki, przepołowić. Udekorować wierzch tarty

Z miłości do słodkości
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 175

właściwie dyplomowany producent pasz i doradcza żywieniowy nie mogę obok tego przejść obojętnie (choć zazwyczaj przechodzę - takie steki bzdur dosyć często się widuje w naszych mediach). Konserwanty, barwniki... OK! Jeśli jest napisane na opakowaniu wędliny, to kupujesz o ile chcesz i smacznego. Pytam się tylko jaka różnica jest w zawartości szumnie negowanych hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce(...)jeszcze zapłacić, a rzeźnia zerwie z nim kontrakt na kolejne dostawy, które właśnie już rosną w kurniku. Dlaczego się boimy? Bo nie wszyscy są biologami, bo nie ufamy producentom. Ok, jedzmy ekologiczne mięsko, jestem za. Sama kiedyś chciałabym mieć takie małe gospodarstwo ekologiczne (tak jestem wieśniakiem i to lubię). Tylko zapłaćmy za to odpowiednią cenę, aby hodowca w razie choroby

Słodka sielanka
Tarta Julii warta czyli o tym jak hejterzy otwierają oczy 745

życia w rodzinie, bo taka niekumata jestem. Szkoda, że się człowieczek zapomniał podpisać, bo to trochę nie ładnie tak błotem bezimiennie obrzucać. A bloga piszę z przymrużeniem oka, Drodzy Czytelnicy ;) Mój pierwszy hejtowy komentarz ;) Do tej pory wszyscy słodzili. Powinnam go sobie na pamiątkę zostawić, ale wkurzona byłam na maksa. Anonimowych Anonimów nie publikuję! Wyraźnie jest napisane(...)przeze mnie potrawy nie są wyszukane i trudne. Nie chodzi mi o to, aby zostać kolejnym MasterChef'em. Bardziej skupiam się na poszerzaniu swojej wiedzy oraz przedstawianiu polskiej kuchni okiem totalnego laika..."- wyraźnie napisałam na swoim bloggerowym profilu.To gdzie ta racja? Po środku. Bo to nie jest tak, że gotować nie umiem. Umiem. Ale postanowiłam nie pchać się tam, gdzie

bastalena
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 208

letniego mleka dodałam masło i cukier, dokładnie wymieszałam. Mąkę wymieszałam z suchymi drożdżami, solą, dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką.  Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam(...)odstępy między kulkami). W tym miejscu kulki powinno pozostawić się do podwojenia swoich objętości w ciepłym miejscu, mi jednak troszkę się spieszyło i wspomogłam się piekarnikiem- blachę wstawiłam na ok. 10 min. do 30- 50st.  Gdy bułeczki wizualnie powiększyły swoje rozmiary, na środku każdej zrobiłam wgniecenie za pomocą dna szklanki, aż do samej blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam

bastalena
"Tak rajcuje mnie kruchością, że zajadam się z lubością" czyli kuszenia Margarytki ciąg dalszy 175

dopuścić. I tak padło na golonkę. Nie jest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam(...)lodówki na całonocne marynowanie. Nie soliłam, ponieważ tak jak przypuszczałam lekkie podwędzenie zrobiło swoje.  Golonkę przełożyłam do dość dużego garnka, zalałam wodą po sam wierzch i gotowałam ok. 30min. pod przykryciem. Marchew pokroiłam w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego na 200st

bastalena
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 278

jajko 1 łyżeczka soli Nadzienie: 400g sera (ja miałam twarogowy półtłusty) 1 jajko szczypta soli Wszystkie składniki ciasta połączyłam ze sobą i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 1h). W międzyczasie przygotowałam serowe nadzienie: twaróg pokruszyłam do miski, dodałam jajko i nieco posoliłam. Wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam na bok.Wyrośnięte ciasto wyrobiłam na omączonym blacie, podzieliłam(...)części i każdy rozgniotłam na płaskie placki o grubości 1 cm. Rozłożyłam na nich serowe nadzienie, pozostawiając ok. 1 cm od brzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam w temp. 150st. przez 20min.  Na tym etapie można zakończyć gotowanie, a rozpocząć smakowanie ;) Jednak ja poszłam o krok dalej i chaczapuri

bastalena
Łosoś na wodzie a'la Okrasa 191

stron. Następnie obetrzeć na nią skórkę z 1/3 cytryny i skropić sokiem cytrynowym. Odstawić do lodówki na 1 godz., żeby smaki się "przegryzły". Na patelnię wlać wodę na głębokość ok 0,5cm i ją zagotować. Dołożyć wtedy masło i czosnek pokrojony w kosteczkę. Chwilę pogotować i dodać sok z kiszonych ogórków oraz miód. Kiedy miód się rozpuści, dorzucić ogórka kiszonego(...)pokrojonego w małą kosteczkę, białą część dymki poszatkowaną w krążki oraz świeży, pocięty drobno rozmaryn. Kiedy wszystko się zagotuje, włożyć dzwonko łososia i smażyć ok 6-7 minut, polewając wywarem rybę - nie trzeba wtedy przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącego wywaru, lanego łyżką. Rybę wyjąć na talerz. Wywar jeszcze chwilę pogotować na wolnym ogniu

Grunt to przepis!
Krokiety z kapustą, grzybami i mięsem z odzysku;) 181

leśnych grzybów lub pieczarek 1 większa cebula 2 łyżki masła sól pieprz na naleśniki: 0,5 l  mleka  0,5 l wody niegazowanej 2 jajka ok. 400 g  mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1/3 łyżki soli 2 łyżki oleju olej do smażenia  do panierowania: 2 duże jajka bułka tarta do obtaczania olej(...)pokrył całą powierzchnię.  Smażyć naleśniki - pierwszy standardowo może się nie udać, natomiast kolejne nie będą już wymagały natłuszczania patelni :)Przygotowanie : Rozsmarować farsz na 2/3 powierzchni naleśnika  (ok. 3 czubate łyżki farszu), dwa równoległe boki składać do środka w taki sposób, aby nie nakładały się na siebie, następnie zwijać wzdłuż podobnie jak dywan. Każdy krokiet obtoczyć

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 204

twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki(...)pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować mięso marynatą. Piec bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem.  Po wyjęciu z naczynia zlać sos i zagęścić go śmietanką.  Smacznego

Delicious Titbits
Tort porzeczkowy - "Puszek" :) 177

tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy - wówczas biszkopt przyklei się do ścianek i nie opadnie. Wypełniamy tortownicę ciastem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180°C na ok. 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy biszkopt i upuszczamy go na blat stołu lub podłogę z wysokości ok. 50 cm. Wypróbowałam to już kilka razy i rzeczywiście to działa

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania