oko - 500 przepisów (strona:31/34)

1. Jesień na talerzu! 177

sera feta, boczku i odrobiną czosnku! Składniki CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka dość ciepłej wody 2 łyżki oleju lub roztopionego masła szczypta soli FARSZ: ok.1,5kg dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber

Symfonia Smaków
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 204

Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru

Symfonia Smaków
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 196

strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych ulubionych przyprawach (u mnie mieszanka ostrych przypraw). Pieczemy je (na papierze do pieczenia) w nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę, do momentu kiedy będą miękkie.Po wyjęciu ziemniaków nie wyłączamy piekarnika "Ugotowane" w piekarniku ziemniaki studzimy ok.20minut. Kolejno przygotowujemy farsz:ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka

Symfonia Smaków
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 229

odrobiną oliwy  i obficie wysypuję mielonym lnem, który stanowi bazę (jakby spód). Do każdej foremki wlewam porcję masy, a na wierzchu delikatnie wciskam umyte borówki.  Serniczki piekę ok. 40 minut w 180 stopniach, do "suchego patyczka" i do chwili, aż ładnie zarumienią się na wierzchu. Zostawiam na jakiś kwadrans w uchylonym piekarniku, aby odpoczęły. Serniczki opadną delikatnie - jest

W kuchni Karmel-itki
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 208

mały, gdyż jest bez spodu. A wiadomo, że jak spód, to i "sernik" będzie większy i wyższy.  "SERNIK"  BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. /autorski;/ na mała blaszkę kwadratową ok. 13 serków homogenizowanych brzoskwiniowych (u mnie Danio) 4 jajka 2/3 szklaki cukru 4 opakowania budyniu cytrynowego słoik konfitury brzoskwiniowej tłuszcz do wysmarowania formy len mielony do wysypania formy* Jajka ubijam

W kuchni Karmel-itki
Idealne ciasto na tartę 458

proszku do pieczenia, nazywane jest ciastem półkruchym. [Źródło: Wikipedia] Przepis na idealne ciasto na tartę poniżej.Składniki na 2 porcje ciasta (na formę do tarty o średnicy ok. 27cm - wymiar denka): 600g mąki pszennej - przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia

Grunt to przepis!
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 152

cebule 1 czerwona papryka kawałek świeżego imbiru 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku sól, pieprz,  papryka ostra, papryka słodka, curry,  2 łyżki oleju  ok. 1,5 litra wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce imbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowy chicker 457

mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sarepskiej Olej do smażenia 8 bułek do hamburgerów Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na 8 kotlecików. Posolić

Fabryka pomysłów
Tort bezowy z kremem cytrynowym (Lemon Cream Meringue Cake) 180

więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 5 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 140°C i dalej pieczemy przez 90 minut. Ja wydłużyłam ten czas

Delicious Titbits
Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny 194

proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając

Delicious Titbits
Creme brulee 136

się również przyrumienić. Ostudzić do temperatury pokojowej. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypujemy brązowym lub białym cukrem (ok. 1 łyżki na foremkę; nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha). Cukier karmelizować przy pomocy palnika lub - ewentualnie - grilla w piekarniku (krótko, kilkanaście sekund, uważając

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania