oko - 500 przepisów (strona:26/34)

Tort Kokosowy "Bounty" 398

partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Na końcu wrzucamy startą czekoladę.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Masa kokosowa:Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę

Słodka Strona
Jagodowo Poziomkowe Ptasie Mleczko z Mlekiem Skondensowanym 338

następnie mleko z rozpuszczoną żelatyną.Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy lekko rozgniecione borówki, do drugiej poziomki. Mieszamy do połączenia składników.Na dno tortownicy z obręczą (ok. 18 cm) wykładamy biszkopty. Boki smarujemy tłuszczem. Wykładamy najpierw poziomkową masę, a na nią masę jagodową - wygładzamy. Chłodzimy w lodówce. Gdy masa stężeje ubijamy kremówkę, którą następnie dekorujemy ciasto. Wysypujemy

Słodka Strona
Makaron ze Szpinakiem i Fetą 178

pomysł na błyskawiczny oraz zdrowy obiad. Szpinak w połączeniu z fetą tworzy wyjątkowy smak i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki:ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaMakaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania

Słodka Strona
Kotlety Mielone 323

formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Ostrożnie przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 5-7 min. z każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie.Gotowe kotleciki mielone

Słodka Strona
Sos Pieczarkowy 146

szklance gorącej wody). W 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy łyżkę mąki, a następnie wlewamy do całości i energicznie mieszamy do zgęstnienia sosu. Na końcu dodajemy ok. 2 czubate łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Moje posty

Słodka Strona
Słodkie Kości na Halloween 319

popularne paluszki i pianki marshmallow oblane białą czekoladą. Słodkie Kostki to łakocie, które mogą zdobić (lub straszyć) na Halloweenowym stole z przekąskami.Słodkie Kości na Halloween - Składniki:ok. 70 g pianek marshmallowopakowanie paluchów beskidzkich (lub zwykłych paluszków - najlepiej niesłonych)2 tabliczki białej czekolady (po 100 g)odrobina śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie)Słodkie Kości na Halloween - Sposób przygotowania:Każdą piankę

Słodka Strona
Twarożek z Rzodkiewką (Pasta z Rzodkiewką) 173

połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki:200 g półtłustego twarogu100 g rzodkiewekpołowa niedużej cebuli (ok. 60 g)1,5 łyżeczki śmietany (12% lub 18%)sólpieprzTwarożek z Rzodkiewką - Sposób przygotowania:Rzodkiewkę i cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Twarożek rozrabiamy widelcem. Następnie dodajemy śmietanę, pokrojoną cebulkę

Słodka Strona
Zapiekanka ziemniaczana 184

wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można dodać również trochę boczku pokrojonego w kostkę. Zasmażamy go wtedy razem z cebulką. Też jest pysznie.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Smażone ciasteczka 149

wymieszać z cukrem i sodą. Dodać pokrojoną na kawałeczki margarynę oraz crunchy, wymieszać ręką. Następnie dodać roztrzepane jajka i proszek budyniowy, wszystko razem zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka foremką. Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony

Moje pyszne gotowanie
Placek z śliwką 194

obsypać byłką.Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na dno foremki (u mnie była to tortownica), następnie wyłożyć śliwki. Przykryć drugą częścią ciasta.Do piekarnika i piec ok. 50 min. Do suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika obsypać cukrem pudrem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Liryczne babeczki 216

gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Smacznego :)*Ja udekorowałam je dżemem wiśniowym, ale to tak bo akurat miałam go pod ręką

Moje pyszne gotowanie
Ciasteczka z maszynki (Domowe kruche) 171

spisała się na piątkę.Wyciskamy na papier do pieczenia i przycinamy na mniejsze ciasteczka, wedle uznania (tak mniej więcej 6-10 cm).Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 15 min. tak, aby ładnie się zarumieniły.Wyjmujemy na talerz i studzimy, choć śmiem wątpić czy dane im będzie do końca ostygnąć :).Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Milanowskie babeczki 187

gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Dodajemy cynamon i kakao.Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek.Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.  Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Proziaki (chlebek sodowy) 159

smakowały. Oczywiście wyszły wspaniałe. Mniam. I to chyba początek mojej wariacji z nimi w roli głównej, bo mam na nie kilka ciekawych pomysłów :D.Składniki:3 szklanki mąki + ok. szklanki do podsypaniałyżeczka sodyłyżka cukrułyżeczka soli200 ml zsiadłego mleka Wykonanie:Mąkę przesiać dodać cukier, sodę, sól i wymieszać.Wlać zsiadłe mleko i dokładnie zagnieść ciasto. Ciasto mocno się klei

Moje pyszne gotowanie
Babeczki "Mini Torciki" z kaimakiem czekoladowo-cynmonowym 198

mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka  i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka.Przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe).Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry.Babeczki chłodzimy.Kaimak czekoladowo-cynamonowy:Śmietankę i cukier przełożyć do rondelka i postawić na kuchenkę. Zagotować, cały czas mieszając. Kaimak zestawić z ognia, kiedy

Moje pyszne gotowanie

Proponowane wyszukiwania