pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju
Truskawkowa FiestaWyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta
Kolizje Smakówupieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić. Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Orzechy drobno kroimy i podprażamy
W kuchennym oknie EwyObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka
Z Majeczką w kuchniprzepis na banalne w przygotowaniu bezowe serduszka. Możecie oczywiście wycisnąć takie kształty, jakie Wam przyjdą do głowy i dodać inny barwnik, niż różowy :) Składniki na 2 blaszki bezowych serduszek (ok. 50 szt.): 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli pół szklanki cukru barwnik różowy lub czerwony 1-2 krople aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zimne
My Culinary ArtKolejna szkatułka mojego autorstwa wykonana ok. roku temu. Szkatułka z bukietem wrzosów na pierwszym planie. Szkatułka ma wymiary 20 x 10,5 x 9 cm i jest wykonana metodą decoupage. Dodatkowym elementem ozdobnym są 2 krążki z motylkami... jeden przyklejony jest na wieczku, a drugi w środku szkatułki. Tworzenie portfolio nabiera tempa. Zdjęcia wykonała M. Wojnacka
IMPRESJA SMAKUŚwiat oszalał na punkcie Walentynek. Czerwony kolor jest absolutnie wszędzie! Ja zawsze anty, bo po co takie święto i że raz w oku tylko i że mamy swoją Noc Kupały przecież (i moje urodziny przy okazji), a bierzemy w ciemno bo amerykańskie i lepsze. W tym roku uśmiecham się na widok serduszek, sondaży i walentynkowych promocji. Bo w sumie dlaczego
bistro mamaWykonanie: Miód i olej rozpuścić i dodać do miski z płatkami. Wymieszać i dokładnie rozprowadzić po całości dużej blachy. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec je 15 minut. Ok. 3 razy w ciągu pieczenia zamieszać. Pierwszy raz najlepiej jak już trochę się zarumienią. Smacznego
Moje pyszne gotowaniekakao Dodatkowo: jagody goji Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości/do momentu wchłonięcia mleka (ok. 15-20 minut). Do miski wsyp mąkę koksową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką. Przestudzoną kaszę przełóż
Zdrowie na języku :Poliwy z oliwek - suszony lubczyk Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pietruszki i marchewki obrać, umyć i osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać olej i lubczyk. Piec w 180-200 stopniach ok 20-30 minut. Wszystko zależy od tego jak grubo pokrojone są warzywa oraz jak bardzo mają być chrupiace. Na sam koniec możemy posypać solą i innymi przyprawami
Szybko Tanio Smaczniegęste. Foremkę do pieczenia 25 x 25 ( u mnie troszkę większa) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.Posypać delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w 180 stopniach ok 45 min lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaWaszej inwencji. Oliwa cytrynowa, bo mowa właśnie o niej. Idealna do ryb, sałatek… i nie tylko. Niewyobrażalnie prosta do wykonania, o wspaniałym smaku i aromacie. Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej
mojewypiekiinietylkoWyrównujemy powierzchnię ciasta łyżką lub łopatką i wciskamy w nie kawałki melona (dość gęsto). Gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury, wkładamy do niego formę z ciastem i pieczemy ok. 45 min do zarumienienia wierzchu i tzw. suchego patyczka (po włożeniu wykałaczki do ciasta nie będzie ona oblepiona ciastem). PODANIE Ciasto dla lepszego smaku i ładniejszego wyglądu można posmarować
Nerds Kitchenwlewamy wrzątek aby mąka się zaparzyła - ilość wody zależy od rodzaju mąki będziemy widzieć ile mąka wchłania wody - zagniatamy ciasto będzie jednolite i plastyczne. Przykrywamy i dajemy mu odpocząć ok 10-15 minut będzie wtedy plastyczne. Rozwałkujemy ciasto dość cienko i staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam
Basia w kuchni