wymieszać z cukrem i sodą. Dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę oraz crunchy, wymieszać ręką. Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką. Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony
Moje pyszne gotowanieobsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego
Moje pyszne gotowaniegęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Smacznego :)*Ja udekorowałam je dżemem wiśniowym, ale to tak bo akurat miałam go pod ręką
Moje pyszne gotowaniespisała się na piątkę.Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm).Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły.Wyjmujemy na talerz i studzimy, choć śmiem wątpić czy dane im będzie do końca ostygnąć :).Smacznego
Moje pyszne gotowaniegęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego
Moje pyszne gotowaniesmakowały. Oczywiście wyszły wspaniałe. Mniam. I to chyba początek mojej wariacji z nimi w roli głównej, bo mam na nie kilka ciekawych pomysłów :D.Składniki:3 szklanki mąki + ok. szklanki do podsypaniałyżeczka sodyłyżka cukrułyżeczka soli200 ml zsiadłego mleka Wykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei
Moje pyszne gotowaniemieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Babeczki chłodzimy.Kaimak czekoladowo-cynamonowy:Śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i postawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia, kiedy
Moje pyszne gotowanieUwielbiam krzątaniny w kuchni. Pieczenie mnie uspokaja. Tak więc dzisiaj zaczynam od małego co nieco, na słodki poczęstunek w święta. Super cukiereczki na choinkę.Składniki:(na ok. 17 sztuk)125 g czekolady deserowejgrudka masła4 łyżki rumu100 g pokruszonych herbatników17 suszonych śliwektabliczka mlecznej czekoladyWykonanie:Czekoladę w kawałkach przekładamy do rondelka, dodajemy masło i rozpuszczamy nad parą.Zestawiamy i dodajemy 2 łyżki
Moje pyszne gotowanieczerwonego wytrawnego100 ml oliwy z oliwek3 łyżki koncentratu pomidorowegosól/pieprzWykonanie:Kapustę siekamy nożem, a następnie wrzucamy do garnka. Zalewamy 2 l wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 30 minut.Mięsko kroimy w kostkę, mieszamy razem z solą, majerankiem, odstawiamy na 20 minut do lodówki, nakryte folią aluminiową.Kiełbaskę kroimy w plasterki, boczek w większą kostkę, cebulę siekamy
Moje pyszne gotowanieznów weekend. Człowiek nie zdąży się obejrzeć a tydzień mija w mgnieniu oka. Bardzo szybko, czasami nawet za :). Ale jest i tego dobry plus, mamy już połowę lutego, zima puki co odpuściła, a szkoda bo było jej w tym roku mało, no ale coś było. Zaczyna się robić coraz fajniej, no ominąć tylko te chwilowe deszcze :). To coś
Moje pyszne gotowanierozwałkować na cienko i wykrawać za pomocą szklanki nieduże kółka.Na każdym krążku kłaść porcje marmolady i zalepiać jak pierogi.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec małe cudeńka ok. 15 minut.Smacznego :DMożna ciastka po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, ale ja nie przepadam, więc ubłagałam domowników, aby tego nie robić
Moje pyszne gotowaniePyszne bułeczki, które mogą zastąpić nam drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. I dalszy dzień stanie się jeszcze radośniejszy :DSkładniki: (ok. 30 sztuk)Ciasto:1 kg mąki3 jajka2 żółtka4 łyżki cukru80 g drożdży + łyżka cukru1,5 szklanki letniego mleka150 g masłaMasa serowa:350 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier waniliowyDodatkowo:białko do smarowania bułeczekWykonanie:Ciasto:Mąkę przesiać do dużej miski.Do
Moje pyszne gotowaniewyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina,1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.Jako dodatek: świeżo upieczona bułka pokrojona w kosteczki.Boczek pokroiłam w drobną kosteczkę, przesmażyłam na patelni aż się dobrze wytopił. Wlałam
Codzienna kuchnia niecodziennajaki jadłam. Cudownie słodki (to za sprawą dużej ilości warzyw i słodkich buraków) o bardzo intensywnym, ciemnym kolorze. Bardzo aromatyczny i baaardzo smaczny. Zawsze eksperymentowałam, tak wszystkiego na oko, barszcz był ok.ale nie był rewelacyjny (choć tak mi się zawsze wydawało), ten ma pod sobą wszystkie barszcze. Nie potrzebuje ani dużej ilości przypraw, żadnych sztucznych dodatków, sama natura. Polecam baaardzo
Smaczne Zdrowedanie lub jako dodatek do ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI4 duże cukinie lub kabaczki2 cebule50 dkg kiełbasykwiaty cukinii ( niekoniecznie )sólpieprzoliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić cukinie w plasterki ok 1/2 cm grubości, cebule poszatkowac, kiełbaski pokroić. Na głębokiej patelni lub do garnka dodać 4 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej z pierwszego tłoczenia ) następnie wrzucić razem cebulę, cukinię
zielonacukinka