rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut.Smacznego :DMożna ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić
Moje pyszne gotowaniePyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do
Moje pyszne gotowaniewyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam
Codzienna kuchnia niecodziennajaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym, ciemnym kolorze. Bardzo aromatyczny i baaardzo smaczny. Zawsze eksperymentowałam, tak wszystkiego na oko, barszcz był ok.ale nie był rewelacyjny (choć tak mi się zawsze wydawało), ten ma pod sobą wszystkie barszcze. Nie potrzebuje ani dużej ilości przypraw, żadnych sztucznych dodatków, sama natura. Polecam baaardzo
Smaczne Zdrowedanie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI4 duże cukinie lub kabaczki2 cebule50 dkg kiełbasykwiaty cukinii ( niekoniecznie )sólpieprzoliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości, cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić. Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie wrzucić razem cebulę, cukinię
zielonacukinkainnego żółtego sera 100 g mielonego mięsakilka listków świeżej bazyliiszczypta gałki muszkatałowejsól1 ostra papryczka chiliSPOSOB PRZYGOTOWANIAPrzekroić cukinie na pół wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym
zielonacukinkagarnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając
zielonacukinkamigdałami, przesiać na masę białkową. Delikatnie wymieszać szpatułką - masa powinna być nieco lejąca, ale jednocześnie musi zachowywać kształt. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką - ok. 1 cm - i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wcześniej warto narysować równe kółeczka.Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie powinna utworzyć się skorupka
Pożeraczka, czyli raz adobrzezwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz
Taste Of My Daystartą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder
Taste Of My Dayobiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka
Taste Of My Daysmażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości przyprawy do gyrosa (trzeba to robić "na oko", tak, by przyprawa pokryła dokładnie wszystkie kawałki kurczaka, wyjdzie prawie cała lub cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu
Kulinarne zapędy Kokosaczęść borówek i dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy bibułkami i napełniamy masą. Na wierzchu układamy jeszcze po kilka borówek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 min (do suchego patyczka). Po wystygnięciu babeczki dekorujemy cukrem pudrem
Animelka BlogTeraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto bedzie juz scalone i da się je dotykać rękami, wykałdamy na stolnice i wyrabiamy rekoma gladka i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto
Z Kuchni Do Kuchniduś, aż kasza wchłonie większość płynu. Wtedy dodaj kolejną chochlę i znowu duś do wchłonięcia płynu. Czynność powtarzaj, co jakiś czas dodając do farrotto kolejne chochle bulionu. Po ok. 20 min. kasza powinna wchłonąć cały bulion i być ugotowana. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej masło i usmaż na niej świeże grzyby, które najpierw zostały oczyszczone i pokrojone na plasterki
Chilli Czosnek i Oliwa