oko - 500 przepisów (strona:27/34)

Śliwka w czekoladzie z truflą 197

Uwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g czekolady deserowejgrudka masła4 łyżki rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą.Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki

Moje pyszne gotowanie
Domowy bigos 166

czerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy na 20 minut do lodówki, nakryte folią aluminiową.Kiełbaskę kroimy w plasterki, boczek w większą kostkę, cebulę siekamy

Moje pyszne gotowanie
Bananowa manna 165

znów weekend.  Człowiek nie zdąży się obejrzeć a tydzień mija w mgnieniu oka. Bardzo szybko, czasami nawet za :). Ale jest i tego dobry plus, mamy już połowę lutego, zima puki co odpuściła, a szkoda bo było jej w tym roku mało, no ale coś było. Zaczyna się robić coraz fajniej, no ominąć tylko te chwilowe deszcze :). To coś

Moje pyszne gotowanie
Kruche czekoladowe pierożki z marmoladą 154

rozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i  zalepiać jak pierogi.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut.Smacznego :DMożna ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić

Moje pyszne gotowanie
"Zawijaki" - drożdżówki z serem (pyszne na drugie śniadanie) 186

Pyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do

Moje pyszne gotowanie
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 177

wyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 344

jaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym, ciemnym kolorze. Bardzo aromatyczny i baaardzo smaczny. Zawsze eksperymentowałam, tak wszystkiego na oko, barszcz był ok.ale nie był rewelacyjny (choć tak mi się zawsze wydawało), ten ma pod sobą wszystkie barszcze. Nie potrzebuje ani dużej ilości przypraw, żadnych sztucznych dodatków, sama natura. Polecam baaardzo

Smaczne Zdrowe
Cukinia duszona-leczo-bigosik z cukinii 191

danie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa.  SKŁADNIKI4 duże cukinie lub kabaczki2 cebule50 dkg kiełbasykwiaty cukinii ( niekoniecznie )sólpieprzoliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości,  cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić. Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie wrzucić razem cebulę, cukinię

zielonacukinka
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 217

innego żółtego sera 100 g mielonego mięsakilka listków świeżej bazyliiszczypta gałki muszkatałowejsól1 ostra papryczka chiliSPOSOB PRZYGOTOWANIAPrzekroić cukinie na pół  wzdłuż według długościWydrażyć środek łyżką , zachowując grubość ok 1/2 cm.Wydrazone połówki cukinii obgotować przez 5 min. w osolonej wodzie na głębokiej dużej patelni, poczym odsączyć. NADZIENIEWydrazony środek cukini pokroić w kostkę a następnie obsmażyć wraz z cebulą , mielonym

zielonacukinka
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 244

garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię i podsmażyć chwilę. Dodać pół szklanki wody, sól , dusić pod przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować  mikserem ręcznym na papkę.  Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając

zielonacukinka
Przełamywanie barier - makaroniki 193

migdałami, przesiać na masę białkową. Delikatnie wymieszać szpatułką - masa powinna być nieco lejąca, ale jednocześnie musi zachowywać kształt. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką - ok. 1 cm - i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Wcześniej warto narysować równe kółeczka.Odstawić na 30-60 minut. Po tym czasie powinna utworzyć się skorupka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffiny czekoladowe z nutką brandy 132

zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym ciastem napełniamy foremki. Pieczemy ok 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu, aż patyczek włożony w ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz

Taste Of My Day
Marchwiowe muffiny z pomarańczą i białą polewą 208

startą marchewką dodajemy do masy z jajek i oleju. Mieszamy, a następnie dodajemy suche składniki i łączymy w jednolitą masę. Wcześniej przygotowane foremki napełniamy ciastem i pieczemy w temperaturze ok 200 stopni przez 30 min, do momentu, aż patyczek (np. do szaszłyków), jaki w nie wbijemy, będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu muffinów, zaczynamy przygotowywać polewę. Cukier puder

Taste Of My Day
Azjatycko - kurczak z warzywami, zieloną pastą curry, mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym 268

obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego) 2 średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka

Taste Of My Day
Sałatka gyros 310

smażenia W pierwszej kolejności zajmujemy się kurczakiem - kroimy go w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem dużej ilości przyprawy do gyrosa (trzeba to robić "na oko", tak, by przyprawa pokryła dokładnie wszystkie kawałki kurczaka, wyjdzie prawie cała lub cała paczka). Gdy kurczak się usmaży, odstawiamy go do przestudzenia. Teraz nadchodzi czas na doprowadzenie pozostałych składników do stanu

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania