być mrożona) 4 łyżki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 8 goździków 2 łyżki octu PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Kostki dyni przekładamy do garnka i zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy żurawinę, goździki i laskę cynamonu i gotujemy. Do gotującego się kompotu dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy. Gotujemy jakieś 10 -15 minut od zagotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifrancuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy i ukrywamy w środku po jednym marynowanym patisonie. Zamykamy patisony w środku tworząc kuleczki. Tak przygotowane gotujemy na parze ok 10 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwiadomo każdy ma w swym przepiśniku receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie. W moim takich też znajduję wiele, jednak większość z nich przechodzi pod moim okiem metamorfozę. Chociaż przyznam skrycie, że części nawet nie śmiałabym zmieniać z sentymentu. Jednym z takich przepisów jest domowa chałka. Pieczona ona była przeważnie w piątek i podawana z masłem i kubkiem pysznego mleka
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidomowego i zdrowego. Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI (propozycja na 2 porcje): 100 g makaronu świderki Czaniecki z mąki z pełnego przemiału 1 filet z kurczaka (ok 260-280g) 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cebula 1 łyżka oliwy kilka suszonych pomidorów sól , pieprz natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiposmarowanych naleśnikach. Na sałacie układamy wędlinę i plasterki papryki. Całość zwijamy w rulony i owijamy folią aluminiową. Takie ruloniki chłodzimy godzinę w lodówce, a po wyjęciu tniemy na plasterki ok 1,5 cm i spinamy wykałaczkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół godzinki do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wycinamy foremkami serca. Część ciastek dodatkowo posypałam z wierzchu c ukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 minut aż się zarumienią
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3 łyżkami letniej wody i mieszamy, tak żeby nie było grudek. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni) - najlepiej zimą koło grzejnika, a latem w nasłonecznione miejsce. Zostawiamy na 12 godziny. drugi etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy
Aga w kuchnipieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju
Truskawkowa FiestaWyszła pięknie i smacznie. Polecamy na co dzień, dla każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta
Kolizje Smakówogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową
Kuchnia PROzdrowotnałyżki mąki pszennej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 3 łyżki cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego
Słodkie okruszkiupieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić. Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji. Orzechy drobno kroimy i podprażamy
W kuchennym oknie EwyObiad Walentynkowy musi być wykwintny, elegancki...U mnie to jest kaczuszka pieczona z jabłkami, w glazurze pomarańczowej.Pycha! Składniki: 1 kaczka pekińska ok 2 kg 6 jabłek sól,pieprz 2 łyżki dżemu pomarańczowego majeranek Wykonanie: Kaczkę myję, osuszam. Naciera, zewnątrz i wewnątrz dokładnie solą i pieprzem. Odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie oprószam majerankiem. Jabłka
Z Majeczką w kuchniprzepis na banalne w przygotowaniu bezowe serduszka. Możecie oczywiście wycisnąć takie kształty, jakie Wam przyjdą do głowy i dodać inny barwnik, niż różowy :) Składniki na 2 blaszki bezowych serduszek (ok. 50 szt.): 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli pół szklanki cukru barwnik różowy lub czerwony 1-2 krople aromatu waniliowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zimne
My Culinary Art