oko - 500 przepisów (strona:17/34)

Sos beszamelowy 183

kremowa tekstura i podstawa wielu dań kuchni europejskiej. Beszamel to idealny dodatek do lasagne, zapiekanek, gotowanych warzyw i wielu innych dań.   Składniki: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka sól pieprz biały gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę - masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Wszystko mieszamy do uzyskania złotego koloru

Alutka-Gotuje
Makowa panienka 189

cukrem. Gdy zacznie wrzeć zdjąć z płyty. Cały czas mieszając wlać mieszankę mleczno-żółtkową. Ponownie postawić na płycie. Podgrzewać na średniej mocy często mieszając. Gdy zacznie gęstnieć gotować ok. minuty cały czas mieszając. Garnek zdjąć z płyty. Przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała całej powierzchni budyniu. Odstawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować ze skórką cytrynową na puszystą

Pełny talerz
Pomysł na… zapiekankę makaronową z rybą 178

pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera. Wykładamy pozostałą część makaronu i sera. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut

Kucharzyca
Zapiekanka makaronowa z szynką, szpinakiem i pieczarkami 263

pieprz do smaku. Wymieszaj trzepaczką. W dużej misce wymieszaj ze sobą makaron, podsmażone warzywa z szynką i sos. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym.  Piec. Ok. 15-20 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 175

wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła, czy zbyt zimna) jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło.  Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać

Kuchnia Paulettes
Piegusek z lukrem 161

Masę przelać do keksówki o długości  30 cm i szerokości 10 cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 180 st.C przez ok. 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Lukrem polać Pieguska i udekorować suchym makiem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z mięsem 217

ciasta ile potrzebujemy, pozostałe trzymamy nadal pod pokryciem. Jeśli wyciągnięta porcja ciasta jest zbyt sypka – dolewam gorącej wody, a jeśli zbyt luźna – dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowuję na ok. 3-milimetrowy placek, z którego wycinam kółka, na które łyżeczką kładziemy nadzienie w ilości pozwalającej dokładne zagniatanie brzegów po złożeniu. Gotowe wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotować klika minut

Ania i Marcin gotują
Halibut w sosie chrzanowym 188

miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 188

miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Dziadziusiowa kawa inka 95

uwielbiałam ją, jej zapach smak i to że mogłam tę chwilę dzielić z moim dziadzią , teraz kiedy moja córka zasmakowała tego smaku , opowiadam jej tą historię z łezką w oku, i delektujemy się nią wspólnie . Składniki  4 łyżeczki Kawy inka z mlekiem  http://inka.pl/rodzina-inki/inka-smakowa/inka-mleczna/ szczypta cynamonu  bita śmietana  Wykonanie  Do szklanki wsypujemy cztery łyżeczki

Mój Smak
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 217

Grzędy, gm. Tarczyn woj. Mazowieckie. Najpierw zajmowano się tylko produkcją owoców. Od 1995 r. również produkcją sadzonek, a od tego roku produkcją przetworów z borówki. Obecnie powierzchnia uprawy wynosi ok. 7 ha. Dzięki temu, że uprawiane są odmiany od bardzo wczesnych (które zaczynają dojrzewać na początku lipca) przez średnie, do późnych (które kończą dojrzewać pod koniec września) nie ma problemu

Słodkie okruszki
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 171

dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 141

warzywa przekładamy do garnka, wlewamy bulion i dolewamy 1 szklankę wody. Dodajemy odsączoną ciecierzycę, posiekane pomidory, rozmiażdżony czosnek, liść laurowy i ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko

Z notatnika
Komosa ryżowa na słodko :) 145

odparować wodę i nadać komosie orzechowego smaku.  Teraz zalej komosę wodą, dodaj olej kokosowy i cukier kokosowy. Pozostaw do zagotowania, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut.  Komosę przed podaniem wymieszaj z morwą i migdałami.  Wyłóż do miseczki i opcjonalnie posyp wiórkami kokosowymi.  POTRZEBNE PRODUKTY

Zdrowie na języku :P
Chruściki i faworki pierogowe 163

ciasto w ściereczkę i odstawić na około 15 minut, aby „odpoczęło”. Gotowe ciasto podzielić na dwie części.Jedną część [ drugą przykryć    ściereczką  ] bardzo cienko rozwałkować (prostokąt ok. 15 x 30) , pos marować olejem, a następnie równomiernie oprószyć skrobią. Zwinąć w ciasny rulon zaczynając od krótszego boku, pokroić na 1,5 cm kawałki. Każdy kawałek lekko spłaszczyć palcem

Moje domowe kucharzenie